background preloader

PS3

Facebook Twitter

Tutkimus: Aivot viritetty huippuunsa 35-vuotiaana – suorituskykyä tutkittiin analysoimalla shakkimestareiden pelejä 125 vuoden ajalta. 125 vuodessa ehditään pelaamaan iso liuta shakkipelejä.

Tutkimus: Aivot viritetty huippuunsa 35-vuotiaana – suorituskykyä tutkittiin analysoimalla shakkimestareiden pelejä 125 vuoden ajalta

Nyt kansainvälinen tutkijatrio on käynyt läpi yli 24 000 peliä siirto siirrolta. Analyysin tuloksena on syntynyt johtopäätös siitä, että ihmisaivot saavuttavat kognitiivisen huippunsa noin 35-vuotiaana. Kognitiivisella toiminnalla tarkoitetaan tietojenkäsittelyprosesseja aivoissa. Esimerkiksi muistaminen, oppiminen, tarkkaavaisuus, luovuus ja ongelmanratkaisukyky ovat aivojen prosesseja, joita shakkipelissä menestyminen vaatii. Tutkimuksessa mestareiden pelejä analysoitiin vertaamalla (siirryt toiseen palveluun) jokaista yksittäistä siirtoa tietokoneen parhaaseen siirtoon. Sinänsä ihmisten ja tietokoneiden vertaaminen shakissa on ongelmallista, sillä tietokoneille selvät asemat voivat olla ihmisille hankalia hahmottaa. Katri Saarikiven kolumni: Miltä tuntuu, kun et tiedä? Kadulla pieni lapsi kuunteli postinjakajaa herkeämättömällä tarkkaavaisuudella, mutta samalla hieman ujostellen.

Katri Saarikiven kolumni: Miltä tuntuu, kun et tiedä?

Tämä esitteli ystävällisesti modernia appelsiininoranssia sähkökärryään, ja vastasi lapsen kysymyksiin jakelun yksityiskohdista. Minne posti menee ja mistä se tulee? Paaosassa_paa_paaasioita. Art-2000006548890. Älä usko itseäsi! Hyviä päätöksiä on vaikea tehdä, koska ajattelumme on täynnä virheitä – näin tunnistat yleisimmät ajatusvirheet. Vanha timpurin sanonta kuuluu: ”mittaa aina kaksi kertaa ja sahaa vain kerran”.

Älä usko itseäsi! Hyviä päätöksiä on vaikea tehdä, koska ajattelumme on täynnä virheitä – näin tunnistat yleisimmät ajatusvirheet

Sanonta on hauska ja opettavainen muistuttaessaan, että omiin aivoihin ei kokeneenkaan kannata sataprosenttisesti luottaa. Aivot menevät helposti halpaan. Tutkijat ovat listanneet kymmeniä erilaisia ajatusvirheitä. Osa niistä on jokapäiväisiä – ja niitä tapahtuu kaikille. Työterveyslaitoksen johtava tutkija, psykologian tohtori Virpi Kalakoski sanoo, että ajatusvirheiden taustalla on usein, että ”suoristamme mutkia”. : Sormien varassa. Miten muisti pelaa elämän eri vaiheissa? Muisti on maailman arkipäiväisin asia.

Miten muisti pelaa elämän eri vaiheissa?

Sitä käyttävät kaikki koululaisista eläkeläisiin, kaiken aikaa. Muistin uumenissa ovat tiedot, taidot, ihmissuhteet ja käsitys omasta itsestä. JOHDATUS PSYKOLOGISEEN TUTKIMUKSEEN. Sylikkäin magneettikuvaan – tutkijat selvittivät, miten kosketus näkyy pariskuntien aivoissa. Aalto-yliopiston ja Turun PET-keskuksen tutkijat ovat kehittäneet uuden, kahden ihmisen aivoja yhtä aikaa kuvaavan menetelmän, jonka avulla voidaan tutkia sosiaalista vuorovaikutusta.

Sylikkäin magneettikuvaan – tutkijat selvittivät, miten kosketus näkyy pariskuntien aivoissa

Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat mittasivat kymmenen pariskunnan aivotoimintaa. Jokainen pariskunta oli magneettikuvauslaitteessa noin 45 minuuttia, ja niiden aikana he koskettivat toistensa kasvoja. Kokeen tarkoitus oli selvittää, kuinka sosiaalinen koskettaminen aktivoi aivoja. Mielenkiintoinen tutkimustulos: Suora katse korona-ajan videopuhelussa aiheuttaa samanlaisia tunnereaktioita kuin tapaisi ihmisen oikeasti. Tutkittavien suupielet kohosivat ja kulmien kurtistus väheni, kun he näkivät toisen henkilön katsovan heitä suoraan kohti videopuhelun aikana.

Mielenkiintoinen tutkimustulos: Suora katse korona-ajan videopuhelussa aiheuttaa samanlaisia tunnereaktioita kuin tapaisi ihmisen oikeasti

Moni ihminen on tuskaillut korona-aikana, kun ei tapaa ihmisiä kasvokkain. Jo videopuhelu voi kuitenkin tutkijoiden mukaan auttaa etenkin jos webbikamera on suunnattu niin, että katsoo ihmistä suoraan kohti. Tampereen yliopiston psykologian tutkijat ovat osoittaneet, että katsekontakti aiheuttaa videopuhelun aikana samankaltaisia fysiologisia tunnereaktioita kuin kasvokkaisessa tilanteessa. Jo suoran katseen näkeminen on saanut ihmiset hymyilemään. Videopuheluja käytetään paitsi töissä myös läheisten väliseen yhteydenpitoon. Vaikka videopuheluyhteydet eivät voi tutkijoiden mukaan täysin korvata kasvokkaista vuorovaikutusta, uudet tutkimustulokset osoittavat, että katsekontaktin synnyttämät fysiologiset tunnereaktiot saattavat olla samankaltaisia videopuheluissa kuin kasvokkain kohtaamisessa. Ylivertaisuusharha altistaa uskomaan salaliittoteorioihin.

Ihmisen kuvitelma omasta osaamisestaan ei aina vastaa todellisuutta.

Ylivertaisuusharha altistaa uskomaan salaliittoteorioihin

Psykologiassa tunnettu esimerkki tästä on niin sanottu ylivertaisuusvinouma. Se tarkoittaa, että ihminen uskoo tietävänsä aiheesta sitä enemmän, mitä vähemmän hän oikeasti ymmärtää. Uusi tutkimus osoittaa, että tästä vinoumasta kärsivät ihmiset ovat myös alttiimpia salaliittoteorioille. Amerikkalaisen Lehighin yliopiston psykologian tutkijat Joseph Vitriol ja Jessecae Marsh selvittivät, miten ihmisten poliittiset tiedot ja taipumus uskoa salaliittoihin korreloivat Yhdysvaltain presidentinvaalien aikana. Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen Viime vaalien myllerryksessä julkisuuteen tunki mitä oudoimpia valeuutisia ja hämäriä salaliittoteorioita, joista häiriintynein oli ehkä väite demokraattipoliitikkojen pyörittämästä lapsipornoluolasta pizzaravintolan kellarissa. Miksi osa ihmisistä ei noudata rajoituksia, vaikka ne ovat kaikkien tiedossa? Sosiaalipsykologi listaa kahdeksan psykologista harhaa, joihin kaikki meistä ovat vaarassa sortua - Hyvinvointi.

Liikkumista on rajoitettu, ravintolat suljettu ja ihmisiä kehotettu pysymään kotonaan.

Miksi osa ihmisistä ei noudata rajoituksia, vaikka ne ovat kaikkien tiedossa? Sosiaalipsykologi listaa kahdeksan psykologista harhaa, joihin kaikki meistä ovat vaarassa sortua - Hyvinvointi

Suomen hallitus on tehnyt ennennäkemättömän kovia rajoituksia koronapandemian hillitsemiseksi. Silti monet kaupat ja kuntosalit ovat edelleen auki, kaveriporukat viettävät aikaa ostoskeskuksissa ja lenkkipoluilla on ryysistä. Miksi kaikki eivät noudata suosituksia? Sosiaalipsykologi Nelli Hankosen mukaan yksi selitys löytyy ihmismielestä. ”Usein ajatellaan, että kyllähän ihmiset noudattavat tervettä järkeä. Hankonen on tutkinut keinoja vaikuttaa ihmisten motivaatioon ja käyttäytymiseen.

Valintamme eivät ole pelkästään terveen järjen varassa. Hankonen listaa kahdeksan seikkaa, jotka selittävät sitä, miksi jotkut suhtautuvat rajoituksiin lepsummin tai peräti kapinoivat niitä vastaan. Alkoholi humauttaa aivot pilviin – ja romauttaa ne krapulaan. Korkki auki ja kurkusta alas.

Alkoholi humauttaa aivot pilviin – ja romauttaa ne krapulaan

Kuinka nopeasti aivoissa alkaa tapahtua? Heidelbergin yliopiston tutkijat selvittivät asiaa muutama vuosi sitten ja saivat magneettikuvauksella vahvistuksen arkikokemukselle. Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti - Tiede. Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti Sen piti olla rutiininomainen tutkimus rottien ikääntymisestä.

Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti - Tiede

Bostonissa sijaitsevan Northeastern -yliopiston professori Craig oli tilannut kasvattamosta ryhmän kaksivuotiaita rottia, joiden elämää ja ikääntymisen aiheuttamia hermoston muutoksia seurattaisiin laboratoriossa. Tutkimus sai uuden suunnan, kun ryhmä otti alustavat aivo­kuvat koe-eläimistä. Mainos (Teksti jatkuu alla) Päätöksenteko -käsitekartta.

Luulet vain muistavasi. Teksti: Jani Kaaro Yleensä luottamus muistiin on sekä luja että harhainen. Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2012 Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen Vuonna 1902 eräässä Berliinin yliopiston luentosalissa sattui kummia. Kaksi opiskelijaa ajautui kiivaaseen sanasotaan, joka yltyi käsikähmäksi. Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset - Tiede. Järki on koetuksella yksinäisyydessä: aivot voivat kutistua ja mieli tuottaa harhoja - Tiede. Järki on koetuksella yksinäisyydessä: aivot voivat kutistua ja mieli tuottaa harhoja Etelämanner on maailman syrjäisin paikka. Hyytävä lumiaavikko on inspiroinut useita tarinoita hiipivästä hulluudesta täydessä eristyksessä kaukana sivilisaatiosta.

Ihminen on ainoa elämänmuoto, joka kykenee apuvälineidensä turvin selviämään hengenvaarallisella jäätasangolla. Jopa 90 asteeseen yltävissä pakkasissa on bakteereillakin vaikeat oltavat, kun ravinnonlähteitä ei ole. Puolet vuodesta on pilkkopimeää, kun aurinko ei talvella nouse lainkaan. Mainos (Teksti jatkuu alla) Silti Etelämanner on ympärivuotisesti asutettu. Näin työntekijä innostuu ja ideoi – aivotutkija ehdottaa aivan uudenlaista työaikaa. Huipputyöntekijää ei saa laittaa robotin hommiin. Työpaikalla ei pidä puhua kiireestä, vaan tavoitteista ja työntekijöiden toiveista. Hups, jokin meni pieleen! Yritä myöhemmin uudelleen Puhelin soi, kännykkä piippaa, sähköposti kilahtaa. Tutkimus: Aivot toimivat, vaikka niistä poistaisi puolet – ”On vaikea käsittää, että nämä magneettikuvat ovat samasta henkilöstä, jonka kanssa vasta äsken juttelin” - Tiede.

Tutkimus: Aivot toimivat, vaikka niistä poistaisi puolet – ”On vaikea käsittää, että nämä magneettikuvat ovat Ihmisen aivot ovat ihmeellinen elin. Niin ihmeellinen, että ne voivat toimia melkein normaalisti, vaikka niistä poistaisi puolet. Joissain aivosairauksissa ja erittäin vaikeissa epilepsiatapauksissa joudutaan joskus katkaisemaan hermoyhteydet aivopuoliskojen väliltä tai jopa poistamaan toinen aivopuolisko kokonaan, jos se on ainoa keino saada kohtaukset loppumaan ja taata lapselle edes likimain tavallinen elämä.

Mainos (Teksti jatkuu alla) Cell -tiedelehdessä on nyt tarkasteltu kuutta henkilöä, joilta poistettiin puolet aivoista heidän ollessaan lapsia. Aivoissa eri alueet muodostavat verkostoja, jotka hallinnoivat erilaisia toimintoja kuten näkökykyä, liikkumista, kasvojen tunnistamista, tunteita ja niin edespäin. Tutkimuksessa haluttiin nyt tarkastella, miten nämä verkostot aivoissa toimivat lepotilassa henkilöillä, joiden aivoista on vain puolet jäljellä. Vääristyneet muistot - Elämä. Bicycles Built Based on People’s Attempts to Draw Them From Memory. In 2009 designer Gianluca Gimini started asking friends and strangers to draw a men’s bicycle from memory. While some got it right, most made technical errors — missing fundaments parts of the frame or chain.

The exercise is similar to psychological tests used to demonstrate how little we know compared to what we think we do. Katri Saarikiven kolumni: Aivosi täydentävät puuttuvaa tietoa kuvittelemalla ja arvaamalla, mutta usein arvaukset ovat vääriä. Huilasin kuntosalilla jalkaprässin vieressä ennen seuraavaa sarjaa, kun kanssatreenaaja tuli juttelemaan. Hän aloitti varovasti ”Saako neuvoa?” Sinä päivänä aivan kaikki ärsytti, ja tämäkin kysymys herätti närää, mutta en saanut sanottua, että ei kiitos. Sainkin neuvon siitä, että ei pitäisi suoristaa jalkojaan täysin jalkaprässissä, sillä isoilla painoilla voivat polvet vaurioitua.

Kuinka monta pistettä näet testikuvassa sekunnin vilauksella? Tutkijat selvittivät, miten aivot hahmottavat luku­määriä - Tiede. Kuinka monta pistettä näet testikuvassa sekunnin vilauksella? Tutkijat selvittivät, miten aivot hahmottavat lu. Oikeussaleissa etsitään nyt ratkaisua todistaja­ongelmaan: Totta puhuvien muistikuvat hämärtyvät käräjäoikeuden jälkeen, kun taas valehtelijat ehtivät parannella tarinaansa ennen hovioikeutta - Kotimaa. Huono nimimuisti voi olla kiusallinen piirre, mutta usein taustalla on ymmärrettävä syy: Testaa, onko nimi­muistisi keski­määräistä parempi - Elämä. Osa ihmisistä kuulee välähdyksiä ja näkee ääniä – Aistihavaintojen sekoittuminen voi olla luultua yleisempää - Elämä. Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi - Elämä. Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen - Tiede.

Lapsuus ja nuoruus määrittävät ihmisen älyllisen suorituskyvyn – tutkijoiden mukaan älyllisten kykyjen kehitys pysähtyy parikymppisenä - Tiede. Lapsuus ja nuoruus määrittävät ihmisen älyllisen suorituskyvyn – tutkijoiden mukaan älyllisten kykyjen kehitys. Älä seuraa tunteitasi äläkä vain kuuntele sydäntäsi – aivotutkijan mukaan tunne on vaarallinen neuvonantaja - Elämä. Tuliko sanotuksi jotain tyhmää? Tietyt hermo­solut säkenöivät aivoissasi, kun tajuat mokanneesi - Tiede. Tuliko sanotuksi jotain tyhmää? Tietyt hermo­solut säkenöivät aivoissasi, kun tajuat mokanneesi.

Pieneltä pojalta poistettiin kuudesosa aivoista epilepsian parantamiseksi – toipui täysin ja on keskimääräistä älykkäämpi - Tiede. Selective attention test. Aivotutkija Minna Huotilainen: Aivosi tietävät enemmän kuin sinä. Ihmisen tietoisuus on herkkä häiriintymään. Hypnoosi on väärissä käsissä vaarallinen ase, eikä sitä saisi opettaa kenelle tahansa – Tanskalaisen ryöstömurhan tarina osoittaa, että taitava hypnotisoija saa ihmisen tekemään mitä vain - Tiede.

