background preloader

Hållbar utveckling

Facebook Twitter

Bi-sagan. Ämnen: Sv, NO, Bl I denna övning får eleverna bekanta sig med bin genom en saga.

Bi-sagan

Sagan kan användas på många olika sätt, här följer några tips på hur. Material: Bi-sagan. Förändra enkelt kläder och textilier hemma – perfekt pyssel för hela familjen! Johan Rockström: Fem saker som ger hopp om klimatet 2020. Förra året blev ett dystert år för klimatet på jorden – och därmed för våra utsikter i framtiden.

Johan Rockström: Fem saker som ger hopp om klimatet 2020

Inte nog med att 2019 sällar sig till de fem varmaste åren som någonsin observerats, de fyra tidigare är 2015–2018. Världsmeteorologiska organisationen WMO deklarerade i Madrid, på klimatförhandlingarna COP25, att 2019 utgör slutpunkten på ett årtionde av exceptionell hetta. 2019 karaktäriseras inte enbart av ytterligare ett år med extrem torka, översvämningar, bränder och stormar. Det är också ett år av fördjupade sprickor i det politiska ledarskapet, när länder som USA, Brasilien och Australien sällar sig till bromsklossar som Saudiarabien, Ryssland och Turkiet. Redan prenumerant? Prova SvD digital kostnadsfritt i 2 månader, därefter 199 kr/mån tillsvidare. Vattenmannen och Speed: Vem städar havet? Klimatet just nu: Så går världens kamp mot klimatkrisen. Ät fisk med gott samvete. Vår fisklista är din snabbguide I vår fisklista hittar du inte all fisk.

Ät fisk med gott samvete

Det är en enkel snabbguide där vi valt ut fisk som är okej att äta och fisk som du absolut borde undvika. Nya bonusregeln: ”Vi fortsätter rabattera dåliga laddhybrider” - Krönikor - auto motor & sport. Av Alrik Söderlind, Publicerad i går, 14:40 Detta är en krönika.

Nya bonusregeln: ”Vi fortsätter rabattera dåliga laddhybrider” - Krönikor - auto motor & sport

Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning. Förlåt mig, men kan man älska bilar och tycka att den nya 70-gramsgränsen är helt fel? Kort förklaring: Gränsen för vilka bilar som ska få bonus enligt bonus-malussystemt har tidigare gått vid 60 gram/km. KfS skolmaterial - Släng inte maten. Analys: Laddhybrider bättre miljöval än elbilar. Valla utan gift. Valla till längdskidor innehåller ofta höga halter av PFAS.

Valla utan gift

PFAS är en är grupp på över 4 700 högfluorerade ämnen som är extremt svåra för naturen att bryta ned. I djurförsök har vissa PFAS-ämnen visat sig kunna ge allt i från leverskador och försämrat immunsystem till cancer och försämrad reproduktion. I samband med idrottsevenemang har professionella vallare som andats in stora mängder ånga från vallningen drabbats av så kallad fluorfeber, med symtom som liknar allvarlig influensa. Hur man påverkas på lång sikt av att andas in PFAS är inte tillräckligt utrett, men man vet att professionella vallare löper högre risk att få skador på levern. Den som däremot bara vallar sina skidor någon gång ibland löper förmodligen ingen större risk att få hälsoproblem. Begagnad diesel mot ny elbil - vad är bättre för miljön. Färre dieslar ökar utsläppen av koldioxid. Maria Börjesson är transportforskare på VTI, Statens väg och transportforskningsinstitut.

Färre dieslar ökar utsläppen av koldioxid.

Vi bad henne titta närmare på summeringen av nybilsförsäljningen 2018 och ställa utvecklingen i relation till riksdagens klimatmål om en sänkning av utsläppen från inrikes transporter med 70 procent till år 2030 jämfört med 2010. Hur ska vi nå målen med den fordonsmix i nyförsäljningen vi nu har med så extremt låg andel rena elbilar, endast två procent? – Jag vet faktiskt inte. 13 myter om återvinning – Miljötänk med Tuss. Förpackningarna behöver rengöras noggrant.

13 myter om återvinning – Miljötänk med Tuss

Nej, däremot ska dom vara tomma och gärna ursköljda eller att man torkar ur dom. Många förpackningar färdas långt med många stopp på vägen i form av mellanlagringar. Så ska vi äta för att rädda klimatet - Nyheter (Ekot) Högst 100 gram rött kött per vecka och en kraftig ökning av frukt och grönt är vad som skulle krävas.

