background preloader

Miljö & Vetenskap VT20

Facebook Twitter

EU-rapport om Pfizers vaccin: Inga okända risker, inga kopplingar till dödsfall. Ny rapport: Förnybart slog fossilt i Europa. Förra året var första gången som förnybara energikällor producerade mer el i Europa än fossila bränslen.

Ny rapport: Förnybart slog fossilt i Europa

Det konstaterar två europeiska tankesmedjor i en ny rapport. Brittiska Ember och Agora Energiewende från Tyskland har sedan fem år tillbaka publicerat en årlig rapport om Europas omställning till grön el. Årets rapport visar att förnybart för första gången har gått om fossila bränslen som källa till elproduktion. Tankesmedjorna ser det som en viktig milstolpe. ”Positiva covidnyheter får många att slappna av” 26 forskare och läkare: Risk för covid-tsunami i Sverige. Den tredje coronavågen hotar att bli en tsunami när nya virusmutationer från Storbritannien, Sydafrika och Brasilien sprids, skriver 26 forskare och läkare i en debattartikel i Expressen.

26 forskare och läkare: Risk för covid-tsunami i Sverige

Det är märkligt att Sverige fokuserar på att de nya varianterna inte verkar vara dödligare när det är klart att ett mer smittsamt virus leder till fler döda och långtidssjuka, skriver de. Därför anser forskarna och läkarna att Sverige bör införa fler restriktioner såsom en tidsbegränsad lockdown på tre till fem veckor, obligatoriska munskydd i allmänna inomhusmiljöer och kraftfullt utökad sekvensering. ”Vi riskerar att vaccinationerna inte blir det sista steget mot ett mer normaliserat samhälle”, skriver de.

Emil J Bergholtz, professor i teoretisk fysik, Stockholms universitet Jana Bergholtz, fil dr i mineralogi, europeisk patientföreträdare för sällsynta sjukdomar Sigurd Bergmann, professor emeritus, Norwegian University of Science and Technology Marcus Carlsson, docent i matematik, Lunds universitet. En halv miljon nyfödda dör av förorenad luft varje år. Asteroid rekordnära jorden – men Nasa missade den. Studie: Miljoner ton mikroplast flyter i Atlanten. Värmerekord kan ha slagits: 54,4 grader i Kalifornien. Miljöcertifiering av fiske i Östersjön ifrågasätts.

Så blev världens största sopberg en grön oas. Nu återvänder du och hundratusentals andra lärare till jobbet.

Så blev världens största sopberg en grön oas

Ny studie: Grönlands isar bortom räddning. Nu återvänder du och hundratusentals andra lärare till jobbet.

Ny studie: Grönlands isar bortom räddning

Till ett nytt läsår, efter en vårtermin som för många var den tuffaste någonsin. Eller kanske har du precis tagit examen. Oavsett om du är ny eller erfaren finns det en sak som är klok att göra för att få ett så bra läsår som möjligt: gå med i Lärarförbundet. Med fler än 232 000 medlemmar är Lärarförbundet Nordens största lärarförbund och den enda organisation som samlar kraften från alla: lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter – hela professionen från förskola till högskola.

Rapport: Coronapandemin påskyndar energiomställningen. Förra decenniet var det varmast uppmätta. Expertens förslag: Höj drivmedelsskatten – rejält. Målet: 300 000 batterier – med svenska mineraler. Vanlig förkylning kan skydda mot covid-19 - TT. En stor del av befolkningen kan redan ha ett naturligt skydd mot svår covid-19, visar forskning.

Vanlig förkylning kan skydda mot covid-19 - TT

De nya fynden skulle också kunna förklara varför barn och unga vuxna vanligtvis inte blir så svårt sjuka av viruset. Telegram från TT / Omni 02 aug. 2020, 10.17 Upp till en tredjedel, kanske ännu fler, har immunceller som reagerar på det nya coronaviruset, även om de aldrig kommit i kontakt med det. ”Regeringen måste ta ansvar för biologisk mångfald” Nu återvänder du och hundratusentals andra lärare till jobbet.

”Regeringen måste ta ansvar för biologisk mångfald”

Till ett nytt läsår, efter en vårtermin som för många var den tuffaste någonsin. Eller kanske har du precis tagit examen. Oavsett om du är ny eller erfaren finns det en sak som är klok att göra för att få ett så bra läsår som möjligt: gå med i Lärarförbundet. Med fler än 232 000 medlemmar är Lärarförbundet Nordens största lärarförbund och den enda organisation som samlar kraften från alla: lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter – hela professionen från förskola till högskola. Det är med ett starkt fackligt inflytande som bra arbetsförhållanden skapas, och ett fackförbund är starkare ju fler som är med i det. Ett medlemskap ger dig både trygghet, rättigheter, stöd och förmåner. Replik: ”M har fel om Preem – skulle öka våra utsläpp” Nu återvänder du och hundratusentals andra lärare till jobbet.

Replik: ”M har fel om Preem – skulle öka våra utsläpp”

Till ett nytt läsår, efter en vårtermin som för många var den tuffaste någonsin. Eller kanske har du precis tagit examen. Forskare: 50 års miljöarbete i Östersjön hotas. Minskad tillgång på bin kan hota mattillgången. Tre miljarder djur påverkades av bränderna. Ny våg av översvämningar förbryllar forskare. Över en miljon kan bli hemlösa i Phnom Penh. Professor kritiserar svensk plan för gröna flygresor. Värmebölja på Svalbard – varmaste dagen på 41 år. Unik bild på exoplaneter runt en sol som liknar vår. Klartecken för dagliga nattåg från Sverige ut i Europa. Forskare: Sverige behöver ha en grön återhämtning. ”Hållbara investeringar kan inte vänta – är bråttom” I den digitala världen blir det allt mer lukrativt att försöka lura till sig pengar över nätet.

”Hållbara investeringar kan inte vänta – är bråttom”

Voice phishing, även kallat “vishing”, ett problem som ökat kraftigt, och som i allt större utsträckning satts i system av grovt kriminella. Det handlar om bedragare som ringer upp med avsikten att stjäla dina pengar genom att utge sig för att vara någon du litar på. – Var alltid oerhört försiktig med att följa uppmaningar om att använda bank-id. Lämna aldrig ut personuppgifter, kort- eller kontonummer eller bekräfta din identitet med bank-id om du inte är helt säker på att personen du talar med verkligen är vem den utger sig för att vara. Nästan alla isbjörnar kan vara utdöda till år 2100. I den digitala världen blir det allt mer lukrativt att försöka lura till sig pengar över nätet.

Nästan alla isbjörnar kan vara utdöda till år 2100

Voice phishing, även kallat “vishing”, ett problem som ökat kraftigt, och som i allt större utsträckning satts i system av grovt kriminella. Det handlar om bedragare som ringer upp med avsikten att stjäla dina pengar genom att utge sig för att vara någon du litar på. – Var alltid oerhört försiktig med att följa uppmaningar om att använda bank-id. Lämna aldrig ut personuppgifter, kort- eller kontonummer eller bekräfta din identitet med bank-id om du inte är helt säker på att personen du talar med verkligen är vem den utger sig för att vara.

Northvolt tecknar avtal med BMW värt 20 miljarder. Svenskarna har flera miljarder kronor på konton utan ränta.

Northvolt tecknar avtal med BMW värt 20 miljarder

När Klarna nu ger sig in i sparandevärlden erbjuds sparkonton med mycket konkurrenskraftig ränta. Något som just nu inte erbjuds av någon storbank. – Med tanke på hur många svenskar som har sina sparpengar på konton helt utan ränta så ser vi att det finns en plats på marknaden för ett konsumentvänligare sparkonto, säger David Fock, global produktchef på Klarna. Klarna erbjuder två olika sparkonton, ett flexibelt där kontoinnehavaren kan välja att ta ut pengar när som helst och ett konto med bindningstid som har en ännu högre ränta. Båda kontona är gratis och omfattas av den statliga insättningsgarantin. Larm: Sibiriska värmeböljor 600 gånger mer sannolika.

Svenskarna har flera miljarder kronor på konton utan ränta. När Klarna nu ger sig in i sparandevärlden erbjuds sparkonton med mycket konkurrenskraftig ränta. Något som just nu inte erbjuds av någon storbank. – Med tanke på hur många svenskar som har sina sparpengar på konton helt utan ränta så ser vi att det finns en plats på marknaden för ett konsumentvänligare sparkonto, säger David Fock, global produktchef på Klarna. Klarna erbjuder två olika sparkonton, ett flexibelt där kontoinnehavaren kan välja att ta ut pengar när som helst och ett konto med bindningstid som har en ännu högre ränta.

Båda kontona är gratis och omfattas av den statliga insättningsgarantin. Forskare slår nytt rekord för printade solceller. Rekordhög verkningsgrad och ett viktigt steg mot att skapa billigare solenergi. Nu har forskare vid Swansea University lyckats skriva ut ”rulle-till-rulle”-solceller. Utvecklingen av olika typer av solceller går snabbt och en variant som har fått allt mer uppmärksamhet är perovskit-solceller. "Arktis bokstavligen brinner" – forskare oroar sig över smältande permafrost i Sibirien.

En del av de arktiska områdena har hettats upp ordentligt, och det råder en viss oro över följderna för omvärlden. I den ryska arktiska staden Verchojansk var det enligt ryska rapporter i lördags 38 grader varmt – en unikt hög temperatur för ett område norr om polcirkeln. FN:s internationella meteorologiska organisation (WMO) försöker nu få en bekräftelse på rapporten om det arktiska värmerekordet. Klimatforskare oroas över 38-gradig värme i Sibirien. Allt fler på jorden utsätts för skadliga luftföroreningar. FN, WHO och WWF: Corona beror på naturförstörelse. Långt större skövling av Amazonas än beräknat. Att få människor att pilla på sina mobiltelefoner mindre än tidigare var en av de stora poängerna med de så kallade infotainmentlösningar för bilar som Apple och Google rullade ut för några år sedan och som går under namnen Car Play och Android Auto.

Men systemen distraherar förarna i högre utsträckning än om de druckit innan de satt sig bakom ratten. Det hävdar åtminstone den oberoende trafiksäkerhetsorganisationen IAM, skriver Cnet. Studie: Karantän gav stor effekt på smittspridning. Maj var 10 grader varmare än normalt i Sibirien. Om du i framtiden skaffar en helt självkörande bil och är inblandad i en olycka, vem bär då ansvaret? Tyska bensinstationer måste erbjuda elbilsladdning. Om du i framtiden skaffar en helt självkörande bil och är inblandad i en olycka, vem bär då ansvaret?

Forskning: Varje meters avstånd halverar smittorisk. Regeringen vill införa gröna kreditgarantier. 40 Years of Data Confirm Hurricanes Are Getting Stronger. Climate Models Were Right. The most powerful storms on our planet have grown substantially stronger, and almost forty years' worth of hurricane satellite imagery suggest a warming planet might be fuelling the changes. According to the data, the likelihood of a hurricane developing into a category 3 storm or greater, with sustained winds of over 177 kilometres per hour (110 miles per hour), has increased by about 8 percent every decade since 1979. "Our results show that these storms have become stronger on global and regional levels, which is consistent with expectations of how hurricanes respond to a warming world," says climate scientist James Kossin from the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

Climate researchers have long suspected there would be an increase in stronger hurricanes, since warmer ocean temperatures and added moisture in the atmosphere tend to energise these storms. Forskare: Kärnkraften behövs inte för klimatmålen. Forskare: Sverige kan bli fossilfritt utan kärnkraft. Labbkött eller alger? Så kan vi äta i framtiden. Earth's Magnetic North Is Moving From Canada to Russia, And We May Finally Know Why. Our planet wears its magnetic field like an oversized coat that just won't sit comfortably. All that sliding means the north magnetic pole is destined to move ever closer to Siberia's coastline over the coming decade. There's no conspiracy behind it - but the geological forces responsible have been something of a mystery. Now, we might be a little closer to understanding what's going on. Coronaeffekten: Ökad spelförsäljning i Norden.

Spår av covid-19 i vattnet i Stockholms avlopp – kan förutspå andra virusvåg. Trots corona: Högsta halten koldioxid på tre miljoner år. Rapport: Den renare luften kommer att rädda 11 000 liv. Rekordstort ozonhål över Nordpolen har försvunnit. 2019 blev det varmaste året någonsin i Europa. Rekordvarma hav kan ge ett år med extremt väder. ”Inte rimligt att rädda den globala tillväxtekonomin” Flygandet rasar 97 procent – stort tapp för Arlanda. Regeringen vill att fler ska göra drivmedel av gödsel. SSAB släpper ut mest koldioxid – ökning i fjol. Ny korallblekning i Stora barriärrevet värst hittills. Sverige värms upp dubbelt så fort som globala snittet. Viruset kan leva på mask i en vecka – dör lätt av sprit. Största anläggningen för grön vätgasproduktion har öppnat. Trendbrott: Svenska företag släpper ut mindre igen.

Social distansering - hur fungerar det? - SVT Nyheter. Oljejättar lägger in bromsen när priset kollapsat. Två nya såghajar funna: ”Visar hur lite vi vet” Nya bilder visar: Utsläppen minskar i ett stängt Italien. ”Vi tvekar inte att stänga skolorna om det krävs” FN: Nu är vi inne i en tid för försiktighet och vetenskap. - The Washington Post.

No, Coronavirus Isn't 'Just Like The Flu'. Here Are The Very Important Differences. Samsung Reveals Solid-State EV Battery with 500-Mile Range. Tätare mätningar av globala föroreningar på gång. Så tog plastavfallet över hela vår planet. Volvo ska få sina anställda att ställa bilen. Guldrusch i rymden kan få jordens utsläpp att upphöra. Svalbard värms upp fort – hus och vägar byggs om.

Forskare har upptäckt djur som inte behöver något syre. 30 procent planerar att köpa elbil eller hybridbil. Trafikutsläppen minskar – men alldeles för långsamt. En halv miljon insektsarter på väg mot utrotning. Våren har kommit till södra Sverige – en månad tidig. Utsläppsrätterna skrotas – ska inte säljas vidare. Stora barriärrevet hotas av ännu en stor korallblekning. Företag får klartecken för komposteringsbegravning.

Kvinna i Göteborg fick livmoder från död donator. Trafikverket: Skrota gamla bilen och få pengar för det. Rekordtemperaturen: 20 grader varmt på Antarktis. Ny utredning ska göra Sveriges jordbruk fossilfritt. Varannan nyregistrerad bil i Stockholm kan gå på el. Torkan orsakar massdöd av vilda djur i Sydafrika. Jordbrukare tvingas tänka nytt på grund av torkan. V i Västerås föreslår vegetarisk standard. Utsläppen av koldioxid slutade öka under förra året. ”Klimatåtgärder ger många andra samhällsvinster” Rekordregnet i Sydney har släckt flera skogsbränder. Gigantiska sandstormar ger ”apokalyptisk” känsla. Efter månader av bränder: Australien översvämmat.