background preloader

Miljö & Vetenskap HT19

Facebook Twitter

Studie visar: Snabba låtar gör träningen mer effektiv. Mild vinter ger skogsbruk problem: ”Lerigt och blött” Cementa ska pumpa ner koldioxid i norska havet. Nya bilder visar solens yta med unikt hög upplösning. Infångad koldioxid kan få ner utsläpp: ”Teknik finns” Dyrare att inte agera mot klimatförändringarna. Mild vinter kan ge fler råttor och stressade granar. Fler torskar än på många år längs kusten i Västsverige.

”Mindre pengar till militär – mer pengar till klimatet” Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt får försvara sig mot januaripartierna efter att Vänstern i går gick samman med SD för att köra över partierna om välfärdsmiljarderna. ”Nu krokar ni arm”, skriver C-ledaren Annie Lööf på Twitter, och menar att SD nu ges ett historiskt inflytande.

”Mindre pengar till militär – mer pengar till klimatet”

Både Lööf och S-profilen Annika Strandhäll har delat en ledartext från DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki, som skriver att de partier Sjöstedt ”brukar kalla blåbruna har fått en röd kamrat”. ”Jonas, en spade är en spade och ändamålet helgar inte alltid medlen”, skriver Strandhäll med riktning till V-ledaren. Sjöstedt har tagit diskussionen med båda politikerna. ”Bästa Annika, du vet att vi aldrig förhandlar med SD. Bättre läge för två av tre svenska landskapsdjur. Opinion Svensk kriminalpolitik breder ut sig på ledarsidorna i dag.

Bättre läge för två av tre svenska landskapsdjur

Många politiker verkar inte förstå vilken allvarlig situationen landet befinner sig i, skriver Expressens ledarsida, som ändå tycker att det mest skrämmande är att våldsamheterna ännu kan bli värre. ”Än så länge tycks gärningsmännen rikta in sig på objekt – inte på människor. Vad är egentligen planen om de börjar spränga för att döda?” Skriver tidningen. Visst måste polis och socialtjänst ingripa när brott sker, men även tidiga insatser är centrala för att stoppa brottsligheten. ”I det långa loppet handlar det också fortfarande om framtidsutsikter och om att bryta fattigdom.

Dåliga vintrarna kan bli dödsstöt för södra fjällen. Ny studie: Haven värms upp i rekordfart – Supermiljöbloggen. Aldrig tidigare har temperaturen i haven varit så hög som under 2019 och aldrig har värmeökningen gått så snabbt.

Ny studie: Haven värms upp i rekordfart – Supermiljöbloggen

Det visar en ny internationell forskningsstudie. Enligt en ny studie sammanställd av fjorton forskare vid olika universitet och institut i USA och Kina går uppvärmningen av haven allt snabbare, och förra året uppmättes till det varmaste någonsin. Microsoft ska reducera mer koldioxid än de skapar. Det senaste årtiondet det klart varmaste hittills. Vladimir Putins förslag om att reformera den ryska konstitutionen är ett sätt för honom att på ett eller annat sätt fortsatt kunna behålla ett grepp om landet, det är flera analytiker ense om.

Det senaste årtiondet det klart varmaste hittills

Enligt grundlagen måste Putin avgå senast 2024, och det kan vara riskabelt för honom, skriver Aftonbladets Wolfgang Hansson. ”Kanske försöker efterträdaren ta ifrån Putin de miljoner han stoppat undan och låta honom ruttna i en cell”, skriver han. Att se till att behålla ett visst inflytande över var makten hamnar kan fungera som en livförsäkring för Putin, skriver Hansson.

DN:s Michael Winiarski påpekar att ett av Putins förslag var att ge det i dag mest symboliska Statsrådet mer makt. Han skriver att Putin kanske planerar att tillträda någon nyskapad funktion som rådet inrättar när han träder ner från presidentposten. FN varnar: Är på väg mot tre till fem graders ökning. Vladimir Putins förslag om att reformera den ryska konstitutionen är ett sätt för honom att på ett eller annat sätt fortsatt kunna behålla ett grepp om landet, det är flera analytiker ense om.

FN varnar: Är på väg mot tre till fem graders ökning

Enligt grundlagen måste Putin avgå senast 2024, och det kan vara riskabelt för honom, skriver Aftonbladets Wolfgang Hansson. ”Kanske försöker efterträdaren ta ifrån Putin de miljoner han stoppat undan och låta honom ruttna i en cell”, skriver han. Att se till att behålla ett visst inflytande över var makten hamnar kan fungera som en livförsäkring för Putin, skriver Hansson. För första gången: Klimatet är största hotet i ny rapport. Flera amerikanska tidningarnas politiska kommentatorer analyserar nattens demokratiska primärvalsdebatt.

För första gången: Klimatet är största hotet i ny rapport

I och med att startfältet krympt kraftigt inför debatten fick debattörerna mer plats att lyfta sin sakpolitik, skriver Shannon Pettypiece i NBC News. Märklig våg av gravitation förbluffar astronomer. Rekordsnabb uppvärmning av världshaven förra året. Den iranske toppgeneralen Qassem Soleimanis död har redan fått en rad följder för Mellanöstern – men kanske inte dem som många befarade, skriver Martin Chulov i en analys i The Guardian.

Rekordsnabb uppvärmning av världshaven förra året

I stället för kaos och storkrig präglas regionen nu plötsligt av ett kusligt lugn, snart två veckor efter det som Chulov kallar ”det mest betydande lönnmordet i modern tid”. Han nämner bland annat att Rysslands och Turkiets inflytande i Syrien troligen ökar ytterligare med Soleimani ute ur bilden, att Hizbollah i Syrien sannolikt försvagas liksom andra iranskstyrda milisnätverk i Irak. Milt väder på många håll får körsbärsträden att blomma. Nytt rekord i svensk elproduktion från vindkraft.

Svensk vindkraft har för första gången producerat över en terawattimme el på bara en vecka.

Nytt rekord i svensk elproduktion från vindkraft

Milstolpen passerades under årets första vecka, uppger branschorganisationen Energiföretagen för Sveriges Radios Ekot. – Det är ett nytt rekord på veckobasis. Rekordet beror dels på att det har blåst otroligt mycket, framförallt i norra delarna av Sverige, samtidigt så har vi mycket mer vindkraft installerat nu, säger Per Holm, ansvarig för klimatpolitik hos organisationen. Indisk bar erbjuder rent syre – mot betalning. Åklagare: Ett av de grövsta miljöbrotten i Sverige. Att Löfven fortfarande sitter kvar och att regeringens budget gått igenom visar att januariavtalet som projekt har överlevt, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson i en analys.

Åklagare: Ett av de grövsta miljöbrotten i Sverige

Knutson har tagit fasta på siffror i dagens Novus-mätning som visar att 45 procent av väljarna tror att regeringen sitter kvar medan 32 procent inte gör det. Det kan vara ett tecken på att väljarna inte tror att V kommer vilja göra gemensam sak med SD, M och KD om det verkligen gäller regeringens överlevnad. ”I så fall är regeringens maktpolitiska analys bakom januariavtalet av allt att döma korrekt”, skriver han, och betonar att S, MP, C och L lär få fortsatt svårt att övertyga väljarna om dess innehåll. 10-talet var det varmaste decenniet någonsin i Indien. Enorma folkmassor har samlats på gatorna i iranska städer för att delta i de begravningsföljen som hedrar den dödade iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.

10-talet var det varmaste decenniet någonsin i Indien

För utomstående kan den stora uppslutningen tyckas märklig, skriver BBC:s Kasra Naji i en analys. Han menar att det utan tvivel har rört upp starka känslor att den viktigaste militären i landet dödats. Men det är också tydligt att regeringen har lagt enorma ansträngningar på att mobilsera så många som möjligt. Att så många samlas skickar en stark signal till Trump om att regeringen har uppbackning för sin politik. Johan Rockström: Fem saker som ger hopp om klimatet 2020. Förra året blev ett dystert år för klimatet på jorden – och därmed för våra utsikter i framtiden. Inte nog med att 2019 sällar sig till de fem varmaste åren som någonsin observerats, de fyra tidigare är 2015–2018. Världsmeteorologiska organisationen WMO deklarerade i Madrid, på klimatförhandlingarna COP25, att 2019 utgör slutpunkten på ett årtionde av exceptionell hetta. 2019 karaktäriseras inte enbart av ytterligare ett år med extrem torka, översvämningar, bränder och stormar.

Det är också ett år av fördjupade sprickor i det politiska ledarskapet, när länder som USA, Brasilien och Australien sällar sig till bromsklossar som Saudiarabien, Ryssland och Turkiet. Redan prenumerant? Prova SvD digital kostnadsfritt i 2 månader, därefter 199 kr/mån tillsvidare. En miljard djur kan dö i skogsbränder i Australien. Nära 50 grader i Sydney – stormar ger bränder ny fart. Opinion Det är Iran och USA för hela slanten på morgonens ledarsidor efter gårdagens amerikanska attack mot iranska militärtoppar.

Det som genomsyrar texterna är en rädsla för ett nytt krig i Mellanöstern. Är det verkligen vad Trump vill ha? Frågar sig Expressen, som spår ett mörkt år för hela Mellanöstern. Nu hotar ett storskaligt krig, hävdar Aftonbladets Pernilla Ericsson. ”Låt oss hoppas att Trump har tänkt igenom följderna”, skriver hon. Det tror inte Sydsvenskan. ”Med tanke på den bristande impulskontroll som är ett av Trumps främsta kännetecken, finns all anledning att betvivla den saken”, skriver tidningen. Trumps drag görs för att locka väljare inför höstens presidentval, menar DN, som kallar det för världens farligaste presidentkampanj. Men inför valet vill Trump fortsatt kunna visa upp en stark ekonomi, och då är inte ett ovisst krig rätt väg.

Marknadschefen: Nu ska Beyond Meat kliva in i Kina. Opinion Det är Iran och USA för hela slanten på morgonens ledarsidor efter gårdagens amerikanska attack mot iranska militärtoppar. Det som genomsyrar texterna är en rädsla för ett nytt krig i Mellanöstern. Är det verkligen vad Trump vill ha? Frågar sig Expressen, som spår ett mörkt år för hela Mellanöstern.

Nu hotar ett storskaligt krig, hävdar Aftonbladets Pernilla Ericsson. ”Låt oss hoppas att Trump har tänkt igenom följderna”, skriver hon. Det tror inte Sydsvenskan. ”Med tanke på den bristande impulskontroll som är ett av Trumps främsta kännetecken, finns all anledning att betvivla den saken”, skriver tidningen. Trumps drag görs för att locka väljare inför höstens presidentval, menar DN, som kallar det för världens farligaste presidentkampanj. Men inför valet vill Trump fortsatt kunna visa upp en stark ekonomi, och då är inte ett ovisst krig rätt väg. Två av fem bilar sålda i Norge i fjol var elbilar. Stockholmsbörsen dippade ordentligt på fredagen efter de upptrappade spänningarna i Mellanöstern. Vid stängning var utvecklingen: • OMXS30: -1,3%• OMXSPI: -1,0%I natt dödade USA bland andra den iranske generalen Qassem Soleimani i en raketattack, skriver flera medier.

Oljepriset lyfte efter attacken. Glaciärer på Nya Zeeland färgas bruna av askan. Majoritet av plastavfallet i världen hamnar i haven. Rekordvarmt i Norge i januari: 19 grader uppmätt. Stockholmsbörsen steg rejält under årets och decenniets första handelsdag och vid 11.30-tiden var indexen kraftigt upp:• OMXSPI: +1,7%• OMXS30: +2,1%Därmed handlas storbolagslistan OMXS30 över 1 800 punkter, vilket innebär rekord om indexet stänger på den nivån. Enligt DI är börsen på väg mot sin starkaste börsstart sedan 2013. Wall Street stängde börssåret något uppåt och efter att Kinas folkbank lättat på plånboken steg även Asienbörserna på torsdagsmorgonen. Under morgonen kom positiva nyheter från den svenska industrisektorn: Efter förra månadens PMI-chock vände inköpschefsindex för december upp mer än väntat.

Flera av industribolagen gick också starkt på börsen. SSAB toppade storbolagsindexet på drygt plus 3 procent, men även SCA, Essity, SKF, Volvo, Atlas Copco och Assa Abloy handlades rejält högre. Nordea steg runt 3 procent och även de övriga storbankerna inledde året bra. I botten på det helgröna OMXS30 låt Astra Zeneca strax över nollan. Värmerekord i Norge: 19 grader i januari. Det har aldrig har varit så här varmt i Norge i januari, rapporterar Dagbladet som hänvisar till det norska väderinstitutet YR. Platsen där rekordtemperaturen uppmättes, Åndalsnes, ligger längst in i Romsfjorden i västra Norge. Väderåret: Ovanligt varmt och flera stormar i Sverige. En bra pitch går ut på att få potentiella investerare att förstå varför idén är unik och värd att satsa på. Michael Hansen, medgrundare till fintechbolaget Capcito, lyckades få in både SEB och Collector som investerare till bolaget hösten 2017.

Tillsammans gick de in med 20 miljoner kronor. Greta Thunberg ska leda brittiskt radioprogram. Uber och Lyft kan tvingas köra på el i Los Angeles. Forskare: Inför en nationell utsläppshandel. Deras lösning kan samla in koldioxiden vid avgasröret. Lastbilens koldioxidutsläpp omvandlas till vätska ombord. Enligt forskarna fångar deras system upp till 90 procent ur avgasröret, och lösningen kan eftermonteras. Det är Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) i Schweiz som har tagit fram en metod för att samla in koldioxidutsläpp direkt från avgasröret. Forskare: Inför en nationell utsläppshandel. Wall Street öppnade uppåt dagen efter dubbla börsrekord. Framgångssagor i naturen: Här är glimtarna av hopp. ”En global koldioxidskatt skulle slå ut kolet” Utdöendet av fågelarter sker fem gånger snabbare än tidigare trott – Supermiljöbloggen. Fågelarter dör ut mycket snabbare än vad forskare tidigare kunnat beräkna. Det visar en ny studie.

Fågelarter dör ut mycket snabbare än vi trott. Utdöendet av fågelarter sker fem gånger snabbare än tidigare beräkningar visat. Det har ett forskarlag från Umeå universitet kunnat räkna ut, genom en bättre skattning av hur fort fågelarter dör ut. Värsta invasionen på 25 år: Gräshoppor hotar skörden. Skogsbränder i Australien har pågått i över en månad. Typ 2-diabetes är idag ett stort hälsoproblem och Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att 500 miljoner människor kommer att ha typ 2-diabetes år 2030. I Sverige lider cirka 500 000 personer av någon form av diabetes, och sjukdomen står för tio procent av vårdkostnaderna. Just nu: Regeringen presenterar ny klimatplan.

På sociala medier sprids bilder och videofilmer som påstås visa hur Victoriafallen, på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia, håller på att torka ut. Det har fått flera medier, däribland NRK, AFP och Danmarks Radio, att granska uppgifterna. Varmare norrländsk jul del av en större klimattrend. Typ 2-diabetes är idag ett stort hälsoproblem och Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att 500 miljoner människor kommer att ha typ 2-diabetes år 2030. EU:s klimatplan: Vill locka till hållbara investeringar. Första klimatplanen ska skynda på elektrifieringen.

EU besviket på klimatmötet – klarar inte Parisavtalet. Northvolts plan för att återvinna batterier – metoden tar vara på litiumet. Biljetter - Trainplanet. Forskare sågar toppmötets oförmåga att nå resultat. Siemens i Finspång satsar på vätgas för fossilfritt energisystem. Naturen läker – kalkning av sura sjöar kan trappas ner. 10 miljoner hektar skog ska skyddas i Centralamerika – Supermiljöbloggen. Siemens i Finspång satsar på vätgas för fossilfritt energisystem. 26 av 27 länder säger ja till klimatneutralt EU 2050. Flera frågor skjuts upp på klimatmötet: Problematiskt. Här fångas koldioxiden från Värtaverket in. Klimataktivisten Greta Thunberg är årets person. Flera länder har minskat utsläppen – Sverige i topp. Grönlands is smälter allt snabbare – hotar miljoner. EU-klartecken för miljarder till batteriforskning. Varmare klimat orsakar syrebrist i världshaven. ”Kunskap viktigare än skam för att väcka engagemang” Miljövänligare batteriteknik för sol- och vindkraft - Ellevio Kundnyheter.

Presidenten till toppmötet i Madrid: ”Vi är dödsdömda” Klimatmöte inlett i Madrid: ”Hoppas eller ge upp” Världens blickar riktas mot klimattoppmötet i Madrid. Bränder smälter glaciärer – ökad oro för vattenbrist. Nya planen mot utsläpp: Koldioxiddammsugare. Forskare: ”Ifrågasätt den ohållbara köphysterin” EU-parlamentet har utlyst nödläge för klimatet. Biologisk mångfald spelar roll för alla hållbarhetsmålen.

KLM-chefen dissar flyget: Ta tåget vid korta resor. Länder måste femdubbla åtgärder för att nå miljömål. Koncentrationen av växthusgaser fortsätter öka. Växthusgaser i atmosfären nådde nya rekordnivåer förra året. Så här blir svenska vädret - om 10 år. EU röstar om klimatnödläge – tre grupper står bakom. Sverige redo för fossilfritt – men är svenskarna? Secretive energy startup backed by Bill Gates achieves solar breakthrough. Fossil energi kollapsar när förnybart blivit billigt. Attenborough: Världen vaknar – ändrar plastvanor.

Easyjets vd: Ska bli första klimatneutrala flygbolaget. Affärsresor ökar kraftigt hos SJ efter klimatdebatt. EU:s investeringsbank slutar investera i fossilt. Delar av Venedig under vatten – utlyser nödläge. Svenskarna som ifrågasätter klimatkrisen: ”Lättare när det är vamt” Varför hånar vuxna en tonåring? Sverige missar globala hållbarhetsmål. Studie: Miljarder bitar nanoplast i nybryggt te. Klimatrisker kan påverka bostadsvärdet redan nu. Ny studie: Illusion att få tillväxt utan utsläpp. Strängnäs får Sveriges största solcellspark på 20 MW. 11 000 forskare slår larm: Jorden är inne i en akut klimatkris. 11 000 forskare varnar för klimatnödläge i studie. Voyager 2 har hört av sig – från interstellära rymden. 'We knew': Ex oil boss says climate change 'with us forevermore' USA har formellt meddelat att man lämnar Parisavtalet.