background preloader

uFI2

Facebook Twitter

Vauvashoppailua ja visio keinokohtufarmeista - lisääntymisbisneksen varjopuolia. Eutanasian salliminen huolettaa monia asiantuntijoita: kohta ei enää keskustella, onko toisen surmaaminen sallittua, vaan kenelle se tehdään. Reino Vesterinen sairastaa parantumatonta, selkäytimessä kulkevien liikehermojen sairautta, ALS:ia.

Eutanasian salliminen huolettaa monia asiantuntijoita: kohta ei enää keskustella, onko toisen surmaaminen sallittua, vaan kenelle se tehdään

Vesterinen on 63-vuotias. Häntä pelottaa kokonaan toisten varaan joutuminen. Se, ettei pysty liikuttamaan enää mitään kehossaan. – Pelkään myös sitä, jos kipujani ei pystytä lievittämään riittävästi. Vesterisen kanta eutanasiaan on selvä: se pitäisi sallia. Ritva Pihlaja puolestaan ei ole niin varma. Hänen 80-vuotias monisairas äitinsä kuoli vuosi sitten. Jos eutanasiasta olisi tuolloin ollut laki voimassa ja joku olisi Pihlajalta kysynyt, olisiko hän halunnut, että äidin elämä olisi lopetettu, se ei olisi tullut kysymykseen. – Omaisena en olisi voinut ottaa kantaa, koska se on sellaista valtaa, joka ei minulle kuulu.

Suhtautuminen eutanasiaan on muuttunut myönteisemmäksi vuosien kuluessa niin Suomessa kuin Euroopassa. Sara Launio on nuori, erikoistuva lääkäri. Mitä on hyvä elämä? Rita Sirviö, 17, välttelee pikamuotia, vaikka ei tarvitsisi – vastuullisuutta ei kannata murehtia, jos raha on tiukassa, sanoo tunnettu vaikuttaja. Rita Sirviö, 17, käy kirpputorin pöytiä läpi yksi kerrallaan.

Rita Sirviö, 17, välttelee pikamuotia, vaikka ei tarvitsisi – vastuullisuutta ei kannata murehtia, jos raha on tiukassa, sanoo tunnettu vaikuttaja

Hän silmäilee, löytyisikö vaatteiden seasta hänen tyyliinsä sopivia 80- ja 90-luvun vaatteita. Sirviö käy Kainuun Sotkamossa lukion 2. luokkaa ja tekee koulun ohella satunnaisesti kuvaamataitoon liittyviä töitä, joista saa hieman palkkaa. Kirjaston lukuvinkit ilmastonmuutoksesta ja vaikuttamisesta. Työstäkieltäytymisen Etiikka Kalle Haatanen podcast. Tilda Laaksonen, 25, ja Minna Kavilo, 22, innostuvat oikeista murhista ja kertovat niistä kymmenille tuhansille kuulijoille - Nyt he kertovat, mikä tosielämän rikoksissa kiehtoo. ”Tällä kertaa mulla on käsittelyssä sellainen tapaus, josta mä oon halunnut tehdä jaksoa jo tosi kauan.”

Tilda Laaksonen, 25, ja Minna Kavilo, 22, innostuvat oikeista murhista ja kertovat niistä kymmenille tuhansille kuulijoille - Nyt he kertovat, mikä tosielämän rikoksissa kiehtoo

Kun Tilda Laaksonen puhuu, kymmenet tuhannet suomalaiset kuuntelevat. Jäljillä (siirryt toiseen palveluun)-podcastin 25-vuotias juontaja kertoo rauhallisella äänellä lähihistorian erikoisista rikostapauksista. Hän käsittelee sarjan jaksoissa murhia ja katoamisia, silloin tällöin myös muita rikoksia. Tämä juttu kertoo true crime -buumista, joka tuo aidot rikokset kuulokkeisiimme ja ruuduillemme. Mikä saa niin monen janoamaan lisää yksityiskohtia murhista ja mitä ongelmia tositapauksien käsittelyyn liittyy. Sillä suosittua se on. Materiaalia - Bioetiikan instituutti. AlterNATIIVI-podcast: Tekoälyn etiikka – The Finnish Anthropological Society. Suunnittelun etiikka. Arjen Sankarit -podcast nostaa digitaalisen suunnittelun alalta mielenkiintoisia ajattelijoita.

Suunnittelun etiikka

Podcastissä nostetaan esille aiheita ja valintoja, joita digitaalisen palveluiden käyttäjät eivät välttämättä tule edes ajatelleeksi ja jotka kuitenkin vaikuttavat arkeemme ja ehkä jopa muuttavat meitä, yhteiskuntaa ja maailmaa. Jokainen jakso käsittelee laveasti omaa aihettaan, ja yhteisenä teemana jokainen vieras esittelee kuulijoille myös oman sankarinsa. Arjen sankarit -podcastin ensimmäisen jakson aiheena on suunnittelun etiikka ja vieraaksemme saapuu Solitan suunnitteluyksikkö Palmussa työskentelevä palvelumuotoilija ja pelisuunnittelija Lauri Lukka, joka palvelumuotoilijan ammatin ohella on myös psykologi. Kysymme Laurilta mm. onko alustatalous nykyajan orjuutta, pitäisikö suunnittelua jollain tavalla reguloida, ja onko jotain mitä hän ei suostuisi tekemään eettisistä syistä. Lauri Lukka on työssään pohtinut suunnittelun etiikkaa paljon. Podcast #18: Ovatko ihmiset pahoja? - Areiopagi.

Miksi on niin vaikea toimia ihanteidemme mukaisesti?

podcast #18: Ovatko ihmiset pahoja? - Areiopagi

Mitä hyvyys edes on, ja miksi hyveellisyyttä pitäisi tavoitella? Areiopagin podcastin tässä jaksossa Lari Launonen ja Aku Visala keskustelevat hyveitä ja paheita koskevasta tieteellisestä tutkimuksesta Christian Millerin kirjan The Character Gap pohjalta sekä yrittävät muodostaa realistisen kuvan ihmisen moraalisen kehittymisen mahdollisuuksista. Kuuntele uusin jakso alta ja tilaa podcast myös iTunesista tai kuuntele Spotifyssa, Stitcheristä tai Internet Archivesta. Etiikka - Areiopagi. Sanomalehti Ilkan mukaan erään potilaan omainen kiitteli lääkäriä eutanasiasta onnistuneen saattohoidon jälkeen.

etiikka - Areiopagi

Näyttää siltä, että monesti saattohoito ja eutanasia termeinä sekoitetaan kiivaana vellovassa keskustelussa. Dosentti Reino Pöyhiän kirjoitus käsittelee näiden eroa, eutanasian historiaa ja sitä, mitä eutanasian hyväksymisestä hänen mukaansa seuraisi. Erityisesti tämän päivän Suomessa on syytä kysyä, mitä on hyvä kuolema tai voiko kuolema ylipäätään olla hyvä. Vanhat kreikkalaiset nimikkeet, eudaimonia, hyvä elämä ja eutanasia, hyvä kuolema on saaneet uusia sisältöjä – sekä aiheesta että aiheetta.

Tuntuukin siltä, että kiireen kyllästämä ja tehokkuuteen tottunut ihminen tyytyy liian usein aidon kyselyn sijasta toteamaan: hyvä, kuolema! AlterNATIIVI-podcast: Tekoälyn etiikka - AntroBlogi. Ihminen on loput­to­man utelias olento.

AlterNATIIVI-podcast: Tekoälyn etiikka - AntroBlogi

Olemme aina käyt­tä­neet tek­no­lo­gi­aa apunamme maailman ja itsemme tut­ki­mi­seen, mutta välillä tek­no­lo­gia saattaa harpata edellemme. Tekoälyn suhteen saatamme hyvin pian olla siinä tilan­tees­sa, että voimme joutua nostamaan kädet pystyyn ja toteamaan “tehtiin silleen hassusti ettei tiedetä miten tämä tekoäly toimii”. Harva tietää halpavaatteen todellisen hinnan: Pikamuoti saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne, koska vaatteita ei tehdä kestämään.

Kauppojen rekit täyttyvät jälleen uusista vaatemallistoista, ja menneen sesongin muotitrendit saavat väistyä.

Harva tietää halpavaatteen todellisen hinnan: Pikamuoti saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne, koska vaatteita ei tehdä kestämään

Samaan aikaan maailmassa viedään joka sekunti yhtä kuorma-autollista vastaava määrä vähän käytettyä vaatetekstiiliä poltettavaksi tai kaatopaikalle, kertoo brittitutkimus. (siirryt toiseen palveluun) – Nykypäivän tekstiiliteollisuus perustuu vanhanaikaiseen ja suunnattoman saastuttavaan valmista, ota ja hävitä -malliin, sanoo kiertotaloutta tutkivan säätiön perustaja Ellen MacArthur. MacArthurin säätiö on keskittynyt edistämään kulutustuotteiden pysymistä käytössä mahdollisimman kestävällä tavalla. Säätiön vuonna 2017 julkaisema raportti laskee, että maailmanlaajuisesti kaikista valmistetuista vaatteista jopa 73 prosenttia päätyy kaatopaikalle tai poltettaviksi (siirryt toiseen palveluun) sen sijaan, että niiden materiaali käytettäisiin uudelleen.

Julkisti Tekoälyn etiikka -raportin – Solita. Kone päättää jo automaattisesti puolestamme, mutta millaisten arvojen pohjalta?

julkisti Tekoälyn etiikka -raportin – Solita

Teknologia-, strategia- ja designyritys Solita on julkaissut monipuolisesti tekoälyn etiikkaa käsittelevän raportin. Solita haluaa raportin avulla lisätä keskustelua tekoälyn etiikasta, sillä tekoälyratkaisujen suunnittelussa on tärkeää varmistaa niin inhimillisten arvojen, ihmisoikeuksien kuin demokratiankin toteutuminen. Teknologia tekee jatkossa päätöksiä automaattisesti puolestamme. Yhteinen tehtävämme on ensin päättää, millaisiin teknologiaan sisäänrakennettuihin arvovalintoihin päätökset perustuvat. Solita haastatteli raporttia varten eturivin suomalaisia tekoälyn ja etiikan tutkijoita sekä yhteiskunnallisia vaikuttajia. Etusivu - Empathy Movement. FILOSOFIAN ESSEENKIRJOITUSOHJE (2010) Ilmastonmuutos ahdistaa – miten antiikin filosofi neuvoisi nykyihmistä?

Näin on aina tehty ja hyvin on mennyt.

Ilmastonmuutos ahdistaa – miten antiikin filosofi neuvoisi nykyihmistä?

Mutta kun ei enää mene, ainakaan lapsillamme, jos emme opi elämään luonnon ehdoilla. Miten antiikin viisaat neuvoisivat itseään syyllistävää ja saastuttavia nautintoja janoavaa nykyihmistä? Henkilökohtaisten valintojen pohtiminen on ihmisiksi elämistä, sanoisi Sokrates. Antiikin viisaille elämän arvokkuus ja myös onnellisuus syntyivät hyveellisestä ja merkitykselliseksi koetusta elämästä. Katri Saarikiven kolumni: Kuka opettaisi hoivaorganisaatioille etiikkaa? Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Tekoäly ja vastuun lajeja Blogisarja tekoälyn etiikasta II [Teksti on ”tietopolitiikkaa tekoälyn aikakaudella”-selonteon valmisteluryhmälle kirjoittamastamme taustapaperista, koskien tekoälyn vastuukysymyksiä.]

Tekoälyjärjestelmät edustavat (arviolta vielä ainakin sata vuotta) nk. heikkoa tekoälyä, joka simuloi ymmärtämistä sen sijaan että todella ymmärtäisi (vahva tekoäly). Tästä seuraa, että ne eivät pysty ymmärtämään tekemiänsä päätöksiä ja niiden seurauksia, eivätkä siis voi olla niistä moraalisesti tai normatiivisesti vastuussa. Niitä ei siksi voi moittia tai rankaista tekemisistään. Tekoälyn etiikka – mistä ylipäätään puhutaan? – VTT. Wovon man nicht sprechen kann darüber muss man schweigen? Keskustelu tekoälyn todellisista mahdollisuuksista piiloutuu helposti teknologiavetoisen hypetyksen alle. Tekoälystä on rakentumassa Suomen kilpailuvaltti kansainvälisessä kilpailussa. Teknisen kehitystyön lisäksi tekoälyn eettisten kysymysten tarkastelu on meille hyvinvointiyhteiskuntana luontevaa, ja siksi myös siinä keskustelussa pystymme olemaan edelläkävijöiden joukossa.

Kyllä, olemme itsekeskeisiä, mutta emme omasta syystämme. Kun luotto yhteisiin instituutioihin, uskontoihin sekä ideologioihin häviää, jäljelle jää yksilö. Me olemme itsekeskeisiä, koska muuta mahdollisuutta ei ole. Yksinäisyys Ensimmäinen kohtaus: Henkilö herää, meikkaa kasvonsa, menee takaisin sänkyyn makaamaan ja ottaa itsestään 20 kuvaa. Hän valitsee kuvista yhden, käsittelee sen ja julkaisee sosiaalisessa mediassa. Henkilö tarkistaa kommentit ja tykkäykset lukemattomia kertoja. Näyttelijä Pihla Viitala palasi #metoo-kokemuksiinsa Docventures Talk Show’ssa: "Ei ole minun häpeäni, jos joku toinen käyttäytyy huonosti" Julkaistu 12.09.2018 - 13:11. Päivitetty 12.09.2018 - 13:11 Docventuresin kuudes kausi alkoi suurilla tunteilla ja itsetutkiskelulla!

Sukupuolten valtataistelusta puhuminen ja #metoo saivat keskustelijat näkemään omat kokemuksensa. Näyttelijät Pihla Viitala ja Ville Virtanen pohtivat leffaklitsussa kokemaansa ja todistamaansa vallan väärinkäyttöä. Konsumverhalten: Ich will Verbote! Algorithms are controlling your life. Algorithms are a black box. We can see them at work in the world. 10 asiaa, jotka kaikkien on hyvä tietää uudesta ilmastoraportista. IPCC julkaisi juuri odotetun raporttinsa lämpenemisen rajoittamisesta 1,5 asteeseen. Mitä siitä on syytä tietää – ja mitä nyt pitäisi tehdä?

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi odotetun raporttinsa lämpenemisen rajoittamisesta 1,5 asteeseen aamuyöllä Suomen aikaa. Laboria Cuboniks. Tekniikan arjen etiikasta. Ilmastoveivi 2019. Tuho vai täyskäännös? - Yle Uutiset. Pystymme yhä tarkemmin arvioimaan, miten kiihtyvä ilmastonmuutos – eli kasvihuonekaasujen lisääntyminen ilmakehässä – muuttaa maailmaa.

Tiedeyhteisö on laatinut kasvihuonekaasujen kehittymistä kuvaavia skenaarioita eli eräänlaisia tulevaisuuspolkuja, joita myös YK:n alainen ilmastopaneeli IPCC käyttää. Ne auttavat meitä ymmärtämään ilmaston lämpenemistä ja sen seurauksia. Näitä tulevaisuuspolkuja neuvottelijat käyttävät ohjenuorana myös Pariisin suuressa ilmastokokouksessa joulukuussa 2015. Robotit ja tekoäly moraalisina huolenaiheina, toimijoina ja neuvonantajina - Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Toukokuu 2018. Duodecim-lehti. Kulttuurirelativismi « Ajattelun ammattilainen. Teemu Mäki, KISSA-essee. Teemu Mäki nosti kissan pöydälle. Relativism. 1. Could same-sex couples soon conceive a child with both their DNA? Onko vauvaluukku lähimmäisenrakkautta vai pakotie vastuusta? Onko ihmisellä vapaa tahto ja jos ei, romahtaako moraalimme? Näin tieteen tulokset horjuttavat uskoa vapaisiin valintoihin - Tiede. Teknologiapessimistit kertovat, mistä meidän tulisi huolestua.

Tähänkö sitten tultiin. Internet on kuraa ja some masentaa. Älypuhelin orjuuttaa. Seitsemän kuolemansyntiä. Metaetiikan yleiskartta. Netn152 17. Immanuel Kant ja John Stuart Mill. Tunnistettiinko sarjamurhaaja epäeettisin keinoin? - Tarinoita tieteestä. Marketta Horn on vähäpäästöistä elämää viettävä erakko, joka kammoaa kuluttamista: “Ihmisen täytyy olla sairas, jos hän voi hyvin nyky-yhteiskunnassa” Saako ihmisen aivot siirtää tietokoneeseen, onko seksin ostaminen robottiprostituoidulta oikein? Suomalaistohtori selvittää, mitä kaikkea sallimme teknologian kehitykselle - Teknologia.

Dolphins deserve same rights as humans, say scientists. Jos saisit valita, minä vuonna syntyisit? Maailma ei ole edelleenkään oikeudenmukainen, mutta se tarjoaa ihmisille reilummat lähtökohdat kuin koskaan ennen - Ulkomaat. Empatiaa voi oppia – Monenlaisiin ihmisiin tutustuminen ja romaanien lukeminen tekevät maailmasta vähemmän pelottavan. Voiko viisaaksi oppia? Kyllä, sanoo filosofi, mutta ensin on opittava elämään toisin kuin ihmiset nykyään – ”Ihminen voi olla äärimmäisen älykäs ja tyhmä samaan aikaan” - Hyvinvointi. Testi onnistui: Karitsat kasvoivat muovipusseissa viikkoja ennen syntymää – keinokohtu voi auttaa keskosiakin.

Olemme yhä oudommassa laaksossa – tekoäly haastaa ihmisen tavoin, joita olisi ollut mahdoton kuvitella muutama vuosi sitten - Pääkirjoitus. Ruotsissa leimahti taas tiedevilppikohu: Meribiologien epäillään tekaisseen tuloksensa, tutkimusaineistokin katosi – epäiltyjen mukaan kyse on kateellisten panettelusta - Tiede. Filosofi haluaisi lopettaa kalastuksen: ”Kalallakin on tunteet ja mieli” Optimistic Nihilism. Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit” - Kulttuuri. ”Vangin dilemma” testattiin viimein vangeilla – yllättävä tulos. Opinion: Should we use gene editing to produce disease-free babies? Suomalainen teologi pohtii ihmisen merkitystä Nasan laskuun – Nyt hän kertoo, miksi hyveisiin keskittyminen tekisi jokaisen elämästä parempaa - Elämä. ”Se oli kuin hän olisi suunnitellut lomalle lähtöä” – Chantal Vingerhoetsin elämä päättyi lääkärin ruiskeeseen, mutta sitä ennen hän lähetti tärkeän viestin.

Ruoan kasvattamisesta tulee uudestaan tärkeä taito, uskoo filosofi – Tulevaisuudessa Espanjasta ei ehkä tule tomaatteja. Tutkimus: Suomalaiset ovat lähes maailman huonoimpia asettumaan toisen ihmisen asemaan. Kun moraali murtuu. Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin” - Tiede.

Ban Lethal Autonomous Weapons. Suomalainen teologi pohtii ihmisen merkitystä Nasan laskuun – Nyt hän kertoo, miksi hyveisiin keskittyminen tekisi jokaisen elämästä parempaa - Elämä. Sipilä-gate: Maassa maan tavalla? — AntroBlogi. Moral.shinyapps. Sam Harris: Science can answer moral questions. Industrial farming is one of the worst crimes in history. Saako ihmisen aivot siirtää tietokoneeseen, onko seksin ostaminen robottiprostituoidulta oikein? Suomalaistohtori selvittää, mitä kaikkea sallimme teknologian kehitykselle - Teknologia.