background preloader

Reportage

Facebook Twitter

Konsten att skriva ett reportage. Publicerad: 01 januari 2018 Tema: Mediekunskap Syfte: • ökade kunskaper om hur man skriver reportage och beskrivande texter • ökade kunskaper om Burma Förberedelser: Tillgång till reportaget om Burma i Dagens Nyheter som hör till övningen (antingen kopierat på papper eller digitalt via länk).

Konsten att skriva ett reportage

Har du inte tillgång till artikeln går det lika bra med ett annat reportage av liknande karaktär. Läs gärna texten om hur man skriver reportage, som länkas här nedanför, så du vet vilken typ av artikel som ska användas. Läs denna text om hur man skriver reportage: Länk! Övning 1 innehåller moment där eleverna ska jämföra reportaget om Burma med en nyhetsartikel. Uppgift 1: Granska och jämför Medan nyhetsartikeln i första hand går rakt på sak och förmedlar nyhetens kärna, ger reportaget läsarna en upplevelse av att vara på plats. Om du i arbetet med övningen vill byta ut reportaget om Burma mot ett annat reportage så går det naturligtvis bra. Genomförande: 1. 2. 3. Svenska: Att skriva reportage. Kurs8. Vägen till drömjobbet: 8 tips till dig som vill resa och skriva. Av Redaktionen, Publicerad , senast ändrad Vem drömmer inte om att skriva reseskildringar och få betalt för det?

Vägen till drömjobbet: 8 tips till dig som vill resa och skriva

Vi som gör Vagabond har tillsammans över hundra års erfarenhet av att resa och skriva och har sammanställt våra bästa tips i den nya boken Skriva resereportage. Här bjuder vi på några goda råd ur boken. Bokens redaktör: Barbro Janson Lundkvist. Ett bra resereportage måste få läsaren att känna sig förflyttad från läsfåtöljen till en helt annan plats i världen. Att skriva resereportage kräver inte så mycket utrustning. 1. ”Jag ville sticka ut, våga synas” Robin Järpemark älskar att få andra människor att känna sig vackra. – Det finns inget bättre än när kunden går härifrån med ett leende på läpparna.

”Jag ville sticka ut, våga synas”

Det är det som motiverar mig, säger Robin, 22 år, frisör i Stockholm. Det är vad kunden själv känner som är viktigt, betonar Robin. Att skönhet ”kommer inifrån” är en sliten klyscha men det ligger något i den, tycker han – det handlar om att tycka om sig själv, inte om att jämföra med andra. – Ingen är vackrare än du. Robin älskar sitt jobb, och det syns. Som liten kille hemma i Säffle brukade Robin tillbringa eftermiddagarna i sin mammas frisersalong. – Jag satt och tittade på när hon jobbade, det såg så roligt ut. Det intresset bidrog nog till att Robin tidigt skaffade sig en egen, personlig stil, tror han. . – Då syntes jag verkligen, svart runt ögonen och med långt svart hår. Nobels fredspris till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi! Stort grattis till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi som tillsammans tilldelas Nobels fredspris 2014.

Nobels fredspris till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi!

De får priset för sin kamp för barn och unga människors rättigheter och för rätten till utbildning för alla barn. 17-åriga Malala är den yngsta fredspristagaren genom tiderna. Här nedan kan du läsa vårt reportage från 2013 om Malala: Elever lär sig och inspireras av Malalas mod - GymnasieGuiden. Idag tar Malala Yousafzai emot Nobels fredspris, som hon delar med Kailash Satyarthi som sedan 1980 har kämpat för att avskaffa barn- och tvångsarbete i Indien.

Elever lär sig och inspireras av Malalas mod - GymnasieGuiden

De får priset för sin kamp mot förtryck av barn och unga människor och för rätten till utbildning för alla barn. Samtidigt släpper projektet Speak Truth To Power - Mod utan gränser ett skolmaterial som bygger på Malalas berättelse och egna ord. Barn och unga får möjligheten att lära sig mer om mänskliga rättigheter och inspireras av Malalas mod att själva ta ställning och stå upp för allas lika värde. I skolmaterialet finns övningar och aktiviteter, som är anpassade efter svenska läroplanen och som passar lärare och elever på högstadiet och gymnasiet.

Förutom Malala, finns också Kailash Satyarthis historia och femtio andra modiga människorättsaktivisters berättelser. Malala Yousafzai har blivit känd för sin kamp för flickors rätt till utbildning i Pakistan. Hur har Malala inspirerat Speak Truth To Power – Mod utan gränser? REPORTAGE: Oscar drabbades av "träningsanorexi" - Start - Hela Gotland.

"Ortorexi är en sjuklig fixering vid träning, låg kroppsvikt och strikta matregler med många förbud. " Så skriver Riksföreningen mot ätstörningar (Frisk och Fri) om ortorexi. Oscar Schüberg, 15 år, drabbades för tre år sedan av anorexi, som efter hand även utvecklades till ortorexi. Han gick dagligen en kamp mot det stränga beteende som ortorexi innebär. - När det var som allra värst tränade jag fem-sex gånger om dagen. Så fort jag åt något ville jag träna så jag kunde bli av med det, säger han. - När man får ortorexi beror det ofta på att man försöker vara på ett visst sätt. *Reportage » Meningar med elever. Den första kärleken Kommer du ihåg den gången när vi gick till din farmor?

*Reportage » Meningar med elever

Den gången hon sa ’’det är så fint att se ung kärlek igen. Och nu menar jag inte sån där kärlek när som alla unga står och äter upp varandra mitt på torget. Nej utan så kärlek det var på min tid, när man verkligen älskade varandra av hela sitt hjärta, precis som ni gör’’ jag kommer ihåg det som om det var igår, hennes första kärlek var en fin historia, jag kommer ihåg varje ord av den.

Skrivmall reportage » Meningar med elever. Hur skriver man ett reportage?

Skrivmall reportage » Meningar med elever

Titta på skrivmallen nedan. Du kan även titta i fliken stödstrukturer för att få hjälp att bygga upp texten.