background preloader

(27) Malinsklipp genre krönika och förslag på ämne att skriva om

(27) Malinsklipp genre krönika och förslag på ämne att skriva om
Related:  Svenska

Tio små tomtenissar Midvinternattens köld är svår Tio små tomtar i djupsnö går Rävsax dold under skynke vitt knipsar Nisse av på mitt Livsandarna snabbt för honom tryter snart i sitt eget blod han flyter Nio små Nissar i midnattstimma traskar fram i månljusstrimma Ugglan hoar i sitt näste Istapp faller tyst från fäste Nisse spetsas utav tappen Tomte ligger död på trappen Utanför dörren står gröt och ångar Åtta tomtars intresse den fångar Med stigande hunger de gröten nalkar men en stackars tomte på kanten halkar Han sliter, han kämpar, han svettar sig blöt men sjunker likväl i kvicksandsliknande gröt Många springor stugan har där sju tomtar in sig tar Katten som bakom dörren lura slukar Nisse med hull och huva Resten utav tomtehand slickar kisse bort från tand Sex små tomtar mot julbord ila snabbt uppför bordsbenet de kila När sista tomten över kanten hasar han tappar taget och nedåt rasar Faller nedåt likt ett lod Mattan fylls av tomteblod Okänd författare

åk 9 – Krönikor – Terese klassrum Vad är en krönika? En krönika är en text som kommenterar nyheter från t ex TV eller tidningar. Den är personligt skriven och innehåller egna åsikter. Krönikören talar ofta för en idé (t ex för tolerans och mot rasism). Texten kan börja i en enkel personlig händelse, t ex något som läsaren kan känna igen sig i. Sedan ska den handla om något som är viktigt. En bra krönika reagerar folk på – positivt eller negativt. Krönikans typdrag är följande: Den bygger på en personlig upplevelseNutiden kommenteras och uppgiften är att ifrågasätta och funderar varför människor gör som de görVilka är mina läsare – är en viktig fråga i krönikagenren. Krönikans disposition i fyra ord: Iakttagelse, resonemang, budskap och slutkläm I klippet nedan berättar Malin Larsson om genren Krönika: En illustrerad förklaring hittar du också på Studi.se, tilldelad som uppgift med tillhörande quiz. Här är några exempel på hur du kan skriva en enkel krönika 3) Bussen stannar och tre tjejer stiger på.

Hur man skriver en krönika - Egoinas . Postad i Krönikor, Min vardag Jag får mail nästan dagligen av er där ni undrar hur man skriver en krönika. Några av er ska skriva en krönika i skolan, andra är sugna på att försöka skicka in sina texter till en tidning. (HÄR har jag skrivit kort om hur man kan gå tillväga för att bli krönikör). Jag vill påpeka att jag faktiskt inte vet hur en krönika ska skrivas, egentligen. Hur man skriver en krönika: Ett aktuellt ämne. Eget språk. Rubrik. Roa läsaren. Var personlig. En typisk mall för en krönika: Inledning En liten bakgrund till ämnet, ett citat, eller kanske bara börja pangbom, ex: ”Jag står i kön till kassan på Ica”. Brödtext Krönikans största del. Avslutning Sammanfattning av krönikans innehåll och/eller gärna en slutsats som knyter ihop inledningen. Jag har skrivit krönikor i snart tre år och skriver just nu för City och Veckorevyn. Ibland blir man missförstådd, och ibland blir man hatad. Lycka till! 10 gillar Spåra från din sida.

Krönika – Ett öppet klassrum I taket lyser stjärnorna Vi kommer att arbeta med ett textutdrag ur boken I taket lyser stjärnorna av Johanna Tydell. Förmågorna vi tränar är lyssna, samtala, strategier och att skriva. Ni kommer att få skriva en texttyp som kallas för krönika. Några av er känner till det sedan tidigare några har inte arbetat med krönikor innan. Arbetsgång Annika högläser utdragetEfter utdraget diskuterar ni i era grupper utifrån givna frågor samt diskussionsfrågor. Skrivuppgiften till I Taket lyser stjärnorna Du ska skriva en krönika till en ungdomstidning där du pratar om saker som är svårt för tonåringar i dagens samhälle. I din text ska du framför din åsikt varför det är svårt och vad man kan göra åt det. Du kommer få en matris på vad som bedöms på texten i klassrummet. Texttypen krönika Ursprung Ordet krönika kommer från det grekiska ordet för tid, chronica. Innehåll Ofta ställer man sig frågor i krönikan som man försöker besvara det kallas för retoriska frågor. Stilen Plats Skillnader Lycka till!

Det är inte synd om rasister | Patrik Lundberg De som röstade på Sverigedemokraterna i söndags kan komma att kallas rasister. Men rasismen drabbar aldrig dem.Foto: STEFAN MATTSSON Jag läser analyserna efter v­alet och min blick falnar. Många verkar vara överens: det är synd om Sverige­demokraternas väljare. Jag säger inte heller att SD-­väljarna är rasister. Det är att bli utsatt för rasism. Somliga laddar upp bilder och stoltserar med att deras val­distrikt röstade rätt. Med min hudfärg har jag inget val. Om jag vill leva i frihet måste jag bo där det finns tolerans. Med min hudfärg kommer mitt välmående alltid att hänga på min omgivnings människosyn. Vi hundratusentals icke-vita svenskar kan inte välja hur vi ­bemöts, vår dagsform vilar alltid i vita svenskars händer. Och vita tyckare bestämmer vad våra handlingar betyder. När vi rör oss i vita sammanhang, kanske skriver kolumner i Aftonbladet, kallas vi för alibin. I min hemkommun, under min uppväxt, fanns det en handfull mörkhyade barn. Men väldigt lite har förändrats.

Lektion 1-Hantverket – Camilla Läckberg När man ska börja skriva deckare är det bra att först fråga sig vad som gör en bok till en deckare. Fem regler inom deckar- skrivandet hjälper till att skapa den rätta känslan. Men det finns förstås inget som säger att man måste följa reglerna. De kan dock vara bra att känna till, så att man undviker fallgro- par som att slänga in en person mot slutet som visar sig vara mördaren. Eller att man gör det för lätt för läsaren att räkna ut vem som är skurken. Fem viktiga regler 1. Börja med att skriva en synopsis För att det ska bli en deckare så behövs en intrig. Vem är mördaren? Övning 1. Mördare: Hustrun – kvinna i femtioårsåldern med smak för det goda livet. 2. Boktips Två böcker som utmanar tesen om vad en deckare egentli- gen är: Patient 67 av Dennis Lehane och Parfymen av Patrik Suskind.

Var finns de vuxna när barnen behöver prata? | Sanna Lundell Att det ska behöva vara så förbannat svårt att vara barn i det här landet. I alla fall att vara ett barn som har det jobbigt och behöver någon att prata med. En unge som behöver stöd och pepp från en annan vuxen än föräldrarna. Eftersom det kanske är just föräldrarna som är problemet. En väninna är gudmor till just en sådan unge. Den här lilla vilsna tjejen känner sig övergiven, ensammast i världen och kan inte uppbåda energi till att varken orka gå i skolan, sköta sitt liv eller ens äta ordentligt. Min väninna ringde till bup och berättade om läget, att den här flickan behöver komma och prata med någon, få lite stöd. På samma sätt resonerade skolan. Vi får höra det hela tiden. Men var är de där vuxna? Eller ännu värre. Sorgligt att vi inte 2015 lyckas ge svenska barn bättre möjligheter att växa upp i trygghet.

Antikens litteraturhistoria Antiken är en historisk epok som varar ungefär 700 f.Kr. till 500 e.Kr. Se en mer detaljerad tidsindelning nedan. Antikens Grekland Antikens Grekland har av senare tider betraktats som grunden för den västerländska civilisationen. Homeros och hjälteeposet Dikten under den grekiska antiken Det grekiska dramat Den klassiska epoken varade till 338 f.Kr. då Aten besegrades av Makedonien. Efter Grekland besegrades av Makedonien och införlivades i detta rike gick det att tänka sig att den grekiska kulturens rikedomar skulle utraderas från historien. Romarriket och latinet som världsspråk Romarriket skulle bli världshistoriens kanske mest framgångsrika imperium och dess expansionslusta med yrkesarméer som medel gjorde att det införlivade allt land runt Medelhavet då det var som störst. Vergilius Romersk dikt och prosa Romarna var upptagna av deras grannar i öst och under lång tid utgjorde Grekernas kultur ett viktigt ideal. Periodisk översikt Frågor Frågor som testar dina kunskaper på denna tidsperiod:

Bästa Beatrice Ask Det är många saker som skiljer oss åt. Du är född i mitten av 50-talet, jag i slutet av 70-talet. Du är kvinna, jag är man. Du är politiker, jag är författare. Därför blev jag förvånad när du i torsdags fick frågan av ”P 1 Morgon” om du som justitieminister känner dig oroad över att personer (medborgare, skattebetalare, röstare) hävdar att de har blivit stoppade av polisen och frågade på pass enbart på grund av sitt (mörka, icke-blonda, svarthåriga) utseende. – Upplevelsen av varför någon har frågat mig kan ju vara väldigt personlig. Intressant ordval: ”tidigare dömda”. Jag skriver till dig med en enkel önskan, Beatrice Ask. I 24 timmar lånar vi varandras kroppar. Att vara sex år och landa på Arlanda, i vårt gemensamma hemland. Att vara sju och börja skolan och få en introduktion till samhället av en pappa som redan då var livrädd för att hans utanförskap skulle gå i arv till sina barn. ”Varför då?” ”För att alla är rasister” ”Är du rasist?” ”Alla utom jag.” Andas som vanligt.

LEKTION 1: Tema - Budskap - Skriva noveller Lektion 1: ANALYSUPPGIFT: Att döda ett barn Läs novellen och besvara frågorna nedan om novellens uppbyggnad. Skriv ner kort vad du tänker på när du läser titeln "Att döda ett barn", innan du vet vad novellen handlar om.Diskussion: Vilka tankar fick du av titeln, innan du visste vad den handlade om? Lyser stjärnorna i ditt tak? | Mitt öppna klassrum I taket lyser stjärnorna Vi kommer att arbeta med ett textutdrag ur boken I taket lyser stjärnorna av Johanna Tydell. Förmågorna vi tränar är lyssna, samtala, strategier och att skriva. Ni kommer att få skriva en texttyp som kallas för krönika. Några av er känner till det sedan tidigare några har inte arbetat med krönikor innan. Arbetsgång Annika högläser utdragetEfter utdraget diskuterar ni i era grupper utifrån givna frågor samt diskussionsfrågor. Skrivuppgiften till I Taket lyser stjärnorna Du ska skriva en krönika till en ungdomstidning där du pratar om saker som är svårt för tonåringar i dagens samhälle. I din text ska du framför din åsikt varför det är svårt och vad man kan göra åt det. Du kommer få en matris på vad som bedöms på texten i klassrummet. Texttypen krönika Ursprung Ordet krönika kommer från det grekiska ordet för tid, chronica. Innehåll Ofta ställer man sig frågor i krönikan som man försöker besvara det kallas för retoriska frågor. Stilen Plats Skillnader Lycka till!

Sommarpratarna – när besöken i klassrummet avlöser varandra Sommarpratarna har förgyllt människors somrar och liv länge. Redan 1959 sändes de första programmen. De har också tack vare kloka och inspirerade lärare under flera års tid inspirerat elever runt om i landet. Jag har bestämt mig för att låta sommarpratarna löpa som en röd tråd genom läsårets undervisning. Samtidigt som gymnassievalet förmodligen är det viktigaste valet för eleverna i nian är det i år också val i Sverige. Linnéa Claeson (2017) som pratar om vikten att stå upp mot näthat, Emilia Lind (2016) som berättar hur hennes liv förändrades en dag när hon var sexton år och hennes mamma dog och Yrsa Walldén (2008) som knappt vågar gå till kiosken för att handla ifall någon skulle säga hej till henne och än mindre ställa sig framför en klass och tala, är ytterligare tre av mina favoriter bland de sommarpratare som jag hittills lyssnat till. Att diskutera: Hur arbetar du för att lyfta in världen utanför i ditt klassrum?

Det är jag som är Pippi. Jag kände det. | Frida Boisen Det är jag som är Pippi. Jag kände det. Jag visste det. Direkt. Jag skulle också utmana makten och normer. Jag bestämde mig också för att alltid tänka positivt, som Pippi: – Det har jag aldrig provat förut - så det klarar jag säkert. Om Pippi betydde något för den sjuåriga flickan, som precis hade lärt sig att läsa? Ja. Jag blev kär i henne direkt. Jag älskade varje ord hon sa. Varför alltid göra som alla alltid har gjort? Nej, man blir inte anarkist, för att man vågar tänka kritiskt. Och varför ska bara födelsedagsbarnet få alla presenter på födelsedagskalaset? Och när Annika påpekade att så brukade man minsann inte göra, så svarade Pippi: – Så brukar jag göra, och det brukar bli så bra så. För som ju Pippi själv formulerade det: – När man är stark, måste man vara snäll. Ja, det måste man. Ska man vara noga var det Pippi som var först med att rocka sockorna. Pippi var bra på mycket. Som att alltid vilja vidare. Jag levde, andades, somnade och åt till Pippi. Och ja. Pippi.

Related: