background preloader

RTL WOB declaratie bonnetjes universiteits/HBObesturen june15, 2015

Facebook Twitter

DUB sur Twitter : "Cartoon: Marjan Oudeman gaat op vakantie en neemt mee... #dienstauto #CvB... Cartoon: vakantie! RTL Nieuws - maandag 15 juni 2015 18:00 terugkijken. RTL Nieuws - maandag 15 juni 2015 19:30 terugkijken. Bestuurders universiteiten omzeilen declaratieregels. Bestuurders van grote universiteiten omzeilen declaratieregels en geven grote sommen geld uit aan auto's met chauffeur.

Bestuurders universiteiten omzeilen declaratieregels

Dat blijkt uit de onkosten die ze opgeven en onderzocht zijn door de researchredactie van RTL Nieuws. Het zijn financieel zware tijden voor de universiteiten. Er moet bezuinigd worden, wat betekent dat veel medewerkers geen vast contract kan worden aangeboden en dat soms zelfs hele opleidingen worden geschrapt. Van de minister hebben de universiteitsbesturen de opdracht gekregen 'sober' te declareren.

Maar uit de onderzochte bonnetjes komt een ander beeld naar voren. Een andere grote kostenpost is het rondrijden in een auto met chauffeur. De Universiteit Utrecht betaalt jaarlijks het meest: bijna tweeënhalve ton voor dienstauto's en taxi's voor de drie bestuurders.De TU Delft betaalt per jaar 180.000 euro voor twee dienst-Mercedessen met chauffeur. Studenten en docenten boosStudentenvakbond LSVb is boos. Opvallendste declaraties universiteiten: van dure auto tot designstoel. RTL Nieuws onderzocht de declaraties uit 2013 en 2014 van universiteitsbestuurders.

Opvallendste declaraties universiteiten: van dure auto tot designstoel

Bekijk de opvallendste declaraties in ons overzicht. ZIE OOK: Bestuurders universiteiten omzeilen declaratieregels Universiteit Utrecht Deze universiteit valt op vanwege haar gebrek aan transparantie over de kosten die voor bestuurders worden gemaakt. Als enige universiteit verzuimt de Universiteit Utrecht de kosten voor dienstreizen te melden in het jaarverslag, terwijl dit sinds 2011 verplicht is gesteld door het ministerie.In het jaarverslag 2013 staat dat het college voor in totaal 2734 euro declareert. Daarnaast worden 40.000 euro aan taxikosten gedeclareerd. NotPICNIC sur Twitter : "zou mooi zijn wanneer @RTLnieuws hele dbase online zet. crowdsourcing #maagdenhuis invstivgtive citizen journalism. Hier zijn ze: de bonnetjes van bestuurders van universiteiten - URL UvA changed. Dit zijn ze: alle declaraties van bestuurders van Nederlandse universiteiten.

Hier zijn ze: de bonnetjes van bestuurders van universiteiten - URL UvA changed

Op veler verzoek publiceren we de documenten zoals we ze zelf ontvingen. Bij onze publicatie over de bonnetjes van universiteitsbesturen hebben we het merendeel van de documenten niet gepubliceerd. In reacties op de onthulling werd vaak gevraagd om toch alle bonnetjes op internet te zetten, dus hebben we dat alsnog gedaan. LeeswijzerDe duizenden pagina’s onkostendeclaraties zitten stampvol feiten, maar de context ontbreekt. FreezePage: Hier zijn ze. Bijlagen_bij_besluit.pdf. Ewald Engelen sur Twitter : "werk aan de winkel voor woordvoerder #Uva wat is de uurprijs van deze dame?

Thierry Dufay sur Twitter : "Gelukkig heeft CvB UvA bijtijds reputatie-managers aangetrokken.... Die kunnen nu beginnen met declareren -:) ! #Maagdenhuis" Thierry Dufay sur Twitter : "Zoek de verschillen @PDuisenberg "Dymph van den Boom vloog in 2013 voor bijna 9.000 euro naar Brazilië" #Onderwijs" Ewald Engelen sur Twitter : "lol... Arzu Aslan on Twitter: "Teun, @noerivdberg @DanHF over #AcademischeDeclaraties in @FoliaWeb. Dymph verving Gunning. Lennard van Uffelen on Twitter: "Bussemaker gaat declaratieschandaal @UvA_Amsterdam tot op de bodem uitzoeken... Maar ze was zelf ook op die Braziliereis. #maagdenhuis"

Lisa Westerveld sur Twitter : "Designstoel van 3000 euro valt in het niet bij andere bedragen... Opvallende declaraties universiteitsbestuurders. Cesar sur Twitter : "2 maanden geleden: vies kraaktuig ga studeren! Vandaag: gore graaibestuurders allemaal aftreden! #maagdenhuis. Yvo Greydanus on Twitter: "Dymph vloog voor 9000,- naar Brazilië. @HumanitiesRally Partij ging niet eens op 'inwerkweekend' van FSR naar een huisje in Zuid-Holland."

Harriet Bergman sur Twitter : "Netwerken en teambuilden in mooi hotel? Daar kan je dus ook een PHD van aannemen. #maagdenhuis" Frans van Heest on Twitter: "Dat hele #maagdenhuis ging eerder om de regenteske bestuurscultuur dan om 'rendementsdenken' daarom zijn die declaraties nu ook zo pijnlijk" Harriet Bergman sur Twitter : "Hee Ho, RvT, hier krijg je problemen mee! #maagdenhuis #declaraties"... Jasper van Dijk sur Twitter : "Bussemaker over declaraties: "bestuurders moeten wel hun rol kunnen spelen in het internationale veld dat het hoger onderwijs is" #bizar" Een groots en meeslepend systeem. Een goede vriend van mij, wanneer gevraagd naar zijn levensfilosofie, antwoordt steevast: groots en meeslepend, waarbij hij weids met zijn armen gesticuleert en op koninklijke wijze door de kamer schrijdt.

Een groots en meeslepend systeem

Sinds de uitbraak van het declaratieschandaal aan de Nederlandse universiteiten kan ik hem de volgende raad meegeven: word universitair bestuurder. Want waar de rest van het universitaire landschap gebukt gaat onder besparingen en soberheidsagenda’s blijkt het heel wat somptueuzer vertoeven aan de top van de universitaire bestuursladder. Persoonlijke chauffeurs, verblijven in luxe-hotels, business class vliegtickets van meer dan 8000 euro, … het zijn dingen die slecht vallen op hetzelfde moment waarop je afdelingen sluit en het onderzoeksbudget van je docenten met 40% reduceert. De verleiding is groot om in de moraliserende kramp te schieten, en te focussen op individuele excessen. 1. 2. 3. Jan Teurlings is universitair docent mediastudies aan de UvA en betrokken bij ReThink UvA. 'Bestuurders UvA en VU spendeerden veel geld aan vervoer en hotels' Universiteitsbestuurders van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) blijken veel geld te hebben besteed aan huurauto's met chauffeur en overnachtingen in Amsterdamse hotels.

'Bestuurders UvA en VU spendeerden veel geld aan vervoer en hotels'

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Uit de gedeclareerde bonnetjes, die in 2013 en 2014 door de bestuurders werden ingediend, blijkt dat op de UvA voor 324.000 euro aan ritten met chauffeur werden gemaakt. Volgens de universiteit zouden het niet alleen ritten van bestuursleden betreffen, maar worden de auto's ook gebruikt om vertrouwelijke stukken te vervoeren. Ook kunnen de bestuurders volgens de UvA niet met de trein kunnen reizen, omdat zij dan geen vertrouwelijke gesprekken kunnen voeren. Een van de UvA-bestuurders reisde in juni 2013 naar Brazilië en vloog in business class voor een kleine 9000 euro.

Studentenunie betitelt collegevoorzitter UU als “declaratiekoningin” Studentenunie Vidius heeft woedend gereageerd op de onthullingen maandagavond over het declaratiegedrag van Nederlandse universiteitsbestuurders.

Studentenunie betitelt collegevoorzitter UU als “declaratiekoningin”

Volgens RTL Nieuws is de UU niet transparant over de kosten van dienstreizen van collegeleden en worden hoge kosten gemaakt voor autoritten met chauffeur. Journalisten van RTL Nieuws onderzochten de declaraties van universitaire bestuurders in 2013 en 2014. Daaruit blijkt onder meer dat ze slapen in dure hotels, verkeersboetes vergoed willen hebben en dure reizen maken. Bestuurders van universiteiten omzeilen bovendien declaratieregels, stelt de nieuwszender. RTL-rel over declaraties en dienstauto’s; het tegengeluid. Een kwart miljoen aan autoritten en geen transparante administratie van dienstreizen.

RTL-rel over declaraties en dienstauto’s; het tegengeluid

Wie RTL Nieuws keek, denkt dat de drie Utrechtse collegeleden het er flink van nemen. Dat is niet het geval, vinden U-raadslid Joop Schippers en voorzitter van de Raad van Toezicht Emmo Meijer. De Utrechtse studentenunie Vidius reageerde maandagavond furieus op het RTL-nieuwsbericht over het uitgavenpatroon van universitaire bestuurders, ook van de Utrechtse.

Dat zou allesbehalve sober te noemen zijn. De transparantie ligt op straat. Aan: Emmo@raadvantoezicht.uu.nl (link sends e-mail) Betreft: De transparantie ligt op straat Bijlage: een lange weg (5) Beste Emmo, Met genoegen las ik je tegengeluid in DUB in je hoedanigheid als voorzitter van onze Raad van Toezicht over het declaratiegedrag van onze collegevoorzitter Marian Oudeman.

De transparantie ligt op straat

Zij werd door de Studentenunie voor “declaratiekoningin” van de Nederlandse collegebesturen uitgemaakt. Dat is een nogal boude uitspraak. Die studenten worden met de dag assertiever zullen we maar zeggen! Het is altijd fijn om te weten wie waar staat als de media onze prachtige universiteit weer eens in een kwaad daglicht proberen te stellen. Wat me een beetje beangstigt, is dat je alleen de persoonlijke declaraties van het college tekent, en daar gaat het hier geloof ik niet om. Gek genoeg heb ik me dat vorig jaar ook al eens afgevraagd na het lezen van het jaarverslag. Alle CvB-declaraties: van flesjes water tot dure hotels. RTL Nieuws heeft álle declaraties van bestuurders van Nederlandse universiteiten uit 2013 en 2014 gepubliceerd.

Alle CvB-declaraties: van flesjes water tot dure hotels

De bonnetjes geven een interessant kijkje in waar de Utrechtse collegeleden geld aan uitgeven. Een hotelovernachting van 323 euro, een flesje water van 1,50 euro en stapels taxirekeningen. De bonnetjes daarvoor zijn terug te vinden in het 377 pagina's tellende dossier van de Universiteit Utrecht dat RTL Nieuws online heeft gezet. Cookies op Parool.nl. Universiteiten declareren een vermogen aan taxi’s, luxe auto’s en verkeersboetes. Bestuurders Universiteit Twente declareren netjes. Telegraaf: Universiteitsbesturen fout met declaraties. Wijzigingen in de Telecommunicatiewet maken dat iedere website de verplichting heeft te informeren over het gebruik van cookies.

Telegraaf: Universiteitsbesturen fout met declaraties

Ook dient toestemming gevraagd te worden voor het specifieke gebruik van cookies. We beseffen dat dit lastig en zelfs klantonvriendelijk kan overkomen. Bij voorbaat onze excuses hiervoor. Cookies helpen om u een optimale gebruikerservaring te bieden bij het bezoeken van onze websites. Met cookies kunnen we het gedrag van bezoekers analyseren en daardoor onze webpagina verbeteren. Klik hieronder op "Akkoord en naar telegraaf.nl" om deze keuze te bevestigen.

Keurig declaratiegedrag bij Universiteit Maastricht. In tijden van bezuinigingen is de onderwijs- en onderzoeksinstellingen gevraagd zuinig met geld om te gaan, maar niet elke universiteit houdt zich daar aan. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. (link is external) Openbaar vervoerWaar andere universiteiten vaak over de schreef gaan met dure hotelovernachtingen of vliegtickets voor dienstreizen, hoge taxikosten of zelfs dienstauto's, meldt de nieuwssite geen enkele opvallende declaratie van het Maastrichtse universiteitsbestuur. De bestuurders van Maastricht krijgen zelfs een pluim, omdat ze regelmatig de trein pakken voor hun dienstreizen. Auto's, stoel en koffiecupjesDat staat in schril contrast met bijvoorbeeld de Technische Universiteit Delft, waar het college van bestuur twee Mercedes E350s tot haar beschikking heeft. Overigens is Maastricht geen uitzondering met het keurige declaratiegedrag aldaar. 'Alle bonnetjes moeten boven tafel komen', LSVb geschokt door declaraties universiteiten.

DELFT - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is geschokt door de zeer hoge declaraties van bestuurders van universiteiten, waaronder de Universiteit Leiden en de TU Delft. De Onderwijsinspectie moet onderzoek doen, vindt de LSVb. 'Alle bonnetjes moeten boven water komen en worden beoordeeld.' RTL Nieuws bracht maandag een onderzoek naar buiten waaruit onder meer duidelijk werd dat de TU in Delft per jaar 180.000 euro uitgeeft voor twee dienstauto's met chauffeur. EM: Vier glazen wijn en te dure hotelkamers: bonnetjesonderzoek RTL naar CvB EUR.

Rector: 'Wij zijn juist zuinig' - Mare - Leids Universitair Weekblad. RTL Nieuws: ‘Geen opvallende declaraties bij Tilburg University’ Top Universiteit Utrecht knoeit met dienstauto. De voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, Marjan Oudeman, betaalt een deel van haar salaris over 2014 terug aan de universiteit.

Ze doet dat na vragen van RTL Nieuws over privéritten die ze maakt met de universitaire dienstauto. Oudeman gebruikt de universitaire dienstauto met chauffeur voor ritten naar onder meer ABN Amro in Amsterdam en Ten Cate in Almelo. Ze is commissaris bij die bedrijven. Omdat de Belastingdienst deze ritten ziet als privéritten, zou Oudeman daar bijtelling over moeten betalen. ZIE OOK: Overtreedt Universiteit Utrecht de Balkenendenorm? Dat had ze tot nu toe nog niet gedaan. Ook de andere twee leden van het College van Bestuur, Bert van der Zwaan en Anton Pijpers, gebruiken de dienstauto voor privéritten. UU-voorzitter Marjan Oudeman betaalt ritten in dienstauto terug. De Utrechtse bestuursvoorzitter Marjan Oudeman gaat reizen met de universitaire dienstauto naar haar commissariaat bij de Koninklijke Ten Cate in Almelo terugbetalen.

Dat is besloten na berichtgeving van RTL Nieuws. In een statement op de website zegt de UU dat de ritten die Oudeman in 2014 naar de multinational in Almelo heeft gemaakt met haar zijn verrekend. RU-bestuurslid declareert stoel van 3000 euro. Universiteiten in Nederland declareren erop los. Prijzige hotels, persoonlijke chauffeurs en buitensporig dure diners zijn slechts een greep uit de opsomming.

Opinie: transparantie is nodig voor vertrouwen. Studentenfractie AKKUraatd doet CvB tweedehands bureaustoel cadeau. Studentenfractie AKKUraatd is het niet eens met het declaratiegedrag van het College van Bestuur (CvB) van de Radboud Universiteit en doet het CvB daarom een goedkope stoel cadeau. Studentenvakbonden boos over declaraties bestuurders. Bureaustoel. Seizoen 6 - Aflevering 39. UB krijgt massagestoel. Open Brief aan UvA CvB inzake declaratiegedrag – ReThink UvA.

Declaraties CvB voortaan openbaar. Het CvB kiest zelf de declaratieregels waar het zich aan houdt. Organisatie24 juni 2015 10:03 ‘De declaraties zijn doelmatig te noemen. Folia 31 jaargang 2014 2015 by Folia. CvB-leden moeten mogelijk achterstallige belasting betalen. CvB wil niet bevestigen of er belasting is betaald over autokosten. Organisatie3 juli 2015 13:17 Het College van Bestuur van de UvA en de HvA wil niet bevestigen of er belasting is betaald over het vervoer naar nevenactiviteiten.

Bestuurders hogeschool Windesheim declareren tonnen. ZWOLLE - De twee topbestuurders van hogeschool Windesheim in Zwolle hebben de afgelopen vier jaar samen 364.000 euro gedeclareerd. Persverklaring omtrent declaraties College van Bestuur 01-07-2015. Persverklaring omtrent declaraties College van Bestuur 01-07-2015 - Windesheim. Windesheim-graaiers declareren 3,6 ton. Albert Cornelissen herbenoemd tot voorzitter CvB Windesheim 05-12-2012.

Bestuurders Windesheim declareerden tonnen. Cookies op AD.nl. Bestuurders Windesheim declareerden €364.000. Declaraties hogeschoolbestuurders onder de loep. NotPICNIC sur Twitter : "analyse dbases crowdsourcen naar locale DNU's / Rethink's evt in samenwerking met locale uni media ? #maagdenhuis. Tweede Kamer wil breed onderzoek naar declaraties publieke sector. Inspectie buigt zich over declaraties CvB's - Folia. Inspectie onderzoekt declaraties universiteiten Rotterdam, Leiden, Utrecht en Twente.