background preloader

Linda Skugge: Jobbkrisen är en bluff

Linda Skugge: Jobbkrisen är en bluff
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. – Ge mig tjugo minuter så ska jag fixa ett jobb! Så sa jag till Fredrik Eddahri (Big Fred) när han intervjuade mig för jobbgrillen.se. Det finns inget som gör mig mer upprörd än unga som säger att politikerna måste skapa fler jobb. Jobb är ingenting du får – utan något du skapar och skaffar dig själv. Sedan tonåren har jag alltid haft jobb. Jag har aldrig ”fått” ett jobb. I dag driver jag två bolag inom bok- och pr-branschen, vi söker ständigt folk, gärna unga människor. Det vanligaste är att de inte är tillgängliga. Sedan påstår de att de är stresståliga och gillar att hugga i men efter endast någon vecka vill de inte gå ut och göra ett ärende för att det snöar och är för kallt. Jag kan rada upp hur många exempel som helst på odugliga ungdomar. Värst är de som är för ”fina” för riktigt arbete, de som sätter någon slags ”personlig integritet” främst. Hur svårt kan det vara? Related:  kajsi82Artiklar

Att använda flera sinnen - med hjälp av digital teknik Det är dags för lektion. På tavlan syns ett foto av soldaten Josef Schultz. Bildkälla: Jag frågar eleverna vad de ser. Tillsammans har vi nu skapat en förståelse för vad fotografiet visar. Jag berättar att vi ska lyssna på en novell, en nyskriven sådan av Olivia Bergdahl. Vi lyssnar på novellen tillsammans och när novellen är slut får var och en skriva ner sina reflektioner kring frågorna. Så här arbetade jag med ett fotografi och en novell som finns att lyssna på på Sveriges Radio. Kasta ett getöga och att ha häcken full – här är sanningen bakom svenska fraser | LAND.se 1. ”Rubb och stubb” Detta uttryck som betyder hela rasket eller alltihop kommer från lantbrukets skördande. Bara stubbåker återstår när säden har skördats och rubb var ett dialektalt uttryck för fjolårets stubb. Med rubb och stubb menades årets och fjolårets stubb. 2. ”Komma upp sig i smöret” Förr om åren åt man tillsammans från ett gemensamt grötfat. 3. ”Ha rent mjöl i påsen” Betyder att man inte har något att dölja. 4. ”Inte för allt smör i Småland” En gång i tiden var södra Sverige känt för sitt goda smör som ansågs vara överlägset andra smörsorter. 5. ”Ha många järn i elden” Förr hade alla byar sin egen smed. 6. ”Få eller ge betalt för gammal ost” Gammalost tillverkades förr i tiden i norra Sverige. 7. ”Koka soppa på en spik” Betyder att göra något av ingenting och kommer från en gammal folksaga där en tiggare ber en snål gumma om mat. 8. ”Ha häcken full” Detta uttryck för att ha mycket att göra kommer från lantbrukets foderhäck, ett slags galler vid transport av hö. 9. ”Full som en alika”

Alexander Karim: Förlåt, men du är helt dum i huvudet ”Fy fan vad trött jag blir på negerjävlar o pack som du som tror att dem är bättre än äckta svenskar som byggt upp det här landet från grunden. Ni skall inte vara här!!!! Sluta skriva dina äckliga texter och flytta till baka till dem som vill ha er!!!”. Texten trillar ner i min brevlåda på Messenger och jag blir alldeles kall. Jag är trött. ”Dem tror att Negern kommer att bli kännd för att han skriver i den här skittidningen varje vecka! Lär dig skilja på De och Dem, imbecill! Jag är trött på att använda fikonspråk och vackra formuleringar för att förklara din dumhet. Du som skickar mig meddelanden på Facebook mitt i natten och kallar mig ”negerjävel”. Jo; Jag har gått i skolan längre än du Jag har betalat mer skatt än du Jag har talat svenska längre än du Jag har bott i Sverige längre än du Ergo; jag är mer svensk än du. Det måste finnas annat du kan lägga din tid på istället för den språkliga våldtäkt du distribuerar varje dag. ”Jag hatar dig ditt svarta kräk” det är direkt sverigefientligt.

Krönika mall - Skriva krönika Krönika mall - Skriva krönika Vill du skriva en krönika? Många krönikor är uppbyggda på likartat sätt. Allmänt om att skriva krönika Krönikor är relativt fritt skrivna texter, men att utgå från en mall kan ändå vara givande. Mall för krönikan: Krönikans rubrik [ska tydligt visa vad krönikan handlar om] Inledning Inledningen ger läsaren en bakgrund till ämnet och sammanfattar krönikans huvudinnehåll. Brödtext Detta är krönikans mest omfattande del. Avslutande och konkluderande del Denna del sammanfattar krönikans huvudinnehåll och drar ofta en slutsats. Bilder Krönikan kan med fördel innehålla bilder för att ge ett tydligt sammanhang för texten och för att läsarens lättare ska känna igen sig. Relaterade mallar:• Debattartikel mall • Reportage mall - Skriva reportage

Rickard Söderberg: Det är aldrig för sent att ändra sig, kära rasister Jag vet allt om att vara i otakt med den rådande tidsandan. När jag sminkade mig i mellanstadiet var jag före min tid, och när jag tog på min nitpimpade jeansväst idag var jag hopplöst efter. Så jag tror jag möjligen anar något om hur ni har det, kära rasister. När samhället samlar sig för att dansa med människor i nöd, måste det vara plågsamt frustrerande att försöka bibehålla er marschtakt. Helt enkelt för att ni är en sisådär 75 år efter er tid. ► LÄS MER: Rickard Söderberg: Vi måste riva murar i stället för att klä våra hjärtan i taggtråd Men ni behöver inte skämmas över att ni haft fel, för också solen har sina fläckar. Att vilja resa murar och måla världen i moll genom att mota medmänniskor mot en säker död är själva kvintessensen av att ha fel, och det är hög tid att lämna detta sjunkande skepp av åsiktsskit. Rara rabulister: Släpp rancune och rasande raptus. Och under #HelaSverigeSkramlar skrek sig en handfull styvnackade murbyggare hesa för att kalla oss andra PK-maffian.

Upphovsrättsguide om filmer, radio- och tv-program Att få titta på film brukar vara ett uppskattat inslag i undervisningen. Guiden reder ut vad som gäller när du som lärare vill visa en film för dina elever, när ni ska lyssna på radio eller se ett tv-program i skolan. Guiden gäller alla skolformer. För att få visa en upphovsrättsskyddad film i klassrummet behöver du ha tillstånd från upphovspersonerna eller från filmens distributör. Det vanliga är att upphovsrätten till filmer hanteras av filmbolaget eller av filmens distributör. Om din kommun eller region har en mediecentral går det att få tips och vägledning därifrån. Film och program i klassrummet: Detta får göras utan tillstånd Visa filmer som ni själva har gjort och som bara innehåller era egna bilder, texter och musik. Film och program i klassrummet: Detta kräver tillstånd / licens / avtal Det är aldrig tillåtet att streama från illegala filmtjänster, det vill säga ställen där filmer är uppladdade utan upphovspersonernas tillstånd.

Tystnaden kring Sveriges förtryck |Minoritetsspråk Samedockor hängs i strypsnaror och barn förbjuds att tala samiska på skolgården. Det var några exempel när Expo rapporterade att hatbrotten mot samer ökade. Sverige har en tradition av att högljutt och rakryggat stå upp för mänskliga rättigheter i världen. När jag var tonåring tyckte jag att allas rättigheter behövde stärkas på alla sätt. Min omgivning hejade på och applåderade och uppmuntrade. Jag har fått höra mycket på möten och efter tre öl på fester. Sverige har en historia där samers skallar mättes och gravar grävdes upp i rasbiologiska syften. Tidigare i våras rapporterade SVT att riksdagen röstade nej till utökade samiska rättigheter. Nej till ökat samiskt självstyre och en samlad samepolitik där frågor om gruvbrytning och en jämställd rennäringslag skulle lyftas. Nej till nya initiativ för att anta en konvention, ILO 169, om att stärka urfolks rättigheter. Den konventionen har bland andra Norge, Danmark, Brasilien och Spanien antagit. Historia är historia.

Kampen mot rasism - Sommarpaket Mordet på John Hron John Hron. Foto: Privat Det är 1995 och John Hron ska börja åttan. Nynazismen breder ut sig som ett brunt bälte över Västsverige. Året är 1995, och nynazismen breder ut sig som ett brunt bälte över Västsverige. Fyra skinheads kommer emellan. Lyssna även på P1 Dokumentär om John Hron där reportern har träffat föräldrarna till John Hron under flera år efter mordet. Nazisträttegångarna i Göteborg Vera Oredsson, 86, före detta partiledare för Nordiska Rikspartiet. Hemma hos 86-åriga Vera Oredsson, före detta partiledare för Nordiska Rikspartiet, finns det ett porträtt av Adolf Hitler och en hakkors-pärlplatta som är gjord av hennes barnbarn. I mitten av 1980-talet sker en våg av nazistiska våldsdåd i främst Göteborg, Växjö och Landskrona. Vilka var dom? Bussfärden som förändrade historien Rosa Parks på bussen i Alabama, 1955. Den 1 december 1955 vägrade sömmerskan Rosa Park att resa sig från sin sittplats för en vit man när hon åkte buss. Ta judarna sist Anton har tröttnat.

En ny generation som vill glida genom livet | Jenny Strömstedt Emil Jönsson. Jag skulle vilja tala en stund om Emil Jönssons lår. Om hans rygg, hans armar och kanske framför allt hans huvud. Liksom hela svenska folket har jag vid det här laget sett den märkliga sprintfinalen minst 20 gånger. Hur Ustigov, Hellner och Glöersen faller i kurvan som fått namnet Helvetet, och hur Jönsson plötsligt har chans på det omöjliga. Han som tjuvstartar för att hämta kraft. "Det är det sjukaste jag varit med om. Han fortsatte, genom smärtan. Det kallas uthållighet och dess aktie är en raket på den mänskliga egenskapsbörsen. Det är vabruari och verkligt grått och dystert överallt söder om Dalälven och jag möter en ung mamma på torget som varit hemma med sin nioåriga dotter hela dagen. I veckans nyhetsrapportering om skolans kris efter Pisa-haveriet konstaterar lärare på flera olika skolor att det nog finns faktorer som inte har med skolan att göra som får effekt på resultaten. Det är ofta tråkigt att nöta mattetabeller. "Vill du ha en semla?" Jag står inte ut.

Julia Mjörnstedt Karlsten: Vem får lov att vara tacksam? Sen jag insjuknade i cancer är det få saker som provocerar mig så mycket som tacksamhet. Ni förstår, det finns en förväntan att jag som cancerdrabbad ska vara tacksam över att jag överlevt. Den här tacksamheten ska dessutom vara så stark att allt annat ska vara sekundärt. Jag får inte klaga på något, inte kräva något eller gnälla på något. Skit samma om du har ett ärr på magen – du har ju överlevt! Nej, det går inte att kräva av någon som drabbats av katastrof, trauma och lidande att denne endast ska känna tacksamhet. Ändå är det precis det vi tycks göra just nu. Att drabbas av en dödlig sjukdom eller att hamna mitt i ett krig är inget val man gjort och heller därför ingenting man kan klandras för. Det är du som inte drabbats av cancer och behövt gå igenom år av tuffa behandlingar som borde vara tacksam. TUMMEN UPP: Att det är november och helt fritt fram att börja julpynta! TUMMEN NER: Förslaget att ”förbjuda tiggeri”. grundare av Ung Cancer, canceröverlevare och debattör.

Sommarpratare Utvärdering – vid slut/vad ska jag som lärare förändra och vad ska du som elev tänka på till nästa arbetsområde Fick du lära dig det du förväntade dig? Kom du i mål?Vet du något mer om sommarpratare nu än du visste tidigare?Har du lärt dg något annat som du inte visste innan? Ni kommer utvärdera detta på samma papper som ni skrivit både inledningsutvärderingen och mittutvärderingen och jämföra hur resan varit i era tidigare svar. Här finns alla frågor som fil: självutvärdering sommarpratare I denna grupp kan ni skriva in den mening som ni vill dela från ert sommarprat. Vill du komma åt tavlan med en QR-läsare kan du använda koden nedan. Nu är det dags att ta farväl, att säga adjö och vinka iväg klass 9F. Här kommer mitt tal med förstärkningar av bilder – en bild gjord i Zen Sketch och ett foto på skolornas skyltar som jag lagt in i Pic Collage samt en bild på ordmagneter. Kanske kommer jag läsa upp talet om jag har modet på er avslutningsfest. 9F, fri igen!

Debattämne fördomar, Studienet.se En nedskriven version ett argumenterande tal där eleven diskuterar och ger exempel på fördomar som finns gentemot homosexuella/hbt-personer i dagens samhälle - Svenska B. Utdrag "Fördomar: Bögar är fjolliga, modeintresserade och dricker rosévin med sina tjejkompisar på helgerna. Flator är sportiga, har pösiga kläder och gelé i håret. Det är så de flesta tänker, jag tror även ni har den bilden av hbt-personer. (För er som inte har koll på förkortningar står det för homo-, bi- och transpersoner.) En stereotyp bildas när en del får stå för helheten, och jag tror att många tycker det är ganska bekvämt att kunna placera personer i vissa fack för att man ska kunna hålla koll på dem för de vet inte riktigt vad de står för, detta gäller inte bara sexualitet. Det kan även gälla invandrare, pensionärer eller politiker.

IS skräckvälde konkret ondska | Sändaren När andra teologer studerar nåd, änglar och paradisläror fokuserar jag på demonologi. I detta ämnesfält studerar vi lärorna om demoner, fallna änglar och Helvetet, eller för att sammanfatta, olika uttryck för ondska. Rätt ofta önskar jag att allt detta bara vore teori och religionshistoria men det är svårt att föreställa sig en mer konkret ondska av i dag än Islamiska statens gränslösa skräckvälde. IS eller Daesh (ur arabiskans ord för att trampa sönder eller förgöra) grundades ur resterna av irakiska al-Quaida, organisationen för monoteism och jihad, mujaheddins konsultativa råd och ett antal irakiska stammar. Tillsammans har de under svarta fanor utropat ett världsomfattande kalifat med politisk auktoritet över alla världens muslimer. Men på tal om kristendomen är den i dag utrotningshotad i Mellanöstern och Nordafrika och om detta måste vi berätta. ”Aldrig mer” sa vi när Birkenau stängdes för gott.

Related: