background preloader

Bra fakta om klimatet

Facebook Twitter

Europeiska kommissionen. Åtgärder EU:s gröna giv omfattar en handlingsplan som ska främja ett effektivt utnyttjande av resurser genom att vi ställer om till en ren, cirkulär ekonomi återställa förlorad biologisk mångfald och minska föroreningarna.

Europeiska kommissionen

I planen anges vilka investeringar som behövs och vilka finansieringsverktyg som finns. Den förklarar hur man ska säkerställa en rättvis och inkluderande omställning. EU strävar efter att bli klimatneutralt till år 2050. Men det krävs åtgärder inom alla ekonomiska sektorer: Investeringar i ny och miljövänlig teknik Stöd till innovativ industri Renare, billigare och hälsosammare former av privata och offentliga transporter Utfasning av fossila bränslen i energisektorn Energieffektivare byggnader Samarbete med internationella partner för att förbättra globala miljöstandarder EU kommer också att bidra med ekonomiskt och tekniskt stöd till de som påverkas mest av omställningen till en grön ekonomi.

Fakta och siffror. Varningen: Två tredjedelar av regnskogarna förstörda. SMHI: Rekordvarmt i Sverige förra året. Svenskt initiativ minskar utsläppsutrymmet inom EU ETS - Regeringen.se. Toppekonomer: USA underskattar klimatkostnad. Förklaringen till kylan: Värme i stratosfären. Studie: Föroreningar bakom 8,7 miljoner dödsfall 2018 – ”osynlig mördare” Klimathjärnorna. Därför spelar koldioxiden så stor roll för klimathotet. Vattenfall ställer om till vätgasproduktion. FN varnar: Vi är på väg mot katastrofal uppvärmning. Arktiskt väderfenomen ger vintern en skjuts i Sverige. 2020 varmaste året hittills: ”Exceptionellt varmt”

Ledare: Köttproduktionen ökar risk för pandemier. Klimatutmaningarna efter pandemin, den ökade risken för pandemier på grund av storskalig köttproduktion och utnyttjandet av utländsk arbetskraft är några av ämnena på annandagens svenska ledarsidor.

Ledare: Köttproduktionen ökar risk för pandemier

Aftonbladets Ingvar Persson skriver att återuppbyggnaden efter coronakrisen innebär möjligheter på klimatområdet. ”Vi vet till exempel att offentliga investeringar […] antagligen är det effektivaste sättet att återstarta en ekonomi. 2020 varmaste året i Sverige hittills. Årets medeltemperatur är den högsta uppmätta på 160 år.

2020 varmaste året i Sverige hittills

Längre tillbaka än så sträcker sig inte statistiken. – Vi har sammanställt data från 35 stationer som är relativt jämnt spridda över landet, och de är valda därför att de har information som går tillbaka till 1860-talet, förklarar Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI. Resultatet blev en årsmedeltemperatur på nära +7,5 grader. – Det är cirka 0,5 grader högre än det tidigare högsta värdet, som var från 2014. Då var medeltemperaturen 6,9 grader, säger Erik Kjellström. Temperaturrekordet kommer inte alls som en överraskning. – Det hänger delvis samman med den globala uppvärmningen. Studie: Mänskligt material väger mer än levande ting.

En procent står för halva jordens flygutsläpp. Harris pressade Barrett om klimatet – fick inget svar. Fordonsjättarna visste om klimateffekt redan 1960. Supermiljöbloggen. Supermiljöbloggen. En halv miljon nyfödda dör av förorenad luft varje år. FN: Naturkatastroferna har ökat kraftigt sedan 2000. Dagens CO2-kurva – Supermiljöbloggen. Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

Dagens CO2-kurva – Supermiljöbloggen

Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften, uppmätt på Mauna Loa på Hawaii. Enligt senaste mätningen ligger koldioxidhalten nu på 411,07 miljondelar (ppm), vilket är en liten minskning från förra veckan (411,25 ppm). Welcome to the Anthropocene. ”Östersjöfisket – en dyr affär för statskassan” Hundra miljoner hektar skog har försvunnit på 20 år. FN: Världen missar alla mål för biologisk mångfald. Welcome to the Anthropocene. Dagens CO2-kurva – Supermiljöbloggen. Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

Dagens CO2-kurva – Supermiljöbloggen

Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften, uppmätt på Mauna Loa på Hawaii. Enligt senaste mätningen ligger koldioxidhalten nu på 410,80 miljondelar (ppm), vilket är en liten minskning från förra veckan (411,36 ppm). Det är en märkbar ökning jämfört med för ett år sedan (+2,77 ppm). Ökningen och den ihållande höga halten är oroväckande med tanke på att koldioxidhalten ligger på max i maj för att sedan sjunka på sommaren.

