background preloader

Läsa

Facebook Twitter

Slottsjordsskolan Jorden 5. Facebook. Watch - Upptäck. 197429 3 Lasmysteriet. Läsmysteriet: Mysteriet med den inlåsta änkefrun. Facebook. Vill du veta mer om pristagarnas verk? Läsnycklar är handledningar för dig som vill veta mer om våra pristagare och deras verk.

Vill du veta mer om pristagarnas verk?

Läsnycklarna ska dels ge bakgrund om författaren eller illustratören, dels berätta litet om temata och stilistik i något eller några av pristagarens verk. De är tänkta att kunna användas i bokcirkeln, för skolarbetet eller som inspiration till vidare läsning. Det finns 17 läsnycklar till verk av 14 pristagare. Läsnycklarna är skrivna av medlemmar i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Läsnycklarna är gratis att använda och enkla att ladda ner. Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson Anden, döden och tulpanen av Wolf Erlbruch Om jag försvann av Meg Rosoff Hemligt-trilogin av Barbro Lindgren. PULS 1-3 - Natur och Kultur.

Vet du om att du kan förändra ditt barns liv? Vårbyskolans elever släpper ny app för boksamtal. Igår släppte mellanstadieelever på Vårbyskolan i Huddinge ett digitalt läromedel i form av en app för boksamtal.

Vårbyskolans elever släpper ny app för boksamtal

Barn, lärare och föräldrar i hela Sverige kan ha nytta och glädje av appen. Appen ”Boksamtal” är resultatet av ett språkutvecklande och entreprenöriellt projekt som pågått under flera månader. Syftet är att stärka läskulturen och öka intresset för skönlitteratur. Bladen brinner – podcasten. Sanning eller konsekvens – Sidekicks på rIKTigt. Att tillsammans i klassen dela upplevelser från gemensam läsning är en god ingång till lärande.

Sanning eller konsekvens – Sidekicks på rIKTigt

Att läsa och därigenom få en gemensam upplevelse att utgå ifrån är så givande på många plan. Boken Sanning eller konsekvens skriven av Annika Thor har sedan ett par år sedan varit ett återkommande inslag i min undervisning tillsammans med eleverna i år 6. Över tid har planering och arbete förändrats och utvecklats på olika sätt.

I planen inför arbetet finns förväntningar på arbete och lärandet nedskrivna.LPP_Sanning eller konseksvens år 6 Genom arbetet har vi delat in eleverna två-tre elever i varje grupp. Vid uppstarten av arbetet mailade jag ut en mall till eleverna i vilken de har haft som uppgift att dokumentera kring sina upplevelser av läsningen. SVJ – lektionsplaneringar. Passa på att läsa Roald Dahls bok SVJ nu när den har filmatiserats!

SVJ – lektionsplaneringar

En underbar berättelse med ett otroligt fantasifullt och innovativt språk! På RoaldDahl.com finns fantastiskt inspirerande lektionsplaneringar till hans böcker. LegiLexi - Har du någonsin undrat vad som hände sedan... Stationsläsning. Läsning behöver tränas på många olika sätt.

Stationsläsning

Nedan beskrivs flera olika sätt att göra stationsläsning på. 1. Fasta stationer Jag plockade fram ett antal småböcker i olika svårighetsgrad. Varje elev fick ett protokoll (MALL) där de skulle skriva namn. Välj en bok. Smarta Läsare: Läsdiplom - språngbräda till ökat läsintresse. Jagharläst.se. Läsutmaning.

Läsfixarna

Läsförståelse. Bokpratsspel ny version. 61243 Lasbingoruta2. 61249 Lasbingoruta1. Läsbingot barnensbokklubb by Barnens Bokklubb. Bokcirkel – upplägg och struktur. Här kommer ett tips till er som arbetar med bokcirklar och boksamtal.

Bokcirkel – upplägg och struktur

Det är såklart med inspiration från En läsande klass och våra fantastiska läsfixare! Under fyran bestod den mesta läsningen av just En läsande klass och nu när mina elever har börjat femman tänkte jag att läsningen skulle bestå främst av bokcirklar av olika slag. Jag bifogar nedan färdigt material som man kan använda rakt av om i gillar det. Detta blir första gången mina elever får arbeta med bokcirklar och jag har en ganska stor spridning på läsförmågan hos dem så det innebär en relativt enkel bok till första omgången.

Dessutom såg jag stora vinster med att ha samma bok så här första gången med klassdiskussioner, vilket resulterade i den lättlästa men med det fantastiska innehållet, Rädda Ali av Torsten Bengtsson. Jag älskar bokcirklar och ser stora fördelar med att läsa och sen diskutera böckerna med varandra. Här kommer materialet ni kan ladda ner: Bokcirkel schema och struktur. Tsatsiki LHL arbetsuppgifter. Katitzi%202 LHL. Katitzi LHL arbetsuppgifter. Matris läsfixarna. SVJ – lektionsplaneringar – #mellanstadiebloggen [SVENSKA] Bokmärken. Jag såg de här häftiga bokmärkena och ville göra en egen variant, så här kommer de!

Bokmärken

Det finns fyra olika ark med bokmärken. Storleken kan skilja sig något mellan bokmärkena. Färglägga får du göra själv! Klipp sedan ut bilden och limma på en bit färgad kartong eller kraftigt papper. Vérification de sécurité nécessaire. Lässtrategimatris 2. Matris läsfixarna. Att själv få komma på vad man inte kan! Idag provade vi att använda mini-post-it-lappar när vi läste om ”Nedbrytning” i vår NO-bok.

Att själv få komma på vad man inte kan!

Ett arbetssätt som beskrivs i boken ”Läsdidaktik” av Astrid Roe. Hon kallar den här strategin för ”kontrollera läsningen”. Detta arbetssätt stimulerar eleverna att ta kontroll över och övervaka sin egen läsförståelse. Jag började med att berätta att vi skulle utveckla vår metakognitiva förmåga under vår NO-lektion. Jag skrev metakognition på smartboarden och plockade fram symbolen för metakognitiv förmåga (vi använder dessa bilder: Thebig6). Först gick vi igenom rubrikerna, bilder och bildtexter för uppslaget vi skulle läsa. Därefter fick de i uppgift att sätta in post-it-lappar i boken, varje gång de kom till något som de inte förstod och varje gång de lärde sig något nytt. + = är helt nytt för mig – det visste jag inte”?

Eleverna fick sedan arbeta i par och 4:orna läste texten högt för 3:orna. Läsförståelsestickor. Lektion-se_22015_Mio_min_Mio. Läsförståelsestrategin Att skapa inre bilder. Läsförståelsestrategier i praktiken.

Läsförståelsestrategin - Att ställa frågor. Corner Bookmarks How To & Designs. Boktokig: Läsbingo för barn 2016. Spegelvänd: Spegeln - UR Skola. Nytt barnprogram vill ha läsglädjen tillbaka.