background preloader

Databävern: Välkommen till IT-tävlingen Bebras

Databävern: Välkommen till IT-tävlingen Bebras

http://bebras.se/

Related:  Pedagogens matte

Matteklubben Tänkarna - Mattebloggen Matteklubben Tänkarna är en klubb för matteintresserade barn i åk 1-6. Vi har aktiva klubbar i Stockholm och Lund och nu håller vi på att starta upp en klubb i Västerås. Träffarna finns till för barn som vill utveckla sitt matematiska tänkande genom utmaningar samt vill träffa likasinnade. Den matten som tas upp på träffarna ligger oftast utanför skolprogrammet och fokuset ligger istället på att utveckla problemlösnings- och resonemangsförmågan. Runda bordet: Problemlösning När dina elever börjat vänja sig vid arbete i lärpar kan det vara utvecklande att slå ihop paren till en lärgrupp och träna på gemensam problemlösning med tydliga roller och ansvar. Detta är en övning jag kallar Runda bordet och är ett enkelt sätt att träna på gemensam problemlösning i grupp. Förberedelse Dela in eleverna i lärgrupper om 4 st elever. Gör någon enkel aktivitet för att lära känna varandra om de inte vanligen arbetat med varandra förut. Hälsa på varandra.

Lustfylld huvudräkning Genom denna mycket enkla metod, som ni själv enkelt kan göra fler uppgifter till era elever beroende på ålder och ämnesinnehåll. De uppgifter som finns ska ses som inspiration till hur liknande uppgifter kan utformas och på vilket sätt de kan varieras beroende på om det är beräkningarna som är i fokus eller om ni vill träna på matematisk terminologi. Visst är det bra om båda kan göras samtidigt men kanske kan det finnas behov att träna på dem separat för att så småningom komma till övningar där båda görs tillsammans. Detta är en enkel övning som tränar huvudräkning och matematiskt språk. Den kan med fördel användas som gemensam lektionsstart, som kortare övning om du som lärare känner att energin i klassen gått ner eller som en gemensam rolig avslutning på lektionen.

Strukturen fråga, fråga, byt - matematik Eleverna har under en period arbetat med klockan och med att räkna ut tidsskillnad. En av mina elevers favoritövningar är Fråga, fråga, byt. (kooperativt.com) Jag skrev kort med liknande frågor som du kan se nedan, hur lång tid har gått mellan klockslagen och vad är klockan om x min. Eleverna fick var sitt kort och de började med att räkna ut svaret för att dubbelkolla med facit på baksidan av kortet. Programmering - Skellefteå kommun I förskolan handlar programmering om att få en första förståelse vad det kan innebära. Barnen ges ett kreativt utrymme och har möjlighet att forma sin egen lärprocess samtidigt som de bli bekanta med programmering och kodning. En varierad arbetsgång med analoga lekar som tillsammans med digitala verktyg lägger grunden.

Greppa programmering Lektioner Greppa programmering 1-9 Digitalt Liber Övning 1b - enkla indata I den här övningen får eleverna lära sig grunderna. Från igångsättning till input av händelser, för att sedan kunna skapa mer avancerade appar och program. Eleverna lär sig att ge exakta instruktioner.Spräck såpbubblorna, övning 1b Innehåll:Hur man ger instruktioner som gör att objekt på skärmen förflyttas när du kör din kod. • enkla objektkommandon• hur man ger instruktioner till ett objekt så att det rör sig på skärmen.• hur man ger instruktioner till ett objekt så att det gömmer sig.• hur man lägger till klickhändelser till flera objekt.

Truls Matte och NO Man måste kunna skriva och säga tal på högstadiet - det är mycket viktigt! Upp till 1000 behöver man kunna på de lägre årskurserna. Alla uppgifterna kan vara bra för de som lär sig svenska som andra språk. När man håller på med matematik, så använder man nästan alltid bara siffror och skriver inte ut talen med bokstäver. Det är dock viktigt att kunna säga/läsa upp talen. Därför är ska man lära sig skriva talen med bokstäver.

Utmaning: bli en del av Code Week med Digitala lektioner! Häng på Digitala lektioner och bli en del av Code Week tillsammans med dina elever! För varje elev som lär sig mer om programmering genom någon av våra lektioner kommer vi att skänka 5 kronor till Unicef. Internetstiftelsen utmanar nu alla lärare att delta i Code Week, en EU-satsning för att få fler att prova på programmering. Förra året deltog 1,2 miljoner människor i över 50 länder. Det här är ett ypperligt tillfälle för dig som lärare att fokusera på programmering i klassrummet. Genom initiativet blir ni en del av ett större sammanhang med ett tydligt och viktigt mål. Modern formativ bedömning i matteundervisningen « Erefalks lyckliga lärarliv Hur effektiviserar vi lektionerna, förbättrar vi våra elevers kunskaper, gör lektionerna mer lustfyllda och höjer måluppfyllelsen, utan att för den skull tillsätta mer resurser? Låt mig förklara! 1.Dagens kom igång Jag inleder varje lektion med att skriva upp på tavlan vilka verktyg eleverna behöver för den aktuella lektionen, samtidigt visar jag på Smartboarden dagens kom igång-uppgift. Syftet är dels att snabbt få eleverna att hämta och komma igång med lektionen, dels att den ska ge ett hum om vad dagens lektion handlar om.

Related: