background preloader

Hälsa

Facebook Twitter

Sockerfilmen. Sockerfilmen. Moveinschool. Home - Sparking Life. Här är skolan som ska bli bäst i Europa på gympa. Från och med höstterminen får alla elever i klass 7 på Norrstrandsskolan i Karlstad gympa varje dag på skolschemat.

Här är skolan som ska bli bäst i Europa på gympa

Idén testas sedan förra höstterminen på en niondeklass på skolan med mycket goda resultat. Svenska skolelever har jämfört med elever i andra europeiska länder förhållandevis lite idrott i skolan. I snitt 56 timmar per läsår, alltså mellan en och två lektioner i veckan. Franska elever har nästan dubbelt så mycket. Men nu ska eleverna på Norrstrandsskolan få mest gympa i hela Europa. – Det roligt och det känns skönt efteråt, säger Martin Konz, en av eleverna i klass 9 E. Han får medhåll av sin klasskompis Agnes Munthe-Kaas som även tycker att sammanhållningen i klassen blivit mycket bättre med mer idrott på schemat. – Vi får ofta leka och göra saker tillsammans med klassen, vilket stärker oss som grupp och gör att vi lär känna varandra bättre. Pulshöjande aktivitet Tanken är att alla elever på skolan om några år ska ha pulshöjande gympa varje dag.

Bättre betyg. Idrott varje dag – ett säkert elevlyft enligt ny forskning. – Tidigare studier har visat på positiva effekter på barns skelett, muskler och skolprestationer.

Idrott varje dag – ett säkert elevlyft enligt ny forskning

Nu adderar vi med ytterligare resultat som visar att frakturrisken sjunker med tiden och dessutom belägger vi att betygen blir bättre för pojkarna, säger Jesper Fritz, forskare vid Lunds Universitet och läkare vid Skånes Universitetssjukhus. Avgångsbetygen jämfördes I studien ingick avgångsbetygen från årskurs nio från drygt 630 elever under en tioårsperiod 2003-2012. Eleverna hade idrott varje dag från årskurs 1-9. Betygen har sedan jämförts med en kontrollgrupp från liknade skolor i Malmö och med skolor från hela landet, som inte hade det. – Andelen pojkar som uppnådde behörighet till gymnasiet ökade med 7 procentenheter. När det gäller flickorna gick det inte att se någon skillnad i betyg. – Det tror vi till största delen beror på att pojkarna har lite lägre betyg från början.

Minskad frakturrisk Men i studien har man också visat hur benmassa och muskelstyrka påverkas positivt. Speakers&friends. Träna för din hjärna.

Speakers&friends

Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Se då till att röra på dig! Den moderna hjärnforskningen visar att motion och träning får fullständigt ofattbara effekter på hjärnan, det organ som påverkas allra mest av att vi rör på oss. Och det här gäller för både barn och vuxna, ja, till och med för äldre! Anders Hansen, överläkare i psykiatri, berättar om den senaste vetenskapen kring hur träning direkt påverkar hjärnans funktioner och vår hälsa. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre.

. – Vi människor har inte bara en kropp som är byggd för rörelse. Pressbild. Svt. Utmattningsdepression – så undviker du det - Vardagspuls. Så förebygger du utmattningsdepression Om du börjar känna av symptom är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder.

Utmattningsdepression – så undviker du det - Vardagspuls

Vardagspuls har samlat experternas bästa råd som hjälper dig att undvika att drabbas av utmattningssyndrom. 1. Varva ner Under stressiga perioder är det särskilt viktigt att också hitta tid till återhämtning. Extragympa. Barnen sitter sig sjuka och dumma. Publicerad: 17 oktober, 2016 Fysisk aktivitet får många positiva effekter på hjärnan.

Barnen sitter sig sjuka och dumma

Vill vi förbättra barnen skolresultat behövs mer idrott på schemat. Förläng skolterminen eller skolveckan och se till att alla barn får möjlighet att röra sig mer. Vår kropp är byggd för fysisk aktivitet. Men under de senaste 50 åren har vi radikalt förändrat vår naturliga livsstil och rörelsebehov. Få är de människor som inte inser att vår människokropp är byggd för rörelse och fysisk aktivitet. Man vet genom flera studier att de elever som är idrottsaktiva är de som generellt klarar skolan bäst. En av många orsaker till de klena skolresultaten i de senaste PISA-mätningarna tror jag absolut är vår växande generations brist på fysisk aktivitet. Det handlar naturligtvis inte bara om antalet timmar utan det är oerhört viktigt med ett noga genomtänkt pedagogiskt innehåll med hälsa i fokus, av utbildade idrottslärare. Jag har sprungit från Smygehuk till Borlänge - Vardagspuls. Jag har sprungit 99 dagar i sträck. Fatta hur coolt det är. Nittionio – och säkert blir det en hundrade gång i morgon också.

För jag har mått så bra av det här lite tokiga experimentet, min runstreak. Jag har under de här drygt tre månaderna blivit snabbare, smidigare, starkare, uthålligare och andas mycket bättre. Jag är gladare och jämnare i humöret. Överläkaren: Det här här är bästa träningen mot stress Reglerna var enkla För att backa tillbaka: I juli hade jag aldrig sprungit en löprunda i mer än tre dagar i sträck. Jag måste springa minst en kilometer vid varje tillfälle.Jag måste byta om till löparkläder.

Det här händer i kroppen när du börjar träna. Utmattningssyndrom – En psykiaters funderingar. Jag är 43 år, gift och har två barn.

Utmattningssyndrom – En psykiaters funderingar

Jag är specialistläkare inom psykiatri och har en anställning som överläkare på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Jag är sjukskriven för att min hjärna en dag bestämde sig för att det fick vara nog. Vårt dittills effektiva samarbete tog slut en vacker majdag. Slut är kanske lite drastiskt uttryck, men jag kunde inte längre utföra mitt arbete.

Jag blev sittande på min stol. Utmattningssyndrom. En förutsättning för att vår hjärna och stressystemet ska fungera optimalt över tid är att det finns en balans. Problem loading page.