background preloader

Psykologian kertauslinkkejä

Facebook Twitter

Kun ahdistaa, kädet hakeutuvat kaulalle, riidellessä suojaamme vatsaa – entinen rikostutkija Sami Sallinen paljastaa, mitä eleemme kertovat. Luonnon monimuotoisuus, identiteettipolitiikka ja oikeusvaltio – Tässä SK:n tärpit kevään 2021 ylioppilaskirjoituksiin. SUOMEN KUVALEHTI kokosi tänäkin vuonna jo perinteeksi muodostuneen lukupaketin auttamaan ylioppilastutkinnon reaalikokeeseen ja äidinkielen kokeeseen valmistautumisessa.

Luonnon monimuotoisuus, identiteettipolitiikka ja oikeusvaltio – Tässä SK:n tärpit kevään 2021 ylioppilaskirjoituksiin

Mukana on opettajien vinkkejä, yleisimpiä sudenkuoppia ja aiheita, jotka saattavat nousta esiin tämän kevään ylioppilaskirjoituksissa. Kysymykset laaditaan hyvissä ajoin, joten on mahdotonta ennustaa, ehtiikö esimerkiksi vuotta 2020 leimannut koronapandemia kokeeseen. Ylioppilaskoe on nykyisin ennen kaikkea kypsyyskoe. Siksi abiturientin kannattaa kurssikirjojen lisäksi lukea laajalti esimerkiksi luotettavaa mediaa. Kasvomaskit muuttavat tapaa, jolla havainnoimme toisia – Inho voidaan tulkita vihaisuudeksi, ilo ja suru neutraaleiksi tunnetiloiksi. Aivot prosessoivat toisen ihmisen kasvoja kokonaisvaltaisesti.

Kasvomaskit muuttavat tapaa, jolla havainnoimme toisia – Inho voidaan tulkita vihaisuudeksi, ilo ja suru neutraaleiksi tunnetiloiksi

Maski sekoittaa havainnointia, tutkimus kertoo. Suojat ovat välttämättömiä, tutkija muistuttaa. Pitää vai osata viestiä niistä huolimatta. Kasvomaskit auttavat meitä ponnisteluissa covid-19-taudin leviämisen hillitsemiseksi. Samalla maskit kuitenkin myös muuttavat tapaa, jolla havainnoimme toisia ihmisiä. Moni on huomannut arjessaan, että kasvomaskit heikentävät kykyä tunnistaa muiden ihmisten kasvoja. Maskit voivat saada meidät tulkitsemaan toisten ihmisten tunnetiloja väärin, kertoo saksalaisen Bambergin yliopiston tutkimus.

Pandemia johti ennennäkemättömään eristäytymiseen – Näin yksinäisyys vaikuttaa aivoihimme. Aivokuvissa yksinäisyys kytkeytyi erityisesti lepotilaverkostoon, joka vastaa ihmisen sisäisistä ajatuksista, mielikuvituksesta ja muistelusta.

Pandemia johti ennennäkemättömään eristäytymiseen – Näin yksinäisyys vaikuttaa aivoihimme

Vuosi 2020 on koronaviruspandemian vuoksi ollut monelle poikkeuksellisen yksinäinen. Kanadalaisen McGill-yliopiston tutkijat selvittivät tuoreessa tutkimuksessaan, miten yksinäisyys ja eristäytyminen näkyvät aivoissamme. Tutkimus perustui 40 000 keski-ikäisen ja sitä vanhempien ihmisten aivoista otettuihin magneettikuviin sekä psykiatrisiin itsearviointeihin. Tiedot kerättiin Britannian biopankista, joka on seurannut noin puolen miljoonan ihmisen terveydentilaa runsaan vuosikymmenen ajan. Tutkijat vertasivat yksinäisyyttä tuntevien ihmisten aivokuvia niiden ihmisten aivokuviin, jotka eivät itsearvioinnin perusteella kokeneet olevansa yksinäisiä. Professori Markku Ojanen: Persoonallisuus muuttuu ja hyvä niin. "Paitsi ympäristö, myös me itse muutumme.

Professori Markku Ojanen: Persoonallisuus muuttuu ja hyvä niin

Jotta selviydymme ja voimme hyvin, meidän on annettava muutokselle mahdollisuus ja välillä edistettävä sitä. On arvoitus, miksi elämässä on niin paljon pysyvyyttä ja toisaalta niin paljon muutosta. Emme osaa kuvitella elämää, jossa mikään ei muuttuisi, ei olisi katastrofeja eikä itsensä ylittämistä. Masennusoireista kärsivillä pikkulasten isillä on usein yksi yhteinen taustatekijä, sanoo asiantuntija ja neuvoo, miten masennusta voi torjua.

”Olin aina haaveillut lapsesta ja huimista seikkailuista sen kanssa.

Masennusoireista kärsivillä pikkulasten isillä on usein yksi yhteinen taustatekijä, sanoo asiantuntija ja neuvoo, miten masennusta voi torjua

Kun lapsi syntyi olin ahdistunut ja vetäydyin omiin oloihini. Olin huono isä ja se ahdisti lisää. Uskoin jo olevani sellainen, kunnes vaimo ilmoitti hakevansa eroa ja kampesin itseni lääkäriin. Psykopodiaa: psykologia podcast — Psykologi Nina Lyytinen. Erikoisjakso.

Psykopodiaa: psykologia podcast — Psykologi Nina Lyytinen

Psyykenlääkkeet masennuksen hoidossa. Ongelmalliset tai vältettävät ilmaisut. Designhuume ­– po. muuntohuume, kuvaa asiaa yhtä hyvin, mutta on tyyliltään neutraali.

Ongelmalliset tai vältettävät ilmaisut

Designhuume antaa myönteisen kuvan. Edellisvuonna – usein kyse on toissa vuodesta. Faktabaari. 10 oppia aivoista Suomen tunnetuimpiin neurotieteilijöihin kuuluva Katri Saarikivi tutkii oppimista ja ajattelua. Samalla hän on tehnyt löytöjä omista aivoistaan. Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ – Abitreenien opiskelupaketti seksistä, seksuaalisuudesta ja sukupuolesta. Kirjoittanut: Yle Julkaistu 28.08.2020 - 13:47.

Rohkeasti seksuaalisuudesta ❤️ – Abitreenien opiskelupaketti seksistä, seksuaalisuudesta ja sukupuolesta

Päivitetty 28.08.2020 - 13:47. Näin teet lukusuunnitelman. Julkaistu 11.10.2017 - 15:00.

Näin teet lukusuunnitelman

Päivitetty 18.06.2018 - 16:11 Järkevästä lukusuunnitelmasta on paljon hyötyä. Olennaista on arvioida luku-urakkaa suhteessa käytettävissä olevaan aikaan ja omaan jaksamiseen. Lukeminen on helpompi pitää kohtuuden rajoissa, kun myös tauot ja vapaa-aika on kirjattuna kalenteriin. Psykologian kertauskurssi. Hurahduksen jälkeen - Hyvinvointi. Viisauden puolestapuhuja - Elämä.

Lukiopsykologia - Yhteisövisat - Opiskelu - Älypää. YO-unelmia.docx - Microsoft Word Online. JOHDATUS PSYKOLOGISEEN TUTKIMUKSEEN. Sylikkäin magneettikuvaan – tutkijat selvittivät, miten kosketus näkyy pariskuntien aivoissa. Aalto-yliopiston ja Turun PET-keskuksen tutkijat ovat kehittäneet uuden, kahden ihmisen aivoja yhtä aikaa kuvaavan menetelmän, jonka avulla voidaan tutkia sosiaalista vuorovaikutusta.

Sylikkäin magneettikuvaan – tutkijat selvittivät, miten kosketus näkyy pariskuntien aivoissa

Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat mittasivat kymmenen pariskunnan aivotoimintaa. Jokainen pariskunta oli magneettikuvauslaitteessa noin 45 minuuttia, ja niiden aikana he koskettivat toistensa kasvoja. Kokeen tarkoitus oli selvittää, kuinka sosiaalinen koskettaminen aktivoi aivoja. Hengitystapa muokkaa jopa muistiamme ja voi lievittää stressiä, unettomuutta ja kipua – Uudet tutkimukset paljastavat yllättäviä vaikutuksia - Tiede. Alkoholi humauttaa aivot pilviin – ja romauttaa ne krapulaan. Korkki auki ja kurkusta alas. Kuinka nopeasti aivoissa alkaa tapahtua? Heidelbergin yliopiston tutkijat selvittivät asiaa muutama vuosi sitten ja saivat magneettikuvauksella vahvistuksen arkikokemukselle. Drinkki tai pari nousee päähän yllättävän nopeasti. Väärinkäsitys: Jokaisella on oma oppimistyylinsä. Julkaistu 16.07.2015 - 13:39. Päivitetty 22.01.2016 - 15:12. Kuusi tapaa, joilla Tinder vaikuttaa aivoihisi. Julkaistu 15.06.2019 - 10:56.

Päivitetty 15.06.2019 - 12:57 Aivot käyvät kuumana deittisovelluksia swaipatessa. Tinder koukuttaa käyttäjänsä ja jopa muuttaa aivojen palkitsemisjärjestelmän toimintaa. Cambridgen yliopiston moraalipsykologian tutkija Rob Hendersonin mukaan: Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana. Opiskeletko psykologian yo-kokeeseen? Katso nämä dokumentit ja kuuntele nämä podcastit. Näin kirjoitat täydellisen esseevastauksen reaaliaineen yo-kokeessa. Minkä verran kirjoitusasu vaikuttaa arviointiin reaaliaineiden yo-kokeessa?

Jatkuvat keskeytykset alkavat muuttaa aivoja vaivihkaa – Aivotutkijat laativat neljän kohdan treeniohjelman, jonka avulla keskittymiskyky palautuu - Hyvinvointi. Isovanhempiemme huonot kokemukset voivat näkyä geenitasolla epigeneettisinä vaikutuksina jopa kolmanteen sukupolveen saakka. Ihminen on kuin perimänsä. Eikö opittava asia jää mieleen? Kokeile kirjoittaa se käsin. Koneella kirjoittaminen nopeaa ja vaivatonta, mutta juuri siksi se ei ole oppimisen kannalta yhtä tehokasta kuin käsin kirjoittaminen. Käsin kirjoittaessa asiasisällöstä syntyy vahvempi muistijälki, mutta miksi? Joskus tunneilla on vaikea keskittyä vain kuuntelemaan ja ajatus harhailee ihan kaikkeen muuhun. Ota haltuun opiskelutekniikat! Unohda tuntikausien pänttääminen — opiskele nopeammin ja tehokkaammin.

Tutkimuksen kriittinen arviointi voi mennä liiallisuuksiin psykologian yo-kokeessa. Näin opiskelet tehokkaasti: Tutkimustieto kertoo, kannattaako alleviivata kirjoja, lukea rykäyksissä tai ottaa torkkuja - Nyt.fi. Näin teet toimivan lukusuunnitelman yo-kirjoituksiin - Edita Publishing — sisältöpalvelut. Psykologia tiedote 2017. Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi - Tiede. Mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän muuttuu kylmäveriseksi murhaajaksi? Tämä laaja tiedeartikkeli kertoo, mitä tunteet ovat ja miksi ne ovat ihmisenä olemisen ydin - Tiede. Psykologia.info // Lukio. Lukiolaisen hyvinvointi: PSYKOLOGIAN AINEREAALIN KESKEISIÄ AIHEITA JA LUKUVINKKEJÄ.

Olen tehnyt listaa lukion psykologian kurssien keskeisistä aihepiireistä. Jyrki Rossin tosiviralliset kotisivut - PSYKOLOGIA. Internetix - Lukion ja peruskoulun kursseja. Internetixin oppimateriaalin käyttöoikeudet. Psykologian yo-koe: tietopaketti. Psykologian linkit. Kirjaudu sisään. Psykologia - Powered by Verkkopolku.com. Psykologia tiedote fi. ETÄLUKIO - PSYKOLOGIA. Testaa taitosi psykologiassa.