background preloader

KRÖNIKOR

Facebook Twitter

OM KRÖNIKA

ALEX SCHULMAN: I år ska jag älska allt med julen. Frida Boisen: Tack till mannen jag aldrig träffade. – Jag är så enormt stolt över dig.

Frida Boisen: Tack till mannen jag aldrig träffade

Pappas röst stockade sig i halsen, en tår rann ner för hans kind och han harklade sig, två gånger, för att försöka få kontrollen över sin röst tillbaka. Det var min 35-årsfest och pappa stod i matsalen och höll ett alldeles för långt tal mitt bland alla mina vänner om mitt liv. Jag lät honom hållas. I Lyxfällan har jag sett liv haverera – på grund av godis  Sega råttor, röda ferraribilar, salta harlortar, nappar. Fortfarande år 2018, väljer vi alltså frivilligt att proppa inte bara oss själva utan också våra barn, fulla med socker, färgämnen och gelatin. Jag erkänner. Jag är långt ifrån en renlevnadsmänniska och åt saltlakrits så sent som häromveckan. Och ja, jag föll för vädjan och min tioåring fick lördagsgodis så sent som förra helgen. Många unga mår väldigt dåligt – var är stoppknappen? Det som kallas för epidemi kan i delar handla om själens normalvariation, om en oro och ångest som de flesta av oss kommer att tvingas hantera utan diagnoser under vår livstid, påpekade några läkare.

Många unga mår väldigt dåligt – var är stoppknappen?

När en ung mår dåligt blir just den diskussionen inte den viktigaste. Oavsett orsak gör symptomen det svårt att leva. Den som hatar sig själv, som inte ser framtiden, som inte orkar eller kan upprätthålla relationer med kompisar och skola måste få hjälp, oavsett om det är medicin, KBT-terapi eller samtal med någon som kan sätta känslorna i rätt perspektiv. Sedan kommer den stora frågan. Var är stoppknappen? Jag möter anhöriga med akut sjuka ungdomar. Sociala medier får unga att vackla av psykisk ohälsa. ”Jag vill spränga könsrollerna – samtidigt vill jag att min dotter ska bli om...

Min mamma var djupt oroad för mig när jag var liten.

”Jag vill spränga könsrollerna – samtidigt vill jag att min dotter ska bli om...

Jag var svag, bollrädd, ängslig och ointresserad av Star Wars och hade därför förtvivlat svårt att passa in i den gängse pojkrollen. Hon var rädd att jag skulle bli utstött och impopulär. Därför la hon mycket energi på att lära mig pojkiga saker. Hon förbjöd mig att använda förstärkningsorden herregud och himla och föreslog att jag skulle ta till svordomar istället. Hon tränade mig i trädklättring eftersom hon sett hur hopplöst utanför jag blev när alla mina killkompisar med lätthet svingade sig upp i vårt äppelträd medan jag blev kvar ensam på gräsmattan. Det råder betygshets i skolan och våra barn gråter av utmattning. Det är sista veckan före jullovet.

Det råder betygshets i skolan och våra barn gråter av utmattning

Det är sista proven och sista chansen för terminen att nå önskebetyget innan det skrivs in i den digitala evigheten på Schoolsoft. Bokstäverna som inte går att ändra. Versalerna som visar vägen mot stjärnorna för den som lyckas och som skickar ut övriga i världsrymdens svarta hål. En ny generation som vill glida genom livet. Emil Jönsson.

En ny generation som vill glida genom livet

Jag skulle vilja tala en stund om Emil Jönssons lår. Om hans rygg, hans armar och kanske framför allt hans huvud. Liksom hela svenska folket har jag vid det här laget sett den märkliga sprintfinalen minst 20 gånger. Hur Ustigov, Hellner och Glöersen faller i kurvan som fått namnet Helvetet, och hur Jönsson plötsligt har chans på det omöjliga. Han som tjuvstartar för att hämta kraft. "Det är det sjukaste jag varit med om. Han fortsatte, genom smärtan. Det kallas uthållighet och dess aktie är en raket på den mänskliga egenskapsbörsen. Det är vabruari och verkligt grått och dystert överallt söder om Dalälven och jag möter en ung mamma på torget som varit hemma med sin nioåriga dotter hela dagen. I veckans nyhetsrapportering om skolans kris efter Pisa-haveriet konstaterar lärare på flera olika skolor att det nog finns faktorer som inte har med skolan att göra som får effekt på resultaten.

Det är ofta tråkigt att nöta mattetabeller. "Vill du ha en semla? " JENNY STRÖMSTEDT: Vi måste resa oss ur sofforna och hjälpa. En allmän värnplikt löser flera problem. Redan i måndags inträffade årets deppigaste dag enligt en högst ifrågasatt matematisk formel som innefattar både väder, förfluten tid från julafton och månadslön på kontot.

En allmän värnplikt löser flera problem

Annars tycker jag att det går att deka ner sig i dystopiska tankar vilken minut som helst. Utöver den egna fnasiga vinterhyn och inkassot från elleverantören ökar den sociala segregeringen i samhället. Ungdomsarbetslösheten är fortsatt hög. Människor blir allt fetare. Högerextrema rörelser vinner mark genom att spela på rädslan för ett utsuddat Sverige i tider av global gemenskap och i stormens öga blir alla invandrade män sexuella trakassörer. På ett mer familjärt plan klagar delar av vuxengenerationen på de yngres oförmåga att hantera motgångar och lära sig veta hut. Inga alls. På folk- och försvar härom veckan presenterades en undersökning som visade svenska folkets inställning till återinförandet av allmän värnplikt. De som är allra mest för är äldre gubbar. Jenny Strömstedt: Märklig väckelserörelse mot stress. Det börjar kännas gammalt att så här års tjata om stressen.

Jenny Strömstedt: Märklig väckelserörelse mot stress

Den som handlar om skolavslutningar, brännbollsturneringar och vårmingel med jobbet, om att glömma att köpa present till dansfröken, körledaren och fröken E, om att leverera alla beställningar före semestern och om att pipa förbi snabbköpet en minut efter öppning på morgonen för att hinna köpa färdiga marängbottnar, ett paket jordgubbar och sprutgrädde för att rädda sitt ansikte på det årliga tårt-knytkalaset på skolan, som på ett obegripligt sätt äger rum före lunch en helt vanlig torsdag.

Det börjar kännas märkligt att över-huvudtaget tala om stress som ett problem, trots att sjukskrivningarna på grund av den bara ökar, eftersom det finns en ny väckelserörelse i väst- världen som går ut på följande, ja nästan rörande glädje- budskap: Om du anser att stress och dess symptom inte är farliga, så är det inte heller någon fara att känna sig stressad! För att vara riktigt knivskarp kan man sammanfatta tesen som följer: