background preloader

Debattartiklar

Facebook Twitter

Debattartikel. Malinsklipp GENRE DEBATTARTIKEL DEBATTINLÄGG OCH GENRETYPISKA ORD. Malinsklipp genre debattartikel. Aftonbladet: De senaste nyheterna, Sveriges största nyhetssajt. Sänk bensinskatten när oljepriset går upp. DEBATT.

Sänk bensinskatten när oljepriset går upp

Det är med stor oro vi följer utvecklingen mellan USA och Iran. Terese Alvén: Ta ansvar – se till att ditt barn rör sig mer. Skydda gränsen – vi behöver värnplikten. Debattörerna: Yrkesarmén har misslyckats – bara en allmän värnplikt kan försvara hela Sverige Inget land har ett territorialförsvar baserat på en yrkesarmé.

Skydda gränsen – vi behöver värnplikten

”Använd mindre plast för havens och hälsans skull” Partiklar från plasten vi använder i vår vardag är ett av de nya hoten mot havens ekosystem.

”Använd mindre plast för havens och hälsans skull”

Mikroplasterna, som kommer från allt från plastpåsar till tandkräm, innehåller farliga kemikalier som tas upp av havens djur och utgör ett hot också för människor. Rädda haven - HD. Haven svämmar över av plastskräp – nu brådskar åtgärder, skriver företrädare för organisationen Håll Sverige Rent.

Rädda haven - HD

Tio miljoner ton sopor hamnar i världens hav varje år. Fyra femtedelar är plast och resultatet är inte bara en förfulad miljö utan även lidande och död bland fåglar, fiskar och andra havslevande djur som fastnar i skräpet eller äter det. En ny rapport från Håll Sverige Rent visar att två tredjedelar av skräpet kommer från konsumenter, som bland annat lämnar efter sig plastpåsar, flasklock och matförpackningar. Vi har i decennier verkat för att öka medvetenheten om nedskräpningens miljökonsekvenser bland konsumenterna. I det här fallet räcker det inte med ytterligare en informationskampanj. ”Hur kan någon bli chockad över att nån skriker hora?” ”Dra åt helvete din hora”.

”Hur kan någon bli chockad över att nån skriker hora?”

Jag står i frukostkön på hotellet och ordet hora ekar i mitt huvud. Men jag pratar inte om moderatpolitikern Delmon Haffo, utan om några ungtuppar som häller upp kaffe. En av dem deklarerar att han ”spelat bortamatch” med en kvinna på våning 5. De kallar henne för hora. Sen häller de mjölk i kaffet. Nyhetsartikel (Svenska) - Studi.se. Landet avfolkas men storstäder lockar inte. Dagens Nyheter har genomfört en unik undersökning av flyttmönster hos unga i landets glesbygd.

Landet avfolkas men storstäder lockar inte

Våren 2000, alltså för drygt 16 år sedan, gick cirka 2 100 elever ut grundskolan i glesbygdskommunerna. Genom att begära ut gamla klasslistor och göra slagningar i folkbokföringsregistret har DN kunnat följa var årskullen bor i dag. Rädslan håller människorna inne. Dom kallar henne ”Morsan på Malmvägen”, Agnetha Söderhjelm.

Rädslan håller människorna inne

Hon känner de flesta i området, unga som gamla. Barnen sitter sig sjuka och dumma. Publicerad: 17 oktober, 2016 Fysisk aktivitet får många positiva effekter på hjärnan.

Barnen sitter sig sjuka och dumma

Vill vi förbättra barnen skolresultat behövs mer idrott på schemat. Förläng skolterminen eller skolveckan och se till att alla barn får möjlighet att röra sig mer. Vår kropp är byggd för fysisk aktivitet. Men under de senaste 50 åren har vi radikalt förändrat vår naturliga livsstil och rörelsebehov. Få är de människor som inte inser att vår människokropp är byggd för rörelse och fysisk aktivitet.

Borde vi återinföra värnplikten? - Båda sidor. BÅDA SIDORBästa argumenten – för och emot Sverige avskaffade värnplikten 2010.

Borde vi återinföra värnplikten? - Båda sidor

Sedan dess har försvarets problem att rekrytera blivit tydliga – och Sveriges säkerhetsläge osäkrare. Därför beslutade regeringen nyligen att återinföra värnplikten – den här gången för både kvinnor och män. Lagförslaget: Kvotera in kvinnor i bolag. Regeringen lägger ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser.

Lagförslaget: Kvotera in kvinnor i bolag

Senast 2019 ska 40 procent av ledamöterna vara kvinnor, annars väntar böter. – Det går inte att tala om det här år ut och år in utan att faktiskt leverera, säger näringsminister Mikael Damberg (S). Regeringen har förlorat tålamodet med börsbolagen. 280 börsbolag och ett 50-tal statliga bolag kommer att omfattas av den nya lagen om den passerar riksdagen. När ska vi ta tag i detta stora spelproblem? Publicerad: 22 september, 2016 Alla vet att barn och ungdomars datorspelande är ett stort problem, men ingen gör något åt det. Krävs det en diagnos för detta beteende för att något ska hända? För mycket tid framför datorspel kan vara vår tids snabbast växande hälsobomb, enligt en rad framstående läkare och forskare.

Här har du störst chans att få jobb i Stockholm. Fakta. Elever uppmanas ta med egna pennor och böcker som skolmaterial. DN har tagit del av informationsbrev där elever på Stockholms internationella Montessoriskola på Kungsholmen ombeds att ta med bland annat egna blyertspennor, suddgummi, miniräknare, en bok att läsa ur under lässtunden, ”färgpennor av god kvalitet” och matsäck till utflykter. Enligt rektorn Jill Nilsson är det ett sätt att lära barnen ta ansvar. – För mig är det helt odramatiskt. Det är inte speciellt på något sätt, säger rektor Jill Nilsson. Elevernas inställning som är problemet. Jag är övertygad om att det inte är den svenska skolans fel att resultaten har sjunkit och sjunker, skriver gymnasieeleven Sofia Ander. I dag slår Sverige bottenrekord efter bottenrekord när det kommer till betyg och prestation i skolan.

Forskare pekar på strukturella förändringar, såsom lärarresurser och specialpedagoger som lyser med sin frånvaro. Visst kan det ligga något i lärarnas ansvar och kompetens. Hilmersson: Någon måste ha räknat fel. OS Maracana, med plats för 78 000 åskådare, var fullsatt. Till er som antastade min dotter på festivalen. Min dotter som är 14 år har blivit utsatt för det som jag läser om i media varje dag. Ett gäng på åtta killar omringar min dotter och hennes kompisar när de är på Ung 08-festivalen i Kungsträdgården.

De säger saker och klämmer henne på rumpan och brösten. Och följer efter dem ett antal minuter. Mästarens ilska: ”Som på cirkus”