background preloader

"Flipped classroom" eller "flippa gympasalen"

"Flipped classroom" eller "flippa gympasalen"
Related:  IDH1

Undvik idrottsskador | SISU Idrottsböcker En av idrottens baksidor är skador. Allt från mindre fotledsstukningar till allvarliga överbelastningsskador utgör både oönskade och smärtsamma avbrott i många aktivas idrottande. I Tränarpasset ställer vi denna gång frågan om varför skador uppstår och om det går att undvika dem. Den mest avgörande orsaken till att en skada uppstår är en tidigare skada Vi börjar med att lyssna på vad Anna Frohm, idrottsmedicinskt ansvarig på Riksidrottsförbundet, säger om varför idrottsskador uppstår: – Den mest avgörande orsaken till att en skada uppstår är en tidigare skada. Utöver detta listar hon en mängd andra möjliga orsaker till varför idrottsskador uppstår, exempelvis: Dålig grundträningEnsidig träningAlltför tidig specialiseringOtillräcklig återhämtningDålig kosthållningÖkande och striktare internationella krav inom olika idrotterBrist på systematisk träning under lång tid En optimal träningsmiljö ställer alltså stora krav på tränare kring långsiktighet och allsidighet. Mer o

Långboll Brännboll är en del av allas vår uppväxt, det har spelats i skolan, på dagis, på jobbet, på festen - det går till och med att tävla i (brännbollsyran) Lika roligt som det var för vissa, lika tråkigt (eller tråkigare) var det för andra att misslyckas, här kommer några exempel: -"Nu kommer Erika" Alla i klassen springer fram och ställer sig på 7.54 meters avstånd eftersom Erika aldrig träffat bollen). -"Ooooo akta, här kommer Mattias (slumpvalt namn)" Alla springer långt bak eftersom Mattias alltiud träffar och nästan alltid varvar. -"Ta kärringträ!" -" Stanna, stanna, stanna" Ropar ett helt lag till David som de anser inte vara snabb nog att hinna in. -"Men ååååååh" Ropar alla till David som inte han in Under tiden allt detta har hänt, 40 minuters lektion, har alla 24 elever i klassen hunnit slå tre slag, sprungit 3 varv, sju elever har fångat en lyra (utom två elever, de som varit brännare, de har fångat 39 lyror tillsammans), det har också skett ungefär 72 kast totalt. Vad är alternativet?

Julgranar av gamla tidningar Under åk 4:s sista bildeftermiddag fick eleverna skapa Jul-granar genom att återanvända gamla tidningar. ”Att återanvända bilder i det egna bildskapandet är ytterligare ett sätt att vidga utrymmet för bildframställningen. Det sker genom att ta tillvara redan framställda bilder, material och föremål och använda dem i nya sammanhang. Återanvändning är ett kreativt sätt att förhålla sig till existerande ting i sin omgivning – även mer okonventionella sådana.” Vi började lektionen med en genomgång av framför, mittemellan och bakom, vidare gick vi igenom överlappning. När de kände sig färdiga med sina granar, fyllde de i konturerna med en svart tuschpenna och gjorde snöflingor med en vit poscapenna. Därefter svampade/duttade de med vit färg på marken. Avslutningsvis fick de montera sina bilder på svarta papper.

Idrottsdidaktisk forskning | forskning idrott och hälsa Doping i samhället | Idrottslärare.se Användningen av dopningsmedel började uppmärksammas som ett samhällsproblem i slutet av åttiotalet. Idag är problemet med användningen utanför idrotten etablerad och preparaten säljs på en växande illegal marknad. Det finns mycket olika sätt att arbeta med detta på idrott och hälsa lektionerna. Har några förslag nedan. Lägger även in pdf filer son ni kan läsa och ta information från. Denna skrift ger på ett enkelt sätt en grundläggande förståelse kring dopningproblematiken. Syftet med att använda dopningsmedel skiljer sig delvis från syftet att bruka exempelvis narkotika eller alkohol. Huvudsakligen finns tre syften till användning: -förbättra den idrottsliga prestationen genom bättre styrka, kraft, snabbhet, ökad muskelstorlek och explosivitet -kosmetiskt syfte för att närma sig ett önskat fysiskt yttre genom framför allt en mer muskulös kropp olika filmer kring dopingoch sterioder!

Myten om 10 000 timmars träning Med det här påståendet kommer också många gånger fler påståenden så som att vem som helst kan bli expert på något bara de tränar medvetet och gör det i 10 000 timmar. Den här typen av påståenden har blivit väldigt populära och de har onekligen fått många fler att träna mer målvetet och även många fler att börja investera mer tid i träning. Det finns dock ett problem med dessa påståenden och det är ett riktigt stort problem. Myten fick sin första start av en svensk forskare bosatt i USA vid namn Anders Ericsson som för drygt 20 år sen började forska kring om det är träning eller talang som tar fram världens främsta inom vitt skilda färdigheter så som schack, violin, idrott och så vidare. Hans slutsats efter några få studier var att det krävdes minst 10 års träning för att nå expertnivå (1). 10 års träning blev sedan förvandlat till 10 000 timmar av författaren Malcolm Gladwell som är känd för att ta vetenskap och totalt förvrida den till någon udda form av skönlitteratur. Referenser 1.

Snögubbe i torrpastell Jag heter Sara och har jobbat på mellanstadiet i nästan 20 år. Jag är svso-bild lärare och har alltid försökt ha bildlektioner som har anknytning med det vi jobbar med i andra ämne så bild inte blir ett avskilt ämne.Alla bilder på bloggen har jag eller elever målat, förutom de från kända konstnärer förstås...Jag har inspirerats av naturen, böcker ,andra bloggar,kolleger mm. En del uppgifter har jag kommit på själv, andra har jag sett och omarbetat och en del har jag kört med så länge att jag faktiskt inte vet var jag fått idén från början... Jag sorterar bilderna efter teknik, motiv, ämne och den årskurs jag tycker är mest lämplig. OBS! KumMilla | Lärare i IKT och Idrott och Hälsa

Related: