background preloader

2015_Financieel

Facebook Twitter

Untitled. ‘s Werelds 400 rijkste mensen verloren maandag samen 82,4 miljard doll... ‘s Werelds 400 rijkste mensen verloren maandag samen 82,4 miljard doll... Regering verwacht komende twee jaar geen problemen met Dexia... België stelt in zijn stabiliteitsprogramma Europa gerust over de restbank Dexia.

Regering verwacht komende twee jaar geen problemen met Dexia...

‘Binnen de twee jaar’ verwacht de regering-Michel geen problemen met Dexia. Dexia, dat op termijn ontmanteld wordt, is de enige financiële instelling waarvoor de Belgische overheid nog leningen waarborgt. Globale schuldgraad bedraagt nu 286 % van het bruto binnenlands produc... Om schuldenvrij te worden zou de wereldbevolking bijna drie jaar lang elke productie moeten gebruiken om schulden af te betalen.

Globale schuldgraad bedraagt nu 286 % van het bruto binnenlands produc...

Dat blijkt uit de cijfers van het rapport Debt and (not much) deleveraging van het McKinsey Institute, waarin staat dat de totale schuldenlast op aarde op dit ogenblik 199 biljoen dollar bedraagt. Voor Michael Snyder van The Economic Collapse Blog is de conclusie dat men niets geleerd heeft uit de recentste crisis en dat de wereld afstevenen op de grootste financiële crash uit de menselijke geschiedenis. Als het over schulden gaat, lijkt het soms of cijfers abstract zijn. Michael Snyder rekende daarom uit dat elke wereldburger, kinderen inbegrepen, 28.000 dollar of 25.000 euro schulden heeft uitstaan aan persoonlijke en publieke verplichtingen. Dat is een gigantisch bedrag. Verenigde Staten en China aan kop De Verenigde Staten zijn nog altijd één van de grootste schuldenaars ter wereld. HSBC-econoom: 'Wereldeconomie heeft een probleem zo groot als de Titan... Express.

Investeerders staken hun strijd tegen de euro. Weken nadat de pariteit van dollar en euro onvermijdelijk leek, hebben de meeste investeringsfondsen hun posities tegen de eenheidsmunt sterk gereduceerd.

Investeerders staken hun strijd tegen de euro

De euro noteerde vrijdag op zijn hoogste koers in 10 weken en bleef ook maandag (1.13 dollar) ver boven zijn laagste koers van 16 maart (1.04 dollar). Dat heeft veel te maken met de groeivertraging van de Amerikaanse economie, die een snelle renteverhoging steeds onwaarschijnlijker maakt. Ondertussen doet de Europese economie - geholpen door het QE-programma van de ECB, een zwakkere euro en een lagere olieprijs - het wat beter. ‘Ik zie de euro op korte termijn zelfs opnieuw tot 1,20 dollar klimmen,’ zegt Roger Hallam, chief investment officer valuta bij J.P.

Morgan Asset Management, in de Wall Street Journal. Tijd om de schuldsubsidies af te schaffen. We staan er niet meer bij stil omdat het zulke klassieke principes uit onze economie lijken te zijn.

Tijd om de schuldsubsidies af te schaffen

Maar is het wel normaal dat westerse overheden jaarlijks enkele procenten van hun bruto binnenlands product uitgeven om schulden te subsidiëren? 's Werelds grootste banken: 'Crimineel, op grote schaal' en 'manipulat... Vier van ‘s werelds grootste banken - J.P.

's Werelds grootste banken: 'Crimineel, op grote schaal' en 'manipulat...

Morgan, Barclays, Royal Bank of Scotland en Citigroup - hebben in de Verenigde Staten schuldig gepleit aan wisselkoersmanipulatie, in een zaak die door de FBI wordt omschreven als ‘crimineel en op grote schaal’. Twee andere banken - UBS en Bank of America - kregen zware boetes opgelegd maar zullen niet gerechtelijk worden vervolgd.

Hoewel 8 traders van Barclays zijn ontslagen zal - opnieuw - niemand als individu worden vervolgd. De totale boete bedraagt 5,6 miljard dollar. Op de valutamarkten wisselen dan ook dagelijks 5.300 miljard dollar van eigenaar. Zwitserland trekt definitieve streep onder bankgeheim. De Europese Unie en Zwitserland hebben een akkoord ondertekend dat een grotere fiscale transparantie moet garanderen.

Zwitserland trekt definitieve streep onder bankgeheim

'De Botox-economie: de rimpels werden verborgen, de leeftijd blijft zi... In een interview met het Franse magazine L’Expansion waarschuwde de econoom Daniel Cohen dat we niet moeten denken dat de crisis voorbij is.

'De Botox-economie: de rimpels werden verborgen, de leeftijd blijft zi...

Geen van de fundamentele problemen van de eurozone werd opgelost, terwijl onze schuldenberg nog groter is dan toen de crisis begon. Een aanklacht tegen de Europese regeringen, schrijft Amid Faljaoui in Trends-Tendances: ‘Zoals Cohen ons herinnert vertaalt een echte einde van een crisis zich in lagere werkloosheid en nieuwe investeringen. Europa heeft geen van beide. Eén nieuwe miljardair per week... Welkom in China. China krijgt er elke week een nieuwe miljardair bij, het zoveelste teken dat de concentratie van economische macht steeds meer van de VS naar China verschuift, blijkt uit een rapport van de UBS-bank en consultancybureau PwC.

Eén nieuwe miljardair per week... Welkom in China

Azië heeft Europa op dat vlak al ingehaald. De 'schurk van Wall Street' is terug. Zeven jaar nadat het faillissement van zijn bank het startschot gaf voor de financiële crisis is Richard (Dick) Fuld opnieuw aan de slag.

De 'schurk van Wall Street' is terug

Zijn financieeladviesbedrijf Matrix Advisors - dat ook nog andere ex-Lehmanexecutives in het management telt - heeft daartoe de nodige vergunningen gekregen. Verwacht wordt dat Fuld dat donderdag zal aankondigen ter gelegenheid van een conferentie in Manahattan. Het is zijn eerste openbare optreden sinds Lehman - een bedrijf dat 30 miljard dollar beheerde - in 2008 bezweek onder een berg van rommelhypotheken. Fuld werd tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse congres als ‘een onverantwoordelijk iemand' geportretteerd. Nadat het bedrijf in januari 2008 voor het eerst in moeilijkheden kwam, werden nog snel voor 5 miljard dollar aan bonusssen uitgekeerd, 20 miljoen dollar daarvan, 4 dagen vooraleer de bank ‘chapter 11' aanvroeg.

‘Gratis geld’ maakt Europese schulden onzichtbaar. Het begint investeerders te dagen dat Europa ook op lange termijn te maken zal hebben met extreem lage of zelfs negatieve intrestvoeten op zijn schulden.

‘Gratis geld’ maakt Europese schulden onzichtbaar

Door dat fenomeen kunnen landen en bedrijven hun schulden min of meer onzichtbaar maken. Het onderhoud ervan kost immers zo goed als niets. Daarmee begint de Europese economie steeds meer op de Japanse te lijken. Geld kunnen lenen aan een intrestvoet die tegen het nulpunt ligt of zelfs een negatieve waarde heeft, is een nieuw fenomeen voor Europese staten en bedrijven. Momenteel worden dit soort leningen ook enkel verstrekt voor nominale schulden op middellange termijn. Panorama - 18/12/14. Welke maatregelen kan u nemen om uw vermogen te beschermen in 2015? Er... Hoe kan u zich voorbereiden op de wereldwijde economische ontwikkelingen in het nieuwe 2015 en de invloed daarvan op uw vermogen? Zonder glazen bol, maar met voldoende gezond verstand. Een beursbeweging in 2015 naar hogere niveaus, lijkt alvast een droom.

Kijk hoe deze econoom in 148 seconden brandhout maakt van de 'heroplev... Steven Ricchiuto, de Chief Economist van Mizuho Securities USA, deed de presentatoren van de Amerikaanse nieuwszender CNBC raar opkijken toen hij in 148 seconden brandhout maakte van wat de financiële pers in zijn land ‘de brede heropleving van de economie‘ noemde. 'Er is helemaal geen heropleving van de economie,' zei Ricchiuto en somde daarbij een reeks feiten op om zijn stelling te ondersteunen: 'Er is geen versnelling van de onderliggende economische activiteit.

Er is dat foute gegeven waarover ik de financiële pers steeds opnieuw hoor berichten als zou er een acceleratie zijn in economische groei. 'Wereldeconomie heeft het eindspel ingezet en wel om deze 4 redenen' David Stockman werkte als directeur voor het Office of Management and Budget onder president Ronald Reagan. Weinigen begrijpen de globale economie beter dan hij.