background preloader

Världskoll

Related:  värdegrund/kamratskap

Förstärka det positiva Kvarnbackaskolan startade det här läsåret upp ett arbete runt positivt beteendestöd. Det går ut på att vi arbetar gemensamt hela skolan med att stärka elevernas positiva beteenden och att vi är explicita med vad vi har för förväntningar på dem genom att tala om vad det är för föväntningar och ge beröm när de uppfyller dem. Vi utgår inte ifrån att eleverna vet hur de ska bete sig i alla sammanhang utan vi talar om vad vi förväntar oss. Kan tyckas som något som är självklart men när vi sitter all personal ihop och diskuterar så är det inte alltid så självklart. Under höstterminen fick vi i personalen föreläsningar och satt i grupper och diskuterade vad vi skulle göra, vilka förväntningar vi har på elevernas beteenden, hur vi ska förstärka det och hur skulle implementera arbetet. Vi ville komma ifrån att personal hamnade i stå och tala om vad eleverna gör fel och istället tala om vad de gör rätt. Vi startade upp i januari hela skolan med att arbeta med matsalen.

Vegetariska tacos med quorn - Landleys Kök Testa något nytt till fredagens tacos Den här hösten har vi kommit in i ett stim av taco-fredagar. På senare tid har vi ätit olika sorters tacos nästan varje fredag, men det är kanske inte så konstigt med tanke på att det är så himla gott! Dessutom är det enkelt att laga tillsammans med familjen då alla kan göra något. Ibland är det lite kul att vara en sån där stereotyp Svensson som smaskar tacos och glor på Idol. Det roliga med tacos är hur man kan variera det i oändlighet; Man kan göra klassiska tacos med köttfärs. Recept på vegetariska tacos Den här gången bestämde jag mig för att göra vegetariska tacos – hör och häpna! Är man vegan har Quorn kommit med nya produkter som är helt veganska, bland annat dessa Quorn Schnitzlar som jag valde att ha i tacosen. » Fler goda recept på fredagsmat hittar du här Hemmagjord salsasås är enkelt Jag gör alltid egen salsasås eftersom det är så enkelt, blir godare, innehåller mindre socker och inga tillsatser. Inga tacos utan bönröra Chunky guacamole: 1.

millenniemålen | åtta mål för en bättre värld Killar och tjejer Det är otroligt viktigt att läsa, fundera på och samtala om olika fördomar och ”sanningar”. Ibland är ”sanningarna” så djupt rotade hos oss själva och eleverna att det inte ens upplevs som något problem. Vadå skillnader mellan killar och tjejer? Det spelar väl ingen roll? Det är ju bara så! I filmen Tusen gånger starkare framställs killar och tjejer schablonmässigt och generellt, men det är just det som gör att det blir så tydligt och leder till många bra diskussioner. Sammanfatta och förklara Vad handlar berättelsen om? Signe Hur förändras Signe? I filmen – under ytan Innan Saga gör entré verkar det trots vissa anspänningar råda harmoni i skolan. Utanför filmen Känner ni igen er i filmen? Vi går vidare med att eleverna får fundera på vilka leksaker de använde som barn. Vi undersöker leksakskatalogen Besök Vilka färger dominerar på sidorna? Vilka färger dominerar på sidorna? Frågor att fundera på Att fundera vidare

De fem förmågorna som utgångspunkt för kollegialt lärande Analysförmågan tränas med hjälp av stödmall för utvärdering av en egen samt en kompis bild – Många elever saknar begrepp som vi behöver jobba med mer än vad vi kanske gjort tidigare. Det är bra att ringa in orden, säger Annika. Med processvägg synliggörs begrepp, förmågor och mål. Faktakunskaper är viktiga, men… …det är inte bara de som bedöms. Kunskap är coolt! För att skapa en röd tråd, ett likvärdigt lärande och för att utveckla det kollegiala lärandet har Västra Ramlösa skola utgått från Göran Svanelids tankar om de fem förmågorna. Det kollegiala lärandet har planerats av skolutvecklingsgruppen som består av skolans åtta förstelärare tillsammans med ledningen. Annika Lundén är lärare i årskurs 1 och Nina Fristedt i årskurs 6 på skolan. I arbetet med förmågorna konstrueras uppgifter till eleverna där de får resonera med varandra, ta ställning och vara aktiva. – Elevengagemanget blir stort när vi fokuserar på deras förmågor istället för på faktakunskaper. Utvecklingssamtalet och the big 5

Geografi åk 9 | sobloggalfa Hej gänget! När ni läser det här har ni förhoppningsvis redan träffat mig – Ellen, lärarstudenten som ska vara hos er två veckor framåt. Och då är det ju lika bra att jag använder mig av den här finfina bloggen precis som Lotta! Jag är 24 år och flyttade till Halmstad för fem år sedan för att plugga till lärare. Jag gillar djur och natur, matlagning och att träna. SkolanAlla: Vi diskuterar tillsammans kring vilka begrepp som vi kan kalla centrala för ”hållbar utveckling.” Basgrupp: I er basgrupp skapar ni tillsammans en stödmall, en stödmall som kommer fungera som stöd vid er enskilda bedömningsuppgift. Enskild uppgift (bedömningsuppgift):Utifrån vår klassdiskussion om hållbar utveckling och utifrån de centrala begrepp som vi har diskuterat fram, samt utifrån det arbete ni gjort i era basgrupper, kommer du att få resonera kring olika ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhetsfrågor och hur du ser på de här frågorna. Jag vill att du visar detta genom att skriva en debattartikel.

untitled När Lennart Bång, 46, ser tillbaka på sin skoltid är det en tid präglad av ständiga påhopp, gliringar och slagsmål på skolgården. – Det jag framförallt minns var mobbning om mina öron, min dialekt och mitt efternamn, säger Lennart som flyttade till Täby norr om Stockholm från skånska Lomma som sexåring. Mobbningen fortsatte i mellanstadiet, men det blev bättre i högstadiet då han bytte skola. – Jag har dåligt självförtroende, sämre än jag borde ha, enligt andra. ► LÄS MER: Olivia, 22, har mobbats sedan hon var fyra Lennart uppträder i dag på scen som spoken word-artist men har drabbats av skrivkramp så fort han närmat sig ämnet mobbning i sina texter. – I vintras bytte ett barn i min sons förskola till en annan förskola på grund av mobbning och då tänkte jag ”nu jävlar”. Tillsammans med filmaren Javier Vilar Ehrlin och musikern Joel Sandberg har han spelat in den tio minuter långa filmen ”Stå upp för de tysta” som uppmanar alla att se vad som händer tusentals barn varje dag.

Alignment - geografi Jag har funderat mycket på hur man kan tydliggöra tanken om alignment även för eleverna i min undervisning. Det finns en mycket bra mallbild i "Språkutvecklande SO-undervisning". För mig är det självklart att det måste vara en tydlig plan från start till mål i ett arbetsområde.Hur lyfter man fram alla viktiga delar i en planering utan att döda lusten att lära? Idag skulle vi starta upp ett nytt arbetsområde där det ska handla om geografi, självklart kommer delar av de andra SO-ämnena beröras men då jag har en sjua ville jag att vi skulle fokusera på planeringen av arbetsområdet med avstamp endast i geografiämnet. Inledningsvis frågade jag dem om de visste vad man ska arbeta med i geografi under 7-9. De hade sina aningar men blev nyfikna på vad det fanns för innehåll. De fick då sätta sig med kunskapskraven och centralt innehåll och försöka förstå vad det handlade om. Det är nu det händer något festligt. Det första steget var då att se vilken mental bild av världskartan alla hade.

Related: