background preloader

Studentencafé ‘Terecht!’ April29--->May21,2015

Facebook Twitter

PERSBERICHT OPENING TERECHT! Op de... - De Nieuwe Universiteit Nijmegen. PERSBERICHT OPENING TERECHT! Op de... - De Nieuwe Universiteit Nijmegen. Op de ochtend van 30 april opent De Nieuwe Universiteit Nijmegen het kritisch café Terecht!

PERSBERICHT OPENING TERECHT! Op de... - De Nieuwe Universiteit Nijmegen

Op de Radboud Universiteit. Deze ruimte dient een plek te worden waar studenten, docenten en ondersteunend personeel samen kunnen komen en van gedachten wisselen over de rol van de universiteit. De Nieuwe Universiteit Nijmegen is een beweging die staat voor een open, kritische universiteit voor iedereen. Terecht! Terecht! College van Bestuur Radboud University (CvB): Permit the presence of the self-organized café “Terecht!” as a permanent on-campus common-room and “social-science lab”. Webarchive: Petition · College van Bestuur Radboud University (CvB): Permit the presence of the self-organized café “Terecht!” as a permanent on-campus common-room and “social-science lab”. · Change.org. DNU Nijmegen sur Twitter : "#Terecht zal zich houden aan de openingstijden van het Spinozagebouw (8:00-20:00)."... Maagdenhuis sur Twitter : "De Nieuwe Universiteit Nijmegen heeft een kritisch café geopend op de campus!

Nieuwe Universiteit Nijmegen kraakt oude kantine. De voormalige kantine van de rechtenfaculteit is sinds vanochtend ingenomen door De Nieuwe Universiteit Nijmegen.

Nieuwe Universiteit Nijmegen kraakt oude kantine

De kraakactie duurt zolang als het nodig is, aldus de groep van kritische studenten die in Nijmegen al drie maanden actief is. DNUN legt laatste hand aan de inrichting van ‘Terecht!’. Vanaf vandaag geopend tussen 8.00 en 20.00 uur. / Foto: Vox. DNUN opent kritisch café. De Nieuwe Universiteit Nijmegen (DNUN) komt met haar eerste actie voor een groot publiek: een kritisch café Terecht!

DNUN opent kritisch café

In het oude Gerecht in TvA 8. Vanmorgen trok DNUN met banken, stoelen, tafels, spelletjes en koffie-apparaten het voormalige Gerecht in. ‘We moesten alleen wat hekken aan de kant schuiven’, vertelt Herman van DNUN. De groep kritische studenten had al vaker bij het College van Bestuur om een ruimte gevraagd, maar werd constant afgehouden. The critical café of New University Nijmegen. Kritische beweging De Nieuwe Universiteit 'bezet' leegstaande ruimte Radboud Universiteit Nijmegen. NIJMEGEN - De Nieuwe Universiteit Nijmegen, een beweging die strijdt voor een kritische, democratische, en open universiteit, heeft donderdagochtend het kritisch café Terecht!

Kritische beweging De Nieuwe Universiteit 'bezet' leegstaande ruimte Radboud Universiteit Nijmegen

Op de Radboud Universiteit geopend. Volgens de beweging moet deze ruimte 'een plek worden waar studenten, docenten en ondersteunend personeel samen kunnen komen en van gedachten wisselen over de rol van de universiteit'. Het café bevindt zich op de locatie waar voorheen universitair restaurant het Gerecht te vinden was. Deze ruimte staat al een tijd leeg en heeft tot nu toe geen verdere bestemming. Door het in gebruik te nemen geven studenten zelf een nieuwe invulling aan een ongebruikte ruimte.

DNU Nijmegen sur Twitter : "Komen jullie vanmiddag om 15:30 ook? @newuni_vu @newuniwag @Zizek_uni @NewUniUtrecht @NieuweUniRdam" Kiki Kolman sur Twitter : "Het was net nog even rustig, maar wel gezellig in #Terecht @DNU_024... Nieuwe Universiteit Nijmegen protesteert studentikoos. Recensie: Drivin’ N’ Cryin’, goud in de Paradox NieuwsNieuwe Universiteit Nijmegen protesteert studentikoos 30 April 2015 - 14:04 Nijmeegse actievoerders pakken het bourgondisch aan: ze openen een café om te protesteren tegen het beleid van de Radboud Universiteit.

Nieuwe Universiteit Nijmegen protesteert studentikoos

Ze ‘kraken’ daarvoor een leegstaande ruimte, waar vroeger de Juridische kantine ‘Het Gerecht’ was gevestigd. Geheel toepasselijk hebben ze het omgedoopt tot studentencafé ‘Terecht!’. ANS sur Twitter : "De woordvoerders van de RU en het Facilitair Bedrijf en de USR-voorzitter praten met @DNU_024 over de kraking van 1/2. College roept actievoerders op te vertrekken. ‘Een ongewenste situatie’, zo omschrijft het college van bestuur de actie van De Nieuwe Universiteit Nijmegen vanochtend om de voormalige rechtenkantine te kraken.

College roept actievoerders op te vertrekken

De actievoerders blijven voorlopig gewoon zitten. DNUN bij de kraakactie van de voormalig rechtenkantine. ‘We blijven hier gewoon zitten.’ / Foto: Vox Het college van bestuur heeft contact gezocht met de actievoerders na hun kraakactie vanochtend van de voormalige rechtenkantine, door De Nieuwe Universiteit Nijmegen (DNUN) omgedoopt tot actie- en debatcentrum. DNUN mag voorlopig blijven. De Nieuwe Universiteit Nijmegen (DNUN) opende vanmorgen zonder toestemming een kritisch café in het voormalige Gerecht, genaamd Terecht!.

DNUN mag voorlopig blijven

Zojuist waren Anton Fraaij, Martijn Gerritsen en Mark Vlek de Coningh namens de RU op bezoek bij Terecht! Om een hartig woord met de beweging te spreken. Gerritsen vindt het gek dat DNUN niet de standaardprocedures volgt om een ruimte te krijgen. Als nieuwe studentenorganisatie hoor je namelijk bij het universiteitsfonds SNUF aan te kloppen om een ruimte te krijgen. De RU-woordvoerder wilde weten waarom niet de normale weg is bewandeld, maar heeft hier naar eigen zeggen geen antwoord op gekregen. Nieuwe Universiteit Nijmegen opent vrijplaats “Terecht!” Op de ochtend van 30 april opent De Nieuwe Universiteit Nijmegen het kritisch café Terecht!

Nieuwe Universiteit Nijmegen opent vrijplaats “Terecht!”

Op de Radboud Universiteit. Deze ruimte dient een plek te worden waar studenten, docenten en ondersteunend personeel samen kunnen komen en van gedachten wisselen over de rol van de universiteit. De Nieuwe Universiteit Nijmegen is een beweging die staat voor een open, kritische universiteit voor iedereen. #MSMblackout-je. Serena sur Twitter : "Zometeen de National Assembly van #newuni bij @DNU_024... Zeger Polhuijs sur Twitter : "Lekker stukje cake en inhoudelijke gesprekken over het doel van een universiteit @ kritisch cafe #Terecht in Nijmegen." In beeld: Terecht! Vandaag opende De Nieuwe Universiteit Nijmegen (DNUN) een kritisch café in het voormalige Gerecht in TvA 8.

In beeld: Terecht!

ANS nam een kijkje in Terecht!. Mocht de universiteit het café morgen verbieden, dan hebben we altijd de beelden nog. Tekst: Evy van der Aa Foto’s: Simone Both Het bord van het voormalige Gerecht hangt nog in de normaal lege hal van TvA 8. Studenten 'bezetten' opnieuw ruimte op Radboud Universiteit Nijmegen.

Café Terecht gaat voorlopig door. Wat is de toekomst van Café Terecht!?

Café Terecht gaat voorlopig door

Ongewis. Vertegenwoordigers van de gekraakte rechtenkantine en het college van bestuur voerden vanmorgen een ‘kennismakingsgesprek’ zonder duidelijke uitkomst. Er zijn problemen met de ontvangst van Meijers boodschap aan Café Terecht! Foto: michielvw, Creative Commons ‘Oneerlijk’, vindt collegevoorzitter Gerard Meijer de ingebruikname van de voormalige rechtenkantine door studenten. The critical café of New University Nijmegen. Brief-aan-DNUN-2.pdf. ANS (mirror) brief-aan-DNUN-2.pdf. "Het college leest een brief voor die naar de Nieuwe Universiteit Nijmegen is gestuurd. #ruGV"

"Het oude Gerecht zal gebruikt gaan worden als studielandschap om het wegvallen van werkplekken in de UB tijdens de verbouwingen te vervangen" "Het college roept daarom de Nieuwe Universiteit Nijmegen dan ook met klem op zo snel mogelijk de ruimte te verlaten. #ruGV" "Ewoud vraagt of deze keus is gemaakt nav de discussie of dat het gebruik van de ruimte als studielandschap al langer bekend was. #ruGV" "Deze keuze is vorige week gemaakt nadat geworsteld is over hoe het wegvallen van studiewerkplekken door de verbouwingen op te lossen is."

College wil werkplekken in Café Terecht. Het college van bestuur wil dat Café Terecht! ‘op de kortst mogelijke termijn’ wordt opgedoekt. Dat staat in een brief die vandaag wordt verzonden naar de betrokkenen van het café in de gekraakte oude rechtenkantine. De ruimte wordt ingericht met werkplekken. Yurre Wieken sur Twitter : "@RuudPenders @DNU_024 Begreep eerder dat het waarschijnlijk jaren leeg zou staan..."... Yurre Wieken sur Twitter : "Opvallend: oude FdR-kantine staat al tijden leeg, maar nu @DNU_024 er zit heeft CvB er opeens een bestemming voor.

RU komt met smoesjes om Terecht! te ontruimen. De actievoerders van De Nieuwe Universiteit Nijmegen (DNUN) moeten van het College van Bestuur (CvB) zo snel mogelijk het oude Gerecht, waar zij hun kritische café Terecht! Openden, verlaten. Dat las CvB-voorzitter Gerard Meijer gisteren voor tijdens de Gezamenlijke Vergadering (GV) met de Universitaire Studentenraad (USR) en de Ondernemingsraad.

In de brief staat dat het CvB het Gerecht vrij wil hebben om studieplekken te maken wanneer de UB wordt verbouwd. ‘Gedurende de verbouwingen zijn elders op de campus werkplekken noodzakelijk.’ Uit het antwoord op de vraag wanneer het besluit genomen is om een studieruimte te maken van het Gerecht, bleek dat deze beslissing pas gevallen is nadat DNUN de ruimte bezette met Terecht!.

Café Terecht - Photos de la publication de Café Terecht. Brief-aan-CvB.pdf. Brief-Terecht-aan-CvB.pdf. Initiatiefnemers kritisch café Terecht!: ‘CvB speelt machtsspel’ De Nieuwe Universiteit Nijmegen (DNUN) heeft vanochtend gereageerd op de brief van het College van Bestuur (CvB) van de Radboud Universiteit aan de actievoerders.

Hierin sommeert het CvB DNUN om het opgezette kritische café Terecht! Zo snel mogelijk op te doeken. Als reactie hierop waarschuwt DNUN het CvB ‘om niet dezelfde fouten te maken als in Amsterdam’. Uit de brief van het CvB aan DNUN, ondertekend door CvB-voorzitter Gerard Meijer, kwam naar voren dat de actievoerders het voormalig Gerecht in TvA 8 – waar Terecht! Café Terecht! heft bezetting niet op. Café Terecht! Blijft de vrije ontmoetingsruimte die het nu al weken is. Dit schrijven de bezetters alias caféhouders vandaag in een afwijzende brief aan het college van bestuur, dat de ruimte in de voormalig rechtenkantine wil gebruiken voor werkplekken.

‘We blijven hier gewoon zitten.’ Initiatiefnemers Café Terecht gaan niet ontruimen. / Foto: Vox De studenten van Café Terecht! Universiteitsbestuur maakt einde aan bezetting. Als het aan het college van bestuur ligt, is Café Terecht! Ten einde. Alle spullen zijn vanochtend verwijderd uit de voormalige rechtenkantine. De initiatiefnemers van de vrijplaats wisten niets van de actie.

Terecht! ontruimd door CvB. Bestuur Radboud Universiteit laat door DNUN bezette rechtenkantine ontruimen. "You can evict a building, but you can't evict an idea. Today, 1600, there will be a General Assembly of Terecht at the Erasmusbuilding." LCB2015 sur Twitter : "Openingsrede van Rector Magnificus van @Radboud_Uni Theo Engelen over de macht van de universiteit #LCB2015. ‘We moeten escalatie zien te vermijden’ CvB haalt café Terecht! leeg. DNU Nijmegen sur Twitter : "You can evict a building, but you can't evict an idea. Today, 1600, there will be a General Assembly of Terecht at the Erasmusbuilding." Oorverdovende stilte na ontruiming Café Terecht! Jip Trommelen sur Twitter : "Erg terecht dat @DNU_024 plaats moet maken voor studieruimte in TVA8. Kijk eens wat een drukte! (Foto: @felixwagner) * Ontruimd.

Solidarity

FreezePage: De raad stelt zich voor. Als de verenigingskamers maar oké zijn. Sneak preview: de nieuwe UB. Imgur.