Aikuiset aivot voi panna aikakoneeseen – Aivojen muovautuvuus osataan palauttaa lapsen tasolle, ja se voi auttaa kuntoutumaan aivovammasta tai oppimaan kiinaa - Tiede. Muistan sen ihan kohta – se on ihan kielen päällä! – Viikon juttu. Muistia voi suojella tietynlaisella elämäntyylillä – suomalaisneurologi kokosi yhteen keinot, joiden vaikutuksen tiede on todennut. Miesten aivot eroavat toisistaan, naisten ovat samanlaisia – Kaikkien aikojen suurin aivovertailu valottaa sukupuolten eroja - Tiede - HS.fi. Muistinsa voi tuplata puolen tunnin treenillä päivässä – kuukauden harjoitusjakso paransi kykyjä pysyvästi hollantilaisessa tutkimuksessa - Tiede.

Tutkimus: Uuden asian harjoittelua kannattaa jatkaa, vaikka sen tuntee jo osaavansa - Tiede. Näemme unia, koska öisin valmistaudumme erilaisiin uhkiin, sanoo professori - Tiede. The Brain Dictionary. Hs. Onko tyttöjen ja poikien aivoissa eroja? Huippututkijat vastaavat. Part 4 of 5 - How to Make Better Decisions - BBC Horizon.

Tarkkaavaisuutta voi treenata. WebGL Walker. Using Just 10% of Your Brain? Think Again. Alho. Neuroscience For Kids. Aivot oppivat omistajansa rentoutuessa. Hyvä kaavio muistin toiminnasta. Ps3ihmisentiedonkäsittelynperusteet - rongasanne. University LS/HHMI High School Science Outreach Program: Resources. Studia Generalia » 14.2.2013: Äly hoi, älä jätä! The Ten Most Revealing Psych Experiments. The Neuroscientist Who Discovered He Was a Psychopath.

Copy of PS3 by Tiina Suominen on Prezi. Näin treenaat painajaisissa vaarallisia tilanteita. Osallistu aivotutkimukseen - katso Kuningatar-elokuva. Brain Tricks – This Is How Your Brain Works. Memory. Muistitekniikoita Hesarin artikkeli. Molly Crockett: Varokaa neurosoopaa. Neurokirurgin hurja väite: Tietoisuus ei lopu kuolemaan - Studio55.fi. How the human brain works. 8 Things Everybody Ought to Know About Concentrating. 3D -mallinnus aivovammojen vaikutuksista. Right-brained? Left-brained? Take the test! Rottakin uskoo omiin valintoihinsa - Uutiset - Tiede.

Merkillinen muisti - miksi tietyt asiat painuvat mieleen? (original) Man In Nursing Home Reacts To Hearing Music From His Era. Life Without Memory: The Case of Clive Wearing, Part 1b. Neurotransmitters by Joelie McCrary on Prezi. %2802%29 Aivojen rakennekuvia täydennetty Copy (1) Hermoston rakenne työvihko Copy. Alzheimer,herpes ja epilepsia näkyvät sykähdyttävinä merkkeinä aivokuvissa - Sairaudet - Tiede.

Päättelyvirheitä joita teemme päivittäin. Heli-isomaki-ksero-22-11-2011 Mitä hyvä oppiminen edellyttää? Psyykkisten toimintojen hermostollista perustaa. No one could see the color blue until modern times. Uutiset: Lihavuus näkyy aivojen välittäjäaineissa. 25 Mind-Twisting Optical Illusion Paintings By Rob Gonsalves. Työkaverin muuttunut käytös voi johtua muistisairaudesta. Tutkimus: Lapsen liikkumistaidot ja motorinen suorituskyky yhteydessä koulumenestykseen.

Aivojen puhekeskukseksi luultu alue onkin puhuessa kiinni - Aivot - Tiede. Ei saa!!! "Jolon saaren pissit" – uutisankkurin lipsautus saattoi olla stressin seuraus. Mielialalääkityksellä 15 vuotta turhaan – kipupotilas sai masennusdiagnoosin. Selvisi, miksi käärme säikyttää. Muistitesti - kasvot. Psykan linkkejä englanti. Nuorten aivovammat suurin kuolinsyy. Virpi Kalakoski: "Voiko muistia parantaa? Totta ja tarua" Muistin toiminta. Take the Test: How Well Do You See Color? Muisti meni, poliisi toi kotiin - Helsinki - Kaupunki. Tanja Tulonen - Photos de Tanja Tulonen.