background preloader

Klimat och resurser

Facebook Twitter

Här påverkas livet av klimatförändringarna – möt renskötarna på den ryska tundran. Frågan på liv och död: Vem äger egentligen Nilen? Nilen är en av världens största floder och löper genom östra Afrika, från bifloderna Blå och Vita Nilen.

Frågan på liv och död: Vem äger egentligen Nilen?

Ända sedan urminnes tider har människor förlitat sig på dess livgivande vatten, men i dag står floden också i centrum för en segdragen konflikt, med inslag av nationalistiskt vapenskrammel och oro för krig. En tvist som väcker frågan: vem äger egentligen en flod? Viktig språngbräda Blå Nilen flyter från Tanasjön i norra Etiopien, men innan gränsen till Sudan passerar floden numera Stora etiopiska renässansdammen. Etiopien vill att jättebygget, Afrikas största vattenkraftverk, ska bli en språngbräda mot en moderniserad ekonomi. Klimatets våldsamma konsekvenser. Analys: I Indien pågår klimatkatastrofen redan. Första gången jag landade i Bombay för 15 år sedan var flygplatsen betydligt mindre och taxibilarna som väntade på en jordig plätt utanför var från 60-talet.

Analys: I Indien pågår klimatkatastrofen redan

Men det känns ändå inte speciellt länge sedan. När jag läser i en artikel New York Times att ungefär hälften av Bombay kommer att ligga under vatten redan om 30 år, svindlar det till. Stigande vatten hotar Bombay. Samsara (2011) Clip. Från Kyoto till Madrid – så har det gått med utsläppen - SVT Nyheter. Så har det gått med utsläppen Från Kyoto till Madrid COP25 har precis avslutats i Madrid.

Från Kyoto till Madrid – så har det gått med utsläppen - SVT Nyheter

I tjugofem år har FN haft en årlig konferens för att världens länder ska komma överens om hur man tillsammans ska tackla klimatförändringarna. Dela. Klassiska mästerverk används i klimatdebatten. Experter från Pradomuseet har valt ut fyra av sina mästerverk för att varna för effekterna av klimatförändringarna.

Klassiska mästerverk används i klimatdebatten

Världsnaturfonden i Spanien vill ta tillfället i akt att använda ”konstens universella språk” för att sända ett budskap i samband med det pågående klimatmötet. – Vi anser att detta är ett sätt att särskilt nå yngre generationer om vad som står på spel, säger Javier Solana, från Pradomuseets ledning. Hon var ”ur-Greta” redan 1992 – hyllar svenska aktivisten. För 27 år sedan fick Severn Cullis-Suzuki tala inför världens ledare på miljömötet i Rio de Janeiro.

Hon var ”ur-Greta” redan 1992 – hyllar svenska aktivisten

Hon berättade om sin rädsla och uppmanade delegaterna att inte glömma att förhandlingarna gällde deras egna barn. Som sin tids Greta Thunberg fick hon applåder och uppmärksamhet. Budskapet var snarlikt och hon ser själv likheterna. – Jag är ett stort fan av Greta, hon är en fantastisk ung krigare, säger hon. Affisch allemansrätt. Fernando José måste försörja sig på illegal skogsskövling.

Haven stiger – Fiji evakuerar - Nyheter (Ekot) – Jag föddes här med min familj, jag vet vad klimatförändring för med sig, säger 59-årige Sailosi Ramatu som är chef för byn Vunidogoloa på Fiji som evakuerades för fem år sen.

Haven stiger – Fiji evakuerar - Nyheter (Ekot)

Han pekar på en betonggrund på sandstranden, det är det enda som finns kvar av hans föräldrahem som slukats av vågorna. Snittet för den globala havsnivåhöjningen har varit tre millimeter per år, men på Fiji har det gått dubbelt så fort. Byn har lagt 30 miljoner kronor på de 30 nya gröna trähusen med korrugerat plåttak två kilometer inåt land. Fil har tre rum fulla med kläder som bara använts en gång. Koll på klimatet - 3. "Jag har en handväska för 40.000 kr" Klimatet just nu: Så går världens kamp mot klimatkrisen. Krönika: ”Flera Delhibor utgår från att leva ett kortare liv på grund av luften” Flera Delhibor jag känner utgår ifrån att de kommer leva kortare liv.

Krönika: ”Flera Delhibor utgår från att leva ett kortare liv på grund av luften”

Som min vän Shambhavi Shukla. Trots att hon är ung har hon endast hälften av sin lungkapacitet kvar. Sist vi träffades hade hon varit inomhus i flera månader för att undvika luften när den är som värst mellan november och mars. När vi skulle ta en vårpromenad blev hennes andetag snabbt ansträngda. ”Det är svårt att andas och det bränns i ögonen” Luftföroreningarna i Delhi – nu begränsas biltrafiken. Från och med i dag, måndag, får endast bilar med registreringskyltar som slutar med ett udda eller jämnt nummer färdas på stadens gator.

Luftföroreningarna i Delhi – nu begränsas biltrafiken

Systemet som myndigheterna har implementerat halverar följaktligen biltrafiken, då du endast kan köra din bil varannan dag. Den nya regeln gäller mellan klockan 08.00 och 20.00 måndag till lördag, men exkluderar bland annat blåljustrafik, enligt BBC. Gigantisk kinesisk fiskeflotta tömmer haven. Rika betalar för att släcka bränder i Kalifornien. Kalifornien har fått varningen ”extrem röd-flaggad” av meteorologer efter att ett flertal bränder sprids i snabb takt i delstaten sedan förra veckan, rapporterar CNN.

Rika betalar för att släcka bränder i Kalifornien

I den södra delen av regionen väntas vindar av orkanstyrka under torsdagen. – Jag tror inte att vi någonsin tidigare har använt den här varningen. Det är verkligen allvarligt, säger meteorologen Marc Chenard. För cirka 3 000 dollar om dagen erbjuder nu privata företag i Kalifornien akut hjälp mot att släcka bränder i ens omgivning, enligt New York Times. Varför ska vi lita på IPCC? 2018. Klimatet just nu: Så går världens kamp mot klimatkrisen. Globala klimatstrejker samlar miljontals. Sveriges glaciärer smälter - SVT Nyheter. Fenomenet Greta Thunberg: Från skolstrejk till fredsprisnominering och stödmanifestationer i tusental. 29 augusti 2019: Greta anländer till New York efter seglats Spela.

Fenomenet Greta Thunberg: Från skolstrejk till fredsprisnominering och stödmanifestationer i tusental

Efter bränderna i Amazonas: ”Det är som en postapokalyptisk scen” Fler riskerar att dö av värme i städer. H&M stoppar inköp av brasilianskt läder. Under torsdagen meddelade modejätten H&M att företaget tillsvidare slutar köpa in läder från Brasilien, rapporterar Reuters. ”På grund av de allvarliga bränderna i den brasilianska delen av Amazonas regnskog, och kopplingen till nötkreaturproduktionen, har vi bestämt att lägga ett tillfälligt förbud mot läder från Brasilien”, säger H&M i ett uttalande. Förbudet kommer att vara aktivt tills det finns något säkert system för att verifiera att lädret inte bidrar till negativ påverkan för miljön i Amazonas, enligt det svenska modeföretaget. ”Stort symboliskt värde” Förra året exporterade Brasilien läder för 1,44 miljarder dollar, enligt Center for the Brazilian Tanning Industry, ett brasilianskt center för garvningsindustrin. USA, Kina och Italien var de länder som köpte mest. Lädret från Brasilien består av ”endast en liten del” av den totala importen, skriver Petra Buchinger, presskontakt på H&M Sverige, i ett mejl till SVT Nyheter.

Se Grand Bahama före och efter orkanen Dorian - SVT Nyheter. Orkanen Dorian har nått Bahamas – orsakar förödelse. Dorian drog in över Bahams under söndagen. På bilder i sociala medier är spåren där ovädret slagit till tydliga. Stora områden syns ligga under vatten och elledningar, bilar och träd är omkullkastade på grund av stormvindarna. Amazon fires: the tribes fighting to save their dying rainforest.

Ångest och moral präglar generation Z. Generation Z, iGEN, eller smartphonegenerationen som den också kallas, är en benämning på de som föddes mellan mitten av 90-talet till början av 2000-talet. Exakt vilka år det rör sig om är inte helt bestämt men Rikard Molander, analytiker på analysföretaget Kairos feature, beskriver generationen som de som är för unga för att minnas 11 september-attackerna 2001. Minnesmonument över Islands första döda glaciär. Över 15 000 liter vatten har använts till dina jeans.

Bomullsodlingar fick en av världens största sjöar att försvinna. Det som en gång var hem för 10 000-tals ton fisk är nu en omfattande öken med en och annan kamel. – Vi vet ju hur plast påverkar jorden. Men visste jag att bomull kunde orsaka sådant här? Nej, jag hade ingen aning, säger Stacey Dooley, undersökande journalist i Klädindustrins smutsiga baksida. Extreme places with Björnulf: Luften i Linfen. Sveriges representant i IPCC: ”Krävs åtgärder för att nå klimatmålen” Klimatförändringar drabbar Alaskas nordligaste stad Utqiagvik. – Kolla mina shorts! Jag har håriga ben, men jag fixade det!

Jag har på mig shorts! Ella Brower kisar och ler brett. Hon ser på medan hennes äldsta son, fyraåriga Benny, leker vid vattenbrynet med sin leksaksbil. Juli varmaste månaden globalt – hittills. Juli är vanligtvis årets varmaste månad, men i år slog månaden alltså alla rekord sedan tillförlitliga mätningar inleddes omkring 1880, visar data från EU:s satellitbaserade Earth observation network. Greta Thunberg: ”Vi är här för att städa upp efter våra föräldrar” Ungdomar världen över strejkar för klimatet. Budskapet är bland annat att uppmana politiker att vara mer tydliga med vad de gör för att följa Parisavtalet och för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, enligt rörelsen.

Handelsstudenten Cecilia: Därför kämpar jag för klimatet. Fenomenet Greta: Från ogiltig frånvaro av skolstrejk till fredsprisnominering och stödmanifestationer i tusental. Barn och ungdomar klimatstrejkar över hela världen. Klimatförändringarna tros ha utrotat däggdjur. Analys: Forskarvärlden levererar fakta – men politikerna går åt motsatt håll. Rapport: 2018 var fjärde varmaste året. De har ställt om sina liv för klimatet. Rätt diet för den klimatoroliga. Just nu figurerar en rad olika sätt att räkna på livsmedels klimateffekter och många gamla sanningar är inte så självklart sanna. Ekologiska odlingar gör av med större marker än traditionell odling, det krävs fler portioner av grönsaker än av kött för samma näringsvärde och transporter kan vara miljövänligare än att odla känsliga grönsaker i växthus nära.

Ta tempen på klotet - testa din kunskap - SVT Nyheter. L.php?u= What the World Will Look Like 4°C Warmer. Micronesia is gone – sunk beneath the waves. Pakistan and South India have been abandoned. And Europe is slowly turning into a desert. This is the world, 4°C warmer than it is now. But there is also good news: Western Antarctica is no longer icy and uninhabitable. Planeten – digital mindmap om klimat och miljö. Didaktiskhandledning. Energiklimat 0. 978 91 620 8368 7. Klimat- Hållbar utveckling i skolan. Tipping point ahead Tecknad film om "The tipping point in climate change" Engelskt tal med eller utan svensk text. Tipping point >> Klimat-X Läromedel framtaget av Mats Areskoug och Margareta Ekborg på Malmö högskola.

Experimenten tar upp frågor kring hållbar utveckling.