background preloader

Mentorskap

Facebook Twitter

Länge leve äkta mat - UR Play. Vad är diskriminering? Forskaren får Tilde att stänga av telefonen - Nyhetsmorgon (TV4) Hur sätter lärare betyg? 024 Hur sätter lärare betyg? Härskartekniker – så tacklar du dem. Känner du dig ibland förminskad i samtal med andra människor?

Härskartekniker – så tacklar du dem

Har du kollegor som gäspar eller tittar ner i mobilen när du pratar? Då kan det vara fråga om härskartekniker. Elaine Eksvärd, retorikexpert, som bland annat håller föreläsningen Att hantera härskartekniker – Lilla gumman, hjälper dig att upptäcka och hantera dem. Härskartekniker – vanlig syn på arbetsplatsen Ett vanligt fenomen på arbetsplatsen som många har råkat ut för är så kallade härskartekniker, där en person eller en grupp använder sociala manipulationer mot någon annan för att bevara en viss position eller hierarki.

Så här bemöter du härskarteknikerna Elaine listar fyra vanligt förekommande härskartekniker och tipsar vad du kan göra om du märker att du blir utsatt för dem: 1. Så känner du igen den: Att medvetet utestänga någon i sammanhanget, såsom på ett möte där talaren endast vänder sig till vissa utvalda personer istället för till hela gruppen. Så hanterar du den: Var uppmärksam på ditt eget kroppsspråk. 2. 3. Mitt ID. Svt. Stefan Blomberg är forskare vid Arbets- och miljömedicin på universitetssjukhuset i Linköping och författare till boken ”mobbning på jobbet”.

svt

Han kallar mobbning för ”de tusen nålstickens tortyr”. Det är inte en händelse, inte en elak kommentar eller en konflikt som blossar upp mellan två arbetskamrater. Blomberg beskriver det som en gradvis process av ett systematiskt beteende och händelser som i sig kan kännas banala. – 25 banala händelser kan tillsammans bli tungt. Det är det som är grejen. LÄS MER: Vuxna som mobbas blir utan stöd: ”Ett hål i lagstiftningen” Även om det sällan finns vattentäta skott mellan en konflikt eller en enskild kränkning och mobbning så finns varningssignaler att hålla utkik efter, säger Stefan Blomberg.

Att blir utsatt för någon av dessa saker kan alla bli, menar Stefan Blomberg. . – Om man till exempel försöker vara glad och trevlig, men det tolkas bara tvärtom. Du kan vara utsatt för mobbning om: 1. 2. 3. Spred hat på Jonas Gardells Facebooksida – åtalas för hets mot folkgrupp. ”Vi måste komma tillrätta med det oresonliga hatet” Jonas Gardell lade ut en bild på Facebook där han syntes med två poliser under fotbolls-EM.

Spred hat på Jonas Gardells Facebooksida – åtalas för hets mot folkgrupp

Den gillades inte av alla – en 46-årig man skrev flera homofoba och rasistiska inlägg på artistens sida. Nu åtalas mannen för hets mot folkgrupp. – Bra att samhället sätter gränser för hur vi behandlar varandra, säger Jonas Gardell till Aftonbladet. Komikern och författaren Jonas Gardell lade upp en bild där han, iklädd en fotbollströja, syntes med två poliser under fotbolls-EM förra sommaren. Det gillades inte av en 46-årig man som kommenterade bilden: "Var det före eller efter du blev påsatt av banankukarna.

Flera protesterade mot inlägget, då fortsatte 46-åringen: ”Alla muslimer måste avlägsnas om det ska bli fred på jorden så enkelt är det (...) En privatperson reagerade och polisanmälde 46-åringen. D3 1 gy 01A 03 soka. Growingminds. Hon får penisbilder efter handbollsmatchen. Så tvättar du händerna rätt! ÖFK bjuder på Svansjön - Sport. Så kan skolor och bibliotek motverka näthat - Barn, unga och medier. 34 procent av 13–16-åringar känner någon som råkat ut för elakheter på nätet*.

Så kan skolor och bibliotek motverka näthat - Barn, unga och medier

Hur bemöter vi varandra i sociala medier? Hur är tonen i onlinespelen? Vad är okej och vad är inte okej? Vilket ansvar har jag? Och vad ska den som drabbas av elakheter eller hat göra? Inom ramen för No Hate Speech Movement har Statens medieråd tagit fram undervisningsmaterial, affischer, foldrar, poddar och filmer om näthat.

För att underlätta för pedagoger och bibliotekarier har vi satt ihop förslag på två paket med material: Arbeta mot näthat – paket för pedagoger Jag vill jobba i klassrummet – kort introduktion. No hate i skolan – metodmaterial om näthat. Vad gäller juridiskt på nätet? Unga berättar och ”youtubers” mot näthat – korta videor att använda som ingång till diskussioner. Sett näthat? Hit kan man vända sig – här kan drabbade få hjälp. Arbeta mot näthat – paket för folkbibliotek. Ungas dödskämt: bilder på döda klasskompisar. Facebook. Gymnasietips.

Svenska fn forbundet lararhandledning varldskoll 2016. Growingminds. Sömn & mobil.