background preloader

Debattartiklar

Facebook Twitter

Ta ansvar – se till att ditt barn r r sig mer. Skydda gränsen – vi behöver värnplikten. ”Använd mindre plast för havens och hälsans skull” Partiklar från plasten vi använder i vår vardag är ett av de nya hoten mot havens ekosystem.

”Använd mindre plast för havens och hälsans skull”

Mikroplasterna, som kommer från allt från plastpåsar till tandkräm, innehåller farliga kemikalier som tas upp av havens djur och utgör ett hot också för människor. Rädda haven - HD. Haven svämmar över av plastskräp – nu brådskar åtgärder, skriver företrädare för organisationen Håll Sverige Rent.

Rädda haven - HD

Tio miljoner ton sopor hamnar i världens hav varje år. Fyra femtedelar är plast och resultatet är inte bara en förfulad miljö utan även lidande och död bland fåglar, fiskar och andra havslevande djur som fastnar i skräpet eller äter det. ”Hur kan någon bli chockad över att nån skriker hora?” ”Dra åt helvete din hora”.

”Hur kan någon bli chockad över att nån skriker hora?”

Jag står i frukostkön på hotellet och ordet hora ekar i mitt huvud. Men jag pratar inte om moderatpolitikern Delmon Haffo, utan om några ungtuppar som häller upp kaffe. En av dem deklarerar att han ”spelat bortamatch” med en kvinna på våning 5. De kallar henne för hora. Sen häller de mjölk i kaffet. Nyhetsartikel (Svenska) - Studi.se. Hur kan det bara hänga manliga förebilder på väggarna? Publicerad: 1 november, 2016 När min dotter fyllde nio år gick vi till Stadium för att handla fotbollsskor.

Hur kan det bara hänga manliga förebilder på väggarna?

På reklambilderna över skorna fanns arton manliga förebilder. De kvinnliga var helt frånvarande. Landet avfolkas men storstäder lockar inte. Dagens Nyheter har genomfört en unik undersökning av flyttmönster hos unga i landets glesbygd.

Landet avfolkas men storstäder lockar inte

Våren 2000, alltså för drygt 16 år sedan, gick cirka 2 100 elever ut grundskolan i glesbygdskommunerna. Genom att begära ut gamla klasslistor och göra slagningar i folkbokföringsregistret har DN kunnat följa var årskullen bor i dag. Granskningen visar att 1 300 av de 2 092 eleverna inte längre bor kvar i kommunerna. Det innebär att 62 procent har flyttat ut. – Ur glesbygdskommunernas perspektiv är det förstås ett problem att en så liten andel av de unga bor kvar. På högstadieskolan i lappländska Sorsele gick 39 personer ut årskurs nio det aktuella året. Rädslan håller människorna inne. Dom kallar henne ”Morsan på Malmvägen”, Agnetha Söderhjelm.

Rädslan håller människorna inne

Hon känner de flesta i området, unga som gamla. Barnen sitter sig sjuka och dumma. Publicerad: 17 oktober, 2016 Fysisk aktivitet får många positiva effekter på hjärnan.

Barnen sitter sig sjuka och dumma

Vill vi förbättra barnen skolresultat behövs mer idrott på schemat. Förläng skolterminen eller skolveckan och se till att alla barn får möjlighet att röra sig mer. Vår kropp är byggd för fysisk aktivitet. Men under de senaste 50 åren har vi radikalt förändrat vår naturliga livsstil och rörelsebehov. Få är de människor som inte inser att vår människokropp är byggd för rörelse och fysisk aktivitet. Man vet genom flera studier att de elever som är idrottsaktiva är de som generellt klarar skolan bäst. En av många orsaker till de klena skolresultaten i de senaste PISA-mätningarna tror jag absolut är vår växande generations brist på fysisk aktivitet.

Det handlar naturligtvis inte bara om antalet timmar utan det är oerhört viktigt med ett noga genomtänkt pedagogiskt innehåll med hälsa i fokus, av utbildade idrottslärare. Politiker i riksdag och regering. Borde vi återinföra värnplikten? - Båda sidor. BÅDA SIDORBästa argumenten – för och emot Sverige avskaffade värnplikten 2010.

Borde vi återinföra värnplikten? - Båda sidor

Sedan dess har försvarets problem att rekrytera blivit tydliga – och Sveriges säkerhetsläge osäkrare. Nu överväger regeringen att återinföra värnplikten – den här gången för både kvinnor och män. Lagförslaget: Kvotera in kvinnor i bolag. Regeringen lägger ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser.

Lagförslaget: Kvotera in kvinnor i bolag

Senast 2019 ska 40 procent av ledamöterna vara kvinnor, annars väntar böter. När ska vi ta tag i detta stora spelproblem? Publicerad: 22 september, 2016 Alla vet att barn och ungdomars datorspelande är ett stort problem, men ingen gör något åt det.

När ska vi ta tag i detta stora spelproblem?

Krävs det en diagnos för detta beteende för att något ska hända? För mycket tid framför datorspel kan vara vår tids snabbast växande hälsobomb, enligt en rad framstående läkare och forskare. Vad jag vet, efter enklare efterforskning, så har varenda tonårsfamilj stora problem med detta och ingen har en aning om hur man ska tackla det. Alla pratar om det och alla vet att det är ett stort problem, men verkar borsta av sig problematiken med någon motivering om att det är den nya tidens norm i hemmen.

Här har du störst chans att få jobb i Stockholm. Fakta. Så ser jobbmöjligheterna ut Goda jobbmöjligheter, eftergymnasial nivå. Elever uppmanas ta med egna pennor och böcker som skolmaterial. DN har tagit del av informationsbrev där elever på Stockholms internationella Montessoriskola på Kungsholmen ombeds att ta med bland annat egna blyertspennor, suddgummi, miniräknare, en bok att läsa ur under lässtunden, ”färgpennor av god kvalitet” och matsäck till utflykter. Enligt rektorn Jill Nilsson är det ett sätt att lära barnen ta ansvar. Elevernas inställning som är problemet.

Jag är övertygad om att det inte är den svenska skolans fel att resultaten har sjunkit och sjunker, skriver gymnasieeleven Sofia Ander. I dag slår Sverige bottenrekord efter bottenrekord när det kommer till betyg och prestation i skolan. Forskare pekar på strukturella förändringar, såsom lärarresurser och specialpedagoger som lyser med sin frånvaro. Visst kan det ligga något i lärarnas ansvar och kompetens. Hilmersson: Någon måste ha räknat fel. OS Maracana, med plats för 78 000 åskådare, var fullsatt. Till er som antastade min dotter på festivalen. Min dotter som är 14 år har blivit utsatt för det som jag läser om i media varje dag. Ett gäng på åtta killar omringar min dotter och hennes kompisar när de är på Ung 08-festivalen i Kungsträdgården. Mästarens ilska: ”Som på cirkus”