På våren när växtligheten kommer i gång och börjar ta upp koldioxid går nämligen halterna i atmosfären ner. The Story of Stuff. Svenskars klimatpåverkan minskar – men finns hinder. Opinion Rättsväsendet behöver fler verktyg för att komma åt dagens kriminella, skriver Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida.

Svenskars klimatpåverkan minskar – men finns hinder

Han lyfter fram det uppmärksammade fallet där två pojkar torterades och våldtogs på en kyrkogård i Solna och menar att den nuvarande kriminalpolitiken utgår från ”ett Sverige som inte längre finns”. Expressens Anna Dahlberg vill också ge polis och åklagare fler befogenheter och nämner bland annat ett förslag om att skärpa övervakningen av dömda kriminella som bedöms vara särskilt farliga. Dahlberg ställer sig också frågande till varför inte statsministern tydligare visat att han tar frågan på allvar. ”När tillkallar Löfven en presskonferens där han utlovar en kompromisslös mobilisering mot gängvåldet?” Även Tove Lifvendahl på SvD vill att lagstiftningen på området ses över och menar att det är möjligt att lösa situationen. ”Det är inte kört, men det finns inga genvägar, och heller inga ord som kan förminska vilket hot utvecklingen utgör”.

Bränderna i Kalifornien har femfaldigats på 50 år. 28 biljoner ton is smält sen 1994: ”Häpnadsväckande” Studie: Miljoner ton mikroplast flyter i Atlanten. Värmerekord kan ha slagits: 54,4 grader i Kalifornien. Ny studie: Grönlands isar bortom räddning. Nu återvänder du och hundratusentals andra lärare till jobbet.

Ny studie: Grönlands isar bortom räddning

Till ett nytt läsår, efter en vårtermin som för många var den tuffaste någonsin. Eller kanske har du precis tagit examen. Oavsett om du är ny eller erfaren finns det en sak som är klok att göra för att få ett så bra läsår som möjligt: gå med i Lärarförbundet. Med fler än 232 000 medlemmar är Lärarförbundet Nordens största lärarförbund och den enda organisation som samlar kraften från alla: lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och lärarstudenter – hela professionen från förskola till högskola. Det är med ett starkt fackligt inflytande som bra arbetsförhållanden skapas, och ett fackförbund är starkare ju fler som är med i det. Ett medlemskap ger dig både trygghet, rättigheter, stöd och förmåner. De bästa förutsättningarna att lyckas och trivas i rollen som lärare, helt enkelt. Förra decenniet var det varmast uppmätta. SAGE Journals: Your gateway to world-class journal research. Larmet: Isarna på Arktis smälter i rekordfart.

The Melting Artic: Witnessing Climate Change History. Historisk flyktingkris snart här – vart ska alla ta vägen? Professor kritiserar svensk plan för gröna flygresor. Värmebölja på Svalbard – varmaste dagen på 41 år. EU:s vätgasvänner hoppas på ren energi. Ut med naturgasen och in med förnybar vätgas.

EU:s vätgasvänner hoppas på ren energi

Så vill EU-kommissionen bidra till att skapa den klimatneutralitet som utlovats till senast år 2050. New Analysis Says Coal's Hit a 'Tipping Point' And No Longer Makes Financial Sense. Renewable energy such as wind and solar projects are already cheaper to build than it is to continue operating 40 percent of the world's existing coal fleet, according to analysis released Tuesday.

New Analysis Says Coal's Hit a 'Tipping Point' And No Longer Makes Financial Sense

In a report outlining how the world can phase out the most polluting fuel while powering an economic recovery from the coronavirus pandemic, a group of experts said coal had reached a financial "tipping point" making it uncompetitive in most markets. The authors estimate that a third of the global coal fleet is already more costly to run than it is to build new renewable power solutions, including battery storage. "Arktis bokstavligen brinner" – forskare oroar sig över smältande permafrost i Sibirien. En del av de arktiska områdena har hettats upp ordentligt, och det råder en viss oro över följderna för omvärlden.

"Arktis bokstavligen brinner" – forskare oroar sig över smältande permafrost i Sibirien

I den ryska arktiska staden Verchojansk var det enligt ryska rapporter i lördags 38 grader varmt – en unikt hög temperatur för ett område norr om polcirkeln. FN:s internationella meteorologiska organisation (WMO) försöker nu få en bekräftelse på rapporten om det arktiska värmerekordet. Clare Nullis, talesperson för WMO, sa under en presskonferens i Genève att satellitbilder visar ett kraftigt rödmarkerat område som är "slående och bekymmersamt".

Enligt Marina Makarova, ledande meteorolog vid det ryska meteorologiska centret Roshydromet, är det här den högsta temperatur som uppmätts på den här stationen sedan mätningarna inleddes i slutet av 1800-talet, FN, WHO och WWF: Corona beror på naturförstörelse. Januari 2020 var den varmaste januarimånaden som någonsin uppmätts i Europa enligt Copernicus - Copernicus Climate Change Services. Ons, feb 05, 2020 06:30 CET Copernicus Climate Change Services (C3S) bekräftar att den globala temperaturen för januari 2020 – jämte januari 2016 – är den varmaste januarimånaden som någonsin uppmätts. I Europa var januarimånaden 3,1°C varmare än referensperioden och 0,2°C varmare än januari 2007. Det innebär att januari var den varmaste januarimånaden som uppmätts i Europa. Anomalier i yttemperaturer under januari 2020, relativt till de genomsnittliga temperaturerna för januarimånader mellan 1981-2010.

Copernicus: maj 2020 var globalt den varmaste majmånaden som uppmätts. Europa hade lägre temperaturer än genomsnittet - Copernicus Climate Change Services. Fre, jun 05, 2020 06:30 CET Anomalier i yttemperaturer under maj 2020 jämfört med majgenomsnittet under perioden 1981-2010. Datakälla: ERA5. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF Copernicus Climate Change Service (C3S) genomförs av European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) på uppdrag av EU. De publicerar regelbundet månatliga klimatnyheter som rapporterar om förändringar i globala lufttemperaturer, havsistäcken och hydrologiska variabler. ”Inte rimligt att rädda den globala tillväxtekonomin” Det är onekligen lite kusligt med elbilar i rörelse just för att de knappt hörs. Och framför allt är den näst intill ljudlösa bilen ett trafiksäkerhetsmässigt problem. Fotgängare och cyklister är helt enkelt vana vid att kunna höra att ett fordon närmar sig, och risken för att bli påkörd ökar förstås när man tar bort en av de klassiska signaler som tidigare skvallrat om att ett fordon närmar sig i hög hastighet.

Både i Europa och USA finns nu regler som gör gällande att både laddhybrider och elbilar måste höras ordentligt när de rullar. Summary of Solutions by Overall Rank. 23 smarta svar att ge till alla klimatskeptiker. Enligt klimatskeptiska sajter är människans påverkan på miljön minimal. Dessutom hävdar vissa att halten koldioxid i naturen är oroväckande låg. What does "Cherry Picking" Mean? (with picture) Vetenskap och Folkbildning. Utövare av cherry picking, eller körsbärsplockning som det kan kallas på svenska, lyfter bara fram den forskning som talar för ens egen ståndpunkt, och ignorerar, döljer, eller misskrediterar den som talar emot ens ståndpunkt. Cherry picking, körsbärsplockning, är när man i sin argumentation betonar de studier som stödjer ens position, medan man nedvärderar de studier som säger emot. Vetenskapliga studier innehåller alltid en rad möjliga felkällor. Därför måste man för att enligt den vetenskapliga metoden ha en chans att närma sig sanningen, upprepa undersökningen.

För att kunna uttala sig om hur det verkligen förhåller sig måste man titta på samtliga studier i frågan som håller tillräcklig kvalitet. Om de flesta av dessa pekar åt samma håll kan man konstatera att det finns bäst stöd för denna slutsats. Så bemöter forskarna klimatskeptiska argument - SVT Nyheter. Svar på tal om klimatet — Naturskyddsföreningen. 1. Det pratas ofta om sommaren 2018. Visst, den var extremt varm, men väder och klimat är ju inte samma sak? Även 50 år gamla klimatmodeller hade rätt.

Vid klimatmötet i Paris 2015 (COP21) beslutade de deltagande länderna om ett nytt klimatavtal om den globala temperaturhöjningen. Sverige toppar världslista – har det högsta anseendet. Uppskjuten lön, eller pension, är det du ska leva på när du har slutat jobba och består i Sverige av allmän pension, tjänstepension och privat sparande. 11 vetenskapliga svar på klimatförnekarnas favoritargument. En miljon år gammal is ska hjälpa oss förstå klimatet. Klimatet just nu: Så går världens kamp mot klimatkrisen. Medeltemperaturen ökar mer i Sverige än globalt. Så funkar koldioxidlagringen i Norge – långt under havsbotten.

”Vi klimatforskare stödjer Greta och skolungdomarna” Världsomspännande demonstrationer, initierade av ungdomar, ställer krav på samhälle och beslutsfattare att minska klimatpåverkan och skador på ekosystem. Isabella Lövin: Miljöpolitik ska inte slå mot landsbygd. MP: Miljöpolitik ska gynna landsbygd – inte skada den. Kanadas CO2-skatt ska delas ut till befolkningen. Kanadas regering kommer införa en kol­di­ox­idskatt vars intäkter ska delas ut tillbaka till med­bor­gar­na. Kanske kan denna modell bli mer populär än Frank­ri­kes höjda fos­silskat­ter, som står i centrum för de pågående franska pro­tes­ter­na. Pre­miär­mi­nis­ter Justin Trudeau har lovat att göra Kanada till fö­re­gång­a­re i kli­matom­ställ­ning, samtidigt som han har kri­ti­se­rats hårt för att godkänna massiv ol­je­ex­port till USA.

Sverige tredje bäst i världen på att göra nytta. Klimatkatastrofer kostade världen 900 miljarder 2018. Opinion I dag ska Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) återrapportera till talmannen hur förhandlingarna går. Sydsvenskans ledarsida tar avstamp i de senaste uppgifterna som tidningen tagit del av om att Malmö kommuns kostnader för ekonomiskt bistånd till flyktinginvandrare ökat under åren. Ledaren skriver att en överenskommelse mellan S och C på arbetsmarknadsområdet inte enbart behövs för att få till en ny regering utan även för att fler ska få jobb. Kravet på regeringen: ”Ge försvaret breddat uppdrag” Halten koldioxid i luften högre än på 800 000 år. Även 50 år gamla klimatmodeller hade rätt. Även 50 år gamla klimatmodeller hade rätt. Klimatförnekare brukar retoriskt fråga sig varför man ska tro på dagens prognoser, när de tidigare haft så fel. Men nu visar forskning att de tidiga klimatmodellerna inte alls var så dåliga som vissa tycks tro.

Tvärtom. Det var i början av 1970-talet som forskare började använda datorer för att förutsäga det framtida klimatet. Ungefär samtidigt som vi människor började förstå att våra utsläpp av koldioxid påverkar klimatet, utvecklades de första moderna datorerna. Men redan från början fanns en kritik mot dessa klimatprofetior. Så bemöter forskarna klimatskeptiska argument - SVT Nyheter. 11 000 forskare slår larm: Jorden är inne i en akut klimatkris. 11 000 forskare varnar för klimatnödläge i studie. Svenskarna som ifrågasätter klimatkrisen: ”Lättare när det är vamt” ”Människor vid kusterna kommer att drabbas hårt” Analyser: Vi har fortfarande foten kvar på gaspedalen. Forskare: Barn som förstår naturen tar hand om den bättre.

FN: Klimatförändringarna är värre än tidigare känt. Klimatet just nu: Så går världens kamp mot klimatkrisen. Klimatlarm: rekordutsläpp av växthusgaser. Rockström: Klimatskeptikerna blundar för glasklara forskningsresultat. Rockström: Klimatskeptikerna blundar för glasklara forskningsresultat. Kirk Sorensen: Thorium, an alternative nuclear fuel. Rapport: Vegetarisk kost är nödvändigt för klimatet. Europe heatwave: Why are temperatures on the continent soaring? Kanada är ett föredöme med sin stigande koldioxidavgift! - CCL Sverige. Dagens bilder av vattnets kretslopp invaggar oss i falsk trygghet. Tre sätt att beräkna klimatpåverkande utsläpp. Se de 800 000 år gamla luftbubblorna som överraskade klimatforskarna. Ny satellit mäter utsläpp av koldioxid - Vetenskapsradion. Följder av en global uppvärmning. Blir det verkligen varmare på jorden? Pär Holmgrens klimatskola, nyhet! Energimyndigheten: 100 procent förnybar el möjligt - Energi. Kärnkraftens utsläpp lika stora som flygets.