background preloader

Humanities

Facebook Twitter

Hangarchívum. Below the Surface - Archeologische vondsten Noord/Zuidlijn Amsterdam. Nyelvi játékaink nagykönyve. Bűvös négyzetek hajdan és ma A betűk mágiája mindig vonzotta az emberiséget.

Nyelvi játékaink nagykönyve

Szövegértés és kötelező olvasmányok 21. századi feldolgozása - Hírek - Tempus Közalapítvány. Hír | Köznevelés, Felsőoktatás, Szakképzés, Ifjúság, Civil szervezet Készüljön velünk a Digitális Témahétre!

Szövegértés és kötelező olvasmányok 21. századi feldolgozása - Hírek - Tempus Közalapítvány

Nézzen bele a kifejezetten magyartanárok számára összeállított gyűjteményünkbe a Digitális Módszertár ötleteiből. A Digitális Módszertár hazánk egyik legnagyobb digitális pedagógiai ötleteket tartalmazó módszertára. Most egy olyan gyűjteményt adunk közre a módszertár ötleteiből, amelyet kifejezetten magyartanárok számára készítettünk. A gyűjteményben általános iskolától érettségiig találhatnak ötleteket a tanóráik gazdagítására: adaptálhatnak rövid órarészleteket vagy akár komplett projektterveket is. Dragomán György: A hangár – Antigoné, 2017 (novella) - WMN. – Anitgoné, az istenit magának, vigyázzon már oda, – szól rám a biztonsági őr, a hangjából süt a gyűlölet, elkapja a könyököm, és közben úgy tesz, mintha nem ő próbált volna már harmadszor is belökni a sáros esővízzel teli dzsipkeréknyomba.

Dragomán György: A hangár – Antigoné, 2017 (novella) - WMN

Már másodszor szólít a keresztnevemen, úgy mondja, mint valami káromkodást, amikor megérkeztem, és ellenőrizte a személyimet, akkor akadhatott be neki. Annyira szorítja a karom, hogy tudom, nyoma fog maradni, de nem érdekel, rá kéne szóljak, hogy engedjen el azonnal, de ehelyett csak rámosolygok, ettől kicsit zavarba jön, lerázom magamról a karját, megyünk tovább a hangár felé, tudom, direkt kerülőúton visz, mit tudom én, mért, talán azzal is időt akarnak nyerni, vagy abban reménykednek, hogy ettől majd a legeslegvégén feladom, nem érdekel, letettem már arról, hogy megpróbáljam megérteni őket, nem érdekel, mit gondolnak, hogy mi jár az agyukban.

47 Animated Videos Explain the History of Ideas: From Aristotle to Sartre. Szeretlek Magyarország. Egy ideje terjed a Facebookon ez a kis gyűjtemény, amely a legismertebb gyerekdalokat tartalmazza jogásznyelvre fordítva.

Szeretlek Magyarország

A nyakatekert jogi nyelvezet annyira messze áll a köznyelvtől, hogy az eredmény nagyon vicces lett (itt-ott pár mondattal kiegészítettük némelyiket, hogy még pontosabb legyen...). Ki tudjátok találni, mely gyerekdalok lehetnek a jogi nyelvre átírtak forrásai? Próbáljátok meg, de ha valamelyik nem megy, a megfejtéseket a cikk végén találtok. Ha a gyermekdalok valódi címére klikkeltek, a szövegüket is felidézhetitek a belinkelt oldalakon. Jó szórakozást! 1. "Figyelem! 2. Széchenyi 2020. Topics - History.com.

4414. A nyelvrokonság kutatásának móds. A nyelvrokonság kutatásának módszereiről Gyakran olvashatunk olyan írásokat, amelyek a magyar nyelv eredetéről vonzó, új, magukat alternatívnak nevező állításokat tesznek közzé.

A nyelvrokonság kutatásának móds

Ezek közös vonása, hogy a hivatalosnak, akadémikusnak titulált állásponttal szemben kínálnak izgalmasabb múltat. Ezek az írások nem a történeti összehasonlító nyelvészetnek, illetve a nyelvrokonság-kutatásnak a nemzetközi tudományban kialakult módszereivel vagy eredményeivel állnak párbeszédben. Ezért – noha általánosságban a nyelvészek is részt vesznek különféle tudománynépszerűsítő és ismeretterjesztő tevékenységekben – az említett írásokra direkt, az olvasókat eligazodni segítő válasz ritkán olvasható a nyelvtudomány részéről. Jelen szövegünkkel ezt a hiányt igyekszünk pótolni. DigiVatLib. SÚGJ NEKEM! - Könyvsu-go - Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ.

Arcanum Digitális Tudománytár. Magyar-magyar szótár, ami arra vár, hogy bővítsd! Közérthető fogalmazás. Hungaricana. Learn Latin, Old English, Sanskrit, Classical Greek & Other Ancient Languages in 10 Lessons. 1,600-Year-Old Illuminated Manuscript of the Aeneid Digitized & Put Online by The Vatican. Hear Beowulf Read In the Original Old English: How Many Words Do You Recognize? 1,000-Year-Old Manuscript of Beowulf Digitized and Now Online. 1,600-Year-Old Illuminated Manuscript of the Aeneid Digitized & Put Online by The Vatican. Vat.lat.3225. A Midsummer Night’s Dream: Context. The most influential writer in all of English literature, William Shakespeare was born in 1564 to a successful middle-class glove-maker in Stratford-upon-Avon, England.

A Midsummer Night’s Dream: Context

Shakespeare attended grammar school, but his formal education proceeded no further. In 1582 he married an older woman, Anne Hathaway, and had three children with her. Around 1590 he left his family behind and traveled to London to work as an actor and playwright. Public and critical success quickly followed, and Shakespeare eventually became the most popular playwright in England and part-owner of the Globe Theater. His career bridged the reigns of Elizabeth I (ruled 1558–1603) and James I (ruled 1603–1625), and he was a favorite of both monarchs. Itt a nagymagyar szlengtérkép! - Hello90. Tudsz magyarul?

