background preloader

Pedagogisk planering krönikor.doc

Pedagogisk planering krönikor.doc

Krönika mall - Skriva krönika Krönika mall - Skriva krönika Vill du skriva en krönika? Många krönikor är uppbyggda på likartat sätt. Se vår gratis mall för krönikor för att inspireras till att skriva en superfin krönika. Allmänt om att skriva krönika Krönikor är relativt fritt skrivna texter, men att utgå från en mall kan ändå vara givande. Mall för krönikan: Krönikans rubrik [ska tydligt visa vad krönikan handlar om] Inledning Inledningen ger läsaren en bakgrund till ämnet och sammanfattar krönikans huvudinnehåll. Brödtext Detta är krönikans mest omfattande del. Avslutande och konkluderande del Denna del sammanfattar krönikans huvudinnehåll och drar ofta en slutsats. Bilder Krönikan kan med fördel innehålla bilder för att ge ett tydligt sammanhang för texten och för att läsarens lättare ska känna igen sig. Relaterade mallar:• Debattartikel mall • Reportage mall - Skriva reportage

www.lindaskugge.se - Så blir du en förbannat bra krönikör Ur Veckorevyn Jag började skriva jävligt sicka texter i skolan redan på gymnasiet och en del lärare hatade dem och nån enstaka såg och uppmuntrade mig (tack Katarina Forste), sen gick jag Poppius som 20-åring och lekte mig igenom kursen och fick enbart beröm av min otroligt snälla lärare. Jag började på Ultra Magazine som 18-åring, Expressen värvade mig som 19-åring och resten är history. I 13 år har jag levererat mellan en och tre krönikor i veckan. Så let me tell you: 1. Mesa inte, det du skäms för ska med! Våga balla ur, våga gå bananas och tänj gränser. 2. Våga vara hisnande privat, det är sånt som engagerar dem som läser. Våga blotta dig helt: ”Hej, här är jag, jag opererade just bort min ena äggledare, jag är så ledsen, mitt hjärta brast i tusen bitar på operationsbordet.” Genom att våga vara rysligt privat och öppen blir du helt klart unik och det du läser går in i folks hjärtan. 3. Så, tänk INTE på att det finns en människa bakom personerna du skriver om! 4. 5. 6. 7. 8. Hej.

Responsark krönika.doc Joakim Lamotte: Det är dags att vi går skilda vägar Att bryta upp med någon kan göras på många olika sätt, men sällan utan att känslor såras. Personligen brukar jag föredra att gå rakt på sak och vill därför börja med att berätta att du har skänkt mig både glädje och obehag, men när jag nu väljer att säga farväl är det inte mer än rätt att du får veta varför. Kanske minns du första gången vi träffades? Med dig vid min sida blev hela världen ett äventyr. Visst, ibland kunde du vara lite väl intensiv även för min smak. Trots det känner jag att det är dags att gå skilda vägar. Varje gång du och jag umgås förnimmer jag en känsla av att det sker på bekostnad av andra saker som är mer värda. Trots dina många vackra skepnader i form av inbjudande flaskor och till bredden fyllda glas har jag annat som är så mycket mer betydelsefullt i livet. Tyvärr lever vi i ett samhälle med en kultur där beslut som dessa är tabubelagda och kan vara svåra att acceptera för folk i ens omgivning.

Timbuktus tal - ord för ord I dag höll Fem i tolv-rörelsen sin årliga manifestation i Sveriges riksdag. Men när rapartisten Timbuktu tog emot pris närvarande inte talmannen Per Westerberg (M). – Som talman undviker Per Westerberg att närvara vid prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, säger hans pressekreterare Samira Zayane. Då höll han känslofyllda talet. "Jag tog med med mig en sak i dag som jag bara brukar ha med mig när jag lämnar Sverige, och det har jag inte gjort nu, för jag kom med en väldigt kort taxifärd. Jag tog med mig detta här (visar upp sitt pass). Det brukar jag bara ha, som sagt, när jag ska lämna Sverige för att påminna alla ställen jag kommer till, och var jag kommer ifrån. Det här betyder väldigt mycket för mig, detta, den här samlingen papper. Det är inte alla som bor i Sverige, och som lever i Sverige, som har ett sådant. Jag tog med den i dag för att säga att detta är mitt bevis i varje fall, på att jag inte är någon främling. Ni behöver inte vara toleranta mot mig. Tack."

En av oss (1) Utøya, fragment Efter terrorattentaten i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011, bestämde jag mig för att skriva en bok. En essä med både egna minnesbilder från händelserna på Utøya och ett försök att säga något om det politiska sammanhang i vilket detta politiska dåd, det värsta i Norden i modern tid, måste förstås. Annat har kommit i vägen och jag vet inte hur det till sist blir. Jag har känt ett behov av att gå igenom mina anteckningar och fragment. Ett utdrag från den tänkta "analysdelen" ligger ute här. Det följande är några mer personliga fragment. […] [På Utøya] Jag kliver nu ut till vattenkanten. Till höger om mig står och sitter en grupp ungdomar. De blinkande ljusen på andra sidan vattnet har en nästan hypnotisk effekt. Sen går allting väldigt fort och oändligt långsamt. Jag vet inte om jag vänder mig om för att jag hör ljudet, eller om det är andras reaktioner i min närhet som gör att jag snurrar runt och tittar tillbaka in mot ön. Där står en stor man. Och så bär han ett vapen. Ljudet av skott.

Att gestalta en upplevelse Har du någon gång varit med om en upplevelse som du delat med andra? Det kan t ex vara en konsert, en match eller en särskild händelse. När man delar upplevelser med andra kallas det för kollektiv upplevelse. Minns du hur det kändes? Vilken känsla fick du? Exempel att utgå från: Några exempel på gestaltningar fick lära er ni när vi läste om de som var med på Utöya och blev skjutna. Ni kanske har sett konserten med Laleh där hon sjunger Some Die Young för offren. Ni ska få ta del av en musikdokumentär om Laleh och efter filmen kommer vi diskutera några av låtarna som bygger upp handlingen och stärker budskapet av henne som karaktär – d v s hur hon gestaltas. hur framställs hon? Fler exempel: Efter filmen ska vi titta på lite bilder på bloggen Genusfotografen, för att se på exempel på hur bilder och text används i medier för att framställa normer och gestaltningar av människor. I filmen visas även Laleh när hon sjunger Chiquitita för utsatta flickor. Slutuppgift – att gestalta en upplevelse

Delningshysteri och yrkes etik En journalist lyder under yrkesregler som du kan läsa mer om här. En journalist får inte förfalska bilder eller intervjuer. Vidare finns det publicistregler som är ett frivilligt etiskt komplemet till yttrande- och tryckfriheten. Dock ser vi idag många exempel på hur en tidning vill sälja så många exemplar som möjligt av sin upplaga. Vi inleder detta genom att titta på en film om hur pressen vinklade det som hände på Utöya. Vi kommer också titta på hur artiklar idag vinklas med det som händer med ebola och ubåtarna i Stockholms skärgård.

Blackout poetry | Cecilias Webbrum Hello students! Today you will try something that is called Blackout poetry, or sometimes also named Found poetry or Censured poetry. Grab a page from an old book, or newspaper and a marker, a whiteboard pen or a fineliner.Make circles or Squares around the words or sentences you find interesting and that when read together create a poem or story.Blackout or mark out the words that you don´t need to create a magical visual poem! For further instructions, inspiration click and take a look here, see a slideshare or browse around here. Now it´s your turn to have a go. Have fun and good luck! Some student shared how their poems turned out:

untitled GENRER Genre - Flash Fiction / Micronovell / Kortprosa Lärare skriver Flash fiction för elever att härma och inspireras av. Genre Novell Uppgift till krönika Vi- och dom mentalitet Genre Självbiografi Genre Brev Genre - Recension Genre Referat Genre Insändare Genre artikel Genre Krönika Genre Reportage Genre Debattartikel Genre Debattartikel den korta versionen Genre Debattinlägg INGRESS??? Inspiration | Skrivguiden Inspirationsguiden kan hjälpa dig att komma igång med att skriva när du kört fast. Här hittar du en samling artiklar med övningar och inspiration, främst för att skriva noveller. Längre ner hittar du även tips och annan motivation. Välj vad som passar dig bäst! Vanliga övningar: Startare – Slumpmässiga uppgifter eller ”förutsättningar” som du kan använda i din novell.Första meningen – Här hittar du en lista över meningar. Kreativa övningar: Tre övningar med böcker – Använd dina favoritböcker till dessa tre övningar som fokuserar på början, mitten och slutet av en berättelse.Bilder – Låt bilder inspirera dig. Tips & motivation: 16 skrivtips från Andrea Vessman – Hobbyförfattaren Andrea Vessman vet vad det där med inspiration innebär. Motivation – Har du tappat lusten? Flödesskrivning – Lär dig om flödesskrivning och låt dig inspireras av dina egna, djupaste tankar! Att skriva med glädje – Skrivguidens intervju med författaren Kim M.

Om rädslan och modet det kräver att våga dela | Min undervisning Det här klippet ska jag visa mina elever imorgon. Det handlar om en av de starkaste känslor vi som människa kan känna. Rädsla! Ni kanske undrar varför? Idag kom ett mail. Jag vill med detta inlägg visa på hur fint det är när man tar mod till sig och delar, för man får faktiskt dubbelfalt tillbaka. Filmen ja, den kommer att användas av Cancerfonden. Att vara rädd eller att ha mod att dela med sig?

Related: