background preloader

Warm-up: ett kul sätt att starta lektionen.

Warm-up: ett kul sätt att starta lektionen.
Sedan något år tillbaka använder jag mig av Warm-up i engelskan. Ambitionen är att starta varje lektion med warm-up, men jag kan ärligt erkänna att jag inte alltid lyckas med detta. (Vem lyckas med att vara 100% konsekvent egentligen?) Warm-up innebär att lektionen inleds med att eleverna två och två får ett ämne att diskutera kort (ca 2-3 minuter). Det kan vara att beskriva något (My favourite movie), berätta om något man gjort eller tänker göra i framtiden (Something I really like to do in the future) eller att argumentera för sin åsikt (If you could pick only one: friends or money?). Det finns inget krav på någon redovisning efter samtalet, och det är medvetet från min sida. Ytterligare ett syfte är att eleverna ska försöka hålla igång diskussionen tiden ut. Jag använder mig av bestämda platser under mina lektioner och det gör att eleverna får olika samtalspartners under året. /Hanna

http://hannafjeld.wordpress.com/2014/08/31/warm-up-ett-kul-satt-att-starta-lektionen/

Related:  Grej of the dayEngelska åk 6EngelskaEngelska tips

Mikrolektioner en hit bland eleverna Årskurs 5 samlades under tisdagen till en sista mikrolektion för terminen och dagens ämne var ”språket som hoppas”, en tio minuterslektion i det internationella språket esperanto. Under två års tid har klassen hunnit med 125 mikrolektioner som man valt att döpa till ”Grej of the day”. Det har handlat om platser, händelser och personer som har gjort ett avtryck i världshistorien. Många av eleverna är överens om att mikrolektioner är ett bra sätt att lära sig på. – ”Grej of the day” är bra för att man lär sig jättemycket.

DEMO - Happy Year 6 Happy Year 6 är ett läromedel i engelska som sätter kunskap, nytta och motivation i centrum. Materialet har en tydlig målinriktad inlärningsgång och texterna är uppdelad i olika nivåer. Happy hjälper läraren att göra individanpassningen lättare, och varje individ att motiveras i sitt lärande. Materialet täcker hela det centrala innehållet i Lgr 11 och ger eleverna en stabil grund att stå på.

22 Appar för att öva engelska! Jag får ofta frågan om appar för att öva engelska. Det har varit ganska magert utbud på dessa men nu när jag grävde lite mer har det faktiskt kommit flera bra appar att testa. Här kommer 22 appar i olika svårighetsgrader. Ett flertal av apparna är gratis, och det kan räcka långt.

Formativa arbetssätt för engelskundervisningen Jag samlar länkar för att utmana mig själv i det formativa arbetssättet och för att variera undervisningen och hitta rätt inlärningsstil för eleverna. Jag såg att vi är fler som vill utmana oss i det på blogghubben. Här kommer ett litet bidrag med de länkar eller arbetssätt jag just för tillfället kan bidra med. Den absolut bästa länksamlingen är gjor av IT-mamman, men även den på IKT-skafferiet är väldigt bra. Sen finns detta tydliga ark för att hitta verktygen som passar för att ställa frågor och få snabb återkoppling på lärandet. Kanske det hjälper dig att hitta rätt app eller sida direkt utan att behöva testa först.

Engelska åk 6 - Nationella prov i främmande språk, Göteborgs universitet Här finns exempel på olika typer av uppgifter som kan förekomma i nationella prov i engelska i årskurs 6. Provuppgifterna kommer från ämnesprovet 2012 och omfattas inte längre av sekretess. Observera att Länkskafferiet - Skolämnen Här finns ett antal sammanfattade studier av olika länder utifrån deras historia, geografi, samhälle, ekonomi, transport- och telekommunikation, statsskick, regering och politik, samt deras nationella säkerhetssystem. Informationen är några år gammal och publiceras av Library of Congress i USA. Taggar: ekonomi, geografi, historia, länder, politik, samhällsvetenskap, statsskick

20 appar för åk4-9, öva engelska En fråga som jag ofta stöter på är appar för äldre elever. Det finns många bra pedagogiska appar till yngre elever som också skulle kunna användas till de äldre eleverna om det inte vore för den naiva layouten och hejaropen med småbarnsröster… Superbraaaa!!! För att fånga de äldre eleverna behövs en helt annan layout för att de ska tycka att det är ok, även innehållet måste spegla de äldre elevernas intressen och vardag. Bedömning av skriftlig kommunikativ förmåga Här hittar du material för att träna din förmåga att bedöma skriftlig kommunikativ förmåga. Materialet består bland annat av en elevuppgift, fyra elevtexter samt en film med ett lärarsamtal där texterna diskuteras. Att bedöma elevers skriftliga språkfärdighet innebär att avgöra hur långt de kommit i sin språkutveckling och vilka kvalitativa nivåer deras prestationer har.

Våga tala engelska! Inte alltid så lätt. Frågan är hur vi hjälper eleverna till att våga visa sina kunskaper även muntligt? Enligt min erfarenhet brukar elever i årskurs fyra verkligen längta efter att få lära sig mer engelska. Ordförråd och de meningar som kan sägas och skriva ökar i en lavinartad takt i och med att det i timplanen ges mycket större utrymme för ämnet på mellanstadiet än i lågstadiet. Ibland kan jag dock märka att trots att elever ligger långt framme i sitt utvecklande av språket är det svårt att vara muntligt aktiv i klassrummet. Engelska regelbundna och oregelbundna verb Beskrivning:Genomgång regelbundna och oregelbundna verb. Tidigare kommentarer Visa: Den var bra och basic.

Passagen Nöje 29 april Namnsdagar Tyko kommer troligen från en dansk sidoform av vikinganamnet Toke, men det kan även komma från det grekiska ordet tyche som betyder lycka, tur eller slump. Namnet finns i almanackan sedan 1766. Sweden's Quirkiest Habits Författare: Jenny Hansson Datum: 24 september 2010 Ämnen: Språk, Engelska, Spec. Ped, Engelska spec År: Grundskola år 7–9 Lektionstyp: Arbetsuppgift Beskrivning På nyhetssidan thelocal.se finns en artikel som handlar om saker som utländska människor tycker är konstigt i Sverige (den är skriven av en Amerikan). Jag har tagit artikeln och delat upp den, efter varje del har jag gjort en egen gloslista och en fråga till texten.

Related: