background preloader

IKT

Facebook Twitter

Digitala verktyg att använda i undervisningen.

Att knäcka läskoden. Att knäcka läskoden, det är bland det häftigaste man kan vara med om.

Att knäcka läskoden

Helt plötsligt kan man börja läsa alla de bokstäver som finns runtomkring en. Bokstäverna blir till ord och orden blir till meningar. Samtidigt börjar man själv också skapa ord och meningar. Ofta skriver man så som det låter och det där med interpunktion och mellanrum mellan ord är ingenting man inledningsvis har koll på. Här är ett exempel "Nuskajagjörafiskentilensombi" (Nu ska jag göra fisken till en zombie). Bilden med exempeltexten kommer från ett digitalt verktyg som kan användas i undervisningen redan med de elever som precis börjat läsa och skriva men också för de elever som är äldre och redan har knäckt läskoden. Verktyget heter StoryBird och går ut på att man skapar egna sagor utifrån bilder och illustrationer som finns i programmet. StoryBird fungerar både på dator och surfplatta, så länge man har Internetuppkoppling. Visat på SETT - hur du KAN göra en Canva. På SETT visade jag i LR:s monter hur jag dels använder Canva men även hur du själv kan göra en Canva.

Visat på SETT - hur du KAN göra en Canva

Om du vill ta del av hur jag organiserat Canvorna utifrån förmågorna i mitt klassrum kan du kika här. Canva är en webbsida där du kan skapa posters eller bilder för t ex din undervisning, för blogginlägg eller inbjudningar. Jag använder mig själv ganska ofta av programmet som är både lättanvänt och gratis (om du väljer gratis varianterna). Då jag ofta delar instruktioner till eleverna i förväg så de kan ta del både innan en lektion, men även i efterhand, tänkte jag att för er som missade presentationen ska få möjlighet att ta del av den i efterhand via filmklippet nedan. Det är en flipp för det utvidgade kollegiet så att ni kan få ta del av lite av det som fanns att se på SETT om ni inte var där. Presentationen som syns i filmen utgår från redigeringsfunktionen i Canva, dvs där du skapar din poster. Hur du skapar flera flikar. Digitala lärresurser. #GAFE, Vad kan man använda det till?

Igår så tweetade Katarina Lycken Rüter en hel del tankar kring Google Apps For Education, även kallad GAFE.

#GAFE, Vad kan man använda det till?

I skolSverige är det väldigt olika kring hur man kan/får använda detta i sin undervisning. På min skola använder vi GAFE tillsammans med våra elever och har mycket nytta av detta. Använder det själv varje dag, både på jobbet och privat. Då jag tycker att alla borde få använda detta verktyg i sitt arbete tillsammans med eleverna gick jag lite igång på detta. Frågan kom; Men vad gör ni med GAFE som är så bra? Här kommer mina tio-i-topp grejer att använda GAFE till (utan inbördes ordning) 1. 2. 3. 5. På begäran: #flipsv och #GAFE för yngre elever i samarbete med @SwensonAnna Lånat struktur av @Askeback. Vi hade en planerad hangout idag, @sarabruun3, jag och ett helt gäng som hänger på twitter och ventilerar, planerar, delar och delar och delar.

På begäran: #flipsv och #GAFE för yngre elever i samarbete med @SwensonAnna Lånat struktur av @Askeback

Till mångas glädje. Frågan kom hur vi i de yngre åren använder Google Apps for Education – förkortat GAFE. Vad gör vi? Vilken nytta har vi av de olika funktionerna? Varför ska man ha det? @Askeback bloggade om 10 anledningar att använda Google och det är en bra början. En plats att samla dokument och arbeten från olika appar i iPaden. Skapa en blogg. De tre grundverktygen i Google Drive. Vattenmolekyler och Google Drive - Mia Kempe. I mitt förra blogginlägg berättade jag om ett studiebesök på Woodcroft Primary School i London.

Vattenmolekyler och Google Drive - Mia Kempe

Under besöket fick vi se många bra exempel på hur digitala verktyg kan användas i skolan. Ett exempel på detta var en lektion i engelska då eleverna arbetade med berättande texter i molntjänsten Google Drive. Eleverna, som arbetade i par, kunde hela tiden följa klasskamraternas arbete både på sin egen skärm och på Smartboarden. Läraren gick runt bland eleverna, kommenterade och gav feedback. Arbetssättet gjorde att eleverna på ett enkelt sätt kunde få tips på, både av läraren och av klasskompisarna, hur de kunde förbättra sina texter. Väl hemma i Sverige bestämde jag mig för att testa Google Drive i min klass.

Eftersom vi inte arbetat i något Google verktyg tidigare fick jag innan lektionen skapa ett Google konto för klassen. Veckans tips: Lär dig mer om Google Drive: Mikael Bruérs blogg om de tre grundverktygen i Google Drive. Släng inte pennorna än! - Mia Kempe. Att utveckla sin undervisning och att hela tiden sträva efter att hitta bättre metoder och pedagogiska grepp är en viktig del av läraryrket.

Släng inte pennorna än! - Mia Kempe

Ett sätt att få nya perspektiv är att besöka skolmässor och göra studiebesök. Schysst på nätet - Mia Kempe. Den sista tiden har jag märkt en förändring i hur barnen i min klass umgås med varandra på sin fritid.

Schysst på nätet - Mia Kempe

Tidigare pratades det mest om lek, träning och annan samvaro tillsammans. Nu har många elever fått egna mobiltelefoner och en del har också börjat att umgås via sociala medier, t.ex. Instagram eller Snapchat. Än så länge verkar det skötas på ett snyggt sätt, men av erfarenhet (både som lärare och förälder) vet jag att det kan ändras relativt snabbt. Plötsligt finns det nya arenor för konflikter och missförstånd. I skolan har vi pratat relativt mycket om vad eleverna bör tänka på innan de publicera en text på webben. Min plan är att inom den närmaste tiden ha en lektion då vi ska prata om ”nätetik”, d.v.s. hur vi ska agera för att vara en schysst kamrat på nätet.

Classroom. GAFE. Try Flubaroo Now - Welcome to Flubaroo. Tips for Teachers Who Wish to Use YouTube in Classroom. Teaching tools.