background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Ord och begrepp, yttryck

Källkritik. Lärarens svenska. Nordiska språk. Mitt lilla klassrum på nätet - Hem. Fånga förmågan. Grammatik. Studieteknik. Sagor. The Official Roald Dahl Website - Educators. Dikt. Talspråk och Skriftspråk. Läsa. Bokjuryn. Hur röstar man i Bokjuryn?

Bokjuryn

Du som är upp till 19 år, titta på den här filmen så får du det lätt förklarat. Är du röstrapportör finns det mer information här. Under fliken Material finns det även olika sorters listor och röstsedlar som kan underlätta när rösterna ska räknas och skickas in. Superkort manual för röstrapportörer: 1. Skriv ut och ge barnen röstsedlar, finns under Material 2.

Skriva

Sv 2. Lyssna. Läsfixarna. Stafettskrivning. Under två dagar har min ena etta fått arbeta med stafettskrivning.

Stafettskrivning

Det har varit en lyckad övning på alla sätt. Eleverna har varit mycket intresserade och engagerade och alla har varit aktiva från det att lektionerna har börjat till dess att de slutat. Förutom att vi har haft roligt har vi också lyckats beröra flera olika förmågor genom en enkel uppgift. Skrivprocessen.pdf. The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore.

Språkriktighet

Skiljetecken. Write. The Question Game: A Playful Way To Teach Critical Thinking. Tenth + Fourth. Läsbingo Sommar. Fem strategier för läsning av faktatexter. Vad har jag lärt mig av att läsa boken ”Att läsa faktatexter” (Gear 2015)?

Fem strategier för läsning av faktatexter

Jo, fem nya lässtrategier som är anpassade just till läsning av faktatexter. Här vill jag påstå att Gears bok fyller ett behov. Bilden nedan, förståelsestrategier för faktatexter, är bilden som hela boken bygger på. De fem strategierna visualiseras som pusselbitar som kan läggas på huvudet. Skriv. Att utveckla ett resonemang i svenska. c3b6vergc3a5ngsord-mapp.docx. Snowflake_paper.pdf. Skrivprocessen arbetsgång 2. Dagens 5 skrivning. Skrivprocessen7. Skrivprocessen1. Skrivprocessen2. Skrivprocessen3. Skrivprocessen4. Skrivprocessen5. Skrivprocessen6. Läs- och skrivportalen.

Skrivprocessen1. Skrivprocessen2. Skrivprocessen3. Skrivprocessen4. Skrivprocessen5. Läsprojekt grundmall. Aktiva eleverna under högläsning. Under ett par pedagogiska konferenser har vi behandlat högläsning och diskussionerna har då bland annat kretsat kring att det inte är alla elever som hänger med, förstår eller ens lyssnar under högläsning.

Aktiva eleverna under högläsning

Dessa diskussioner har lämnat en bitter eftersmak: Om det alltid är så att vi ”tappar” några elever vid högläsningstillfällena innebär det ju att ganska mycket undervisningstid är bortkastad för dessa elevers del. Någonting behövde göras och som så ofta när något behöver göras vänder jag mig till BFL och det tänkande som genomsyrar dess nyckelstrategier. Det var dags att utveckla mitt användande av nyckelstrategi 2: Att skapa aktiviteter som synliggör lärandet.Ibland får jag intrycket av att det vilar en aura av myspys kring högläsning (och när jag skriver högläsning i detta inlägg avser jag lärarens högläsning). Det är något man kanske ägnar sig åt på morgonen innan eleverna riktigt vaknat till, eller sist på eftermiddagen när de är trötta.

Att diskutera 1. Create. Skrivprocessen.pdf. Bilaga_5.pdf. Astrid Lindgren. Arkivet_Sprk_Drake.pdf. Dialekter för dig i skolan. Svenska Dialektmysterier Avsnitt 1 - Svenska Dialekter. Grannsprak_webb. Untitled.

Den klassiska berättarkurvan av Fröken JE. Moderna spökhistorier - svenska som andraspråk: Sopmonstret. Modersmål-Diktamen. Dagens 5 Lyssna till högläsn. Dagens 5 Läs tyst. Dagens 5 ordarbete. Dagens 5 skrivning. Skrivprocessen7. Skrivprocessen6. Skrivprocessen5. Skrivprocessen4. Skrivprocessen3. Skrivprocessen2. Skrivprocessen1. Skrivprocessen arbetsgång 1. Min mapp "Bilder att skriva och samtala om" på Pinterest. Digitala spåret - Länkar för SFI - Svenska för invandrare - Språkövningar och... 1st International Collection of Tongue Twisters. De eller dem? Grammatikbolaget: Vad är substantiv?

Om KP - KP-webben. I tidningen KP kan du läsa om allt som är viktigt i livet; från vänskap och kärlek till sport, nöje, nyheter, djur, idéer och tips, reportage, pyssel, klurigheter och roliga historier.

Om KP - KP-webben

Allt får plats! Malinsklipp Kunskapskraven - Förmågan Att Kommunicera i Skrift Hur? När? Varför? Att skriva ett bra svar. Jag har precis kört igenom en typ av lektionspass som jag verkligen gillar.

Att skriva ett bra svar.

Inte för att det är det mest lustfyllda vi gör kanske, utan för att jag alltid går från de lektionerna med känslan att eleverna verkligen har lärt sig något. Vilket ju alltid känns tillfredsställande. Jag brukar vika någon eller några lektioner under varje läspass till att prata om kvalitet i elevsvar. Vi kan också kalla det: hur du skriver ett bra svar, eller: att tänka på när du resonerar kring en text. I detta fallet har klassen läst Häxfeber, en skönlitterär bok om häxprocesser i det medeltida Danmark. Den här gången gjorde vi så här: 1. 2. Argumenterande genre. Svampavslut. Nu har vi för första gången jobbat med den argumenterande genren i vår klass.

Argumenterande genre. Svampavslut.

Kreativt skrivande. Barnhagen » Sagopedagogik. Sedan 2002 har vi på Barnhagens förskola arbetat med sagopedagogik.

Barnhagen » Sagopedagogik

Jannica, Mia och Mia var med sedan start då Barnhagen blev en förskola med sagopedagogik som inriktning. Utbildningarna till diplomerad sagopedagog leds av Maria Rossövik, grundaren av Sagokompaniet. Just nu är fyra av oss som jobbar på Barnhagen diplomerade sagopedagoger och Linnéa går sin sagopedagogutbildning just nu och är klar till sommaren. Sagotorget-Startsidan. Om du inte tidigare har berättat sagor eller andra berättelser för barn är första steget att börja bygga upp din repertoar.

Sagotorget-Startsidan

Då gäller det att dels välja sagor som passar för dem du skall berätta för och dels att du skall lära in de sagorna. Välja saga - ur barnens perspektiv När du väljer saga måste du fundera på vem det är du skall berätta den för. Bildordlista. Filmen om läsfixarna. Skrivprocessen arbetsgång 2. Skrivprocessen arbetsgång 1. Olika_slags_fragor. EN LÄSANDE KLASS. Argumenterande genre. Svampavslut. EN LÄSANDE KLASS. EN LÄSANDE KLASS. Läs- och skrivportalen. Storyplayer JS:   “HUSET”  Ett skrivprojekt Kapitel 1.