background preloader

Källkritik

Facebook Twitter

Skapa fejkade webbsidor till undervisning i källkritik. Startsida - Statens medieråd. Digitala lektioner Ämnesområde: Digital källkritik och Årskurs: Åk 4-6. Så viralgranskar du videoklipp. Fejkade nyheter. Syfte Vilken betydelse har budskap, avsändare och syfte vid bedömningen av en källas tillförlitlighet?

Fejkade nyheter

Eleverna ska veta hur de kan gå tillväga för att avgöra om en nyhet eller sann eller falsk. Vilka frågor kan eleverna ställa till nyheten för att bedöma trovärdigheten? Metod Läraren går igenom följande begrepp och på vilket sätt de är relevanta: Olika källor; skriftliga, muntliga och materiellaFörsta-, andrahandskällorAvsändare och syfte (budskap)Aktuellt, eller äldre nyheter? Fler frågor att ställa till en nyhet Om avsändaren: Vem är författare? Eleverna kan fundera på hur ofta de ställer den sortens frågor till sig själva när: de ser på tv-nyheterna,läser i tidningen,hör något som föräldrarna berättar,hör något som en kompis berättar,ser en nyhet på sociala medier.

Vad är viral? Viral (virus) är en snabb spridning av fenomen mellan individer i sociala nätverk. Uppgifter att jobba vidare med Vilka fejk/satirsidor känner du till? Vi fortsätter med Konspirationsteorier. Uppgift Fler källor. ArtikelSök - Vilka källor kan du lita på? Lektionstips arkiv. Ämnesproven åk 6, 2013 « Nationella prov och bedömningsstöd för SO-ämnen. Elakheter som lagbrott - Barn, unga och medier. Tisdagskollen med Farzad: Farzad och de fem superfrågorna - UR Barn.

Klassiska fotobluffar och bildmanipulation. Moderskeppet Moderskeppet ger dig ny kunskap och hjälper till med problem i foto, design, webb och video.

Klassiska fotobluffar och bildmanipulation

Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.Mer om oss Kontakta oss Vi finns i Jönköping. Hitta hit. Vi finns där internet finns. Kallkritik: att hitta korrekt information på internet. Postat denfebruari 17, 2010 Taggar: Aftonbladet, Annika Lidne, Bilddagboken, Björn Falkevik, Disruptive Media, DN, Expressen, Facebook, Google, Information, Internet, Internetkunskap, Jennifer Bark, Jerry Silfwer, Källa, Källkritik, Lärare, Mimersbrunn, Skolungdomar, Sociala Nätverk, Sofia Mirjamsdotter, Sondera, SvD, Therese Göterheim, Twitter, Uppsatser, Utbildning, Wikipedia Kommentarer: 17 Responses I den här filmen får du lära dig de viktigaste grunderna i att tänka kritiskt och hitta korrekt information på internet samt tips på webbplatser där du kan hitta användbar och pålitlig information, beroende på vad det är du letar efter.

kallkritik: att hitta korrekt information på internet

Medverkande: PR-konsulten Jerry Silfwer aka @doktorspinn Jerry är kommunikationsrådgivare och affärsområdeschef på PR-byrån Springtime. Han bloggar på PR-bloggen Doktor Spinn, Springtime-bloggen samt på SSBD. Frågor du får svar på i den här filmen är: Hur värderar du informationen från en sökning? Tidningsveckan 2016: FRIA MEDIER 250 år.

Publicerad: 03 augusti 2016 Lektionsförslag för grundskolans yngre elever Under Tidningsveckan uppmärksammar vi att Sverige har världens äldsta tryckfrihetsförordning från år 1766.

Tidningsveckan 2016: FRIA MEDIER 250 år

Vecka 41,10–14 oktober, inbjuder vi alla lärare på grundskolan och gymnasiet att fokusera på det fria ordet. Flertalet av våra dagstidningar erbjuder papperstidningar till undervisningen men det går också bra att utgå från nättidningar. På den här sidan ligger lektionsförslagen för mellanstadiet, som också kan passa för andra elever på grundskolan. Kunskap och lek fk-år3 Lektionsförslag för de yngre Tidningsveckan 2015 Planera för deltagande i Tidningsveckan under vecka 41! Vi har planerat för att din klass ska kunna arbeta med dagstidningen varje dag under vecka 41 och presenterar därför fem lektionsförslag. Måndag: Lär känna er dagstidning ATT LÄSAMånga elever är inte vana vid att det finns dagstidningar i klassrummet. Så här första dagen tror vi att eleverna vill bläddra och läsa lite här och där.

Inspirerande gratismaterial 2 - Natur och Kultur. Läs och förstå faktatexter Inspirerade av aktuell forskning har vi sammanställt minilektioner som passar före, under och efter läsning av faktatexter.

Inspirerande gratismaterial 2 - Natur och Kultur

Du finner dem i broschyren Läs och förstå faktatexter. Använder du PULS fungerar alla tipsen utmärkt. Elevmaterial och lärarinstruktioner som hör till skriver du ut gratis nedan. Kopieringsunderlag. Lärportalen. Beställ kostnadsfritt material - Natur och Kultur. Tisdagskollen med Farzad: Farzad och de fem superfrågorna - UR Barn. Zick Zack ; Sökrummet åk 4-6 Lärarhandledning med kopieringsunderlag. Media Smart. En skrivmall och en stödstruktur för källkritiskt resonemang. Det vimlar av begrepp kring källkritiken…men hur reder jag i detta virrvarr och skapar en struktur att hjälpa mina elever att ta sig från a till b?

En skrivmall och en stödstruktur för källkritiskt resonemang

Och vad ska jag som lärare bedöma? Och hur lär jag ut hur man söker och väljer ut när jag själv inte är så bra på att hitta upplägg. I detta inlägg hoppas jag ge dig verktygen för att kunna bedriva undervisningen och även fullfölja bedömningen. Genom en skrivmall/stödstruktur kan eleverna ta sig genom processen och i en matris vet du vad du ska bedöma som lärare. Banken för att visa hur man söker och väljer ut hoppas jag vi kan bygga vi upp tillsammans. Ordmoln med källkritiska begrepp gjord i Tagxedo Vad utgör bedömningen? Många ämnen berörs av hur man kan kan undervisa kring begreppet källkritiskt resonemang. Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från /…/ källor och för då /…/ resonemang om informationens trovärdighet och relevans. Hur kan jag hjälpa eleverna att få stöd för sitt skrivande? MIK för mig - digital utbildning - Barn, unga och medier.

Metro posterA3. Lilla Viralgranskaren.