Itt a nagymagyar szlengtérkép! - Hello90

Hurrá! Akkor vágod, mit jelent a bubuka, a tesznye vagy a slapki? The British Museum Is Now Open To Everyone: Take a Virtual Tour and See 4,634 Artifacts. Demokratikus Ifjúságért Alapítvány. A szervezetek – legyenek azok civil (non-profit) vagy piaci (for-profit) szervezetek - organikus rendszerek, és magukon viselik az őket megálmodó, létrehozó, és működtető emberek keze nyomát.

Demokratikus Ifjúságért Alapítvány

A szervezetek akkor működnek hatékonyan, és érik el kitűzött céljaikat, ha a bennük tevékenykedő emberek elégedettek, örömmel végzik a munkájukat, amiben helye van a gondolkodásanak, a vitának, a kreativitásnak, a változtatásnak, és nem utolsó sorban az együttműködésnek. Mi a fentiek fejlesztésével tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy egy adott szervezet hatékonyabban legyen képes működni. Nincsenek receptjeink, előre kidolgozott csodamódszereik, viszont vannak a fenti területeken tapasztalt munkatársaink, akik a gondolkodás, a vita, a kreativitás, a változás, az együttműködés és a kommunikáció fejlesztésében rendelkeznek nagy tapasztalattal.

Ezeket az alkotóelemeket mindig az adott szervezet igényeinek megfelelően gyúrjuk össze és állítjuk közösen rendszerbe. Boldogságóra gyerekeknek. A „boldogságoktatást” be kell vinni az óvoda- és iskolafalak közé, ha kiegyensúlyozottabbnak, sikeresebbnek és elégedettebbnek szeretnénk látni a jövő nemzedékét.

Boldogságóra gyerekeknek

A Pozitív Pszichológia Nemzetközi Társasága (International Positive Psychology Association) első konferenciáján Martin Seligman amerikai pszichológus (a pozitív pszichológia atyja) szerint a "boldogságoktatást" be kell vinni az óvoda- és iskolafalak közé, ha kiegyensúlyozottabbnak, sikeresebbnek és elégedettebbnek szeretnénk látni a jövő nemzedékét. A gyerekek számára a játékos fizikai tevékenységek, a pozitív szülői és nevelői megerősítés, az örömteli elfoglaltságokra való szoktatás, az aktív szabadidős programok pszichológiai megközelítése eszközt ad a gyakorlatias, kellemes és tartalmas élet elsajátításához.

Ha pedagógus vagy, csatlakozz Te is a Boldogságóra táborához! Szigorú empirikus kutatásokkal támasztjuk alá a programban alkalmazott módszereket. Kezdőlap. Így néztek ki a legszebb középkori magyar várak – Lájk. Hála magyar történészneknek és művészeknek, jó néhány magyar várról készült animáció, melyek bemutatják, milyenek is voltak a középkori erődítmények eredeti pompájukban.

Így néztek ki a legszebb középkori magyar várak – Lájk

A videókat a 24.hu gyűjtötte össze. Ilyen volt a budai vár Mátyás király korában: Magyartanárok Egyesülete. Famous Classical Music Composers Linked to YouTube Videos... <div>Albinoni's Adagio in G Minor</div>www.youtube.comFranz Liszt Chamber Orchestra, Recorded at the Basilica of the Pannonhalma Archabbey, Hungary. <div>Brandenburg Concerto No.5 in D BWV1050 - Croatian Baroque Ensemble</div>youtu.be00:05 Allegro 10:14 Affettuoso 16:10 Allegro J.S.Bach - Brandenburg Concerto No.5 in D, BWV1050 - Croatian Baroque Ensemble Laura Vadjon - Violine and Artist... <div>Barber's Adagio for Strings</div>www.youtube.comAdagio for Strings Samuel Barber Orquestra Sinfônica de São Paulo Maestro León Halegua Memorial da América Latina <div><span style="font-size:16px;">Bartók: Konzert für Orchester ∙ hr-Sinfonieorchester ∙ Andrés Orozco-Estrada</span></div><div><br></div><div>Introduzione.

Versike - HU. TV. A HUBBY hírei a Nemzetközi Gyermekkönyvnap alkalmából. Újra van magyar szekciója a Gyerekkönyvek Nemzetközi Tanácsának A HUBBY elnökségének tagjai: Helmich Katalin, Pompor Zoltán, Szekeres Nikoletta, Jeney Zoltán, Pásztor Csörgei Andrea Bolognában a magyar stand előtt A nemzetközi gyerekkönyv-szakma legjelentősebb rendezvénye, a Bolognai Nemzetközi Könyvvásár idén március 30. és április 2. között került megrendezésre. A magyar gyerekkönyves közvélemény a szokásosnál is nagyobb érdeklődéssel várta a vásárt, a Gyerekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) sajtótájékoztatóján ugyanis a szervezet szakmai programjainak ismertetése mellett bejelentették az IBBY-be újonnan felvett nemzeti szekciókat is. Magyarország három éve nem tagja a nemzetközi szervezetnek, ám az idén széles szakmai támogatottsággal elindított Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY) felvételi kérelmét a nemzetközi IBBY elfogadta, így 2015-től újra képviselteti magát Magyarország is az 1953. óta működő szervezetben, amelynek fontos célja a gyerekkönyvek és az olvasás népszerűsítése.

Mi a szitu, tyúkanyó kend? Lehet más az anyanyelvoktatás – Ötletek és lehetőségek magyartanároknak 7.