background preloader

RTL WOB declaratie bonnetjes universiteits/HBObesturen june15, 2015

Facebook Twitter

DUB sur Twitter : "Cartoon: Marjan Oudeman gaat op vakantie en neemt mee... #dienstauto #CvB... Cartoon: vakantie! RTL Nieuws - maandag 15 juni 2015 18:00 terugkijken. RTL Nieuws - maandag 15 juni 2015 19:30 terugkijken. Bestuurders universiteiten omzeilen declaratieregels. Bestuurders van grote universiteiten omzeilen declaratieregels en geven grote sommen geld uit aan auto's met chauffeur.

Bestuurders universiteiten omzeilen declaratieregels

Dat blijkt uit de onkosten die ze opgeven en onderzocht zijn door de researchredactie van RTL Nieuws. Het zijn financieel zware tijden voor de universiteiten. Er moet bezuinigd worden, wat betekent dat veel medewerkers geen vast contract kan worden aangeboden en dat soms zelfs hele opleidingen worden geschrapt. Van de minister hebben de universiteitsbesturen de opdracht gekregen 'sober' te declareren.

Maar uit de onderzochte bonnetjes komt een ander beeld naar voren. Een andere grote kostenpost is het rondrijden in een auto met chauffeur. De Universiteit Utrecht betaalt jaarlijks het meest: bijna tweeënhalve ton voor dienstauto's en taxi's voor de drie bestuurders.De TU Delft betaalt per jaar 180.000 euro voor twee dienst-Mercedessen met chauffeur. Studenten en docenten boosStudentenvakbond LSVb is boos. Opvallendste declaraties universiteiten: van dure auto tot designstoel. RTL Nieuws onderzocht de declaraties uit 2013 en 2014 van universiteitsbestuurders.

Opvallendste declaraties universiteiten: van dure auto tot designstoel

Bekijk de opvallendste declaraties in ons overzicht. Rtlnieuws Bekijk de opvallendste declaraties van bestuurders per universiteit. NotPICNIC sur Twitter : "zou mooi zijn wanneer @RTLnieuws hele dbase online zet. crowdsourcing #maagdenhuis invstivgtive citizen journalism. NotPICNIC 在 Twitter:"zou mooi zijn wanneer @RTLnieuws hele dbase online zet. crowdsourcing #maagdenhuis invstivgtive citizen journalism. Hier zijn ze: de bonnetjes van bestuurders van universiteiten - URL UvA changed. Dit zijn ze: alle declaraties van bestuurders van Nederlandse universiteiten.

Hier zijn ze: de bonnetjes van bestuurders van universiteiten - URL UvA changed

Op veler verzoek publiceren we de documenten zoals we ze zelf ontvingen. Bij onze publicatie over de bonnetjes van universiteitsbesturen hebben we het merendeel van de documenten niet gepubliceerd. In reacties op de onthulling werd vaak gevraagd om toch alle bonnetjes op internet te zetten, dus hebben we dat alsnog gedaan. LeeswijzerDe duizenden pagina’s onkostendeclaraties zitten stampvol feiten, maar de context ontbreekt. FreezePage: Hier zijn ze. Bijlagen_bij_besluit.pdf. Ewald Engelen sur Twitter : "werk aan de winkel voor woordvoerder #Uva wat is de uurprijs van deze dame?

Marjolijn van oordt (@marjolijnvo) Thierry Dufay sur Twitter : "Gelukkig heeft CvB UvA bijtijds reputatie-managers aangetrokken.... Die kunnen nu beginnen met declareren -:) ! #Maagdenhuis" Thierry Dufay sur Twitter : "Zoek de verschillen @PDuisenberg "Dymph van den Boom vloog in 2013 voor bijna 9.000 euro naar Brazilië" #Onderwijs" Ewald Engelen sur Twitter : "lol... Arzu Aslan on Twitter: "Teun, @noerivdberg @DanHF over #AcademischeDeclaraties in @FoliaWeb. Dymph verving Gunning. Lennard van Uffelen on Twitter: "Bussemaker gaat declaratieschandaal @UvA_Amsterdam tot op de bodem uitzoeken... Maar ze was zelf ook op die Braziliereis. #maagdenhuis"

Lisa Westerveld sur Twitter : "Designstoel van 3000 euro valt in het niet bij andere bedragen... Opvallende declaraties universiteitsbestuurders. Cesar sur Twitter : "2 maanden geleden: vies kraaktuig ga studeren! Vandaag: gore graaibestuurders allemaal aftreden! #maagdenhuis. Yvo Greydanus on Twitter: "Dymph vloog voor 9000,- naar Brazilië. @HumanitiesRally Partij ging niet eens op 'inwerkweekend' van FSR naar een huisje in Zuid-Holland." Harriet Bergman sur Twitter : "Netwerken en teambuilden in mooi hotel? Daar kan je dus ook een PHD van aannemen. #maagdenhuis" Frans van Heest on Twitter: "Dat hele #maagdenhuis ging eerder om de regenteske bestuurscultuur dan om 'rendementsdenken' daarom zijn die declaraties nu ook zo pijnlijk"

Harriet Bergman sur Twitter : "Hee Ho, RvT, hier krijg je problemen mee! #maagdenhuis #declaraties"... Jasper van Dijk sur Twitter : "Bussemaker over declaraties: "bestuurders moeten wel hun rol kunnen spelen in het internationale veld dat het hoger onderwijs is" #bizar" Een groots en meeslepend systeem. Een goede vriend van mij, wanneer gevraagd naar zijn levensfilosofie, antwoordt steevast: groots en meeslepend, waarbij hij weids met zijn armen gesticuleert en op koninklijke wijze door de kamer schrijdt.

Een groots en meeslepend systeem

Sinds de uitbraak van het declaratieschandaal aan de Nederlandse universiteiten kan ik hem de volgende raad meegeven: word universitair bestuurder. Want waar de rest van het universitaire landschap gebukt gaat onder besparingen en soberheidsagenda’s blijkt het heel wat somptueuzer vertoeven aan de top van de universitaire bestuursladder. Persoonlijke chauffeurs, verblijven in luxe-hotels, business class vliegtickets van meer dan 8000 euro, … het zijn dingen die slecht vallen op hetzelfde moment waarop je afdelingen sluit en het onderzoeksbudget van je docenten met 40% reduceert.

De verleiding is groot om in de moraliserende kramp te schieten, en te focussen op individuele excessen. 1. 2. 3. Jan Teurlings is universitair docent mediastudies aan de UvA en betrokken bij ReThink UvA. 'Bestuurders UvA en VU spendeerden veel geld aan vervoer en hotels' Universiteitsbestuurders van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) blijken veel geld te hebben besteed aan huurauto's met chauffeur en overnachtingen in Amsterdamse hotels.

'Bestuurders UvA en VU spendeerden veel geld aan vervoer en hotels'

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Uit de gedeclareerde bonnetjes, die in 2013 en 2014 door de bestuurders werden ingediend, blijkt dat op de UvA voor 324.000 euro aan ritten met chauffeur werden gemaakt. Volgens de universiteit zouden het niet alleen ritten van bestuursleden betreffen, maar worden de auto's ook gebruikt om vertrouwelijke stukken te vervoeren. Ook kunnen de bestuurders volgens de UvA niet met de trein kunnen reizen, omdat zij dan geen vertrouwelijke gesprekken kunnen voeren. Studentenunie betitelt collegevoorzitter UU als “declaratiekoningin” Studentenunie Vidius heeft woedend gereageerd op de onthullingen maandagavond over het declaratiegedrag van Nederlandse universiteitsbestuurders.

Studentenunie betitelt collegevoorzitter UU als “declaratiekoningin”

Volgens RTL Nieuws is de UU niet transparant over de kosten van dienstreizen van collegeleden en worden hoge kosten gemaakt voor autoritten met chauffeur. Journalisten van RTL Nieuws onderzochten de declaraties van universitaire bestuurders in 2013 en 2014. Daaruit blijkt onder meer dat ze slapen in dure hotels, verkeersboetes vergoed willen hebben en dure reizen maken. Bestuurders van universiteiten omzeilen bovendien declaratieregels, stelt de nieuwszender. RTL wijst ook naar de Universiteit Utrecht, die als enige in het jaarverslag alleen de privékosten weergeeft die collegeleden tijdens dienstreizen maken. RTL-rel over declaraties en dienstauto’s; het tegengeluid. Een kwart miljoen aan autoritten en geen transparante administratie van dienstreizen.

RTL-rel over declaraties en dienstauto’s; het tegengeluid

Wie RTL Nieuws keek, denkt dat de drie Utrechtse collegeleden het er flink van nemen. Dat is niet het geval, vinden U-raadslid Joop Schippers en voorzitter van de Raad van Toezicht Emmo Meijer. De Utrechtse studentenunie Vidius reageerde maandagavond furieus op het RTL-nieuwsbericht over het uitgavenpatroon van universitaire bestuurders, ook van de Utrechtse. Dat zou allesbehalve sober te noemen zijn. De transparantie ligt op straat. Aan: Emmo@raadvantoezicht.uu.nl (link sends e-mail) Betreft: De transparantie ligt op straat Bijlage: een lange weg (5) Beste Emmo, Met genoegen las ik je tegengeluid in DUB in je hoedanigheid als voorzitter van onze Raad van Toezicht over het declaratiegedrag van onze collegevoorzitter Marian Oudeman.

De transparantie ligt op straat

Zij werd door de Studentenunie voor “declaratiekoningin” van de Nederlandse collegebesturen uitgemaakt. Dat is een nogal boude uitspraak. Die studenten worden met de dag assertiever zullen we maar zeggen! Het is altijd fijn om te weten wie waar staat als de media onze prachtige universiteit weer eens in een kwaad daglicht proberen te stellen. Wat me een beetje beangstigt, is dat je alleen de persoonlijke declaraties van het college tekent, en daar gaat het hier geloof ik niet om. Gek genoeg heb ik me dat vorig jaar ook al eens afgevraagd na het lezen van het jaarverslag. Joop weet die dingen omdat hij nogal eens met het college luncht. Alle CvB-declaraties: van flesjes water tot dure hotels.

RTL Nieuws heeft álle declaraties van bestuurders van Nederlandse universiteiten uit 2013 en 2014 gepubliceerd.

Alle CvB-declaraties: van flesjes water tot dure hotels

De bonnetjes geven een interessant kijkje in waar de Utrechtse collegeleden geld aan uitgeven. Een hotelovernachting van 323 euro, een flesje water van 1,50 euro en stapels taxirekeningen. De bonnetjes daarvoor zijn terug te vinden in het 377 pagina's tellende dossier van de Universiteit Utrecht dat RTL Nieuws online heeft gezet. Na de declaratiescoop van maandag besloot de redactie alle rekeningen de wereld in te slingeren. Declareert het CvB sober? Voor transport worden hoge kosten gemaakt, ondanks het feit dat het driekoppige bestuur kan gebruikmaken van twee dienstauto's.

Volgens de UU voldoen alle uitgaven voor reis- en verblijfkosten aan de interne regels die voor alle medewerkers gelden. Voor vliegreizen geldt dat bij een lange reis wordt gekeken of de bestuurder bij aankomst door moet naar afspraken, in dat geval kan er business class worden gereisd. Minister: geen juridische stappen tegen gouden handdruk oud VU-bestuurders. Universiteiten declareren een vermogen aan taxi’s, luxe auto’s en verkeersboetes. Bestuurders Universiteit Twente declareren netjes. Telegraaf: Universiteitsbesturen fout met declaraties. Wijzigingen in de Telecommunicatiewet maken dat iedere website de verplichting heeft te informeren over het gebruik van cookies.

Telegraaf: Universiteitsbesturen fout met declaraties

Ook dient toestemming gevraagd te worden voor het specifieke gebruik van cookies. We beseffen dat dit lastig en zelfs klantonvriendelijk kan overkomen. Bij voorbaat onze excuses hiervoor. Cookies helpen om u een optimale gebruikerservaring te bieden bij het bezoeken van onze websites. Met cookies kunnen we het gedrag van bezoekers analyseren en daardoor onze webpagina verbeteren. Keurig declaratiegedrag bij Universiteit Maastricht. In tijden van bezuinigingen is de onderwijs- en onderzoeksinstellingen gevraagd zuinig met geld om te gaan, maar niet elke universiteit houdt zich daar aan. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. (link is external) Openbaar vervoerWaar andere universiteiten vaak over de schreef gaan met dure hotelovernachtingen of vliegtickets voor dienstreizen, hoge taxikosten of zelfs dienstauto's, meldt de nieuwssite geen enkele opvallende declaratie van het Maastrichtse universiteitsbestuur.

