background preloader

Vad är en krönika? - www.plugga24.se

Vad är en krönika? - www.plugga24.se

Skriva krönika | Läxhjälp.nu En krönika är en personlig tolkning av en händelse. Viktigt i en krönika är just att den är personlig, den ska alltså innehålla krönikörens egna tankar och kommentarer. Krönikor kan skrivas ganska fritt, men vissa punkter är bra att alltid tänka på. Hitta ett bra ämne Exempel på ämnen 1: Din jacka går sönder och du reklamerar den. Tänk på en händelse som de reagerat på och som väckte tankar och känslor. Inledning Hur ämnena blir mer generella… 1: Att det löste sig så bra med jackan får dig att känna att det finns företag som faktiskt tar hand om sina kunder och har bra service. 2: Den sönderslagna bakrutan gör dig arg och får dig att ifrågasätta hur folk kan göra sådana saker helt utan anledning. Skriv ett inledande stycke som leder in läsaren på ämnet. Argumentera för och emot Beskriv händelsen och vad den fick dig att tänka och känna. Avslutning Saker som gör en bra avslutning är: Språk En krönika är en argumenterande text, men den kan skrivas väldigt fritt. Uppfyllt alla punkter?

Krönikor - Ung Konsument Varför tar man skolan för givet? Celeste funderar på varför det är som många svenska barn och ungdomar som struntar i skolan, när det finns unga i andra länder som inte ens har en skola att gå till. Läs Celestes krönika Fjortonde gången gillt Vad gör en lägenhet till ett hem? Dagens ideal är inte sunda Överallt bombarderas unga tjejer med lättklädda modellbilder så som reklambranschen tycker att kvinnor ska se ut, och Emma funderar på vad man kan göra för att ändra på det här sjukliga idealet. Läs Emmas krönika Steget mot framtiden Jacqueline flyttade hemifrån när hon var 17 år. Shopparnas värld Shopping är utan tvekan det Johanna gillar att göra allra mest. Nu bryter vi för reklam – igen... Det är svårt att ha tålamod när den spännande filmen avbryts för reklam för femtielfte gången. Mitt bästa köp Att vara ung och modeintresserad innebär ofta att man får köpa billigare kläder med sämre kvalitet för att hänga med. Människan gör kläderna Ett liv i lyx Ingen skulle bry sig om jag jagade i skogen

www.lindaskugge.se - Så blir du en förbannat bra krönikör Ur Veckorevyn Jag började skriva jävligt sicka texter i skolan redan på gymnasiet och en del lärare hatade dem och nån enstaka såg och uppmuntrade mig (tack Katarina Forste), sen gick jag Poppius som 20-åring och lekte mig igenom kursen och fick enbart beröm av min otroligt snälla lärare. Jag började på Ultra Magazine som 18-åring, Expressen värvade mig som 19-åring och resten är history. I 13 år har jag levererat mellan en och tre krönikor i veckan. Varje vecka mailar unga människor mig och undrar hur de ska göra för att bli krönikör och hur man skriver en bra krönika. Så let me tell you: 1. Mesa inte, det du skäms för ska med! Våga balla ur, våga gå bananas och tänj gränser. 2. Våga vara hisnande privat, det är sånt som engagerar dem som läser. Våga blotta dig helt: ”Hej, här är jag, jag opererade just bort min ena äggledare, jag är så ledsen, mitt hjärta brast i tusen bitar på operationsbordet.” 3. Så, tänk INTE på att det finns en människa bakom personerna du skriver om! 4. 5. 6. 7. 8.

Hur man skriver en krönika | Egoinas Jag får mail nästan dagligen av er där ni undrar hur man skriver en krönika. Några av er ska skriva en krönika i skolan, andra är sugna på att försöka skicka in sina texter till en tidning. (HÄR har jag skrivit kort om hur man kan gå tillväga för att bli krönikör). Jag vill påpeka att jag faktiskt inte vet hur en krönika ska skrivas, egentligen. Alltså hur “reglerna” ser ut. Jag har heller ingen journalistisk utbildning. Hur man skriver en krönika: Ett aktuellt ämne. Eget språk. Rubrik. Roa läsaren. Var personlig. En typisk mall för en krönika: Inledning En liten bakgrund till ämnet, ett citat, eller kanske bara börja pangbom, ex: “Jag står i kön till kassan på Ica”. Brödtext Krönikans största del. Avslutning Sammanfattning av krönikans innehåll och/eller gärna en slutsats som knyter ihop inledningen. Jag har skrivit krönikor i snart tre år och skriver just nu för City och Veckorevyn. Ibland blir man missförstådd, och ibland blir man hatad. Lycka till! 2 personer gillar detta!

Krönikor Språktidningens redaktör ber mig skynda på med krönikan. En äldre dam säger vänligt att hon uppskattar mina språkkåserier. Döttrarna i tjugoårsåldern tycker att jag bloggar i tryckt form. Ja, vad läser ni just nu? Två år senare gavs samma uppgift till niorna, men på grundskolan var det för tidigt. För själva ordet krönika har ju funnits i svenskan sedan medeltiden. Så användes den flitigt i radion på 1900-talet. I dag har alltså krönikan andra kännetecken. Disposition: Börja med aktuell iakttagelse eller några viktiga fakta. Tilltal: Att skriva jag går mycket bra (det är svårare i essän), och du-tilltal och direkta uppmaningar fungerar också: "Men tänk en sekund, och du förstår hur viktig frågan är." Meningar: Några imperativmeningar kan alltså vara lämpligt, liksom några (retoriska) frågor. Ord: Blanda högt och lågt, fackspråk och slangartat vardagsspråk. Den här blandningen ger den lätt ironiska distans som signalerar visdom. Med den lärdomen slutar denna krönika.

Julen - Västerås stad Publicerad 2014-01-10 kl. 13.36 Så har ännu ett år gått. Jag vet inte hur det är med er, men jag gillar att ta en stund och tänka på året vi nyss levt. Tänka tillbaks, gå igenom och liksom avsluta. Det är bara några dagar kvar till jul och Västerås är grått, regnigt och fult. Plusgrader, grus och juleljus i alla fönster. Att åka ut till Erikslund är samma sak som att be om hjärtklappning. Det här året har jag varit i förintelselägren i Auschwitz två gånger. Många barn far illa på julen, här i Västerås också. Om vi tänker lite extra på andra när julen närmar sig, kanske vår grå och mörka stad blir lite ljusare. Jag vill tacka er för att ni har läst mina krönikor under detta år.

Related: