background preloader

Digitalt, kollegialt lärande i världsklass!

Digitalt, kollegialt lärande i världsklass!
Frustrerad ställer jag en fråga i facebookgruppen Engelska för år 6-9 där jag söker råd och hjälp kring hur andra brukar göra med grupper som inte vill eller vågar tala engelska. Tycka vad man vill om sociala medier, men att under en dag kunna diskutera problemet med lärare som är spridda över hela Sverige tycker jag är fantastiskt. I gruppen finns också deltagare från Finland och Norge. Råd och tips strömmar in och många känner igen i sig problemet. Vi konstaterar att det kan ha många orsaker som till exempel att de inte har ett tillräckligt stort ordförråd för att kunna uttrycka sig, att de inte är vana vid att tala engelska lektionstid och att något i gruppdynamiken gör att de inte vågar. När det gäller det senare kan det vara en god idé att låta specialpedagog observera klassen. Många väldigt goda ideér strömmade in i gruppen och nedan har jag försökt kategorisera och sammanställa gruppens råd. Råd och tips till er som har talovilliga grupper: Visa en bild för eleverna. Speak up.

http://lrbloggar.se/sarabruun/digitalt-kollegialt-larande-varldsklass/

Related:  speakingSpeakingSpeakingKollegialt LärandeSpeaking

Show me what you can do - Mia Smith Vi har alla varit där. Du ska hålla en muntlig presentation inför klassen. På ett annat språk. Svetten lackar. Du börjar stamma och tänker direkt att du pratar sämre än vad du egentligen kan. Sara Bruuns klassrum: Muntlig träning inför NP år 9 Vi ska börja med att titta närmre på ord som ni behöver använda för att kunna argumentera och diskutera på engelska. Dessa ord kallas på engelska Linking words. Här är en länk till Quizlet Linking words 1. Describe the picture Syfte Att träna på att beskriva en bild så utförligt som möjligt. Läraren reflekterar Övningen är enkel att genomföra och är ett roligt sätt att träna på den muntliga förmågan. Dessutom brukar eleverna tycka att det är roligt att ”skapa bilder i huvudet” och sedan jämföra med den riktiga bilden. Realia möter digital läsförståelse Vill du också veta hur du ska planera för och bedöma kunskapskravet för “realia” där eleven ska diskutera företeelser och jämföra med egna erfarenheter och kunskaper? Då jag och Annika Sjödahl började reflektera över hur olika fokus engelsklärare generellt la på bedömningen fick vi en tanke att skapa en planering som bygger på Skolverkets olika material. I de uppgifter vi sett bedöms ofta bara skrivuppgifterna och inte själva jämförelsen kring realian. Inte sällan utan stöd för att eleverna ska nå målen.

Walk and talk med elever Idag under engelsklektionen gick vi ut på gården och hade ”Walk and talk” i ca 30 min. Eleverna fick själva göra gruppindelningen utifrån ”hitta någon du känner dig trygg att prata engelska tillsammans med”. De delade upp sig i par eller i grupper om 3. Jag har haft eleverna i flera år nu och vet att de kan göra denna indelning under eget ansvar men detta måste du som lärare kanske styra upp så att alla hittar en kamrat. Det var samma grupper under hela passet men samtalsinnehållet varierade. Busenkelt och kul! Ett busenkelt sätt att kombinera humor och att tala på målspråket är att använda sig av Mr Bean. Det finns hur många avsnitt som helst på Youtube. En av våra favoriter är Mr Bean at the cinema. Jag har provat uppgiften i årskurs 7-9 och på engelska.

Förstelärare i Svedala ”How often do we as teachers ask our students to do something in class which they would do in everyday life using their own language? Probably not often enough.” Vardagskonversationer kring köksbordet, en shoppingrunda eller varför inte kvällen då du och dina kompisar bestämde er för att fixa ett party. Det var precis vad mina sjuor fick göra, planera ett party. Efter ett avsnitt av Holly’s heroes, där huvudpersonen bjuder in till fest fick eleverna i mindre grupper diskutera vad som var bra, mindre bra och om de hade gjort något annorlunda. Conversation Cards - X or Y? Syfte med Conversation Cards Att eleverna under lekfulla former får formulera, beskriva, argumentera och ställa frågor. Läraren reflekterar Ett enkelt och roligt sätt att få igång elevernas motivation att prata engelska.

Studiepaket om undantagsbestämmelsen Undantagsbestämmelsen är ständigt aktuell och frågorna är många. Vad innebär den? Vem beslutar att den ska tillämpas? När kan den tillämpas? Hur kan man tillämpa den och hur påverkar det eleven? Tillsammans med Skolverket har vi tagit fram ett studiepaket som omfattar fyra områden.

Related: