background preloader

uPS1

Facebook Twitter

Oppiaineena fasismi. Ron Jones oli vuonna 1967 vastavalmistunut historianopettaja ja ensimmäistä vuotta töissä kalifornialaisessa lukiossa.

Oppiaineena fasismi

Aivot ovat viisaat – ne ajavat itsensä burnoutiin, jos stressi jatkuu liian pitkään. Psykologi Susanna Paarlahti on vastaanotollaan tavannut uupuneita, eri toipumisen vaiheissa.

Aivot ovat viisaat – ne ajavat itsensä burnoutiin, jos stressi jatkuu liian pitkään

Muistipeli – testaa miten hyvin muistisi toimii! ”Olin jumissa” – kaksi työuupumusta kokenut Liisa Uusitalo-Arola kirjoitti kirjan kaikkien tuntemasta ilmiöstä, jonka mittakaavaa ei kuitenkaan tunneta - Ura. ”Voisimme rakastua vaikka kuinka moneen muuhunkin kuin siihen, johon rakastumme”— Aivotutkija Lauri Nummenmaa kertoo, miksi emme hyppää sänkyyn kenen tahansa... Miksi juuri tietyt ihmiset rakastuvat toisiinsa?

”Voisimme rakastua vaikka kuinka moneen muuhunkin kuin siihen, johon rakastumme”— Aivotutkija Lauri Nummenmaa kertoo, miksi emme hyppää sänkyyn kenen tahansa...

Vaikka ihmisten käyttäytymistä ymmärretään nykyään paljon paremmin kuin vielä joitakin vuosia sitten, rakkauden koodi on edelleen murtamatta. Etenkin äkkirakastuminen näyttäytyy tutkijoille suurena mysteerinä, sanoo aivotutkija Lauri Nummenmaa. Kaipaatko hyviä elämänohjeita? Kuvittele olevasi Freud! Julkaistu 03.12.2015 - 17:51.

Kaipaatko hyviä elämänohjeita? Kuvittele olevasi Freud!

Päivitetty 03.12.2015 - 17:51. Hitlerin "Taisteluni" feministisenä manifestina? Ruokkivatko koirapuistot koirien raiskauskulttuuria? Valetutkijat tehtailivat tiedejulkaisuihin päättömiä tutkimuksia, ja läpi meni. Kolmihenkinen tutkijaryhmä on onnistunut saamaan läpi monissa humanististen alojen tiedejulkaisuissa päättömiä valetutkimuksia, tutkijat kertoivat tiistaina.

Hitlerin "Taisteluni" feministisenä manifestina? Ruokkivatko koirapuistot koirien raiskauskulttuuria? Valetutkijat tehtailivat tiedejulkaisuihin päättömiä tutkimuksia, ja läpi meni

Tutkijat sanovat uskovansa monien näissä lehdissä julkaistujen tutkimusten ajavan tekijöidensä omaa poliittista agendaa. Uskontotutkija: ”Maallistuneet pohjoismaalaiset” ovat todellisuudessa paljon uskonnollisempia kuin kehtaavat myöntää - Ulkomaat. Uskontotutkija: ”Maallistuneet pohjoismaalaiset” ovat todellisuudessa paljon uskonnollisempia kuin kehtaavat m Me ihmisethän emme ole aina ihan loogisia.

Uskontotutkija: ”Maallistuneet pohjoismaalaiset” ovat todellisuudessa paljon uskonnollisempia kuin kehtaavat myöntää - Ulkomaat

Emme ole koneita, emmekä taulukkolaskentaohjelmia. Silti ruotsalaisen uskontotutkijan David Thurfjellin esimerkki yllättää. ”Jos ruotsalaisilta kysyy, uskotko Jumalan olevan olemassa, noin joka viides vastaa kyllä. Loukussa olevat thaimaalaispojat ovat tottuneita toimimaan ryhmässä – Kokenut psykologi: "Selviytymistä auttaa, että he tuntevat toisensa" Tukalassa tilanteessa ihmisellä ovat apuna luontaiset puolustusjärjestelmät, sanoo SPR:n psykologian valmiusryhmän jäsen Eija Palosaari.

Loukussa olevat thaimaalaispojat ovat tottuneita toimimaan ryhmässä – Kokenut psykologi: "Selviytymistä auttaa, että he tuntevat toisensa"

Iältään 11–16 vuotiaat pojat jäivät juhannuksena jalkapallovalmentajansa kanssa sateiden aiheuttaman tulvan saartamaksi luolastoon Pohjois-Thaimaassa. Kansainvälinen pelastustiimi pähkäilee parhaillaan, miten nuoret saataisiin pelastettua. Pahimmillaan pelastamiseen voi kulua kuukausia. Vaativan erityistason traumapsykoterapeutti ja SPR:n psykologian valmiusryhmän pitkäaikainen jäsen Eija Palosaari arvioi, että poikien selviytymistä auttaa suuresti se, että ryhmä tuntee toisensa. Silmäilevä lukeminen lisääntyy ja se tekee meistä epäempaattisia ja pinnallisia, väittää amerikkalaistutkija – ”Erittäin merkittävä huoli”, sanoo suomalaisasiantuntija - Hyvinvointi.

Silmäilevä lukeminen lisääntyy ja se tekee meistä epäempaattisia ja pinnallisia, väittää amerikkalaistutkija – Tekeekö lukeminen tabletilta, läppäriltä ja puhelimesta meistä pelkkiä pinnallisia selailijoita?

Silmäilevä lukeminen lisääntyy ja se tekee meistä epäempaattisia ja pinnallisia, väittää amerikkalaistutkija – ”Erittäin merkittävä huoli”, sanoo suomalaisasiantuntija - Hyvinvointi

Huolen nosti esiin amerikkalainen neuro- ja kielitieteilijä Maryanne Wolf Guardian -lehdessä julkaistussa artikkelissa. Wolf jakaa lukemisemme kahteen kategoriaan: klassiseen ”syvälukemiseen” ja kännyköiden myötä yleistyneeseen silmäilevään lukemiseen. Evoluution saatossa kehittynyt syvälukeminen vaatii erityistä keskittymistä ja erilaisten lukemiseen liittyvien prosessien, kuten kriittisen analyysin ja empatiakyvyn, aktivoitumista. Tutkijat kartoittivat ihmisen kokemusmaailman rakenteen. Erilaisten kokemusten virta täyttää tajuntamme.

Tutkijat kartoittivat ihmisen kokemusmaailman rakenteen

Näiden kokemustemme taustalla voivat olla ulkomaailmasta saadut aistihavainnot, mieleen nousseet ajatukset tai vaikkapa omasta kehosta ja sen toiminnoista peräisin olevat tuntemukset. Mutta onko tällä kokemusmaailmallamme jokin rakenne? Ovatko erilaiset kokemuksemme järjestyneet erilaisiin ”luokkiin”? Turun, Tampereen ja Aalto-yliopiston tutkijat ovat osoittaneet kuinka ihmisten tietoiset kokemukset järjestyvät viiteen päätyyppiin – myönteisiin tunteisiin, kielteisiin tunteisiin, ajattelutoimintoihin, kehollisiin toimintoihin ja sairauden tuntemuksiin. Tiiviit käytännön vinkit opiskelemiseen. Kirjallisuus: Aho­nen Jo­han­na, Lou­nas­salo Jus­si ja Tast Kuk­ka: OP1 Minä opis­ke­li­ja­na (LOPS2016), Tab­let­kou­lu At­jo­nen Päi­vi: Hyvä, paha ar­vi­oin­ti, Tam­mi, 2007 De­ger­man, Holm.

Tiiviit käytännön vinkit opiskelemiseen

MO­TII­VI 1, Psyyk­ki­nen toi­min­ta ja op­pi­mi­nen, Sa­no­maP­ro, 2017 Ha­li­nen I., Ho­tu­lai­nen R., Kaup­pi­nen E., Ni­li­vaa­ra P., Raa­mi A. ja Vai­ni­kai­nen M-P. Antti Latvala: Käyttäytymisgenetiikka. ”Olen kaikille vain ilmaa” – Keskellämme elää ihmisiä, jotka jäävät aina ulkopuolisiksi, ja nyt he kertovat, millaista on olla muiden silmissä näkymätön - Elämä. Jalkapalloilevat kimalaiset hämmästyttävät maailmalla – suomalaistutkija onnistui opettamaan hyönteisille pelisäännöt.

OuluTutkijatohtori Olli Loukola on vähän kuin valmentaja. Hän seuraa tiiviisti tapahtumia kentällä, ja tekee muistiinpanoja, kun pelaajat numerot selässään opettelevat uusia taitoja. Ihan tavallista ei kuitenkaan ole se, että Loukolan treenattavat ovat kimalaisia. Loukola on jo aiemmin opettanut kontukimalaiset pelaamaan jalkapalloa ja vetämään köyttä. Nyt hän tutkii Oulun yliopistossa yhdessä tutkijaryhmänsä kanssa sitä, miten kimalaiset oppivat sääntöjä ja osaavatko ne tehdä yhteistyötä keskenään.

ThingLink. Hans oli hyvän ystäväni lapsi. Heillä oli vaikeuksia kasvattaa Hansista kunnon mies. Ystäväni kertoi minulle, miten Hans oli nähnyt lapsena onnettomuuden, jossa suuri kiimainen hevonen kaikkine sukukalleuksineen oli pillastunut ja kaatanut hevosvaunut ja vetämänsä kärryt. Tapaus oli pelästyttänyt kaikki paikalla olevat, mutta erityisesti pienen neljä-viisivuotiaan Hans- pojan. Hän pohti aihetta ja jotenkin takertui sukuelin- asiaan, suorastaan sairaalloisen kiinnostuneesti. Hans sai pikkusiskon ja oli tästä hyvin mustasukkainen vanhemmilleen.

5 parasta sitaattia Anna Freudilta - Mielen Ihmeet. Koulu stressaa nuoria entistä enemmän. Suomalaiset nuoret pärjäävät koulussa hyvin, mutta kouluviihtyvyyden kansainvälisissä vertailuissa Suomi on tipahtanut kärkisijoilta listan jumboksi. Tytöillä stressi johtaa uupumukseen ja pojilla kyynisyyteen. Nainen masentui muiden odotuksista, kunnes löysi metsästä rauhan – kohtaaminen lammella muutti koko elämän.

Metsän keskellä Lahden Kunnaksessa, tutulla lenkkipolulla Sorvasen lammen ympärillä, seisoo vino koivu. Saara Kuurne on lammen rannalla ja muistelee kolmen vuoden takaista kohtaamistaan koivun kanssa. Tuolloin hän ehti olla koivun luona viisitoista minuuttia, kun puun runkoon tikapuiksi naulatut laudat saivat hänessä aikaan yhtäkkiä kipureaktion. Näin Miisa Rotola-Pukkilasta tuli verkosta elantonsa saava somejulkkis, jolla on satojentuhansien yleisö – ”Mulla oli aikamoinen hikkemaine” - Ura - HS.fi.

Kun Miisa Rotola-Pukkila puhuu, yli kolmesataatuhatta ihmistä kuuntelee. Se on melkoinen yleisö 21-vuotiaalle opiskelijalle. Fanit ovat löytäneet Rotola-Pukkilan Youtubesta. Hänen kanavansa mmiisas kuuluu Suomen suosituimpiin videoblogeihin. Vuonna 2013 perustettu mmiisas löi nopeasti läpi. Nykyään sillä on tilaajia niin paljon, ettei tubettaja itsekään tahdo sitä ymmärtää. TOP 5 PELOTTAVINTA PSYKOLOGIAN TUTKIMUSTA.