background preloader

Kooperativt Lärande

Kooperativt Lärande
Läsning behöver tränas på många olika sätt. Nedan beskrivs flera olika sätt att göra stationsläsning på. 1. Fasta stationer Jag plockade fram ett antal småböcker i olika svårighetsgrad. Varje elev fick ett protokoll (MALL) där de skulle skriva namn. Välj en bok. Under tiden de läste gick jag runt och lyssnade och påminde dem om att titta på instruktionerna när de var klara med ett steg. Andra stationer kan vara: Skriv av en mening från bokenGör ett enkelt berättelseschema om boken (MALL)Berätta något boken fick dig att tänka på i ditt eget livVälj ut fem svåra ord och skriv ner dem 2. Detta är en kortare morgonversion av stationsläsning, utan protokoll, som vi gör under tiden alla kommer in på morgonen och ungefär tio minuter in på lektionen. Välj en bok.Läs boken tyst för dig själv.Läs boken för en kompis.Dra en fråga från bok-kortleken (MALL) (Från cirka åk 4 och uppåt kan du även använda gratisappen Boksamtal) och svara på den till din kompis. 3. 4. Basgrupper i åk 2: Läsning I "Allmänt"

https://kooperativt.com/2017/09/24/stationslasning/

Related:  LäsaLäsaKooperativt lärande

Ett annorlunda föräldramöte....med spågummor, detektiver, frågeapor ochcowboys En magisk kväll med läsande mammor och pappor Det var inte för inte som jag var lite nervös inför denna kväll – tror aldrig jag har involverat så många kända och okända i mina galenskaper tidigare – men det är alltså det som händer när man hänger på sociala medier. Man dras med, och peppar andra – peppas själv och idéerna bara sprutar! Den första januari blev jag förstelärare i ämnet svenska i årskurserna 1-9 – wow! Vilket uppdrag….huvva, vilket ansvar..ja tankarna har pendlat men då mitt huvud allt som oftast är sprängfyllt av roligheter såsom skola, skolutveckling, bedömning för lärande etc, så hade jag redan bestämt mig för att fokusera på läsförståelse. Tyngda över mediernas fullständiga ångvält där de tryckte ner PISA-rapporten på våra redan överbelastade axlar, var det något som kändes up-to-date att fokusera på, som ett av mina områden som förstelärare.

SVJ – lektionsplaneringar Passa på att läsa Roald Dahls bok SVJ nu när den har filmatiserats! En underbar berättelse med ett otroligt fantasifullt och innovativt språk! På RoaldDahl.com finns fantastiskt inspirerande lektionsplaneringar till hans böcker. Så även till SVJ. Såklart är det på engelska, men jag tog mig friheten att översätta delar av lektionsplaneringarna – det som är kopieringsunderlag – så att det går att arbeta med dem på svensklektionerna.

Basgrupper i åk 1: Lära känna varandra Den här veckan har basgrupperna fått lära känna varandra lite bättre. Vi gjorde detta genom att intervjua varandra. Eleverna fick var sitt papper med en lista på saker de skulle ta reda på om varandra. Först stod det Namn:______. Jag frågade eleverna om jag bara kunde säga Namn? Det kunde jag inte tyckte de, så de kom med förslag och vi kom fram till att det var bättre att säga: Vad heter du? Lästips: TAM, TIGGARPOJKEN (Barn ca: 6-9 år) ”Tam, Tiggarpojken” är skriven av Jo Salmson och är en av de sex spännande böckerna i bokserien ”Drakriddare”, där vi får följa den föräldralöse pojken Tam på hans äventyr tillsammans med drakarna. Bilderna i boken är gjorda av Åsa Ekström. HANDLING Föräldralöse Tam drömmer om att komma i kontakt med drakarna, som varje kväll passerar över den yttre stadsmuren där han bor. Tam, tiggarpojken är den första delen i den nya serien ”Drakriddare”, för de lite yngre fantasyälskarna.

Sanning eller konsekvens – Sidekicks på rIKTigt Att tillsammans i klassen dela upplevelser från gemensam läsning är en god ingång till lärande. Att läsa och därigenom få en gemensam upplevelse att utgå ifrån är så givande på många plan. Boken Sanning eller konsekvens skriven av Annika Thor har sedan ett par år sedan varit ett återkommande inslag i min undervisning tillsammans med eleverna i år 6. Över tid har planering och arbete förändrats och utvecklats på olika sätt. I planen inför arbetet finns förväntningar på arbete och lärandet nedskrivna.LPP_Sanning eller konseksvens år 6 Genom arbetet har vi delat in eleverna två-tre elever i varje grupp.

Lärgrupper i Åk 3 Efter ett skönt sommarlov har vi nu kommit igång igen. Nu är vi 3:or och har massor med spännande saker framför oss. De första dagarna har vi ägnat mycket åt att knyta kontakt igen och sammansvetsa gruppen. Vi har en ny kamrat i klassen också som vi ska lära känna.

Hur får jag min tweenie att läsa, Ingela Korsell? Med jämna mellanrum ställer vi en fråga till en expert, vars kunskap du kan använda för att glänsa inför vänner och bekanta, eller för all del, lära dig något nytt. När det kommer till frågor om barns läsning vänder vi oss självklart till Ingela Korsell. Hon är författare, pedagogikdoktorand och grundskollärare. Ingela är aktuell med Vitormen, del åtta i den omåttligt populära PAX-serien som hon skriver tillsammans med Åsa Larsson. Hej Ingela Korsell!

Vårbyskolans elever släpper ny app för boksamtal Igår släppte mellanstadieelever på Vårbyskolan i Huddinge ett digitalt läromedel i form av en app för boksamtal. Barn, lärare och föräldrar i hela Sverige kan ha nytta och glädje av appen. Appen ”Boksamtal” är resultatet av ett språkutvecklande och entreprenöriellt projekt som pågått under flera månader. Syftet är att stärka läskulturen och öka intresset för skönlitteratur. – Eleverna har skapat applikationen på lektionerna för elevens val, i något som vi kallar för Författarskolan. Den är nyskapande eftersom det hittills har saknats digitala läromedel för att prata om det man läser, säger Mikhael Mikalides, lärare på Vårbyskolan och ansvarig för Författarskolan.

Vanliga fallgropar när du börjar jobba med par Att börja arbeta med kooperativt lärande är inte alltid så lätt. Det krävs mer än att bara sätta ihop elever i grupper och be dem arbeta tillsammans. Det är så mycket mer än att säga ”Nu ska ni samarbeta”. Att skapa en lärmiljö där elever lär sig av varandra tar tid, struktur, vilja, kunskap och envishet. Det är en sak att använda en kooperativ struktur då och då för att skapa elevaktivitet.

Sitting drama, estetiska uttryck och multimodalt berättande Jag har under läsåret utmanat mina elever med olika sätt att arbeta med sin läsförståelse för att variera min undervisning och anpassa den så att eleverna engageras och utvecklas genom lite olika ingångar. Vill ni ta del av några av de arbetssätten hittar ni dels ett som handlar om boksamtal här, men även hur de kan skriva och reflektera utifrån citat. I detta inlägg tänkte jag ge er ett upplägg för hur man kan arbeta med dramatisering av den litteratur man läst i en metod som heter sitting drama men först lite kort om varför valet föll på dramatisering och vad som egentligen står i läroplanen. I syftestexten till ämnet svenska kan man läsa att undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer. Jag fastnar på begrepp som estetiska uttrycksformer och estetiskt berättande när jag läser syftestexten.

Bokcirkel – upplägg och struktur Här kommer ett tips till er som arbetar med bokcirklar och boksamtal. Det är såklart med inspiration från En läsande klass och våra fantastiska läsfixare! Under fyran bestod den mesta läsningen av just En läsande klass och nu när mina elever har börjat femman tänkte jag att läsningen skulle bestå främst av bokcirklar av olika slag. Jag bifogar nedan färdigt material som man kan använda rakt av om i gillar det. Detta blir första gången mina elever får arbeta med bokcirklar och jag har en ganska stor spridning på läsförmågan hos dem så det innebär en relativt enkel bok till första omgången. Dessutom såg jag stora vinster med att ha samma bok så här första gången med klassdiskussioner, vilket resulterade i den lättlästa men med det fantastiska innehållet, Rädda Ali av Torsten Bengtsson.

Talkort Ibland när eleverna ska diskutera olika ämnen i klassen så är det lätt hänt att en elev tar över diskussionen medan en annan seglar bort i tankarna. Ett sätt att se till att alla elever är med i samtalet och bidrar med något är att använda sig av strukturen Talkort . Denna struktur går till så att varje elev får ett antal markörer i en egen färg. Antalet kan variera beroende på vilken nivå eleverna befinner sig på och vad som diskuteras. Läsreflektion genom att välja citat och delge tanke Just nu är jag inne i en period då jag tänker mycket kring elevernas läsning och hur jag kan utveckla den. Jag har tidigare skrivit om detta bl a här utifrån bildtolkning men även här för att bena upp vilka frågor som är typiska för respektive läsprocess. I detta inlägg tänkte jag dela en idé jag fick och den är inte ny på något sätt men jag ville ge en ram för hur man skriver och vad som ingår i en Canva. Upplägget går ut på att synliggöra läsförståelsen i skrift för att se elevernas tankar och var de fastnade för i boken.

Related: