background preloader

Valutapolitik mm

Facebook Twitter

Artiklar ekonomiska teorier - Eriks webbstöd. Rekord-devalvering av Yuanen - P1-morgon. Valutadopningens baksida - Ekonomifakta. Senast uppdaterad: 2016-11-17 av Frida Nannesson Publicerad: 2016-11-17 För de flesta är det förmodligen främst under semesterresan man skänker växelkursen en tanke.

Valutadopningens baksida - Ekonomifakta

Till sin glädje (eller förfäran) upptäcker man att budgeten räcker till mycket mer (eller mindre) än man räknat med. Men växelkursens utveckling påverkar oss även i vardagen. Lägsta växelkursen på länge Just nu är kronkursen låg. Växelkurs 9,7 Kronor per euro8,8 Kronor per USD Källa: Riksbanken Not: I diagrammet visas månadssiffror. Vändande växelkurs Den fallande kronkursen bidrog till att de svenska enhetsarbetskostnaderna föll under 2015 räknat i dollar.

Enhetsarbetskostnader Källa: Conference board Den svaga växelkursen gör att det under en tid har tillförts efterfrågan till ekonomin som inte baserats på den underliggande produktiviteten och produktionskostnaderna. Risken med den ovanligt låga växelkursen är just att den är ovanlig. Kritik mot Kinas valutapolitik. Kinas valuta, med fast växelkurs mot dollarn, anses av både Internationella valutafonden (IMF) och USA vara för lågt värderad.

Kritik mot Kinas valutapolitik

Detta sägs underblåsa obalanser i världsekonomin. - Ju tidigare, desto bättre, svarade Strauss-Kahn på frågan om Kina borde låta sin valuta öka i värde vid ett framträdande i Peking på tisdagen. Yuanen har sedan juli 2008 haft en fast växelkurs på 6:83 per dollar, en valutapolitik som har betraktats som ett viktigt instrument för att stimulera kinesisk export i den globala recessionen. Inför beslutet att knyta yuanen till dollarn hade den tillåtits att stiga med 21 procent mot dollarn på tre år. Obama och den kinesiska kollegan Hu Jintao har under Obamas besök i Kina i veckan kommit överens om att gemensamt arbeta för att dämpa handelspolitiska och ekonomiska konfliktytor mellan de båda länderna.

På marknaden är det dock få som tror att en justering av yuanens värde är nära förestående. ”Kinas valutapolitik innebär en ny världsordning” Världens ekonomiska blickar riktas just nu åt två håll; Kina och USA.

”Kinas valutapolitik innebär en ny världsordning”

På torsdag i nästa vecka avslutas den amerikanska centralbanken Federal Reserves (Fed) två dagar långa räntemöte i Washington. Skulle Fed löpa linan ut och höja räntan väntas dollarn stärkas. Med Kinas nya växelkurspolitik bör då valutan yuanen försvagas. Kinas nya växelkurssystem innebär att varje morgon sätts kursen efter hur valutan har handlats dagen innan. Varje dag kan valutan försvagas eller förstärkas med max 2 procent. . – Den första dagen gjorde de ingenting men sedan dess har de intervenerat kraftigt. . – Om den kinesiska centralbanken verkligen låter yuanen försvagas så visar det att de har bytt fot på riktigt, säger Sean Yokota.

Vad skulle effekterna bli? – Tidigare fungerade Kina som en kudde som skyddade både kinesiska företag och privatpersoner men även andra länder i Asien. Stäng SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen Anmäl dig här Är det inte en dyr strategi? Johan Schück om kronkursen: Styrd krona flyter inte längre fritt. Valutasystemen kommer och går.

Johan Schück om kronkursen: Styrd krona flyter inte längre fritt

Fram till hösten 1992 hade Sverige en fast växelkurs, där kronan var knuten till andra valutor. Det hindrade inte att kronan vid flera tillfällen devalverades, alltså skrevs ner i värde. Senaste gången var efter valet 1982, då det kom en superdevalvering med 16 procent. Tio år senare gick kronan in i en kris, där Riksbanken och regeringen till varje pris försökte hindra en ny devalvering. Det var då som Riksbanken slog till med en räntechock på 500 procent. Läs även: Kronans värde svajar trots stark ekonomi. Detta innebär att kronkursen mot andra valutor ska bestämmas av marknaden, utan ingrepp från andra håll.

Så kunde man säga till för några år sedan. Orsaken är att Riksbanken sedan länge har svårt att nå sitt inflationsmål: att konsumentpriserna ska öka med 2,0 procent per år. Bland de viktigaste är att försvaga kronkursen. Ett annat knep är att Riksbanken i stor skala köper statsobligationer, i likhet med andra centralbanker. Kronans värde svajar trots stark ekonomi. På bara ett halvår har kostnaden för en dollar stigit med en krona.

Kronans värde svajar trots stark ekonomi

Och sedan Donald Trump vann det amerikanska presidentvalet har utvecklingen fått ytterligare styrka. Efter Trumps seger har kronan tappat med över 20 öre mot dollarn och kostade på fredagen 9,26 kronor. Så dyr har inte en dollar varit sedan finanskrisen för sju år sedan och investerare flydde en liten valuta som kronan. Och utvecklingen lär fortgå ett tag, spår Richard Falkenhäll, valutastrateg på SEB. – Vi räknar med att kronan kan försvagas till runt 9,30–9,40 mot dollarn, säger han. Även mot euron har kronan tappat i värde under längre tid. Läs även: Så påverkar den låga kronkursen svenskarna. Samtidigt har Sverige en förhållandevis god ekonomi med internationellt sett hög tillväxt och låg statsskuld.

Det finns framför allt två förklaringar. Nu får Riksbanken draghjälp av Donald Trumps seger som har lett till att dollarn stärks mot nästan alla andra valutor. En svag krona är goda nyheter för svensk exportindustri.