background preloader

Linda Skugge: Jobbkrisen är en bluff

Linda Skugge: Jobbkrisen är en bluff
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. – Ge mig tjugo minuter så ska jag fixa ett jobb! Så sa jag till Fredrik Eddahri (Big Fred) när han intervjuade mig för jobbgrillen.se. Det finns inget som gör mig mer upprörd än unga som säger att politikerna måste skapa fler jobb. Jobb är ingenting du får – utan något du skapar och skaffar dig själv. Sedan tonåren har jag alltid haft jobb. Jag har aldrig ”fått” ett jobb. I dag driver jag två bolag inom bok- och pr-branschen, vi söker ständigt folk, gärna unga människor. Det vanligaste är att de inte är tillgängliga. Sedan påstår de att de är stresståliga och gillar att hugga i men efter endast någon vecka vill de inte gå ut och göra ett ärende för att det snöar och är för kallt. Jag kan rada upp hur många exempel som helst på odugliga ungdomar. Värst är de som är för ”fina” för riktigt arbete, de som sätter någon slags ”personlig integritet” främst. Hur svårt kan det vara? Related:  kajsi82Artiklar

Att använda flera sinnen - med hjälp av digital teknik Det är dags för lektion. På tavlan syns ett foto av soldaten Josef Schultz. Bildkälla: Jag frågar eleverna vad de ser. Tillsammans har vi nu skapat en förståelse för vad fotografiet visar. Jag berättar att vi ska lyssna på en novell, en nyskriven sådan av Olivia Bergdahl. Vi lyssnar på novellen tillsammans och när novellen är slut får var och en skriva ner sina reflektioner kring frågorna. Så här arbetade jag med ett fotografi och en novell som finns att lyssna på på Sveriges Radio. Alexander Karim: Förlåt, men du är helt dum i huvudet ”Fy fan vad trött jag blir på negerjävlar o pack som du som tror att dem är bättre än äckta svenskar som byggt upp det här landet från grunden. Ni skall inte vara här!!!! Sluta skriva dina äckliga texter och flytta till baka till dem som vill ha er!!!”. Texten trillar ner i min brevlåda på Messenger och jag blir alldeles kall. Jag är trött. ”Dem tror att Negern kommer att bli kännd för att han skriver i den här skittidningen varje vecka! Lär dig skilja på De och Dem, imbecill! Jag är trött på att använda fikonspråk och vackra formuleringar för att förklara din dumhet. Du som skickar mig meddelanden på Facebook mitt i natten och kallar mig ”negerjävel”. Jo; Jag har gått i skolan längre än du Jag har betalat mer skatt än du Jag har talat svenska längre än du Jag har bott i Sverige längre än du Ergo; jag är mer svensk än du. Det måste finnas annat du kan lägga din tid på istället för den språkliga våldtäkt du distribuerar varje dag. ”Jag hatar dig ditt svarta kräk” det är direkt sverigefientligt.

Rickard Söderberg: Det är aldrig för sent att ändra sig, kära rasister Jag vet allt om att vara i otakt med den rådande tidsandan. När jag sminkade mig i mellanstadiet var jag före min tid, och när jag tog på min nitpimpade jeansväst idag var jag hopplöst efter. Så jag tror jag möjligen anar något om hur ni har det, kära rasister. När samhället samlar sig för att dansa med människor i nöd, måste det vara plågsamt frustrerande att försöka bibehålla er marschtakt. Helt enkelt för att ni är en sisådär 75 år efter er tid. ► LÄS MER: Rickard Söderberg: Vi måste riva murar i stället för att klä våra hjärtan i taggtråd Men ni behöver inte skämmas över att ni haft fel, för också solen har sina fläckar. Att vilja resa murar och måla världen i moll genom att mota medmänniskor mot en säker död är själva kvintessensen av att ha fel, och det är hög tid att lämna detta sjunkande skepp av åsiktsskit. Rara rabulister: Släpp rancune och rasande raptus. Och under #HelaSverigeSkramlar skrek sig en handfull styvnackade murbyggare hesa för att kalla oss andra PK-maffian.

Upphovsrättsguide om filmer, radio- och tv-program Att få titta på film brukar vara ett uppskattat inslag i undervisningen. Guiden reder ut vad som gäller när du som lärare vill visa en film för dina elever, när ni ska lyssna på radio eller se ett tv-program i skolan. Guiden gäller alla skolformer. För att få visa en upphovsrättsskyddad film i klassrummet behöver du ha tillstånd från upphovspersonerna eller från filmens distributör. Det vanliga är att upphovsrätten till filmer hanteras av filmbolaget eller av filmens distributör. Om din kommun eller region har en mediecentral går det att få tips och vägledning därifrån. Film och program i klassrummet: Detta får göras utan tillstånd Visa filmer som ni själva har gjort och som bara innehåller era egna bilder, texter och musik. Film och program i klassrummet: Detta kräver tillstånd / licens / avtal Det är aldrig tillåtet att streama från illegala filmtjänster, det vill säga ställen där filmer är uppladdade utan upphovspersonernas tillstånd.

Kampen mot rasism - Sommarpaket Mordet på John Hron John Hron. Foto: Privat Det är 1995 och John Hron ska börja åttan. Nynazismen breder ut sig som ett brunt bälte över Västsverige. Året är 1995, och nynazismen breder ut sig som ett brunt bälte över Västsverige. Fyra skinheads kommer emellan. Lyssna även på P1 Dokumentär om John Hron där reportern har träffat föräldrarna till John Hron under flera år efter mordet. Nazisträttegångarna i Göteborg Vera Oredsson, 86, före detta partiledare för Nordiska Rikspartiet. Hemma hos 86-åriga Vera Oredsson, före detta partiledare för Nordiska Rikspartiet, finns det ett porträtt av Adolf Hitler och en hakkors-pärlplatta som är gjord av hennes barnbarn. I mitten av 1980-talet sker en våg av nazistiska våldsdåd i främst Göteborg, Växjö och Landskrona. Vilka var dom? Bussfärden som förändrade historien Rosa Parks på bussen i Alabama, 1955. Den 1 december 1955 vägrade sömmerskan Rosa Park att resa sig från sin sittplats för en vit man när hon åkte buss. Ta judarna sist Anton har tröttnat.

Julia Mjörnstedt Karlsten: Vem får lov att vara tacksam? Sen jag insjuknade i cancer är det få saker som provocerar mig så mycket som tacksamhet. Ni förstår, det finns en förväntan att jag som cancerdrabbad ska vara tacksam över att jag överlevt. Den här tacksamheten ska dessutom vara så stark att allt annat ska vara sekundärt. Jag får inte klaga på något, inte kräva något eller gnälla på något. Skit samma om du har ett ärr på magen – du har ju överlevt! Nej, det går inte att kräva av någon som drabbats av katastrof, trauma och lidande att denne endast ska känna tacksamhet. Ändå är det precis det vi tycks göra just nu. Att drabbas av en dödlig sjukdom eller att hamna mitt i ett krig är inget val man gjort och heller därför ingenting man kan klandras för. Det är du som inte drabbats av cancer och behövt gå igenom år av tuffa behandlingar som borde vara tacksam. TUMMEN UPP: Att det är november och helt fritt fram att börja julpynta! TUMMEN NER: Förslaget att ”förbjuda tiggeri”. grundare av Ung Cancer, canceröverlevare och debattör.

Sommarpratare Utvärdering – vid slut/vad ska jag som lärare förändra och vad ska du som elev tänka på till nästa arbetsområde Fick du lära dig det du förväntade dig? Kom du i mål?Vet du något mer om sommarpratare nu än du visste tidigare?Har du lärt dg något annat som du inte visste innan? Ni kommer utvärdera detta på samma papper som ni skrivit både inledningsutvärderingen och mittutvärderingen och jämföra hur resan varit i era tidigare svar. Här finns alla frågor som fil: självutvärdering sommarpratare I denna grupp kan ni skriva in den mening som ni vill dela från ert sommarprat. Vill du komma åt tavlan med en QR-läsare kan du använda koden nedan. Nu är det dags att ta farväl, att säga adjö och vinka iväg klass 9F. Här kommer mitt tal med förstärkningar av bilder – en bild gjord i Zen Sketch och ett foto på skolornas skyltar som jag lagt in i Pic Collage samt en bild på ordmagneter. Kanske kommer jag läsa upp talet om jag har modet på er avslutningsfest. 9F, fri igen!

IS skräckvälde konkret ondska | Sändaren När andra teologer studerar nåd, änglar och paradisläror fokuserar jag på demonologi. I detta ämnesfält studerar vi lärorna om demoner, fallna änglar och Helvetet, eller för att sammanfatta, olika uttryck för ondska. Rätt ofta önskar jag att allt detta bara vore teori och religionshistoria men det är svårt att föreställa sig en mer konkret ondska av i dag än Islamiska statens gränslösa skräckvälde. IS eller Daesh (ur arabiskans ord för att trampa sönder eller förgöra) grundades ur resterna av irakiska al-Quaida, organisationen för monoteism och jihad, mujaheddins konsultativa råd och ett antal irakiska stammar. Tillsammans har de under svarta fanor utropat ett världsomfattande kalifat med politisk auktoritet över alla världens muslimer. Men på tal om kristendomen är den i dag utrotningshotad i Mellanöstern och Nordafrika och om detta måste vi berätta. ”Aldrig mer” sa vi när Birkenau stängdes för gott.

Om vardagsrasism och himlande ögon | Ronnie Sandahl Efteråt tänker jag på pojken. Att jag inte ska nämna hur han började panikgråta så fort polisen klev in i vagnen. Inte försöka övertyga er om hur lik han var min egen ettåring där han satt i en stickad ljusblå tröja. Det skulle bara skymma sikten från det jag vill berätta. Ett pendeltåg mellan Köpenhamn och Malmö. De höll fram sina syriska pass. Poliskvinnan frågade om de sökte asyl, först på svenska av någon anledning. ”Malmo. Poliskvinnan sneglade ut mot perrongen. Mamman hade under hela resan stirrat ut genom fönstret med glas­artad blick. Att under tiondelen av en sekund se in i hans trötta ögon räckte för att få en glimt av vad den lilla familjen måste ha gått igenom. Poliskvinnan frågade samma sak igen. Det är egentligen inte viktigt vad han sa. Vad som hände i den där tågvagnen. En kvinna med sportig frisyr stirrade på familjen och himlade med ögonen. Det var inte alla i vagnen, långt ifrån. Familjen leddes av tåget. Jag tänker att jag inte borde nämna det. Vardagsrasismen.

The 100 Best Young-Adult Books of All Time We’re living in a golden age of young-adult literature, when books ostensibly written for teens are equally adored by readers of every generation. In the… We’re living in a golden age of young-adult literature, when books ostensibly written for teens are equally adored by readers of every generation. In the likes of Harry Potter and Katniss Everdeen, they’ve produced characters and conceits that have become the currency of our pop-culture discourse—and inspired some of our best writers to contribute to the genre. To honor the best books for young adults and children, TIME compiled this survey in consultation with respected peers such as U.S. Children’s Poet Laureate Kenn Nesbitt, children’s-book historian Leonard Marcus, the National Center for Children’s Illustrated Literature, the Young Readers Center at the Library of Congress, the Every Child a Reader literacy foundation and 10 independent booksellers. LIST: The 100 Best Young Adult Books of All Time Little, Brown

Flyktingsmugglaren: Har hjälpt landsmän komma till Sverige sedan 70-talet – Att smuggla flyktingar är inget nytt. Det är nu medierna skriver om det, men vi har hjälpt landsmän att komma till Sverige sen slutet på 70-talet. Pengar har alltid funnits med i bilden, men det har inte varit det viktigaste. Det är bekantskapen. Vi kallar honom Hussein och träffas i hans lägenhet i en Stockholmsförort. – Man hjälper bara sina landsmän. Hussein vet inte exakt hur många människor han smugglat till Sverige från Mellanöstern. En smuggling börjar alltid med ett samtal – eller egentligen med ett krig, som Hussein uttrycker det. – När jag får en förfrågan, erbjuder jag alltid olika alternativ. Hussein erbjuder tre olika flyktalternativ: 1. – Det här är det dyraste alternativet, för det kräver mest förberedelser. 2. – Det är inget problem att köpa pass i Sverige. 3. – Det här är det vanligaste alternativet. Hussein vecklar ut en Europakarta och ritar en ring med en röd spritpenna runt Milano. – Det är här allt händer. Men vägen till Milano är varken spikrak eller billig.

Julia Skott: Vissa barn börjar skolan – andra vill bara överleva dagen Högst upp i mitt flöde på morgonen: Min brorsdotter. Liten lila ryggsäck, hårspänne i luggen. "Skolstart!" skriver hennes mamma stolt. Lite längre ner i mitt flöde: En video på en femåring i syriska Aleppo. ►LÄS MER: "Jag ser ett Syrien i krig – men jag gör allt för att minnas de fina stunderna" Bilden på femårige Omran sprids snabbt i sociala medier. Men vi har kort minne. Vissa barn börjar skolan. Varför ska det behövas en sådan jämförelse? Till och med om jag inte jämför honom med någon, om han bara får vara en människa, ett barn, ett offer för ett krig – varför ska vi behöva dessa bilder om och om igen? Ibland kan de här bilderna, bilder på napalmbrända barn och söndersmulade klassrum och utstickande revben och uppeldade burkor, förändra historiens utveckling. Men på varje bild är det en människa, inte bara en symbol eller ett slagträ. ►LÄS MER: Kolumn: Bilden på Alan väckte oss ur slummern Barn dör. - Krig, typ.

Valet i USA - Färdig lyssningsövning för lärare i engelska Introduktion Ibland har jag lyssningsövningar som går ut på att eleverna får titta på ett videoklipp eller lyssna på en text samtidigt som de har texten nedskriven framför sig. Texten innehåller dock luckor och meningen är att eleven ska fylla i korrekt ord i luckorna. Jag brukar göra två versioner av manus - ett med lite färre och ett med lite fler luckor. Det är en bra övning eftersom elever som inte har bra ordkunskap och textuppfattning ofta uppfattar talad engelska som en enda ljudgröt där de inte kan höra början och slut på olika ord och därför får svårt att förstå det de hör. Övningen tränar örat att särskilja ord och fraser från ljudbilden. Nedan får ni videoklipp, upplägg med instruktioner samt de dokument som behövs för att genomföra övningen. Videoklipp Upplägg Valbart: ha en kort uppstartsövning där eleverna får fundera över vad de redan vet om den amerikanska valprocessen, partierna och kandidaterna. Gå igenom nyckelbegrepp. Förklara övning. Dela klassen. Första lyssningen.

Related: