background preloader

Hälsa

Facebook Twitter

Övervikt och fetma hos barn - Generation Pep. 02 jun 2020 Övervikt och fetma hos barn Den 2 juni uppmärksammas ätstörningar över hela världen.

Övervikt och fetma hos barn - Generation Pep

Ätstörningar är ett vitt begrepp som innefattar allt från att äta för lite till att äta för mycket, och en rad andra beteenden. För att uppmärksamma det faktum att andelen barn med fetma i Sverige femdubblats sedan 1990-talet fokuserar Generation Pep den här veckan på att lyfta fakta kring frågan barn med fetma och övervikt. Dels vill vi bidra med mer kunskap i frågan, men vi vill också ge konkreta råd och tips till dig som vuxen som har barn med fetma eller övervikt i din närhet. Det är ett svårt ämne som många känner sig obekväma att närma sig, vi hoppas att ni med hjälp av våra experter ska känna er mer trygga i att ta samtal som är livsviktiga. 5 vanliga hälsomisstag. Generation Pep. Www.moveinschool.se. Blogg - MORGONPIGG : Hur framgångsrika människor börjar sin dag. Människor som alltid är försenade lever längre. Idrottsforskaren: ”Dagens inaktiva barn behöver styrketräna”

Förr ansågs styrketräning skadligt för barn och unga.

Idrottsforskaren: ”Dagens inaktiva barn behöver styrketräna”

6 livsmedel som orsakar inflammation. Inflammation kan vara bra eller dåligt, beroende på situationen.

6 livsmedel som orsakar inflammation

Å ena sidan är det kroppens naturliga sätt att skydda sig när man är skadad eller sjuk – det kan hjälpa kroppen att försvara sig mot främmande angripare och kan stimulera läkning. Men å andra sidan kan kronisk, långvarig inflammation i kroppen också vara skadlig. När inflammationen är skadlig är det kopplat till ökad risk för sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdom, fetma med mera. Men faktiskt kan maten man äter ha en stor effekt på inflammation i kroppen. Sjuk efter träning – ämne i bakjäst hjälper immunförsvaret. Därför kan sömn vara viktigare än träning.

Springsugen? Här är årets motionslopp på Gotland. Att springa på Gotland kan vara en oförglömlig upplevelse.

Springsugen? Här är årets motionslopp på Gotland

Under året bjuder ön på flera spännande lopp - allt från ultraloppet Gotland Backyard, där deltagarna springer 16 mil på 24 timmar, till Raukloppet, där du springer i solnedgången vid Digerhuvud. Utmattningssyndrom är en allvarlig sjukdom. Sockerfilmen. Sockerfilmen. Moveinschool. Home - Sparking Life. Här är skolan som ska bli bäst i Europa på gympa. Från och med höstterminen får alla elever i klass 7 på Norrstrandsskolan i Karlstad gympa varje dag på skolschemat.

Här är skolan som ska bli bäst i Europa på gympa

Idén testas sedan förra höstterminen på en niondeklass på skolan med mycket goda resultat. Svenska skolelever har jämfört med elever i andra europeiska länder förhållandevis lite idrott i skolan. I snitt 56 timmar per läsår, alltså mellan en och två lektioner i veckan. Idrott varje dag – ett säkert elevlyft enligt ny forskning. – Tidigare studier har visat på positiva effekter på barns skelett, muskler och skolprestationer.

Idrott varje dag – ett säkert elevlyft enligt ny forskning

Nu adderar vi med ytterligare resultat som visar att frakturrisken sjunker med tiden och dessutom belägger vi att betygen blir bättre för pojkarna, säger Jesper Fritz, forskare vid Lunds Universitet och läkare vid Skånes Universitetssjukhus. Avgångsbetygen jämfördes I studien ingick avgångsbetygen från årskurs nio från drygt 630 elever under en tioårsperiod 2003-2012. Eleverna hade idrott varje dag från årskurs 1-9. Betygen har sedan jämförts med en kontrollgrupp från liknade skolor i Malmö och med skolor från hela landet, som inte hade det. – Andelen pojkar som uppnådde behörighet till gymnasiet ökade med 7 procentenheter. När det gäller flickorna gick det inte att se någon skillnad i betyg. – Det tror vi till största delen beror på att pojkarna har lite lägre betyg från början.

Speakers&friends. Träna för din hjärna.

Speakers&friends

Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Se då till att röra på dig! Den moderna hjärnforskningen visar att motion och träning får fullständigt ofattbara effekter på hjärnan, det organ som påverkas allra mest av att vi rör på oss. Och det här gäller för både barn och vuxna, ja, till och med för äldre! Anders Hansen, överläkare i psykiatri, berättar om den senaste vetenskapen kring hur träning direkt påverkar hjärnans funktioner och vår hälsa.

Svt. Utmattningsdepression – så undviker du det - Vardagspuls. Så förebygger du utmattningsdepression Om du börjar känna av symptom är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder.

Utmattningsdepression – så undviker du det - Vardagspuls

Vardagspuls har samlat experternas bästa råd som hjälper dig att undvika att drabbas av utmattningssyndrom. Extragympa. Barnen sitter sig sjuka och dumma. Publicerad: 17 oktober, 2016 Fysisk aktivitet får många positiva effekter på hjärnan.

Barnen sitter sig sjuka och dumma

Vill vi förbättra barnen skolresultat behövs mer idrott på schemat. Förläng skolterminen eller skolveckan och se till att alla barn får möjlighet att röra sig mer. Vår kropp är byggd för fysisk aktivitet. Men under de senaste 50 åren har vi radikalt förändrat vår naturliga livsstil och rörelsebehov. Få är de människor som inte inser att vår människokropp är byggd för rörelse och fysisk aktivitet. Man vet genom flera studier att de elever som är idrottsaktiva är de som generellt klarar skolan bäst. En av många orsaker till de klena skolresultaten i de senaste PISA-mätningarna tror jag absolut är vår växande generations brist på fysisk aktivitet. Det handlar naturligtvis inte bara om antalet timmar utan det är oerhört viktigt med ett noga genomtänkt pedagogiskt innehåll med hälsa i fokus, av utbildade idrottslärare.

Jag har sprungit från Smygehuk till Borlänge - Vardagspuls. Jag har sprungit 99 dagar i sträck. Fatta hur coolt det är. Nittionio – och säkert blir det en hundrade gång i morgon också. Utmattningssyndrom – En psykiaters funderingar. Jag är 43 år, gift och har två barn.

Utmattningssyndrom – En psykiaters funderingar

Jag är specialistläkare inom psykiatri och har en anställning som överläkare på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Jag är sjukskriven för att min hjärna en dag bestämde sig för att det fick vara nog. Vårt dittills effektiva samarbete tog slut en vacker majdag. Slut är kanske lite drastiskt uttryck, men jag kunde inte längre utföra mitt arbete. Problem loading page.