background preloader

Läsa senare

Facebook Twitter

Mentorer på heltid – så minskade lärarnas stress. Vretagymnasiet har sex heltidsanställda mentorer.

Mentorer på heltid – så minskade lärarnas stress

De är lärare som fått söka sina mentorstjänster när skolan övergick från att alla lärare skötte mentorskapet, till ett fåtal. Lärarna kan koncentrera sig på sin undervisning och studieresultaten ökar. Cecilia Andersson har arbetat som lärare i tio år – och hon vill inte gå tillbaka till att kombinera lärar- och mentorsrollen. Fler tar studenten med mentorer på heltid.

Heltidsmentorer frigör lärare: Fått nytändning. Bördan av mentorskapet över en grupp elever riskerar stundtals att överskugga andra delar av en lärartjänst – som huvuduppdraget att undervisa.

Heltidsmentorer frigör lärare: Fått nytändning

Inte minst på en skola som Enskede gårds gymnasium, som samlar flera elevgrupper i behov av extra stöd i olika introduktionsprogram – inklusive språkintroduktion för nyanlända och yrkesintroduktion för elever med särskilda behov. Därför är lärarna här sedan hösten 2015 befriade från mentorstjänst. – Lärarna beskriver att de fått en nytändning, och att de hinner jobba mer med sin undervisning, säger skolans rektor Jennie Rosengren. Varje mentor tar hand om mellan 30 och 40 elever och sköter utvecklingssamtal, delar ut busskort, upprättar telefonlistor, delar ut information, skapar kalendrar med läsårstider och andra administrativa sysslor. – Det är en stor fördel, jag hinner vara lärare och ägna mig åt mina elevers kunskapsutveckling, med för- och efterarbete.

MP: Så får vi en grön, hållbar ekonomi. Donald Trump met the Pope and people are having all kinds of fun with it. Tesla solenergi. Struktur Slät Toskansk.

Tesla solenergi

Play of the game - Parody - Meme Compilation. Tips, Tricks, and Battle Tactics: Game of Thrones 2nd Edition Board Game. Spara med Claes Hemberg - Sparekonom på Avanza Bank. ”Byt fokus vid betygsättning” Handen på hjärtat, räcker det att du som lärare vet att eleven kan för att du ska kunna sätta betyg?

”Byt fokus vid betygsättning”

Eller måste dina elever ha gjort uppgifterna? Läraren, specialpedagogen och författaren Helena Wallberg ställer i sin bok ”Att sätta betyg” frågan om vi har en bedömningskultur som gör att vi sätter betyg utifrån vad eleverna gjort, snarare än vad de faktiskt kan, en bok hon skrivit för göra lärare tryggare i sin betygsättning. – Jag träffar många lärare som tycker att det är svårt att få ihop betyg och inkludering och jag tror att det som ställer till det är att man fortfarande inte har verktyg för att planera för att det finns en mångfald i klassrummet.

I stället planerar man en kurs för alla och anpassar i efterhand för de elever som inte förmår ta emot undervisningen, menar hon. – Man åtgärdar, åtgärdar och åtgärdar och väldigt ofta hamnar man i detta: de når inte målen för de har inte gjort uppgifterna. Högsta förvaltningsrätten: Vägrar någon ta kontanter, så är väl varan eller tjänsten gratis. Gustav Fridolin (MP) och Isabella Lövin (MP): ”Vi vill stötta företag som tar steg mot hållbart samhälle” När organisationen Carbon Market Watch nyligen jämförde samtliga EU-länders klimatpolitik hamnade Sverige på överlägsen förstaplats.

Gustav Fridolin (MP) och Isabella Lövin (MP): ”Vi vill stötta företag som tar steg mot hållbart samhälle”

Vi har kommit längst, men vi har arbete kvar. Sverige ska visa världen att det går att bygga ett fossilfritt samhälle med stark ekonomi samtidigt som vi minskar utsläppen och resursförbrukningen. Klimatrapporterna visar att det är bråttom. Världen behöver klimatledarskap, och Sverige ska ta det ledarskapet. Om vi ska klara klimatutmaningen behöver vi samla alla goda krafter, och många av de goda krafterna finns i näringslivet. Fond avkastar 21 procent med råd från Nobelordförande – Omni. Studie avslöjar: Så mycket kiss är det i bassängen – Omni. 10 Funny Tricks, Math Magics. Trick Play. Nu blev det visst strömavbrott - Gävle Energi. Gävle i Sverigetoppen för miljövänlig fjärrvärme - MSP. Hallstaviks Elverk. Du kan göra mycket åt dina energikostnader!

Hallstaviks Elverk

Att spara energi är enkelt. Med sunt förnuft och några enkla åtgärder kan du komma riktigt långt och det är ingen risk för ett liv i mörker, kyla och tystnad. Om du använder hushållstekniken rätt kan du spara energi, pengar och miljö utan att pruta på livskvaliteten. På denna sida får du råd och information om hur du beräknar och påverkar din förbrukning. Hushållets energianvändning. Peter Wolodarski: Hans Rosling hade rätt att skälla och vara arg. Han hörde av sig ganska många gånger.

Peter Wolodarski: Hans Rosling hade rätt att skälla och vara arg

Oftast för att skälla – konstruktivt. ”Ni har inte förstått vad som pågår i världen, ni missar det positiva, ni följer en gammal karta!” Hans Rosling försökte aldrig ställa sig in. Han hade en mission i livet: att förklara hur saker och ting hänger ihop, att peka på förbättringar och möjligheter till ännu större förbättringar. All That We Share. President Donald Trump's First Negotiation Was A Humiliation. Lönestatistik. Idévärlden. Statens oväntat stora överskott: 85,3 miljarder – Omni. Bygg framtidens stad. ”2017 är året då fakta får starkare ställning” – Omni. En varld av filterbubblor - Per Grankvist-julklapp. Tales from the Loop - Roleplaying in the '80s That Never Was by Fria Ligan. Mindre stress utan mentorskap. Det är fredag förmiddag och ganska lugnt i högstadiekorridorerna på Risbroskolan i Fagersta.

Mindre stress utan mentorskap

Det närmar sig sommarlov, och därmed är det första läsåret med den nya organisationen avklarat. Tre så kallade studiepedagoger har anställts för att avlasta lärarna och därmed ge möjlighet till en mer individ­anpassad och välplanerad undervisning. Rektor Helene Blomgren har jobbat här i nio år. Hon berättar att allting började med en arbetsplatsträff där lärarna – återigen – framförde att det var svårt att få tiden att räcka till.

Rektorn vände trenden – ändå vill ingen göra som han. Thomas Stenberg ville bli rektor, men inte där och då.

Rektorn vände trenden – ändå vill ingen göra som han.

Efter över 30 år som lärare hade han visserligen gått en ledarskapsutbildning, men hans sikte var inställt på gymnasiet, inte grundskolan. I stället erbjöds han 2007 en tjänst som biträdande rektor på just en grundskola, dessutom en av Norrköpings problemskolor. Den låg i ett av stadens så kallade utanförskapsområden, Borgsmoskolan i Klockaretorpet. Eleverna presterade dåligt, det förekom mycket skolk och dessutom var det stökigt i korridorerna.

Tio klick till högre tjänstepension. Är du privat tjänsteman och har jobbat tidigare än 2007 på ett kollektivanslutet företag?

Tio klick till högre tjänstepension

Den som gjort ett val innan 2007 betalar troligen för hög avgift. Då kan du i längden tjäna åtskilligt på att flytta pensionen på Collectums hemsida. Är du kommunalt eller landstingsanställd kan du välja pension här. En 30-åring som tjänar 30.000 kronor i månaden kan tjäna in 235.000 kronor mer till pensionen på att välja en tjänstepensionsfond med en lägre avgift, visar Collectums uträkning nedan. Detta gäller alltså den del av pensionen som din arbetsgivare betalar in – den mellersta delen i pensionstriangeln - inte den delen du får från staten.

Get your 2016 best nine on Instagram! Breakit - De drog in mest på Youtube 2016 - här är hela lönelistan. I helgen förklarade Pewdiepie krig mot Youtube – då han ansåg att kanalens nya system gjorde det svårare att få nya följare. Trots att antal följare inte ökar i samma takt som förr fortsätter den svenska Youtube-stjärnan att toppa Forbes lista över de som drar in mest pengar på videotjänsten. Med 49,5 miljoner följare tjänar Pewdiepie 136 miljoner kronor och på andra plats hamnar Roman Atwood med sina 73 miljoner kronor. 17 Ways to Get Better at Overwatch. Kan öl säkra elbilens framtid? Öl spelar många roller i civilisationens historia. Nu ska drycken dessutom rädda världen från kinesisk gruvbrytning så att våra batterier blir miljövänliga. Världens tredje mest populära dryck, efter vatten och te, är öl. Det är så vitt man vet också den äldsta alkoholhaltiga dryck vi har och kan spåras ända tillbaka till stenåldern, till de första människor som övergav sina nomadiska liv som jägare och samlare för över 10 000 år sedan.

Forskare och arkeologer tror numera att öl också spelade stor roll för själva civilisationens framväxt och att Egyptens pyramider aldrig hade blivit av utan arbetarnas frikostiga ölransoner. 2 300 forskare i öppet brev till Trump: Vi är oroliga – Omni. Statsvetare: Vi har all anledning att bli rädda. Trump har under sin kampanj spritt hundratals lögner och konstant grovt förolämpat andra. Men det verkligt oroande är hans anti-demokratiska uttalanden och löften. Listan kan göras lång men där ingår sådant som hot om att fängsla politiska motståndare (Hillary Clinton) och direkta hot mot journalister inom fria medier.

Trump har flera gånger gett uttryck för uttalad rasism vilket fått Ku Klux Klan att hurra när han förklarades vald, samt klargjort att tortyr ska ingåi amerikansk policy för förhör. Nytt spår i väster kan kosta Hudiksvall 130 miljoner – oklart om statliga pengar. För två månader ville kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam (S) snabbt få klarhet i olika konsekvenser för kommunen om dubbelspår skulle dras strax väster om stan. – Oavsett vad alla tycker och tänker så utvecklar vi Kattvikskajen just nu, säger han. Det innebär att kommunen måste bygga ny infrastruktur i området runt stationen, enligt Löthstam, oavsett om stationen blir kvar i området eller inte. Och eftersom kommunen inte utreder ett västligt alternativ, men det ändå kan bli aktuellt genom Trafikverkets utredning, ville Löthstam få en uppfattning om vad till exempel en ny stationen i Furulund skulle kunna kosta.

Men först nu är alltså rapporten sammanställd. Peter Wolodarski: I ett normalt parti hade de åkt ut med huvudet före. Som tolvåring fick jag chansen att ställa frågor i Sveriges Television till utrikesminister Sten Andersson. Programmet hette ”Barnjournalen” och gjorde skäl för sitt namn – det tog barn på allvar. Året var 1990 och Sveriges relation till EU – på den tiden kallat EG – var ett hett ämne. Jag försökte ställa utrikesministern mot väggen, inspirerad av tv:s politiska journalister, men Sten Andersson hade andra planer. När ”Barnjournalen” kom på besök ville han helst berätta om glädjen i att fånga gäddor. Rullande studiebesök på OKB stannade i Hudiksvall: "Folk är onödigt oroliga" The Science of Ouija Boards. Peter Wolodarski: Det finns en gräns för både SD och Donald Trump. Centralt eller perifert stationsläge?

Beer Hops May Protect Against Liver Disease. Earth's CO2 levels just crossed a really scary threshold - and it's permanent. Varför skyddas rasisterna? När antirasism blev lika med rasism.