Så ska vi äta för att rädda klimatet - Nyheter (Ekot)

Vinster med en sådan kost finns både för miljön och för människors hälsa, enligt rapporten, som publiceras av medicintidskriften the Lancet och stiftelsen EAT. – Matproduktion är den enskilt största orsaken till globala miljöförändringar och globala allt allvarligare miljörisker, säger svenske klimatexperten Johan Rockström, som är en av forskarna bakom rapporten.

Forskarna har räknat på hur livsmedelskonsumtionen bör se ut om maten ska räcka till 10 miljarder människor, utan att miljön och klimatet påverkas för mycket. 10 miljarder är den befolkning som jorden beräknas ha år 2050. Det är detaljerade beräkningar av hur mycket vi bör äta av olika typer av livsmedel som redovisas. Fullkornsprodukter av spannmål bör utgöra den största delen av kosten - ungefär en tredjedel, men även bönor och linser, och nötter är viktiga delar, enligt rapporten. ”Ställ om snabbt till nyttigare och mer klimatsmart mat” Torsdag 17 januari publicerar vi rapporten ”Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems” i den medicinska tidskriften The Lancet.

”Ställ om snabbt till nyttigare och mer klimatsmart mat”

Rapporten pekar på eskalerande samhällskostnader för övervikt, undernäring och miljöpåverkan. I dag står exempelvis lantbruket för nästan en fjärdedel av de globala växthusgasutsläppen och matproduktionen självt står för 70 procent av all vattenanvändning från floder och grundvatten. Samtidigt måste vi producera mat till ytterligare 2–3 miljarder människor till år 2050. Forskare inom hälsa, jordbruk och miljö har gått samman för att utröna om det går att förse alla människor i världen med hälsosam mat inom vetenskapligt identifierade gränser för vad planeten tål. Rapporten slår fast att världen befinner sig i ett akut läge, där matproduktion och konsumtion kraftigt måste struktureras om. Enligt rapporten behövs en snabb uppväxling av produktionen av främst baljväxter, frukt, grönsaker och nötter.

Minska ditt matsvinn – 10 tips som kan spara dig 6 000 kronor per år. Våra segrar för miljön 2018. Globala kosmetikaföretag slutar att använda PFAS i sina produkter.

Våra segrar för miljön 2018

Det här händer vid 1-5 graders temperaturhöjning. Klimat Parisavtalet har förbundit världens länder att begränsa uppvärmningen till 2 grader, målsättningen är 1,5 grader. Men dagens förda politik kommer att leda till en 3 gradig höjning av temperaturen. Vad händer på jorden om temperaturen överstiger 2 grader? FN:s klimatpanel släppte sin analys av världsläget under måndagen. Konsekvenserna om den globala uppvärmningen inte lyckas begränsas till 2 grader är enorma. Guide: Tips för att leva mer klimatsmart. Gro Play - Playing to change the world. Skolpaketet om återvinning innehåller lektionsplaner, elevuppgifter och andra aktiviteter för att komplettera utbildningsspelet Grow Reycling. Materialet inkluderar blandande lärmiljöer med aktiviteter både i och utanför klassrummet och integrerar ämnen som matte, teknik, bild, svenska och naturorienterande ämnen. Varje lektion i skolpaketet innehåller kopplingar till läroplanen.

Skolpaketen är utformade för förskoleklass till årskurs 3. Grow Recycling skolpaket på både svenska och engelska finns gratis att hämta längst ned på sidan. Plastbanta: 5 smarta alternativ till engångsplast på maten. Säg hejdå till plastfolie och engångspåsar! Här är 5 hållbara och smarta alternativ att packa in maten i. Hannes Anagrius: Dags att bryta tillväxtberoendet. 5 myter om återvinning. Vilka har du gått på? Blomsterbuffé till bina – gör en fröbomb. Så kan du hjälpa bina och öka pollineringen.

Hållbarhetsmålen-A3_webb. Globala målen för hållbar utveckling - Sveriges Konsumenter. Hur vi konsumerar, alltså hur vi handlar och förbrukar varor och tjänster, påverkar världen i större grad än du kanske tänker dig. Genom att konsumera mer hållbart hjälper vi till med omställningen som samhället måste genomgå för att överleva långsiktigt. Här finner du inspirerande utbildningsmaterial som gör skillnad! Världsviktiga tips - det här kan du göra för en hållbar utveckling. Skola: Miljö/ Hållbar utveckling! På våren vankas det oftast en del arbete på skolorna runt miljö och hållbar utveckling.

Titta på film-arkiv - STF.