De bestuurders van Maastricht krijgen zelfs een pluim, omdat ze regelmatig de trein pakken voor hun dienstreizen. Auto's, stoel en koffiecupjesDat staat in schril contrast met bijvoorbeeld de Technische Universiteit Delft, waar het college van bestuur twee Mercedes E350s tot haar beschikking heeft. Overigens is Maastricht geen uitzondering met het keurige declaratiegedrag aldaar.

'Alle bonnetjes moeten boven tafel komen', LSVb geschokt door declaraties universiteiten. DELFT - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is geschokt door de zeer hoge declaraties van bestuurders van universiteiten, waaronder de Universiteit Leiden en de TU Delft. De Onderwijsinspectie moet onderzoek doen, vindt de LSVb. 'Alle bonnetjes moeten boven water komen en worden beoordeeld.' RTL Nieuws bracht maandag een onderzoek naar buiten waaruit onder meer duidelijk werd dat de TU in Delft per jaar 180.000 euro uitgeeft voor twee dienstauto's met chauffeur. Bij de Leidse universiteit werden twee businessclassvluchten en zeven dure overnachtingen ontdekt. EM: Vier glazen wijn en te dure hotelkamers: bonnetjesonderzoek RTL naar CvB EUR. Rector: 'Wij zijn juist zuinig' - Mare - Leids Universitair Weekblad. RTL Nieuws: ‘Geen opvallende declaraties bij Tilburg University’ Data Science-contract getekend *Update 13:42* Binnenstad Tilburg heeft weer stroom NieuwsRTL Nieuws: ‘Geen opvallende declaraties bij Tilburg University’

Top Universiteit Utrecht knoeit met dienstauto. De voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, Marjan Oudeman, betaalt een deel van haar salaris over 2014 terug aan de universiteit. Ze doet dat na vragen van RTL Nieuws over privéritten die ze maakt met de universitaire dienstauto. Oudeman gebruikt de universitaire dienstauto met chauffeur voor ritten naar onder meer ABN Amro in Amsterdam en Ten Cate in Almelo. Ze is commissaris bij die bedrijven. UU-voorzitter Marjan Oudeman betaalt ritten in dienstauto terug. De Utrechtse bestuursvoorzitter Marjan Oudeman gaat reizen met de universitaire dienstauto naar haar commissariaat bij de Koninklijke Ten Cate in Almelo terugbetalen. Dat is besloten na berichtgeving van RTL Nieuws.

In een statement op de website zegt de UU dat de ritten die Oudeman in 2014 naar de multinational in Almelo heeft gemaakt met haar zijn verrekend. Hiermee voldoet de universiteit naar eigen zeggen aan alle wet- en regelgeving. Journalisten van RTL Nieuws meldden maandag dat Oudeman de dienstauto met chauffeur heeft gebruikt voor afspraken voor nevenwerkzaamheden. Minister vindt declaratiegedrag Utrechtse bestuurders ‘onacceptabel’ RU-bestuurslid declareert stoel van 3000 euro. Opinie: transparantie is nodig voor vertrouwen.

Studentenfractie AKKUraatd doet CvB tweedehands bureaustoel cadeau. Studentenvakbonden boos over declaraties bestuurders. Bureaustoel. PH-neutraal is docent en onderzoeker. Seizoen 6 - Aflevering 39. UB krijgt massagestoel. Open Brief aan UvA CvB inzake declaratiegedrag – ReThink UvA. Declaraties CvB voortaan openbaar. Het CvB kiest zelf de declaratieregels waar het zich aan houdt. Organisatie24 juni 2015 10:03 ‘De declaraties zijn doelmatig te noemen. Of het in alle gevallen sober te noemen is, daar zullen de meningen over verschillen. Volgens het CvB heeft, daar waar de soberheid te betwisten valt, de doelmatigheid geprevaleerd boven de soberheid.’ Dixit Marjolijn van Oordt, de woordvoerder van het College van Bestuur van de UvA, in Folia deze week. Het is een tekenend citaat voor de manier waarop het CvB met de declaratieregels omgaat.

Als voortvloeisel uit de cao Nederlandse Universiteiten heeft de UvA in 2007 een Regeling Kostenvergoeding vastgesteld. Dan weer wel, dan weer niet Navraag leert dat het college zelf de Regeling Kostenvergoeding 2007 in sommige gevallen wel op zichzelf van toepassing verklaart. De vliegreizen van ex-collegevoorzitter Louise Gunning en rector magnificus Dymph van den Boom en de hotelkosten van Van den Boom liggen dan wél weer boven de maxima uit die regeling. Folia 31 jaargang 2014 2015 by Folia.

CvB-leden moeten mogelijk achterstallige belasting betalen. Door Willem van Ewijk De leden van het College van Bestuur van de UvA en de HvA moeten mogelijk een achterstallige belastingsom betalen. CvB wil niet bevestigen of er belasting is betaald over autokosten. Organisatie3 juli 2015 13:17 Het College van Bestuur van de UvA en de HvA wil niet bevestigen of er belasting is betaald over het vervoer naar nevenactiviteiten. Eerder erkende het college dat de chauffeursdienst van de UvA door haar leden is gebruikt voor vervoer naar bijbanen. Dat is in beginsel belastbaar, omdat het niet onder het reguliere werkverkeer valt.

Begin deze week stelde CDA-Kamerlid Michel Rog hierover Kamervragen aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs. De collegeleden zouden volgens een woordvoerder beloningen en reiskosten voor bijbanen op de rekening van de UvA en het Amsterdams Universiteitsfonds hebben gestort, maar dat ontslaat ze niet van de belastingplicht. Op de vraag hoeveel van het gestorte geld terug te voeren is op reiskosten, wil het college niets zeggen. Eigen regels Volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT) moeten van ieder collegelid, naast de beloning, de belastbare onkostenvergoedingen in het jaarverslag worden vermeld, dus ook de reiskosten. Bestuurders hogeschool Windesheim declareren tonnen. ZWOLLE - De twee topbestuurders van hogeschool Windesheim in Zwolle hebben de afgelopen vier jaar samen 364.000 euro gedeclareerd. Dit bedrag komt bovenop het salaris van respectievelijk 210.000 en 178.000 euro per jaar.

Dat blijkt uit onderzoek door deze krant. De Algemene Onderwijsbond (AOb) reageert verrast en spreekt van 'hoge bedragen'. De AOb roept hogescholen op transparanter te declareren zodat 'direct duidelijk is waaraan het geld besteed is'. Persverklaring omtrent declaraties College van Bestuur 01-07-2015. Persverklaring omtrent declaraties College van Bestuur 01-07-2015 - Windesheim. Windesheim-graaiers declareren 3,6 ton. Albert Cornelissen herbenoemd tot voorzitter CvB Windesheim 05-12-2012. Bestuurders Windesheim declareerden tonnen. Cookies op AD.nl. Bestuurders Windesheim declareerden €364.000. Declaraties hogeschoolbestuurders onder de loep. NotPICNIC sur Twitter : "analyse dbases crowdsourcen naar locale DNU's / Rethink's evt in samenwerking met locale uni media ? #maagdenhuis. Het bericht dat bestuurders van de Universiteit Utrecht opnieuw royaal hebben gedeclareerd.

Kamervragen SP en VVD: ‘Dragen dure reisjes bij aan kwaliteit onderwijs en onderzoek? Tweede Kamer wil breed onderzoek naar declaraties publieke sector. VVD en SP willen nader onderzoek UU. Inspectie buigt zich over declaraties CvB's - Folia. Inspectie onderzoekt declaraties universiteiten Rotterdam, Leiden, Utrecht en Twente.

Het bericht dat bestuurders van de Universiteit Utrecht opnieuw royaal hebben gedeclareerd. (mirror) Rapport specifiek onderzoek doelmatigheid declaraties bestuurders Universiteit Utrecht. Rtlnieuws Minister: declaratiegedrag Utrechtse universiteitsbestuurders onacceptabel. Als nieuwe voorzitter vd universiteiten, moet ex-vvdkamerlid @PDuisenberg z'n eigen kamervragen gaan invoeren:sober declarerende bestuurders.

Minister vindt declaratiegedrag Utrechtse bestuurders ‘onacceptabel’ Hogescholen liggen dwars bij soberder declareren. Minister vindt declaratiegedrag Utrechtse bestuurders ‘onacceptabel’ Striktere regels voor declaraties collegeleden na kritisch rapport onderwijsinspectie. Minister Bussemaker noemt declaraties Universiteit Utrecht 'onacceptabel' Sober. Nieuwe minister heeft geduld met aanpak hoge declaraties universiteitsbestuurders. Declaraties? Daar komen bestuurders samen wel uit. Declaraties? Daar komen bestuurders samen wel uit.

Baas Universiteit Utrecht declareert 124.000 euro reiskosten.