background preloader

The Official Roald Dahl Website - Educators

The Official Roald Dahl Website - Educators

http://www.roalddahl.com/home/teachers

Related:  EngelskaLäsaInteressant

Läsa direkt i webbspelaren - Legimus Nu lanserar vi webbspelaren för att läsa talböcker direkt i webbläsaren i din mobil, surfplatta eller dator. Den är än så länge en Beta och vi arbetar vidare med den. Med webbspelaren kan du läsa talböcker direkt i din webbläsare. Life on Scilly – pedagogfredrik Den här serien från UR är helt underbar. I sex avsnitt får vi följa ungdomarna Tom, Amy, Harry, Shamus och Jess. Vi får följa deras liv, tankar, drömmar, skola, hobbies och mycket annat från deras liv på de vacka Scillyöarna utanför Englands sydvästkust. Varje avsnitt är ca 15 minuter och man kan välja om man vill ha svensk, engelsk, eller ingen text. Jag har använt den här serien till åk 6, 7, 8 och 9.

ojabybibliotek.wikispaces För att samtala om böcker med eleverna krävs oftast en hel del förberedelse. Givetvis fungerar även de spontana samtalen men ibland vill man ha frågor att utgå ifrån och förslag på arbetssätt och uppgifter kring boken. Här finns länkar till förlag som har egna lärarhandledningar till sina böcker, lärarhandledningar gjorda av pedagoger och bibliotekarier som jag har hittat via nätet, samt det material jag som skolbibliotekarie själv har arbetat fram. Generella frågor för samtalsledaren. Uppdelat med en sida per samtalsinriktning: huvudperson och andra karaktärer, miljö och problem samt sammanfattning.Chambersfrågor på lappar som eleverna får dra när boken är färdigläst och svara på. Observera att detta är ett .docx-dokument och därför automatiskt sparas ner på din dator när du klickar på länken.

"Som Berlin på DDR-tiden" - but I have a dream... - Sara Bruun Den tredje måndagen i januari är en nationell helgdag i USA. Då hedrar man minnet av Martin Luther King Jr och lyfter fram vad han stod för, nämligen alla människors lika värde oavsett bakgrund. I år är Martin Luther King – dagen den 18 janauri. Med tanke på vad som pågår i Sverige just nu och i Skåne i synnerhet önskar jag att vi också stannar upp och tänker till. Svenska Dagbladet rapporterar om att det är Som Berlin på DDR-tiden och Människosmugglare står redo med båt för att ta flyktingar till Sverige.

Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel …’Reuterswärd’ kommer från en kund som brukar lämna in sina kostymer hos oss, han spelar handboll, har tre barn och är släkt med en bergsklättrare som dog på Mount Everest, släktingen alltså, kunden mår bra, han kom förbi i förra veckan för att plocka upp sin tvätt…” det låter kanske konstigt men plötsligt var det som att allt som var jag, jeansen och luvtröjan och ärret och händerna blev en del av något annat, som om jag var något mer än den jag var, ungefär på samma sätt som när jag skrev ”Anders Reuterswärd” på ansökan…” på parkeringen skulle ni kunna visa SECRET LIFE som består av en gigantiskt stor rysk docka, och när jag säger gigantisk så menar jag ­gigantisk, alltså typ tio meter stor, den behöver minst fyra parkeringsplatser för att stå stadigt och det är viktigt att den är bra gjord och verk­ligen ser ut som dom där ryska dockorna som finns i leksaksstorlek…”

Högläsningstider - Biblinord Högläsning ger tillfälle för mysiga stunder. Det berikar språket och läsförståelsen. Vi tipsar om bra högläsningsböcker. Den 10 november startar årets Barnboksvecka och Nordisk biblioteksvecka med Kura skymning. Vi slår därför ett slag för högläsning. Högläsning är inte bara stämningsfullt utan det för även med sig flera andra positiva aspekter. INTRODUCTION - Themework ”The Hotel Mystery” Årskurs 5 läser just nu ”The Hotel Mystery”, eller ”Hotellmysteriet” av Martin Widmark. Vi högläser boken tillsammans i helklass. Efter varje kapitel antecknar vi svåra/nya ord som vi också översätter. De som tycker att det är svårt att hänga med i förståelsen får en egen kort genomgång på svenska tillsammans med bilderna i boken. Samtidigt har jag introducerat verb och hur man böjer dessa, och varför.

6-9 Det här är avdelningen om att läsa prosa och här finner du förslag på olika övningar till Selma Lagerlöfs texter. När du läser hennes texter och arbetar med dem, hoppas vi att du kommer att tycka att Selma Lagerlöf är en både intressant och rolig författare, som fortfarande har något att säga oss. Övningarna kommer också att utveckla din förmåga att läsa andra författares texter, eftersom du får träna olika lässtrategier genom att samtala om, reflektera över, dramatisera, diskutera och koppla innehållet i texterna till dina egna erfarenheter. Texter blir faktiskt bättre av att läsaren är aktiv och bidrar med sin egen inlevelse och fantasi. Vi har gjort många uppgifter och det är inte alls tänkt att alla ska göra allt, utan ge dig och din lärare valfrihet att tillsammans välja vad ni ska arbeta med. De flesta övningarna innebär någon form av samtal och samarbete med dina klasskamrater.

Related: