background preloader

Psykologian kertauslinkkejä

Facebook Twitter

Art-2000008363633. Puhu itsellesi kuin parhaalle ystävällesi – miksi on tärkeää kannustaa itseään? Itselleen kannattaa puhua aina kauniisti, lukion psykologian opettaja Minka Kallio kannustaa, mutta voiko positiivisella ajattelulla saavuttaa parempia tuloksia yo-kokeissa?

Puhu itsellesi kuin parhaalle ystävällesi – miksi on tärkeää kannustaa itseään?

Art-2000008340770. Art-2000008324497. Art-2000008381719. Kulttuuri|Televisioarvostelu Ohjelmassa käytetyt tilastot perustuvat neljännesmiljoonan britin internetissä tekemään älykkyystestiin.

art-2000008381719

Puuttumaan jää muistutus nettitestaamisen rajallisuudesta. Art-2000008380449. Suomessa työelämä jakautuu hyvin voimakkaasti naisten ja miesten aloihin, ja myös nuorten urahaaveet eriytyvät vahvasti sukupuolen mukaan.

art-2000008380449

Suomi on paraatiesimerkki tasa-arvon paradoksista. On nimittäin huomattu, että työelämä jakaantuu sukupuolen mukaan sitä vahvemmin, mitä pidemmälle naisten vapaudet ovat edenneet. Lisääntyvä tasa-arvo ei siis näytä tekevän naisia ja miehiä samanlaisemmiksi ammatillisissa tavoitteissaan, päinvastoin. Art-2000008268091. Mielenterveyden ongelmia hoidetaan usein pitkässä psykoterapiassa, mutta kaikki eivät sitä tarvitse.

art-2000008268091

Jos ongelmat eivät ole kestäneet pitkään tai oireita tulee esiin vain yhdellä elämänalueella, hyvää hoitoa voi olla esimerkiksi nettiterapia, sanoo ylilääkäri Suoma Saarni. Lyhytkestoisten mielenterveyden häiriöiden hoitoon ei välttämättä tarvita pitkää psykoterapiaa, vaan kevyemmät hoitomuodot voivat riittää. Kuva: Emilia Anundi Raisa Mattila 6.10. 19:00 | Päivitetty 6.10. 21:36. Aivot eivät ole elin vaan kaikkea ohjaava elimistö, siksi ne ymmärretään usein väärin, kertoo Kai Kaila. Aivotutkimuksen kehitys on ollut huimaa, mutta olemme vasta matkan alussa, Kai Kaila sanoo.

Aivot eivät ole elin vaan kaikkea ohjaava elimistö, siksi ne ymmärretään usein väärin, kertoo Kai Kaila

Sitä paitsi aivot ymmärretään yleensä väärin. Art-2000007955340. Vaihtelu voi hirvittää – erilaisuuden kohtaaminen panee aivot koville, koska vierastamme uusia tilanteita. Spurious Correlations. Jäätelö lisää hukkumiskuolemia – vai miten se menikään? Vältä nämä tilastojen tulkinnan kompastuskivet. Tilastojen tutkiminen on kiinnostavaa ja ne voivat antaa paljon arvokasta tietoa esimerkiksi yhteiskunnassa tapahtuvista muutoksista.

Jäätelö lisää hukkumiskuolemia – vai miten se menikään? Vältä nämä tilastojen tulkinnan kompastuskivet

Usein tutkimuksia ja niihin liittyviä tilastoja esitetään tai tulkitaan väärin – tahattomasti tai jopa tahallisesti. Tässä kymmenen yleistä kompastuskiveä, joiden suhteen kannattaa olla tarkkana. Nummenmaa_2016_tunteiden_neurobiologia. Kognitiivinen psykologia - oppiminen. Kun ahdistaa, kädet hakeutuvat kaulalle, riidellessä suojaamme vatsaa – entinen rikostutkija Sami Sallinen paljastaa, mitä eleemme kertovat. Viime vuonna moni on viettänyt tavallista enemmän aikaa perheensä ja kumppaninsa kanssa ja tilanne jatkuu.

Kun ahdistaa, kädet hakeutuvat kaulalle, riidellessä suojaamme vatsaa – entinen rikostutkija Sami Sallinen paljastaa, mitä eleemme kertovat

Parhaimmassa tai pahimmassa tapauksessa myös työpäivät ovat kuluneet etätöissä saman katon alla kumppanin naamaa tuijottaen. Kun ollaan paljon yhdessä, toisesta alkaa etsiä eleitä ja ilmeitä, jotka viestivät peitetyistä tunnetiloista, mutta tulkitsemmeko niitä oikein? Ihmisten elekieli on tullut tutuksi Sami Salliselle muutaman kymmenen työvuoden aikana, jolloin hän on kuulustellut rikollisia muun muassa Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikössä ja työskennellyt suojelupoliisissa ja kansainvälisissä rikostutkintatehtävissä. Elekieltä käytetään kaikessa kommunikoinnissa – niin myös parisuhteissa. Luonnon monimuotoisuus, identiteettipolitiikka ja oikeusvaltio – Tässä SK:n tärpit kevään 2021 ylioppilaskirjoituksiin. SUOMEN KUVALEHTI kokosi tänäkin vuonna jo perinteeksi muodostuneen lukupaketin auttamaan ylioppilastutkinnon reaalikokeeseen ja äidinkielen kokeeseen valmistautumisessa.

Luonnon monimuotoisuus, identiteettipolitiikka ja oikeusvaltio – Tässä SK:n tärpit kevään 2021 ylioppilaskirjoituksiin

Mukana on opettajien vinkkejä, yleisimpiä sudenkuoppia ja aiheita, jotka saattavat nousta esiin tämän kevään ylioppilaskirjoituksissa. Kysymykset laaditaan hyvissä ajoin, joten on mahdotonta ennustaa, ehtiikö esimerkiksi vuotta 2020 leimannut koronapandemia kokeeseen. Ylioppilaskoe on nykyisin ennen kaikkea kypsyyskoe. Siksi abiturientin kannattaa kurssikirjojen lisäksi lukea laajalti esimerkiksi luotettavaa mediaa.

Ajankohtaisista esimerkeistä palkitaan. Kokosimme yli 200 artikkelin listan SK:n juttuja, podcasteja, infografiikoita ja blogeja, joista on hyötyä kirjoituksiin valmistautuessa. Kasvomaskit muuttavat tapaa, jolla havainnoimme toisia – Inho voidaan tulkita vihaisuudeksi, ilo ja suru neutraaleiksi tunnetiloiksi. Aivot prosessoivat toisen ihmisen kasvoja kokonaisvaltaisesti.

Kasvomaskit muuttavat tapaa, jolla havainnoimme toisia – Inho voidaan tulkita vihaisuudeksi, ilo ja suru neutraaleiksi tunnetiloiksi

Maski sekoittaa havainnointia, tutkimus kertoo. Suojat ovat välttämättömiä, tutkija muistuttaa. Pitää vai osata viestiä niistä huolimatta. Kasvomaskit auttavat meitä ponnisteluissa covid-19-taudin leviämisen hillitsemiseksi. Samalla maskit kuitenkin myös muuttavat tapaa, jolla havainnoimme toisia ihmisiä. Pandemia johti ennennäkemättömään eristäytymiseen – Näin yksinäisyys vaikuttaa aivoihimme. Aivokuvissa yksinäisyys kytkeytyi erityisesti lepotilaverkostoon, joka vastaa ihmisen sisäisistä ajatuksista, mielikuvituksesta ja muistelusta.

Pandemia johti ennennäkemättömään eristäytymiseen – Näin yksinäisyys vaikuttaa aivoihimme

Vuosi 2020 on koronaviruspandemian vuoksi ollut monelle poikkeuksellisen yksinäinen. Kanadalaisen McGill-yliopiston tutkijat selvittivät tuoreessa tutkimuksessaan, miten yksinäisyys ja eristäytyminen näkyvät aivoissamme. Tutkimus perustui 40 000 keski-ikäisen ja sitä vanhempien ihmisten aivoista otettuihin magneettikuviin sekä psykiatrisiin itsearviointeihin. Tiedot kerättiin Britannian biopankista, joka on seurannut noin puolen miljoonan ihmisen terveydentilaa runsaan vuosikymmenen ajan. Professori Markku Ojanen: Persoonallisuus muuttuu ja hyvä niin. "Paitsi ympäristö, myös me itse muutumme. Jotta selviydymme ja voimme hyvin, meidän on annettava muutokselle mahdollisuus ja välillä edistettävä sitä. On arvoitus, miksi elämässä on niin paljon pysyvyyttä ja toisaalta niin paljon muutosta.

Masennusoireista kärsivillä pikkulasten isillä on usein yksi yhteinen taustatekijä, sanoo asiantuntija ja neuvoo, miten masennusta voi torjua. ”Olin aina haaveillut lapsesta ja huimista seikkailuista sen kanssa. Kun lapsi syntyi olin ahdistunut ja vetäydyin omiin oloihini. Olin huono isä ja se ahdisti lisää. Uskoin jo olevani sellainen, kunnes vaimo ilmoitti hakevansa eroa ja kampesin itseni lääkäriin. Olojeni syyksi löytyi kriisi omassa lapsuuden perheessäni. Onneksi kampesin lääkäriin, koska nyt meillä on onnellinen perhe ja toimiva parisuhde.” Psykopodiaa: psykologia podcast — Psykologi Nina Lyytinen. Erikoisjakso. Psyykenlääkkeet masennuksen hoidossa. Ongelmalliset tai vältettävät ilmaisut. Designhuume ­– po. muuntohuume, kuvaa asiaa yhtä hyvin, mutta on tyyliltään neutraali. Designhuume antaa myönteisen kuvan. Edellisvuonna – usein kyse on toissa vuodesta.

Häiriköidä – yleistynyt virheellisesti objektin kera: häiriköidä jotakuta. Se merkitsee kuitenkin ainoastaan: aiheuttaa häiriötä. Faktabaari. 10 oppia aivoista Suomen tunnetuimpiin neurotieteilijöihin kuuluva Katri Saarikivi tutkii oppimista ja ajattelua. Samalla hän on tehnyt löytöjä omista aivoistaan. Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ – Abitreenien opiskelupaketti seksistä, seksuaalisuudesta ja sukupuolesta. Kirjoittanut: Yle Julkaistu 28.08.2020 - 13:47. Päivitetty 28.08.2020 - 13:47 Tervetuloa seksuaalisuuden ihanan ihmeelliseen maailmaan! Seksuaaliterapeutti ja psykologian lehtori Minka Kallion tekemä opiskelupaketti on suunnattu erityiseseti kirjoituksiin valmistautuvalle lukiolaiselle. Tämä opiskelupaketti syntyi halusta lisätä tietämystä seksuaalisuudesta, seksistä ja sukupuolesta.

Näin teet lukusuunnitelman. Julkaistu 11.10.2017 - 15:00. Päivitetty 18.06.2018 - 16:11. Psykologian kertauskurssi. Hurahduksen jälkeen - Hyvinvointi. Heikki oli varma, että syyskuun 11. päivän iskut olivat Yhdysvaltain hallinnon järjestämä juoni. Viisauden puolestapuhuja - Elämä. Lukiopsykologia - Yhteisövisat - Opiskelu - Älypää. YO-unelmia.docx - Microsoft Word Online. JOHDATUS PSYKOLOGISEEN TUTKIMUKSEEN. Sylikkäin magneettikuvaan – tutkijat selvittivät, miten kosketus näkyy pariskuntien aivoissa. Aalto-yliopiston ja Turun PET-keskuksen tutkijat ovat kehittäneet uuden, kahden ihmisen aivoja yhtä aikaa kuvaavan menetelmän, jonka avulla voidaan tutkia sosiaalista vuorovaikutusta. Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat mittasivat kymmenen pariskunnan aivotoimintaa. Hengitystapa muokkaa jopa muistiamme ja voi lievittää stressiä, unettomuutta ja kipua – Uudet tutkimukset paljastavat yllättäviä vaikutuksia - Tiede.

Alkoholi humauttaa aivot pilviin – ja romauttaa ne krapulaan. Väärinkäsitys: Jokaisella on oma oppimistyylinsä. Julkaistu 16.07.2015 - 13:39. Päivitetty 22.01.2016 - 15:12 Yle Tiede kysyi tutkijoilta, minkä väärinkäsityksen he haluaisivat korjata. Kasvatustieteen professori Markku Niemivirran mukaan olemme monipuolisempia oppijoita, kuin kuvitellaan. Luokiteltiinko sinut koulussa oppimistyylisi mukaan? Kenties sinulla on visuaalinen oppimistyyli tai opit parhaiten käsillä tehden eli olet kinesteettinen oppija? Kuusi tapaa, joilla Tinder vaikuttaa aivoihisi. Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana. Opiskeletko psykologian yo-kokeeseen? Katso nämä dokumentit ja kuuntele nämä podcastit. Näin kirjoitat täydellisen esseevastauksen reaaliaineen yo-kokeessa. Minkä verran kirjoitusasu vaikuttaa arviointiin reaaliaineiden yo-kokeessa? Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu - Hyvinvointi.

Isovanhempiemme huonot kokemukset voivat näkyä geenitasolla epigeneettisinä vaikutuksina jopa kolmanteen sukupolveen saakka. Ihminen on kuin perimänsä. Eikö opittava asia jää mieleen? Kokeile kirjoittaa se käsin. Koneella kirjoittaminen nopeaa ja vaivatonta, mutta juuri siksi se ei ole oppimisen kannalta yhtä tehokasta kuin käsin kirjoittaminen. Käsin kirjoittaessa asiasisällöstä syntyy vahvempi muistijälki, mutta miksi?

Joskus tunneilla on vaikea keskittyä vain kuuntelemaan ja ajatus harhailee ihan kaikkeen muuhun. Ota haltuun opiskelutekniikat! Unohda tuntikausien pänttääminen — opiskele nopeammin ja tehokkaammin. Tutkimuksen kriittinen arviointi voi mennä liiallisuuksiin psykologian yo-kokeessa. Näin opiskelet tehokkaasti: Tutkimustieto kertoo, kannattaako alleviivata kirjoja, lukea rykäyksissä tai ottaa torkkuja - Nyt.fi. Näin teet toimivan lukusuunnitelman yo-kirjoituksiin - Edita Publishing — sisältöpalvelut. Psykologia tiedote 2017. Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi - Tiede.

Mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän muuttuu kylmäveriseksi murhaajaksi? Tämä laaja tiedeartikkeli kertoo, mitä tunteet ovat ja miksi ne ovat ihmisenä olemisen ydin - Tiede. Psykologia.info // Lukio. Lukiolaisen hyvinvointi: PSYKOLOGIAN AINEREAALIN KESKEISIÄ AIHEITA JA LUKUVINKKEJÄ. Jyrki Rossin tosiviralliset kotisivut - PSYKOLOGIA. Internetix - Lukion ja peruskoulun kursseja. Psykologian yo-koe: tietopaketti. Psykologian linkit. Kirjaudu sisään. Psykologia - Powered by Verkkopolku.com.

Psykologia tiedote fi. ETÄLUKIO - PSYKOLOGIA. Testaa taitosi psykologiassa.