background preloader

Okt 2015: forse daling 1ste jaars HBO - instroom MBO stokt

Facebook Twitter

De studie waard. U bevindt zich op: Home / Publicaties / Alle publicaties / Publicaties 2013 / De studie waard Een verkenning van mogelijke gedragsreacties bij de invoering van een sociaal leenstelsel in het hoger onderwijs Mogelijk komt er een sociaal leenstelsel voor studenten in het hoger onderwijs; ook zijn er plannen om de ov-voorziening voor studenten te versoberen.

De studie waard

Dit onderzoek verkent de gedragsreacties die studenten in het hoger onderwijs kunnen gaan vertonen – en de overwegingen daarbij – als de plannen worden ingevoerd. “Studenten laten zich niet afschrikken door leenstelsel”  Het SCP heeft op verzoek van onderwijsminister Bussemaker onderzoek gedaan naar ‘leenangst’ onder studenten en de gevolgen van het afschaffen van de basisbeurs.

“Studenten laten zich niet afschrikken door leenstelsel” 

De conclusie verscheen gisteren per ongeluk kort op internet. “Het onderzoek laat zien dat ook onder een sociaal leenstelsel jongeren zullen gaan studeren”, schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau. Om daar aan toe te voegen: “Wel zal men vanuit een leenaversie het lenen zo lang mogelijk willen uitstellen en dat vergt op uiteenlopende terreinen gedragsaanpassingen.”

Een politiek belangrijke conclusie, omdat het de deur naar onderhandelingen met D66 en GroenLinks over invoering van een leenstelsel verder opent. “Als de uitkomsten van het SCP er zijn kunnen we meer zeggen over de wijze waarop we aan knoppen moeten draaien om de toegankelijkheid te verbeteren”, zei D66-Kamerlid Paul van Meenen eerder. SCP: Leenstelsel schrikt jongeren niet af - RTL Nieuws. De vrees dat veel jongeren afzien van een studie als ze daarvoor moeten gaan lenen, is onterecht.

SCP: Leenstelsel schrikt jongeren niet af - RTL Nieuws

Dat zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) na onderzoek. De vrees dat veel jongeren afzien van een studie als ze daarvoor moeten gaan lenen, is onterecht. Dat zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) na onderzoek. Het SCP onderzocht de gevolgen van het leenstelsel zoals het kabinet wil gaan invoeren voor het hoger onderwijs. Nu krijgen studenten nog een basisbeurs; vanaf 2014 moeten ze gaan lenen. Studenten zien af van extra's. LSvB: 2013 - 23.000 minder studenten door leenstelsel. Minister Bussemaker neemt de bezwaren tegen een leenstelsel niet weg, maar stelt deze slechts met één jaar uit.

LSvB: 2013 - 23.000 minder studenten door leenstelsel

Als de kabinetsplannen doorgaan zal één op de vijf mbo’ers afzien van een hbo-studie. Wie nog wel gaat studeren, moet zoveel werken dat dit ten koste gaat van de studie. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vindt het schokkend dat zoveel talent verloren dreigt te gaan en roept de minister op met een echt sociaal voorstel komen. Vandaag is het onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) naar de gevolgen van het afschaffen van de basisbeurs en de ov-kaart naar buiten gekomen.

Uit het SCP-rapport blijkt dat één op de vijf mbo’ers denkt niet te gaan studeren als de plannen doorgaan. Ov-kaart Ook bezuinigingen op de ov-kaart hebben grote gevolgen. Meer werken ten koste van studie Wie nog wel gaat studeren, gaat meer werken om studieschuld te beperken. Turkenburg, Monique. Stuur een bericht Dr.

Turkenburg, Monique

M.C.M. (Monique) Turkenburg Senior wetenschappelijk medewerker Onderzoekssector Onderwijs, Minderheden en Methodologie Onderzoeksthema's: onderwijsbeleid, decentralisatie, maatschappelijke opdracht van de school, schoolbestuurlijke organisatie Telefoon 070 - 340 7468 Biografie Monique Turkenburg studeerde Sociologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, met als specialisatie onderwijssociologie. Turkenburg, Monique - SCP. Stuur een bericht Dr.

Turkenburg, Monique - SCP

M.C.M. (Monique) Turkenburg Senior wetenschappelijk medewerker Onderzoekssector Onderwijs, Minderheden en Methodologie Onderzoeksthema's: onderwijsbeleid, decentralisatie, maatschappelijke opdracht van de school, schoolbestuurlijke organisatie Telefoon 070 - 340 7468. Herweijer, Lex. Stuur een bericht Drs.

Herweijer, Lex

L.J. (Lex) Herweijer Wetenschappelijk medewerker Onderzoekssector Onderwijs, Minderheden en Methodologie Onderzoeksthema's: schoolloopbanen, voortijdig schoolverlaten, schoolkeuze Telefoon 070-340 7840 Biografie Lex Herweijer studeerde Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Schoolloopbanen. Herweijer, Lex - SCP. Stuur een bericht Drs.

Herweijer, Lex - SCP

L.J. (Lex) Herweijer Wetenschappelijk medewerker Onderzoekssector Onderwijs, Minderheden en Methodologie Onderzoeksthema's: schoolloopbanen, voortijdig schoolverlaten, schoolkeuze Telefoon 070-340 7840 Biografie Lex Herweijer studeerde Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Schoolloopbanen. Dagevos, Jaco. Stuur een bericht Prof. dr.

Dagevos, Jaco

J.M. (Jaco) Dagevos Hoofd Onderzoekssector Onderwijs, Minderheden en Methodologie Onderzoeksthema's: minderheden, allochtonen, integratie, discriminatie Telefoon 070-340 7732 Biografie Jaco Dagevos studeerde Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij in 1998 promoveerde op een studie naar de loopbaan van migrantengroepen. Integratie migrantengroepen. Dagevos, Jaco - SCP. Jaco Dagevos bijzonder hoogleraar Integratie en Migratie: EUR.nl. Andriessen, Iris. Stuur een bericht Dr.

Andriessen, Iris

I. (Iris) Andriessen Wetenschappelijk medewerker Onderzoekssector Onderwijs, Minderheden en Methodologie Onderzoeksthema's: minderheden, discriminatie Telefoon 070-3407945 Biografie Iris Andriessen (1975) studeerde Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Discriminatie. Andriessen, Iris - SCP. Lenie van den Bulk. Instroom Avans met 8 procent afgenomen, landelijk 7 procent. De hogescholen trekken toch aanzienlijk minder eerstejaars dan gedacht. Dat komt mogelijk door het verdwijnen van de basisbeurs en de strengere eisen aan studiekiezers. De instroom van voltijdsstudenten bij Avans is met 8 procent afgenomen. Zeven procent minder eerstejaars in hbo. De hogescholen trekken toch aanzienlijk minder eerstejaars dan gedacht.

Dat komt mogelijk door het verdwijnen van de basisbeurs en de strengere eisen aan studiekiezers. Er zijn in september ruim zeven procent minder eerstejaars aan het hbo begonnen, vergeleken met een jaar geleden. Alle grote hogescholen moeten hun verlies nemen, melden verschillende bronnen. Alleen de Hogeschool Rotterdam is een uitzondering. Een maand geleden leek er weinig aan de hand: er kwamen nauwelijks minder hbo-studenten dan het jaar ervoor, suggereerden de voorlopige aanmeldcijfers.

Minister Bussemaker zei dat ze zich “gesterkt” voelde. Die dip in de aanmeldingen is er dus toch. Zeven procent minder eerstejaars in hbo. De hogescholen trekken toch aanzienlijk minder eerstejaars dan gedacht. Dat komt mogelijk door het verdwijnen van de basisbeurs en de strengere eisen aan studiekiezers. Er zijn in september ruim zeven procent minder eerstejaars aan het hbo begonnen, vergeleken met een jaar geleden. Alle grote hogescholen moeten hun verlies nemen, melden verschillende bronnen. Update: Voorlopige inschrijfcijfers HvA vertonen daling van 16 procent.

De Vereniging Hogescholen bevestigt de teruggang. Onderzoek voorspelde -1.5% instroom door leenstelsel, op het HBO blijkt het nu ruim een factor 10 erger te zijn -17% Daling HBO forser dan gedacht. 28 september 2015 - Niet -7%, maar tot wel -17%. Die daling van de feitelijke aanmeldingen in het HBO in één jaar doet heel HO-land opschrikken. Komt dat door aanscherpingen aan de toelating?

Gaan veel meer vwo'ers liever direct door naar het WO waar ze in vier jaar een master krijgen? Blijven MBO'ers weg nu arbeidsmarkt boomt? De redenen van deze daling zijn nog onhelder. ScienceGuide verneemt, dat volgende week zal blijken, dat de cijfers van de universiteiten heel andere trends duiden en een veel gunstiger beeld vertonen. Bloei WO, krimp Pabo De bloei van het WO kan samenhangen met een effect van het leenstelsel: de vwo-abituriënt kan in 4 jaar een master halen in het WO en in diezelfde jaren een bachelor in het HBO.

De daling in het HBO kan niet alleen verklaard worden door de forse teruggang bij de instroom in de lerarenopleidingen. ScienceGuide - Daling HBO forser dan gedacht. 28 september 2015 - Niet -7%, maar tot wel -17%. Die daling van de feitelijke aanmeldingen in het HBO in één jaar doet heel HO-land opschrikken. Komt dat door aanscherpingen aan de toelating? Gaan veel meer vwo'ers liever direct door naar het WO waar ze in vier jaar een master krijgen? Nieuwsbericht. FreezePage: Nieuwsbericht. Verdwenen basisbeurs leidt niet tot minder studenten. Het verdwijnen van de basisbeurs heeft niet geleid tot een daling van het aantal eerstejaars studenten aan de Nederlandse universiteiten. Dat lijkt vooral te danken aan de toestroom van buitenlanders. Het zijn voorlopige cijfers, onderstrepen de universiteiten in hun persbericht, maar dit jaar trokken de bacheloropleidingen in het wetenschappelijk onderwijs ongeveer evenveel nieuwe studenten als vorig jaar.

Meer aanmeldingen universiteiten dan verwacht. Persbericht: Leenstelsel desastreus voor hoger onderwijs in Amsterdam. 'Amsterdam het hardst geraakt door invoering leenstelsel' Parool.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën ("cookies") onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren.