background preloader

Artiklar

Facebook Twitter

Studenten Olle upptäckte sina språkbrister på universitetet. EU överväger att ta emot 1 500 barn från läger. En miljon människor ska bo på Mars 2050.

EU överväger att ta emot 1 500 barn från läger

Därför ska en enorm rymdflotta byggas. Målet med projektet är att rädda mänskligheten från utrotning. Frankrike utökar förbud av telefoner i skolor. Homofobin är stark i den kriminella världen. DEBATT | HBTQ.

Homofobin är stark i den kriminella världen

Kriminellas revansch i samhället, KRIS, kan inte förändra världen men vi kan visa att det går att göra en förändring, ett ”sidbyte”. Att byta ut hatet mot kärlek, visa solidaritet i stället för självömkan och egoism. Många av oss har levt på samhällets bakgård med en kriminell livsstil som inneburit lidande för oss själva, samhället och nära och kära. Nu vill vi ändra på det och fortsätter med vår kampanj Tryggare kan alla vara. Vi är på plats under Stockholm Pride som volontärer för att visa vår solidaritet med tusentals människor som slåss för rätten att få vara sig själva. Hej, är du sugen <div> på att rösta SD?</div> Detta är en debattartikel.

Hej, är du sugen <div> på att rösta SD?</div>

Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. Debattören: Fundera på vad du sätter i rullning med din valsedel Hej vännen! Lite sugen på att rösta på SD? Jag fattar. Skolan är ett fiskstim, inte en atlantångare. Sommarlovet hade pågått i en evighet och jag var mätt på sommaren, mätt på att bada, mätt på sovmornar.

Skolan är ett fiskstim, inte en atlantångare

Jag började sortera blyertspennorna i skrivbordslådan, spendera veckopengen på gem och häftapparater, schemalägga höstens läxläsning, göra uppskattningar av vilka betyg jag skulle kunna få om jag verkligen ansträngde mig. Även om det alltid gick si och så med ansträngningarna vad läsåret led, var jag förvissad om att jag själv en dag skulle bli lärare. Lärarna var mina förebilder och det verkade inte finnas något roligare jobb på jorden. Jacob Forssmed om den svenska ensamheten som samhällsproblem. Mycket i det tysta tunnas gemenskaper och relationer ut och i dess frånvaro äter sig den ofrivilliga ensamheten in i vårt samhälle.

Jacob Forssmed om den svenska ensamheten som samhällsproblem

Ur tystnaden kring detta samhällsproblem ropar statistiken ut sina siffror: Över en miljon människor i Sverige saknar en nära vän. ”När du går över floden går du ensam” sägs det om döden i den gamla sången. KD-politiker: Partiet har gått vilse – saknar stöd. Hur kan "världens bästa land" ha så många och stora problem? DEBATT | SVERIGEBILDEN.

Hur kan "världens bästa land" ha så många och stora problem?

Hur många gånger har jag inte hört att Sverige är världens bästa land? Som alla om började skolan på åttiotalet fick jag lära mig att i vårt land är alla lika mycket värda, att alla har tillgång till samma möjligheter och att alla som vill kan bli Lucia. Det är det som skiljer oss från resten av världens länder, fick vi lära oss.

Danmark och Norge var också ganska bra att bo i, men någon Lucia hade de minsann inte. Nej, det är inte förbjudet att sjunga nationalsången i svenska skolor. Fakta i frågan: Tar arbetskraftsinvandrare jobben från dem som bor i Sverige? Med arbetskraftsinvandring menas invandring av arbetskraft för att arbeta i svenska företag på de villkor som gäller i dessa.

Fakta i frågan: Tar arbetskraftsinvandrare jobben från dem som bor i Sverige?

Arbetskraftsinvandrarna kan komma från hela världen, men medborgare från EU, övriga EES-området (Island, Liechtenstein och Norge) och Schweiz behöver inte arbetstillstånd för att få jobba i Sverige. Därför finns det inga data om hur många de är. År 2008 infördes nya regler för arbetskraftsinvandring. Förändringen innebar att det blev lättare för människor utanför EU, övriga EES-området och Schweiz att komma till Sverige för att jobba. Tidigare prövades varje enskild ansökan av Arbetsförmedlingen utefter behov. Björn Ranelid: Föräldrar skall fostra sina barn – tusentals lärare i Sverige kan vittna om det. Gullviva, nattviol och johannesnycklar är fridlysta i Sverige, men inte barnen.

Björn Ranelid: Föräldrar skall fostra sina barn – tusentals lärare i Sverige kan vittna om det

De orden borde spikas på Riksdagshusets port i Stockholm och läsas högt i alla skolor i riket en dag varje vecka året om. Det är nog inte skolan som får unga att må dåligt. Göran Sommardal försvarar Svenska Akademien. Göran Sommardal försvarar Svenska Akademien: Ingen maffia med perversa böjelser Foto: TT.

Göran Sommardal försvarar Svenska Akademien

Fakta i frågan: Hur stor är invandringen till Sverige? Förra året invandrade 144.000 personer till Sverige, den näst högsta noteringen någonsin.

Fakta i frågan: Hur stor är invandringen till Sverige?

Endast 2016 var invandringen större: 163.000 personer. Med invandring avses personer som har flyttat till Sverige från ett annat land. En individ räknas som invandrare först när hen (till exempel en asylsökande) fått ett uppehållstillstånd och därmed kan bli folkbokförd i Sverige. Det gäller dock inte för personer från EU, Norge, Island och Liechtenstein som är undantagna och får folkbokföra sig fritt. De räknas då som invandrare direkt. Aldrig tidigare har så många personer invandrat till Sverige som under de senaste åren.

Ökad invandring leder normalt också till en större utvandring eftersom en del personer brukar flytta tillbaka till sina hemländer. Prov varje lektion – så ska Ronnaskolan öka närvaron. Klass 6B på Ronnaskolan har historielektion. Alla elever har med sig en dator in i salen och innan dagens lektion börjar måste eleverna logga in och göra ett prov, eller en så kallad återkoppling, genom att besvara frågor från förra lektionen. Mina Samaan tycker att det fungerar bra med det nya systemet. – Det är bara klurigt om man inte varit på lektionen, säger han. Misslyckade försök Det här är ett av många tidigare försök att höja närvaron i klassrummen, till exempel kvarsittning, som fått motsatt effekt och ökar frånvaron. ”Makten får S att strunta i religionsfriheten”

Krog: På besök i svenska skolan. Jag skriver ungdomsböcker och varje år besöker jag närmare hundra olika skolor runt om i Sverige för att prata böcker och läsning. På senare år har jag skrivit flera böcker för ungdomar som inte gillar att läsa. Jag vet ju vilken upplevelse en riktigt bra bok kan ge.Under mina besök syns det tydligt att den svenska skolan har problem. Ett av de allvarligaste tycker jag är skillnaderna mellan skolor i olika områden. En skillnad som blir allt större. SvT och verklighetsbilden. ”Friskolesystemet och dess kösystem bidrar till segregation och gynnar de barn som har starkast föräldrar med högst utbildningsnivå.”

Detta var bevekelsegrunden till att SvT anordnade en spam-kampanj mot många av landets friskolor, under påskhelgen, enligt producenten. Plötsligt övergick det som sades vara satir till att bli ett inlägg i debatten om friskolor. Så blev Antonia Ax:son Sveriges rikaste kvinna. Hon föddes in i en av Sveriges rikaste företagsfamiljer, men få kunde förutspå att flickan som kallades ”Tony” inte bara skulle ta över hela Johnson-imperiet, utan dessutom navigera det med fast och självklar hand i mer än 35 år. Expressen konstaterar i en artikel från 1974: ”Än så länge har hon gjort sig mest känd som studentkamrat med prinsessan Christina.” Men det var då. Sedan Antonia Ax:son Johnson tog över styrelseklubban för Axel Johnson AB som den fjärde generationens ledare efter farfars far, farfar och pappa har rubrikerna handlat om hennes närmast unika förmåga att leda familjeföretagets fyra mäktiga koncerner med i dag runt 20 000 anställda och en årsomsättning på 72 miljarder.

Vägen till toppen har knappast varit spikrak. Vart tjugonde år under Antonia Ax:son Johnsons ledning har Sveriges mäktigaste företagsfamilj utsatts för påfrestningar som nästan sänkt bolaget. Revanschlustan kom från uppväxtåren och skolgången i Stockholm. "Bygg en moské baby, bygg gärna tre, baby" Foto: Lars-Goran Rydqvist / SMP Moskén i Växjö. Petter: Det här är inte mitt Sverige. He applied to 20 of the best colleges and got a full ride to all of them - CNN. So did the next one. And the one after that. The 17-year-old from Houston applied to 20 of the best universities in the US. He was admitted to every single one with a full ride and $260,000 in additional scholarship offers. "It's something I'm proud of because I see my hard work paying off, determination paying off, sacrifices paying off," the student told CNN.

Of those 20, he listed his top eight choices as: Harvard, Princeton, Northwestern, Yale, University of Pennsylvania, Stanford, Georgetown and Vanderbilt. I Lyxfällan har jag sett liv haverera – på grund av godis  Sega råttor, röda ferraribilar, salta harlortar, nappar. Förbud mot böneutrop är ovärdigt en rättsstat. "(S) är pinsamt okunniga" - Kultur & Nöje. Kultur@unt.se. Sundsvalls moské: Vi är inte intresserade av böneutrop – KD fiskar desperat efter röster. Fem ord som förpliktigar. Sikt. Publicerad: 2018-03-18 Verkligheten är mer komplicerad än att man kan lösa integrationsproblem genom att förbjuda religiösa friskolor.

Religion är en del av mänsklighetens kulturella ursprung och historia. Säg ja till böneutrop - på det lagom svenska viset. Kristna skolor presterar bättre än riksgenomsnitt. 78,6 procent av eleverna som avslutade årskurs nio på en kristen skola förra vårterminen hade uppnått kunskapskraven i samtliga ämnen. Målskugga! Valet närmar sig. Joel Halldorf om religion som ett fundament för demokrati. Handlar det om muslimska skolor? Jakten på en syndabock. ”Antipluggkultur” bland pojkar går att förändra. ”En missuppfattning av vad religionsfrihet är” Statsvetare: Förbudsivern präglas av fördomar. Aron Verständig: KD:s motstånd mot böneutrop främjar inte integrationen. Birgitta Ohlsson: Tillåt böneutrop från svenska minareter - Sidor. Stephens Hawkings mest kända citat. ”Vänsterns normkritik har underminerat samhället” ALEX SCHULMAN: Du skulle varit stolt över ditt land, Löfven. EU-rätten och de konfessionella friskolorna. Dags för ett vuxet samtal om religion.

Burell borde sopa framför egen dörr. Yrkesprogrammen behöver mer praktik, inte mer engelska. ANNA BÄSÉN: Sjukt att smågodis är billigare än grönsaker. Friskare elever om skolan blir mobilfri. Därför behöver vi de nyanlända. Vi kallar människor för invandrare och gör dem till främlingar. Fem tonåringar vill motverka ensamhet hos äldre. Jennifer Wegerups uppmaning till alla föräldrar: ”Ta hand om era barn!” - Årets eldsjäl. Ta kontroll över din tid med Petra Brask – Modern Psykologi. Sluta låta eleverna ta kommandot i skolan. Leyla förälskade sig - blev misshandlad och tvångsbortgift. Pojken med is i håret har berört en hel värld. Stökigt i skolan - läraren Anna-Karin från Helsingborg säger upp sig. Skolläkare larmar: Mobiler får barnen att må allt sämre. FRIDA BOISEN: Världen behöver ledare som Oprah Winfrey.

Grymt att förneka att det finns svagbegåvade barn. Våra studenter kan inte svenska. Ensamheten är vår tids största tabu, skriver Lisa Magnusson. ”Varje dyslektiker har någon liten superkraft” Forskaren: Det händer i hjärnan när vi läser. ”Vi fortsätter med skoluniform” Åsa Wikforss, filosofiprofessor: ”Svenska elever är för dåligt ­­rustade mot falska nyheter” Vem är dom som ska fixa allt? - nwt.se - Ditt Värmland, just nu. Så blev n-ordet det mest förbjudna. Kränkning för minsta småsak? – Ledarsidorna.se. Förbjud religiösa friskolor som inte håller måttet. Här är skolan som fått eleverna att lyda. Det händer med hjärnan när man läser. Katarinas arga lapp till föräldrarna på skolan: ”DU lär ditt barn att mobbas”. Varför vill du tysta ner våldtäktsoffer, Alexander Bard? Schulman: När Barack Obama säger det vill jag nästan gråta. Jag är så förbannad på alla er föräldrar. Hjärnforskare kritisk till nya lärarideal: ”Sorgligt” Välkommen till Storbritanniens striktaste skola.

Alf B Svensson: Dina barn har faktiskt också skyldigheter. Vilsen älg i Göteborg sköts nära Bokmässan – Omni. Malin Lernfelt: Inför skoluniform nu. Vad hände med den infantila generationens barn? Carl Hamitlon återigen om att vuxna har inte längre tid att vara föräldrar. Matilda Molander: Skolan får för mycket pengar. Den svåra konsten att välja… Mammans varning – efter dotterns intag av energidryck. Skolarbete måste gå före sociala medier. Värdeorden i kunskapskraven- kejsaren är naken - Nicklas Mörk. Tro inte att det räcker med auktoritet i klassrummet - Sara Bruun. Flera barn påkörda på väg i Pilbo– skadade. Forskning visar att det inte alltid är bäst att läsa språk tidigt. Basketbloggen. PÅ JOBBET MED Katia Mosally/Universal Music. Alf B Svensson: Sluta försöka göra barn könsneutrala. Ni är söndercurlade - ta de jobb som finns. Anna Liv om sorgen efter Stefan som omkom i en flygkrasch. Mental hälsa och medkänsla.

Gör, bara gör – eller håll käften. IS skräckvälde konkret ondska.