background preloader

Skrivmall krönika

Skrivmall krönika

Kontakta oss | LegiLexi Under läsåret 2015/2016 pågår en pilotomgång med lärare runt om i Sverige. De som kommit med i pilotomgången har fått information via mail. Om du inte fått någon information vänligen kontakta Projektledare piloten nedan. Bokcirkel – upplägg och struktur | Charlotte Steinwig - lärare Här kommer ett tips till er som arbetar med bokcirklar och boksamtal. Det är såklart med inspiration från En läsande klass och våra fantastiska läsfixare! Under fyran bestod den mesta läsningen av just En läsande klass och nu när mina elever har börjat femman tänkte jag att läsningen skulle bestå främst av bokcirklar av olika slag. Jag bifogar nedan färdigt material som man kan använda rakt av om i gillar det. Detta blir första gången mina elever får arbeta med bokcirklar och jag har en ganska stor spridning på läsförmågan hos dem så det innebär en relativt enkel bok till första omgången. Jag älskar bokcirklar och ser stora fördelar med att läsa och sen diskutera böckerna med varandra. Här kommer materialet ni kan ladda ner: Bokcirkel schema och struktur Checklista boksamtal

En ny generation som vill glida genom livet | Jenny Strömstedt Emil Jönsson. Jag skulle vilja tala en stund om Emil Jönssons lår. Om hans rygg, hans armar och kanske framför allt hans huvud. Han som tjuvstartar för att hämta kraft. "Det är det sjukaste jag varit med om. Han fortsatte, genom smärtan. Det kallas uthållighet och dess aktie är en raket på den mänskliga egenskapsbörsen. Det är vabruari och verkligt grått och dystert överallt söder om Dalälven och jag möter en ung mamma på torget som varit hemma med sin nioåriga dotter hela dagen. I veckans nyhetsrapportering om skolans kris efter Pisa-haveriet konstaterar lärare på flera olika skolor att det nog finns faktorer som inte har med skolan att göra som får effekt på resultaten. Det är ofta tråkigt att nöta mattetabeller. Andra mer lokala exempel håller sig på en Magdalena Ribbingsk nivå: "Vill du ha en semla?" "Jag ska bara känna efter först." Jag står inte ut. Sedan sansar jag mig. De är luststyrda, visar generationsforskarna. Det är systemskiftet som är så provocerande. Om jag känner efter.

Kursplan - Svenska (Grundskolan) Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. I undervisningen ska eleverna möta samt få kunskaper om skönlitteratur från olika tider och skilda delar av världen. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sina kunskaper om svenska språket, dess normer, uppbyggnad, historia och utveckling samt om hur språkbruk varierar beroende på sociala sammanhang och medier. Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

Linas lärarrum - Alex Dogboy Vi är flera pedagoger som tycker om att använda oss av Monica Zaks bok Alex Dogboy i vår undervisning. Det är en utmärkt bok att låta eleverna läsa i åk 6. Jag har använt mig av boken i fyra klassen och alla med utgången att eleverna har utvecklat både sitt skrivande och resonerande med fantastiskt resultat. Den lyckade utgången som eleverna har visat upp beror på att jag har fokuserat på några få stora frågor som går in på djupet på boken och kräver att eleverna analyserar och gör textkopplingar som både sträcker sig inom och utanför boken. Så här har arbetet sett ut från början till slut. Boken presenteras och vi föutspår gemensamt. För att skapa oss en gemensam förförståelse har vi läst en text som handlar om gatubarn. Därefter har eleverna fått två frågor: 1. 2. Eleverna har fått sitta i grupper och diskutera. Monica Zak och källkritik Efter att vi har arbetat med att bygga upp vår förförståelse om gatubarn har vi sedan arbetat med författaren Monica Zak och tränat på källkritik.

Jag ringer mina bröder Jag ringer mina bröder och säger: Det hände en så sjuk sak i går. Har ni hört? En man, en bil, två explosioner, mitt i city. Jag ringer mina bröder och säger: Nej ingen dog. Jag ringer mina bröder och säger: Akta er. Jag ringer mina bröder och säger: Glöm det jag sa. Jag ringer mina bröder och säger: Förresten. Jag ringer mina bröder och säger: Okej. Jag ringer mina bröder och viskar: Okej. Jag ringer mina bröder och säger: Det hände en så sjuk sak ikväll. Jag ringer mina bröder och säger: Det tog bråkdelen av en sekund innan jag insåg att det var min spegelbild. Hör Jonas Hassen Khemiri läsa texten i Sveriges Radios Godmorgon, Världen!. Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter.

Bildspråk Dela det här: Gilla Gilla Laddar... 4 reaktioner på ”Bildspråk” Kommentera Avbryt %d bloggare gillar detta: Joakim Lamotte: Det är dags att vi går skilda vägar Att bryta upp med någon kan göras på många olika sätt, men sällan utan att känslor såras. Personligen brukar jag föredra att gå rakt på sak och vill därför börja med att berätta att du har skänkt mig både glädje och obehag, men när jag nu väljer att säga farväl är det inte mer än rätt att du får veta varför. Kanske minns du första gången vi träffades? Jag var ung och vi introducerades av gemensamma vänner. Med dig vid min sida blev hela världen ett äventyr. Visst, ibland kunde du vara lite väl intensiv även för min smak. Trots det känner jag att det är dags att gå skilda vägar. Varje gång du och jag umgås förnimmer jag en känsla av att det sker på bekostnad av andra saker som är mer värda. Trots dina många vackra skepnader i form av inbjudande flaskor och till bredden fyllda glas har jag annat som är så mycket mer betydelsefullt i livet. Tyvärr lever vi i ett samhälle med en kultur där beslut som dessa är tabubelagda och kan vara svåra att acceptera för folk i ens omgivning.

AV Media Skåne <h1>Denna sida behöver javascript för att fungera</h1><p>Din webbläsare saknar stöd för javascript, eller också har det inaktiverats. SLI.SE fungerar inte utan javascript.<noscript><noscript></div> Ämne (KDB) 18259 träffar Utbildningsradion, 2016, Från 19 år, 30 min, Ljud L104664-11 Hanan Abdallah, Farhiya Omar Ahmed och Siv Eriksson jobbar som vägledare i Västerås kommuns inkluderingsteam. version 4.2.5Sidan skapad på 1,0664 sekunder på www22 Vi måste hitta på ord som svenskan saknar | Alex Schulman Alltid roliga Twitter-signaturen Vforangelica uppmärksammade häromdagen att det inte finns något vänligt ord att säga till någon som hickar. Så jävla sant! Om någon nyser säger man ”prosit” och får ett vänligt ”tack” tillbaka och så kan man lämna nysningen till handlingarna. Men om någon hickar så står man bara där som ett fån och vet inte vad man ska säga. Jag vet inte hur många misslyckade försök jag har bakom mig. En gång i en hiss med en ytligt bekant, som plötsligt hickade, sa jag kort och gott: ”Jaså.” Vad ska man göra åt detta? Det finns fler ord som saknas i svenskan, och jag talar inte om den uttjatade problematiken med att det inte finns ord för dryckesmotsvarigheten till mätt, alltså när man inte längre är törstig. Eller att ordet ”vändstekt” finns för äggen, men att det inte finns något sätt att säga till servitören att man bara vill ha ägget stekt på ena sidan. Nej, jag vill prata om tårna.­ Kalaha!!!

Spel-Ett Spel-Ett är en finlandssvensk version av det finska dataspelet Ekapeli. Spel-Ett tränar kopplingen mellan bokstav och ljud och småningom även läsning. Spelet är ämnat för förskola och nybörjarundervisning som stöd för den övriga läsundervisningen. Det kan användas både hemma och i skolan. Spel-Ett är gratis tillgängligt via internet. Starta spelet Mer om Spel-Ett Här kan du läsa mer om bakgrunden till Spel-Ett och bekanta dig med spelets innehåll. Snabbguide Bekanta dig med snabbguidens punkter innan du laddar ner spelet. Instruktionsbok I instruktionsboken hittar du mer detaljerad info om Spel-Ett och dess funktioner. Instruktions- och presentationsvideor om Spel-Ett Videorna ger korta instruktioner för hur du anmäler dig som användare, hur du använder Spel-Ett verktygsbacken. Bli Spel-Ett användare En spelare behöver alltid en handledare som laddar ner spelet åt honom eller henne. Har du frågor om Spel-Ett kan du kontakta användarstödet.

Skulle du våga öppna dörren för din granne? | Ronnie Sandahl Det ringer på dörren. Sakta smyger jag mig fram och spejar i kikhålet, pressar näsan mot dörren. Det står en tant där. Femtiofem millimeter säkerhetsdörr mellan oss. Jag håller andan. Förr brukade jag alltid öppna min dörr. Sedan tog jag ett beslut om att aldrig öppna. Min empiriska erfarenhet av att bo i en lägenhet i en storstad är denna: ingenting gott kan komma ur att man öppnar dörren. Bara elände. En gång öppnade jag exempelvis dörren och stod näsa mot näsa med några vältränade gentlemän som ansåg att jag skulle passa mig noga. Det gjorde jag sedan. En annan gång öppnade jag dörren och tvingades förklara för min ryske granne att någon bara lurat honom att det fanns en speciell helgdag i Sverige då man bjuder sin granne på fika. Det gör man inte. Ingen som är vid sunda vätskor besöker någon utan att ha ringt först. Låna en kopp socker? Människan bloggar och chattar, världen är numera stor som ett hönsägg, allt och alla finns ett klick bort. Kanske är det så enkelt. Då blir hemmet en borg.

Related: