background preloader

Dokumentationsverktyg - The big 5

Dokumentationsverktyg - The big 5

http://projektetbig5.weebly.com/dokumentationsverktyg.html

Related:  pedagogik

Minnesmästaren: Lär dig dubbelt så mycket på hälften av tiden Minnesträning kan ge konkurrensfördelar, både för en student som siktar på högsta betyg, eller för den som snabbt vill klättra på karriärstegen. Oavsett om ditt mål är att komma ihåg portkoder, inköpslistor eller tre tjocka böcker innan tentan, så kan din hjärna optimeras med minnesträning. Och ett superminne kan alla träna upp, menar Sveriges minnesmästare Mattias Ribbing. Vid minnesträning tränar man i praktiken även upp koncentration, analytisk förmåga, snabbtänkthet, kreativitet och visualiseringsförmåga. Dessa är de samlade komponenterna som krävs för att öva upp ett minne i mästarklass, menar Sveriges minnesmästare Mattias Ribbing. Minne är ett resultat av hela hjärnans samlade arbete, och hjärnan är platsen där hela vårt liv avgörs, berättar han.

Matris i Skolbanken: "The Big Five" Samhällsorienterade ämnen Göran Svanelid är universitetslektor och har utbildat många SO-lärare genom åren. Han är en av de fyra som tagit fram kursplanerna i SO-ämnena i Lgr 11. Göran har studerat grundskolans alla kursplaner. Hans råd till lärare i alla ämnen är att fokusera på de fem förmågor som är allra vanligast i grundskolans nya styrdokument, "The Big 5", för att hjälpa eleverna att nå målen: Analysförmåga Beskriver orsaker och konsekvenser.

Effektiv bedömning – min checklista! Sitter du som jag och rättar och bedömer elevarbeten inför nästa vecka? Det är märkligt att det är ett arbete som jag och många med mig drar sig för. När man väl sitter där och läser, tittar eller lyssnar är det ju oftast jätteinspirerande och man blir både stolt, överraskad och får hjälp med vidare planering. Så vad är det som gör att man drar sig och gruvar sig innan man väl sitter där? Samtiden - Att bedöma lärande: Feedback, feedup, feedforward För att kunna förstå hur de ska kunna utvecklas måste eleverna också förstå vad de kan och vad som krävs av dem. Det menar Olle Carlgren, lärare i svenska för årskurs 7- 9 på Höglandsskolan i Bromma. Med utgångspunkt i läroplanen Lgr 11 ger han en rad olika exempel från klassrummet för framgångsrik återkoppling till eleverna. Moderator: Petra Svensson. Från arrangemanget Bedömning av och för lärande.

Hjälp! Konsekvenserna biter inte! Hur gör du när ett barn gör fel? De flesta av oss säger helt sonika till barnet att sluta med att göra fel. Och många gånger hjälper det. Men det är faktiskt inte säkert att det hjälper för att tillrättavisningar egentligen fungerar. Att bedöma läsförståelse Det finns inga test som kan bedöma läsförståelse utan det är pedagogen som är det bästa bedömningsverktyget (Westlund) Det är genom textsamtalen som man får syn på elevernas kunskapsutveckling (Liberg) Ett medvetet strukturerat arbete med läsförståelsestrategier gör att eleverna får verktyg att ta sig in i texter och förstå det de läser. Dessa verktyg använder vi både i textsamtalen i grupp, i par och enskilt.

Startkit – en termins arbete med BFL Startkitsupplägget, som består av åtta lärmoduler, är tänkt för att komma igång med kollegialt arbete med BFL. Klicka på bilden för att komma till startkitet Innehåll i startkit1 Förutsättningar2 Upplägg och innehåll3 Annat stödmaterial Föreläsningar – Bo Hejlskov Elvén Jag föreläser om hantering av problemskapande beteende utifrån ett låg-affektivt förhållningssätt. Föreläsningarna handlar om både teori och praktik, och målet är att ge åhörarna både praktiska metoder och en teoretisk grundval för att kunna utveckla egna metoder. Öppna föreläsningar 2017: Läs mera om varje föreläsning genom att klicka på staden. Jag lägger upp alla länkar till anmälningssidor så fort de är på plats. Föreläsningar Operativitet - och en sjö som heter Bunn Just för att det nu är sommar och vi alla är spridda på stränder, i stugor och på semestrar eller hemma nedsjunkna i hängmattorna vill jag berätta om något som har koppling till mina sommarlov och semestrar...Vi, eller egentligen svärföräldrarna, har ett sommarhus nära Gränna. På vägen mellan Gränna och Tranås kör man förbi en sjö som heter Bunn, där bor vi några dagar eller veckor på somrarna och där träffar vi bland annat grannarna Eva och Folke. I många år har jag på somrarna vinkat på dem, träffat dem vid simturerna i sjön eller hämtat mina hundar när de sprungit och hälsat på i fel hus. Folke och Eva är pigga och glada människor, som det alltid är roligt att byta några ord med. Genom åren har jag och Folke ofta pratat skola som är en gemensam nämnare och ännu hellre kreativitet, lärande och problemlösning som är mer än roligt!

BFL i undervisning BFL i undervisning – en metodöversikt Innehåll:En metodöversikt1 Tydliggöra mål och kriterier för framgång >>2 Skapa aktiviteter som synliggör lärandet >>3 Återkoppling som för lärandet framåt >>4 Aktivera eleverna som lärresurser för varandra >>5 Aktivera eleven som ägare av sin egen lärprocess >> Bedömning för lärande i undervisning Skolforskaren Dylan Wiliam som tagit fram de fem bedömning-för-lärande-strategierna har också presenterat praktiska tekniker som kan användas för att arbeta med strategierna i undervisning. Många av teknikerna fungerar genom att ge eleverna möjlighet till reflektion och genom att aktivera dem. Andra tekniker syftar främst till att ge läraren återkoppling på vad eleverna får ut av undervisningen eller att signalera till läraren när eleverna inte förstår det som undervisningen handlar om.

Struktur: Karusellen – Kooperativt Lärande I denna struktur kan du använda dig av varierade uppgifter och beroende på uppgiftens karaktär kan det vara samma uppgift på varje bord – så att grupperna hela tiden tar hjälp av vad de andra grupperna skrivit för att utveckla sitt tänkande för varje steg – eller olika uppgifter där de bygger vidare på vad förra gruppen skrev. Välj en uppgift där det finns många svarsalternativ: Skriv talet 100 på olika sätt, skriv så många ord ni kan i en given ordklass, skriv ner så mycket ni kan om en person/plats/händelse. Karusellen kan användas både för att aktivera elevernas förförståelse, för att fördjupa förståelse, för att sammanfatta och repetera kunskapsområden eller för att få inspiration till nya lösningar. Inom det Kooperativa Lärandet kallas övningen Brainstorm Carousel. I boken Lyft språket Lyft tänkandet av Pauline Gibbons kallas denna övning Progressiv Brainstorming.

Förmågor Under en lång period när man pratat om The Big 5 och förmågorna så har det varit mycket kopplingar till djuren. Även jag tyckte att det var bra för mina yngre elever att koppla förmågorna med djuren för att de skulle få något att hänga upp det på. Dessa skyltar ligger under The Big 5 och förmågorna uppe i menyn. Det har dock varit en del förvirring runt det då flera olika parat ihop förmåga och djur på olika sätt. Vi började väldigt snart att lägga till de värdegrundande förmågorna så de finns också med som en förmågeskylt. Det är inga förmågor som vi bedömer utan de finns hela tiden med i vårt tänk och i våra diskussioner i klassen.

Related: