background preloader

Psykologia

Facebook Twitter

Kasvomaskit muuttavat tapaa, jolla havainnoimme toisia – Inho voidaan tulkita vihaisuudeksi, ilo ja suru neutraaleiksi tunnetiloiksi. Aivot prosessoivat toisen ihmisen kasvoja kokonaisvaltaisesti.

Kasvomaskit muuttavat tapaa, jolla havainnoimme toisia – Inho voidaan tulkita vihaisuudeksi, ilo ja suru neutraaleiksi tunnetiloiksi

Maski sekoittaa havainnointia, tutkimus kertoo. Suojat ovat välttämättömiä, tutkija muistuttaa. Muista hengittää Suomalaistaustainen Emma Seppälä tutkii onnellisuutta Stanfordin ja Yalen yliopistoissa. Nyt hän kertoo, mikä on kestävän onnen salaisuus. Tasa-arvoa kouluun Jako ”tyttöjen ja poikien juttuihin” on edelleen kouluissa ongelma, sanoo emeritaprofessori Elina Lahelma, joka on tehnyt töitä tasa-arvon puolesta vuosikymmenten ajan. Kiukutellaanko teillä töissä? Ei pitäisi, mutta tunteet saa silti tuoda työpaikoille – tutkimushanke vahvistaa tunteiden hyödyn töissä.

Miten ihmeessä tunteet liittyvät työelämään?

Kiukutellaanko teillä töissä? Ei pitäisi, mutta tunteet saa silti tuoda työpaikoille – tutkimushanke vahvistaa tunteiden hyödyn töissä

Kun toimitusjohtaja Petri Mölsä kertoi tunnekoulutuksista Tampereen Tilapalveluiden johtoryhmässä, ensimmäinen keskustelu käytiin siitä, että miksi tunteita ylipäätänsä pitäisi vatvoa. Tilapalvelut on osakeyhtiö, joka tekee rakennushankkeita ja ylläpitää kiinteistöjä. Ja kyllä, vastassa oli ennakkoluuloja tunteiden käsittelyä kohtaan, Mölsä myöntää. – Ollaan inisinöörilähtöinen tekniikan alan toimija. Art-2000007638976. Muistammeko oikein? Pysyviä lapsuusmuistoja alkaa syntyä noin kolmevuotiaana. Muistot ovat kuin palapelejä, jotka koostuvat muistijäljistä, muiden kertomasta – ja aika usein myös täysin fiktiivisistä tapahtumista. Entä jos lapsi ei saa kavereita koulussa? Suomessakin esiintynyt kuulu psykologi kaadettiin jalustaltaan – Toistakymmentä tutkimusta poistettu tiede­lehdistä. Kahdeksan tehokasta tuntia on harhainen tavoite – Mona Moisala on aivoinfarktin kokenut aivotutkija, ja hänen mukaansa nykyinen työelämä on rikkomassa meidät.

Päähän poraamisen aika. Kun lapsi raivoaa, psyko­terapeutti Pia Penttala tekee ratkaisun, joka ei tulisi monelle vanhemmalle mieleen – Televisiosta tuttu ”supernanny” kertoo, mikä on aikamme suurin ongelma lasten­kasvatuksessa. Aina huolissaan - Ahdistuneisuushäiriö. Lähes jokaisessa ihmisessä on vähän psykopaattia, narsistia ja machiavellimaista juonittelijaa. Joissain meistä nämä piirteet hallitsevat persoonallisuutta. Kunpa jaksaisi tehdä töitä 23-vuotias Ronja ja tuhannet muut nuoret päätyvät pysyvästi työkyvyttömiksi, koska heidän sairauksiaan ja ongelmiaan ei ole tutkittu kunnolla eikä hoidettu oikein. Keinoja kuitenkin olisi. Työpaikan ilmapiiri heijastuu kauemmas kuin uskoisi - tunnetaidot.

Tutkimus: lapsuuden asuinympäristö näkyy varttuneempana geeneissä. Psykologia Itsekäs muistaa tekonsa väärin – ihminen ajattelee käyttäytyneensä anteliaasti, vaikka tosiasiassa on kitsastellut. Mitä äiti sanoisi? Vaativien vanhempien lapsesta saattaa kasvaa korostuneen itsekriittinen aikuinen. Hyvän elämän eliittiopinnot. Vapaa tuntemaan - Hyvinvointi. Äly ennustaa elämän - Tiede. YO-unelmia.docx - Microsoft Word Online. Miksi toinen riemuitsee ja toinen ahdistuu koronarajoitusten purkamisesta? Kaksi luonteenpiirrettä auttaa nyt selviämään, molempia voi opetella. Uskallanko päästää lapsia kouluun?

Miksi toinen riemuitsee ja toinen ahdistuu koronarajoitusten purkamisesta? Kaksi luonteenpiirrettä auttaa nyt selviämään, molempia voi opetella

Mitä jos etätöistä pitää palata työpaikalle? Osaa suomalaisista koronarajoitusten purkaminen voi ahdistaa enemmän kuin rajoitusten aloittaminen kertarytinällä. Miksi näin, jos kerran suuri osa on odottanut normaalin elämän paluuta kuin kuuta nousevaa? Pienikin lapsi voi oppia tunnetaitoja, nämä 14 harjoitusta auttavat sietämään ikäviä tunteita - Perhe.

Ihminen ei voi valita itsetuntoaan, painottaa psykologi – missä menee terveen itsekriittisyyden raja? - Terveys. Huono itsetunto voi näkyä myös toisen yläpuolelle asettumisena tai itseihanteisuutena.

Ihminen ei voi valita itsetuntoaan, painottaa psykologi – missä menee terveen itsekriittisyyden raja? - Terveys

Miten suoriuduin työtehtävästäni? Miltä näytän tänään? Olenko tarpeeksi hyvä ystävä, kumppani tai vanhempi? Entä kuinka voisin vielä kehittää itseäni? Itsensä tutkailu ja arvioiminen kuuluvat ihmiselämään oleellisella tavalla. Osa meistä on lakannut pelkäämästä, vaikka ei pitäisi – Oman kehon voi huijata rauhalliseksi, kriisipsykologi neuvoo - Elämä. On kulunut yli kuukausi siitä, kun Suomeen julistettiin poikkeustila koronavirusepidemian takia.

Osa meistä on lakannut pelkäämästä, vaikka ei pitäisi – Oman kehon voi huijata rauhalliseksi, kriisipsykologi neuvoo - Elämä

Nyt Suomessa ja muualla Euroopassa on ruvettu keskustelemaan erilaisten rajoitusten asteittaisesta purkamisesta. Uudenmaan eristys purettiin keskiviikkona ja ihmisten mieliin patoutunut paine mökkikauden avaamisesta alkoi purkautua. Liikenne valtateillä lisääntyi nopeasti. Yli neljä viikkoa poikkeusoloja on pitkä aika kenelle tahansa. Rajoituksiin löysästi suhtautuvista asiakkaista ovat kertoneet esimerkiksi kaupan kassat ja muut palvelutyöntekijät. Miksi toinen leipoo ja toinen lamaantuu karanteenissa? Temperamentti selittää, miten reagoimme – kriisin selviytyjä voi yllättää silti. Kaveri on näköjään leiponut pirteänä korvapuusteja.

Miksi toinen leipoo ja toinen lamaantuu karanteenissa? Temperamentti selittää, miten reagoimme – kriisin selviytyjä voi yllättää silti

Ihanaa, kun voi tehdä töitä yksin kotona, hän sanoo. Minua lähes itkettää, kun näen työkaverit vain ikkunan läpi. Mistä on kysymys? Miksi ihmiset reagoivat koronavirukseen tuomaan uhkaan ja rajoituksiin niin eri tavalla? Mielenterveyden ongelmat nousivat työkyvyttömyys­eläkkeelle siirtymisen suurimmaksi syyksi: ”Historiallinen muutos” - Talous. Kolmannes työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisistä johtui viime vuonna mielenterveyssyistä, ilmenee Eläketurvakeskuksen (ETK) luvuista.

Mielenterveyden ongelmat nousivat työkyvyttömyys­eläkkeelle siirtymisen suurimmaksi syyksi: ”Historiallinen muutos” - Talous

Aiemmin yleisin syy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle on ollut tuki- ja liikuntaelinten sairaus. Nyt mielenterveys nousi kärkisijalle ensimmäistä kertaa. ”Tätä voidaan pitää historiallisena muutoksena. Mielenterveyssyistä myönnettyjen eläkkeiden määrä on kasvanut 20 prosenttia vuodesta 2016”, ETK:n tilastoyksikön päällikkö Tiina Palotie-Heino sanoo tiedotteessa. Hengittäminen on yksi harvoista keinoista, joilla ihminen voi itse rauhoittaa hermostoaan – tässä ohjeet kolmeen helppoon harjoitukseen - Elämä. Tunnistamaton häiriö - Hyvinvointi. Onnellisesti lahjakas - Elämä. ”Stereotypiaharha” lisää tyttöjen pahoin­vointia: ”Tyttöjen pitäisi olla hyviä koulussa, kauniita, ja vielä muodostelma­luistelun maailman­mestareita” - Kotimaa.

Psykiatrisia diagnooseja vilisee nykykulttuurissa – mistä on kyse? Nykykulttuurissa psykiatrisia diagnooseja esiintyy tiuhaan ja niitä käytetään monin tavoin.

Psykiatrisia diagnooseja vilisee nykykulttuurissa – mistä on kyse?

Diagnooseista on tullut itseymmärryksen välineitä ja osa nykyistä ihmiskuvaa. Toimittaja, väitöskirjatutkija Jani Tanskanen avaa ilmiötä uudessa radiosarjassaan Diagnoosit keskuudessamme. Yle jututti tekijää. Mitä tarkoitat sillä, että psykiatrisia diagnooseja vilisee nykykulttuurissa? Alunperin diagnoosi on lääketieteellinen taudinmäärite, ja sen asettaa potilaalle lääkäri. Intohimona kuuntelu - Elämä.

Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa - Elämä. Ihan tavallinen ahdistus - Elämä. Alakulolla ja masennuksella on selvä ero – Asiantuntija kertoo, mistä piirteistä tunnistaa depression - Elämä. Vaikea paikka - Perhe. Duodecimlehti Mitä tiedetään perimän ja ympäristötekijöiden vaikutuksesta älykkyyteen. Oman onnensa seppä - Elämä. Masennuksen hoitosuositus muuttui: Mukana tarkat ohjeet lääkkeistä vieroittautumiseen - Hyvinvointi.

Masennuksen hoitosuositus muuttui: Mukana tarkat ohjeet lääkkeistä vieroittautumiseen Masennuksen uusi kansallinen hoitosuositus keskiviikkona. ”Dramaattisia muutoksia suositukseen ei tullut, mutta entistä enemmän korostetaan yksilöllistä hoitosuunnitelmaa ja oikean diagnoosin tekemisen tärkeyttä”, kertoo Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja, ylilääkäri ja psykiatrian professori Erkki Isometsä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan Psykiatriakeskuksesta ja Helsingin yliopistosta.

Masennuksen hoitosuositus muuttui: Mukana tarkat ohjeet lääkkeistä vieroittautumiseen - Hyvinvointi

Mainos (Teksti jatkuu alla) Masennuksesta kärsii 200 000–300 000 suomalaista vuosittain. 24 Cognitive Biases stuffing up your thinking. Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta - Ulkomaat. Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta Yhdeksänvuotias poika on valmistumassa yliopistosta nuorimpana ihmisenä maailmassa.

Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta - Ulkomaat

Laurent on opiskellut Eindhovenin teknologiayliopistossa ja saa sähköelektroniikan kandidaatin paperit joulukuussa. Opiskelu alkoi saman vuoden maaliskuussa. Näin teet toimivan lukusuunnitelman yo-kirjoituksiin - Edita Publishing — sisältöpalvelut. Yo-kokeeseen valmistautuminen on usein suuri urakka. Joissain lukioissa on tarjolla kertauskursseja, mutta yleensä suurin osa yo-kokeeseen valmistautumisesta tapahtuu itsenäisesti. Siksi työskentelemisen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa. Afrosuomalainen twerk-moguli - Elämä. Sairas himo - Elämä. Kaaoksen aika - Elämä. Osa ihmisistä on muita herkempiä häpeälle, ja se voi estää löytämästä parisuhdetta – Asiantuntija kertoo, miten häpeäherkkyys vaikuttaa elämään - Hyvinvointi. Uni ja liikunta puhdistavat aivot: korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa - Tiede. Kauhuelokuvan katsoja tuntee elävänsä ja aistivansa vahvasti – karmeaan tarinaan eläytyminen polttaa kaloreita yhtä paljon kuin puolen tunnin kävely - Tiede.

Kouluja uhataan Suomessa kymmeniä kertoja vuodessa: asiantuntija kertoo, mitkä asiat voivat ajaa väkivaltaisuuden tielle - Kotimaa. Kouluja uhataan Suomessa kymmeniä kertoja vuodessa: asiantuntija kertoo, mitkä asiat voivat ajaa väkivaltaisuu Kouluja uhataan Suomessa kymmeniä kertoja vuodessa. Todellisuudessa luku on huomattavasti suurempi, sillä vain vakavimmat tapaukset päätyvät keskusrikospoliisin tietoon. Kukaan ei oikeastaan ajattele sinua – eikä se ole ollenkaan huono juttu. Julkaistu 14.08.2019 - 16:58. Päivitetty 14.08.2019 - 16:58 Lopeta sen murehtiminen, mitä muut ajattelevat sinusta – tutkimusten mukaan kukaan ei ajattele sinua kuitenkaan. The Ascent-lehti summaa yhteen tutkimuksia, jotka vahvistavat, että et juurikaan kiinnosta kanssaihmisiäsi. Ihmiset ajattelevat nimittäin lähinnä itseään. Suomalaistutkimus: Masennuslääke vaikuttaa ihmisen elämään arvaamattomammin kuin tähän asti on ymmärretty - Hyvinvointi.

Mysteerin äärellä - Elämä. Asiantuntijat huomasivat yllättävän ilmiön: Iki­vanha ajattelu­tapa on palannut pari­suhteisiin – Näin tunnistat ajautuneesi ”työ­pari­suhteeseen” - Elämä. Suomalais­tutkijat löysivät uuden selityksen anoreksialle: Pyrkimys laihuuteen ajaa aivot tulehdus­tilaan - Tiede. Ravintola Baari­kärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja ei näe virallista linjaa ongelmalliseksi - Kaupunki. Ravintola Baari­kärpänen kieltää sisään­pääsyn romani­hameessa, omistaja ei näe virallista linjaa ongelmallise Helsingin keskustassa sijaitseva ravintola Baarikärpänen ei päästä sisään romanihameessa liikkuvia romaninaisia.

Asia kävi ilmi, kun Diakonia-ammattikorkeakoulun sosionomian opiskelijoiden fuksiaisten jatkot päätettiin järjestää ravintolassa. Juhan tarina - Suomen Moniääniset ry. Minun mielenterveyteni rupesi heikkenemään 11 vuoden iässä isäni kuoleman jälkeen. Silloin päihteet tulivat elämääni ja olen käyttänyt niin huumeita kuin alkoholiakin. Ensimmäinen psykoosi iski keväällä 2005 kuukauden raittiuden jälkeen. Olin kovan päihteiden käytön seurauksena mennyt a-klinikan katkaisuhoitoon. Psykoosi alkoi kun hoidon aikana muistelin kaikkea elämässäni tapahtuneita asioita. Miksi fiksut ja reilut ihmiset eivät ole superrikkaita? Vaikka kaikki olisi nyt hyvin, eron ennus­merkit ovat jo ilmassa – Psykologi listaa kahdeksan piirrettä, joista tunnistaa riski­suhteen - Hyvinvointi. Runsas kännykänkäyttö ei ole yhteydessä teinin pahaan oloon, tutkimus kertoo – Ahkerasti viestittelevät nuoret voivat jopa muita paremmin - Tiede.

Suomessa on kaksi terapeuttia, jotka tapaavat pedofiileja työkseen – nyt he kertovat, mitä me emme pedofiileista tiedä - Elämä. Temperamenttierot aiheuttavat kahnauksia lähisuhteisiin – emeritaprofessori Liisa Keltikangas-Järvinen kertoo, miten toisia voi kestää. Liki puolelle miljoonalle ihmiselle tehty tutkimus: Geenit eivät ennusta, sytyttääkö sama suku­puoli – ”Se on enemmän pituuden kuin silmien värin kaltainen asia” - Tiede.

Miten tulla onnelliseksi? Kysy itseltäsi nämä viisi kysymystä - Elämä. Jättiläinen - Kulttuuri. Jätevesien puhdistuslaitoksessa ongelma Varsovassa, puhdistamatonta jätevettä valuu Veikseljokea pitkin Itämereen - Ulkomaat. Miksi mieli mustuu? - Hyvinvointi. Miksi toisinaan näkee paljon painajaisia? Stressi ja masennus lisäävät painajaisunien määrää - Elämä. Tutkimus: Nuorten vakavat mielenterveys­ongelmat yhteydessä työttömyyteen ja alhaisiin tuloihin - Kotimaa. Liiallinen miellyttämisen halu kumpuaa itsetuntovauriosta ja muuttaa ihmisen ovimatoksi – näin siitä oppii pois - Elämä. Älä eroa niin kuin minä - Hyvinvointi. Henri Ihander, 24, halvaantui 15-vuotiaana jääkiekkopelissä: ”Sen jälkeen olen joutunut miettimään, kuka minä olen” - Järvenpää.

Aina ulkopuolinen - Elämä. Riittävän hyvä elämä - Elämä. Toimittaja meni Mensan testiin – mutta mitä testi oikeasti mittaa ja mihin älykkyyttä enää edes tarvitaan? - Sunnuntai. Näin kirjoitat täydellisen esseevastauksen reaaliaineen yo-kokeessa. Lääkärit ovat erimielisiä siitä, missä kulkee terveen ja sairaan raja – Testaa, osaatko arvioida, mikä on sairautta ja mikä ei - Hyvinvointi. Monen parisuhteesta näkyy, että lapsuuden kodissa korostettiin yksin pärjäämistä – Kiintymys­tapoja on neljä, ja niiden tunnistaminen voi parantaa suhdetta - Elämä.

Älä sorru ajatustenlukuun - Elämä. Voiko rakastua tietoisesti? Valitettavasti ei, vastaa asiantuntija: ”Rakkaus on kuin kapinallinen lintu, jota kukaan ei voi kesyttää” - Elämä. Raju henkinen kuormitus voi ajaa jopa sairaalahoitoon, mutta mitä ihmisessä silloin oikeastaan tapahtuu? Psykiatri kertoo - Hyvinvointi. Näin stressi tuhoaa aivoja: näivettää hermosoluja, syö harmaata ainetta ja kutistaa etuotsalohkoa - Tiede. Kostonhalu on vahvimpia tunteitamme – Tämä laaja tiedeartikkeli kertoo, miksi aivomme nauttivat kostosta ja mitä siitä seuraa - Tiede. Adhd:ta on kolmea muotoa, joista yksi on tyypillinen tytöillä – ”Monen naisen tarkkaavuushäiriötä on saatettu hoitaa vuosia masennuksena” - Hyvinvointi. Tutkimus: Ihmisen aivot uudistuvat läpi elämän, jopa 97-vuotiaalta löydettiin uusia hermosoluja - Tiede. Tässä on Simon, rakkaushuijari - Elämä. Tutkimus: Masennuslääkkeet kohentavat mielialaa hitaasti, mutta tunteiden käsittelyssä vaikutus näkyy huomattavasti nopeammin - Tiede.

Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman - Hyvinkää. 40 vuotta sitten Iranin vallankumous muutti maailman - Ulkomaat. Kaisa ei enää halua kuolla - Kaupunki. Joukossamme on monia, jotka janoavat toisten kärsimystä – Tällainen on sadistinen persoonallisuus­häiriö, jota ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä - Tiede. Tutkimus: Iloisten asioiden muistelu voi ehkäistä nuorten masennusta ja vahvistaa stressinsietokykyä - Tiede. Hyvä hypnoosi - Hyvinvointi. Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä - Tiede. Tämä illuusio levisi viraaliksi internetissä, sillä ihmisille uskoteltiin sen mittaavan stressitasoa – nyt tekijä yrittää karsia pötypuhetta - Nyt.fi. Hollantilaiseläkeläinen vaatii oikeudessa virallista ikäänsä 20 vuotta nuoremmaksi – vetoaa oikeuteen korjata sukupuolta - Nyt.fi.

Mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän muuttuu kylmäveriseksi murhaajaksi? Tämä laaja tiedeartikkeli kertoo, mitä tunteet ovat ja miksi ne ovat ihmisenä olemisen ydin - Tiede. Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii - Ura. Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian - Elämä.