background preloader

So

Facebook Twitter

Bildspel: alla. Här har jag samlat alla bildspel som jag använder i mitt jobb som pedagog och skolutvecklare och i min undervisning.

Bildspel: alla

Majoriteten är gjorda med Google presentation och de som är gjorda med Microsofts Power Point är markerade med (PP). De flesta är färdiga och går att använda medan vissa är under konstruktion. Det finns en pedagogisk poäng med att ha öppna bildspel eftersom då kan kollegor, skolledare och elever använda dem i sitt lärande. PC/MAC: för att hitta något du söker efter på en sajt kan du trycka ner Ctrl och F (på Win) eller CMD ("kanelbulle") och F (på MAC) för att söka. Pekplatta/Mobiltelefon: för att hitta något du söker efter på en sajt kan du trycka på de tre prickarna högst upp till höger i webbläsaren (Chrome) och välja: "Hitta på sidan... " eller skriv sökordet i sökfältet i webbläsaren (Safari) och välj "På den här sidan" längre ner i "rullgardinen".I anknytning till bildspel eller föreläsningar använder jag ofta sk Exit ticket. Lekar – Idrott och hälsa i skolan. PP - Industriella revolutionen - Google Slides.

Digital stöd en Inkluderande lärmijö. Mikaels Skola – Mikael Bruér – SO-lärare år 7-9. Podcasten Historia Nu - Om människor och händelser som förändrat världen. Exercise library - Tauff training. Fältstudier i geografi. S meteorolog: Därför bär människan skulden till uppvärmningen. Tema Världen - en presentation. Kalcutta Fried Chicken, friterade kycklingvingar med indisk smak - Feeders. Dessa kryddiga kycklingvingar är så löjligt goda!

Kalcutta Fried Chicken, friterade kycklingvingar med indisk smak - Feeders

Alla älskar ju Anders vietnamesiska kycklingvingar på grillen och jag förmodar de redan utsetts till ny nationalrätt i Sverige. Men variera er lite! Eller lägg åtminstone detta recept på minnet till vintern då ni lugnat er med grillandet. (I och för sig tycker jag man kan grilla året om, men men.) För mig är de här kycklingvingarna en bra utgångspunkt att bygga vidare ikring. Andra gånger tar jag bara fram en rulle hushållspapper och mal i mig vingarna med händerna som de är till ett par öl. Och missa nu inte vår enormt fina tävling.

Ingredienser 20 kycklingvingar 4 dl kikärtsmjöl + 1 krm salt. 2 dl yoghurt 1 msk pressad citron 6 vitlöksklyftor, krossade med knivsidan och mycket fint hackade 2 msk riven färsk ingefära 2 tsk god curry, nån sort du gillar 1 tsk garam masala. Olja till fritering Färsk koriander eller mynta, råa lökringar och citronklyftor till servering Gör så här Blanda yoghurt med samtliga kryddor och pressad citron.

Källkritik

Perspektiv på världen: Miljö - hotet mot miljön. Mitt språkutvecklande SO-klassrum. Riksdagens demokrativerkstad i klassrummet. Uddevalla ligger långt från Stockholm.

Riksdagens demokrativerkstad i klassrummet

För att levandegöra riksdagens arbete, för att möjliggöra förståelsen av hur Sverige styrs, om hur partipolitiken fungerar och hur det går till när beslut fattas har vi gjort rollspelet riksdagens demokrativerkstad. Vi har tillsammans byggt upp kunskaper kring den politiska samhällsstrukturen och demokratiska beslutsprocesser. Vi har arbetat med begreppen som hör till den här samhällsstrukturen och vi har undersökt sambanden och förhållandet mellan riksdag och regering.

För att levandegöra och praktisera det teoretiska och därmed nå ännu längre i elevernas lärande har de fått axla rollen som riksdagsledamöter. Vi inledde med ett quiz på Kahoot med enkla faktafrågor (finns med i lärarhandledningen till rollspelet) under rubriken "Är du redo att bli riksdagsledamot".

Rollspelets start Partimöte Därefter hålls partimöte, där eleverna (som riksdagsledamöter) via film får lyssna till sin partiledare. Utskottsmöte Det är dags att sätta sig i utskottsmöten. Undervisning kring könsnormer #metoo - Annika Sjödahl. I sociala medier ser vi en hashtag som sprider sig som en löpeld.

Undervisning kring könsnormer #metoo - Annika Sjödahl

Ingen kan ha undgått att se eller höra den; på Twitter, Facebook, på Instagram, på nyhetssändningarna, i skolans korridorer, i personalrummet – överallt tar vi del av #metoo. Det finns ett stort behov av att lyfta upp innehållet i undervisningen kring budskapet med hashtagen och jag tänkte här ge lite tips på hur man kan arbeta med det i undervisningen. I skolans styrdokument kan vi läsa att: Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling ska prägla verksamheten. Skolverket kritiserar skolorna för att de ligger långt efter i arbetet med att arbeta med sexuella trakasserier. Stödmaterial från RFSU Det finns ett väldigt bra stödmaterial för både yngre och äldre elevers om RFSU satt ihop och som kan vara bra att lyfta för att få en definition till vad som menas med trakasserier. Att avsluta ett arbetsområde om revolutioner genom kooperativt lärande.

Jag ser ett kooperativt lärande som en del av ett språkutvecklande arbetssätt.

Att avsluta ett arbetsområde om revolutioner genom kooperativt lärande

I Lgr 11 förekommer ordet resonemang i samtliga kursplaner. Lärandet sker genom att eleverna interagerar med varandra, det handlar om att tala och göra, så att undervisningens innehåll blir meningsskapande för eleven. Genom Läslyftet har jag tidigare testat på kollaborativt lärande och även bloggat om det. På Facebook mötte jag gruppen "Kooperativt lärande" som jag började följa och på deras bloggsida ( har de samlat 49 strukturer för kooperativt lärande. Några av strukturerna (t.ex. Vad är historia - Google Slides.

Filmer ww1

Etik-de 55 viktiga!