background preloader

PS3

Facebook Twitter

Art-2000007886525. Kehoaistia eli interoseptiota ei kutsuta kuudenneksi aistiksi turhaan: Näin sydän, suolisto ja maksa voivat vaikuttaa mielialaan. Art-2000007776156. Art-2000007632320. Art-2000006706305. Tutkimus: Aivot viritetty huippuunsa 35-vuotiaana – suorituskykyä tutkittiin analysoimalla shakkimestareiden pelejä 125 vuoden ajalta. 125 vuodessa ehditään pelaamaan iso liuta shakkipelejä.

Tutkimus: Aivot viritetty huippuunsa 35-vuotiaana – suorituskykyä tutkittiin analysoimalla shakkimestareiden pelejä 125 vuoden ajalta

Nyt kansainvälinen tutkijatrio on käynyt läpi yli 24 000 peliä siirto siirrolta. Analyysin tuloksena on syntynyt johtopäätös siitä, että ihmisaivot saavuttavat kognitiivisen huippunsa noin 35-vuotiaana. Kognitiivisella toiminnalla tarkoitetaan tietojenkäsittelyprosesseja aivoissa. Esimerkiksi muistaminen, oppiminen, tarkkaavaisuus, luovuus ja ongelmanratkaisukyky ovat aivojen prosesseja, joita shakkipelissä menestyminen vaatii. Tutkimuksessa mestareiden pelejä analysoitiin vertaamalla (siirryt toiseen palveluun) jokaista yksittäistä siirtoa tietokoneen parhaaseen siirtoon. Sinänsä ihmisten ja tietokoneiden vertaaminen shakissa on ongelmallista, sillä tietokoneille selvät asemat voivat olla ihmisille hankalia hahmottaa. Katri Saarikiven kolumni: Miltä tuntuu, kun et tiedä? Kadulla pieni lapsi kuunteli postinjakajaa herkeämättömällä tarkkaavaisuudella, mutta samalla hieman ujostellen.

Katri Saarikiven kolumni: Miltä tuntuu, kun et tiedä?

Tämä esitteli ystävällisesti modernia appelsiininoranssia sähkökärryään, ja vastasi lapsen kysymyksiin jakelun yksityiskohdista. Minne posti menee ja mistä se tulee? Missä on pääposti? Paaosassa_paa_paaasioita. Art-2000006548890. Älä usko itseäsi! Hyviä päätöksiä on vaikea tehdä, koska ajattelumme on täynnä virheitä – näin tunnistat yleisimmät ajatusvirheet. Vanha timpurin sanonta kuuluu: ”mittaa aina kaksi kertaa ja sahaa vain kerran”.

Älä usko itseäsi! Hyviä päätöksiä on vaikea tehdä, koska ajattelumme on täynnä virheitä – näin tunnistat yleisimmät ajatusvirheet

Sanonta on hauska ja opettavainen muistuttaessaan, että omiin aivoihin ei kokeneenkaan kannata sataprosenttisesti luottaa. Aivot menevät helposti halpaan. Tutkijat ovat listanneet kymmeniä erilaisia ajatusvirheitä. Osa niistä on jokapäiväisiä – ja niitä tapahtuu kaikille. Työterveyslaitoksen johtava tutkija, psykologian tohtori Virpi Kalakoski sanoo, että ajatusvirheiden taustalla on usein, että ”suoristamme mutkia”. Tilanteet vaihtelevat. . – Ihminen saa tietysti olla mitä mieltä haluaa ja ajatella miten hassusti vain. Se ylikorostuu, mikä tulee helposti mieleen Yksi tunnetuimmista ajatusvirheistä on saavutettavuuserhe. : Sormien varassa. Miten muisti pelaa elämän eri vaiheissa? Muisti on maailman arkipäiväisin asia.

Miten muisti pelaa elämän eri vaiheissa?

Sitä käyttävät kaikki koululaisista eläkeläisiin, kaiken aikaa. Muistin uumenissa ovat tiedot, taidot, ihmissuhteet ja käsitys omasta itsestä. Muisti on myös erittäin monimutkainen asia. Se on sähköä, kemiaa ja biologiaa. — Muisti aktivoi kaikki aivojen osat tavalla tai toisella, sanoo kliinisen neuropsykologian professori Laura Hokkanen. Niinkin yksinkertainen juttu kuin kaupassakäynti vaatii eri muistijärjestelmien saumatonta yhteistyötä. Kun kelailet ostoksiasi, aivoalueidesi välillä tuhannet hermosolut räiskivät sarjatulta. JOHDATUS PSYKOLOGISEEN TUTKIMUKSEEN. Sylikkäin magneettikuvaan – tutkijat selvittivät, miten kosketus näkyy pariskuntien aivoissa. Aalto-yliopiston ja Turun PET-keskuksen tutkijat ovat kehittäneet uuden, kahden ihmisen aivoja yhtä aikaa kuvaavan menetelmän, jonka avulla voidaan tutkia sosiaalista vuorovaikutusta.

Sylikkäin magneettikuvaan – tutkijat selvittivät, miten kosketus näkyy pariskuntien aivoissa

Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat mittasivat kymmenen pariskunnan aivotoimintaa. Jokainen pariskunta oli magneettikuvauslaitteessa noin 45 minuuttia, ja niiden aikana he koskettivat toistensa kasvoja. Kokeen tarkoitus oli selvittää, kuinka sosiaalinen koskettaminen aktivoi aivoja. Mielenkiintoinen tutkimustulos: Suora katse korona-ajan videopuhelussa aiheuttaa samanlaisia tunnereaktioita kuin tapaisi ihmisen oikeasti.

Tutkittavien suupielet kohosivat ja kulmien kurtistus väheni, kun he näkivät toisen henkilön katsovan heitä suoraan kohti videopuhelun aikana.

Mielenkiintoinen tutkimustulos: Suora katse korona-ajan videopuhelussa aiheuttaa samanlaisia tunnereaktioita kuin tapaisi ihmisen oikeasti

Moni ihminen on tuskaillut korona-aikana, kun ei tapaa ihmisiä kasvokkain. Jo videopuhelu voi kuitenkin tutkijoiden mukaan auttaa etenkin jos webbikamera on suunnattu niin, että katsoo ihmistä suoraan kohti. Tampereen yliopiston psykologian tutkijat ovat osoittaneet, että katsekontakti aiheuttaa videopuhelun aikana samankaltaisia fysiologisia tunnereaktioita kuin kasvokkaisessa tilanteessa. Jo suoran katseen näkeminen on saanut ihmiset hymyilemään.

Ylivertaisuusharha altistaa uskomaan salaliittoteorioihin. Ihmisen kuvitelma omasta osaamisestaan ei aina vastaa todellisuutta.

Ylivertaisuusharha altistaa uskomaan salaliittoteorioihin

Psykologiassa tunnettu esimerkki tästä on niin sanottu ylivertaisuusvinouma. Se tarkoittaa, että ihminen uskoo tietävänsä aiheesta sitä enemmän, mitä vähemmän hän oikeasti ymmärtää. Uusi tutkimus osoittaa, että tästä vinoumasta kärsivät ihmiset ovat myös alttiimpia salaliittoteorioille. Amerikkalaisen Lehighin yliopiston psykologian tutkijat Joseph Vitriol ja Jessecae Marsh selvittivät, miten ihmisten poliittiset tiedot ja taipumus uskoa salaliittoihin korreloivat Yhdysvaltain presidentinvaalien aikana. Miksi osa ihmisistä ei noudata rajoituksia, vaikka ne ovat kaikkien tiedossa? Sosiaalipsykologi listaa kahdeksan psykologista harhaa, joihin kaikki meistä ovat vaarassa sortua - Hyvinvointi.

Liikkumista on rajoitettu, ravintolat suljettu ja ihmisiä kehotettu pysymään kotonaan.

Miksi osa ihmisistä ei noudata rajoituksia, vaikka ne ovat kaikkien tiedossa? Sosiaalipsykologi listaa kahdeksan psykologista harhaa, joihin kaikki meistä ovat vaarassa sortua - Hyvinvointi

Suomen hallitus on tehnyt ennennäkemättömän kovia rajoituksia koronapandemian hillitsemiseksi. Silti monet kaupat ja kuntosalit ovat edelleen auki, kaveriporukat viettävät aikaa ostoskeskuksissa ja lenkkipoluilla on ryysistä. Miksi kaikki eivät noudata suosituksia? Alkoholi humauttaa aivot pilviin – ja romauttaa ne krapulaan. Korkki auki ja kurkusta alas.

Alkoholi humauttaa aivot pilviin – ja romauttaa ne krapulaan

Kuinka nopeasti aivoissa alkaa tapahtua? Heidelbergin yliopiston tutkijat selvittivät asiaa muutama vuosi sitten ja saivat magneettikuvauksella vahvistuksen arkikokemukselle. Drinkki tai pari nousee päähän yllättävän nopeasti. Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti - Tiede. Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti Sen piti olla rutiininomainen tutkimus rottien ikääntymisestä.

Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti - Tiede

Bostonissa sijaitsevan Northeastern -yliopiston professori Craig oli tilannut kasvattamosta ryhmän kaksivuotiaita rottia, joiden elämää ja ikääntymisen aiheuttamia hermoston muutoksia seurattaisiin laboratoriossa. Tutkimus sai uuden suunnan, kun ryhmä otti alustavat aivo­kuvat koe-eläimistä. Mainos (Teksti jatkuu alla) ”Havaitsin tietokoneen ruudulta, että tässähän on rotta, jolla ei ole aivoja ollenkaan”, Ferris kertoo yliopiston tiedotteessa. Rotta R222 oli elänyt kaksi vuotta, vaikkei sillä ollut juuri lainkaan normaalia, toimivaa aivokudosta. Päätöksenteko -käsitekartta. Luulet vain muistavasi. Teksti: Jani Kaaro Yleensä luottamus muistiin on sekä luja että harhainen.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2012 Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen Vuonna 1902 eräässä Berliinin yliopiston luentosalissa sattui kummia. Kaksi opiskelijaa ajautui kiivaaseen sanasotaan, joka yltyi käsikähmäksi. Sisältö jatkuu mainoksen alla Kenenkään henki ei ollut vaarassa, sillä kyseessä oli yliopiston kriminologian professorin Franz von Lisztin järjestämä koe. Tulokset antoivat järkyttävän kuvan silminnäkijätodistusten epäluotettavuudesta. Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset - Tiede.

Järki on koetuksella yksinäisyydessä: aivot voivat kutistua ja mieli tuottaa harhoja - Tiede. Järki on koetuksella yksinäisyydessä: aivot voivat kutistua ja mieli tuottaa harhoja Etelämanner on maailman syrjäisin paikka. Hyytävä lumiaavikko on inspiroinut useita tarinoita hiipivästä hulluudesta täydessä eristyksessä kaukana sivilisaatiosta. Ihminen on ainoa elämänmuoto, joka kykenee apuvälineidensä turvin selviämään hengenvaarallisella jäätasangolla. Jopa 90 asteeseen yltävissä pakkasissa on bakteereillakin vaikeat oltavat, kun ravinnonlähteitä ei ole.

Puolet vuodesta on pilkkopimeää, kun aurinko ei talvella nouse lainkaan. Näin työntekijä innostuu ja ideoi – aivotutkija ehdottaa aivan uudenlaista työaikaa. Huipputyöntekijää ei saa laittaa robotin hommiin. Työpaikalla ei pidä puhua kiireestä, vaan tavoitteista ja työntekijöiden toiveista. Hups, jokin meni pieleen! Yritä myöhemmin uudelleen Puhelin soi, kännykkä piippaa, sähköposti kilahtaa. Onko tuttu tilanne? Huonosta keskittymiskyvystä puhutaan tänä päivänä paljon. Tutkimus: Aivot toimivat, vaikka niistä poistaisi puolet – ”On vaikea käsittää, että nämä magneettikuvat ovat samasta henkilöstä, jonka kanssa vasta äsken juttelin” - Tiede. Tutkimus: Aivot toimivat, vaikka niistä poistaisi puolet – ”On vaikea käsittää, että nämä magneettikuvat ovat Ihmisen aivot ovat ihmeellinen elin. Niin ihmeellinen, että ne voivat toimia melkein normaalisti, vaikka niistä poistaisi puolet. Joissain aivosairauksissa ja erittäin vaikeissa epilepsiatapauksissa joudutaan joskus katkaisemaan hermoyhteydet aivopuoliskojen väliltä tai jopa poistamaan toinen aivopuolisko kokonaan, jos se on ainoa keino saada kohtaukset loppumaan ja taata lapselle edes likimain tavallinen elämä.

Vääristyneet muistot - Elämä. Bicycles Built Based on People’s Attempts to Draw Them From Memory. Katri Saarikiven kolumni: Aivosi täydentävät puuttuvaa tietoa kuvittelemalla ja arvaamalla, mutta usein arvaukset ovat vääriä. Huilasin kuntosalilla jalkaprässin vieressä ennen seuraavaa sarjaa, kun kanssatreenaaja tuli juttelemaan. Hän aloitti varovasti ”Saako neuvoa?” Sinä päivänä aivan kaikki ärsytti, ja tämäkin kysymys herätti närää, mutta en saanut sanottua, että ei kiitos. Sainkin neuvon siitä, että ei pitäisi suoristaa jalkojaan täysin jalkaprässissä, sillä isoilla painoilla voivat polvet vaurioitua. Palautetta oli vaikea ottaa vastaan. Rupesin miettimään, mikä on neuvojan taka-ajatus. Kuinka monta pistettä näet testikuvassa sekunnin vilauksella? Tutkijat selvittivät, miten aivot hahmottavat luku­määriä - Tiede. Oikeussaleissa etsitään nyt ratkaisua todistaja­ongelmaan: Totta puhuvien muistikuvat hämärtyvät käräjäoikeuden jälkeen, kun taas valehtelijat ehtivät parannella tarinaansa ennen hovioikeutta - Kotimaa.

Huono nimimuisti voi olla kiusallinen piirre, mutta usein taustalla on ymmärrettävä syy: Testaa, onko nimi­muistisi keski­määräistä parempi - Elämä. Osa ihmisistä kuulee välähdyksiä ja näkee ääniä – Aistihavaintojen sekoittuminen voi olla luultua yleisempää - Elämä. Osa ihmisistä kuulee välähdyksiä ja näkee ääniä – Aistihavaintojen sekoittuminen voi olla luultua yleisempää 1. Osa ihmisistä kokee aina numerot väreinä, musiikin muotoina tai liittää vaikkapa tietyt maut ja äänet yhteen.

Kyse on synestesiasta, aistien sekoittumisesta. Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi - Elämä. Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen - Tiede. Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Lapsuus ja nuoruus määrittävät ihmisen älyllisen suorituskyvyn – tutkijoiden mukaan älyllisten kykyjen kehitys pysähtyy parikymppisenä - Tiede.

Älä seuraa tunteitasi äläkä vain kuuntele sydäntäsi – aivotutkijan mukaan tunne on vaarallinen neuvonantaja - Elämä. Tuliko sanotuksi jotain tyhmää? Tietyt hermo­solut säkenöivät aivoissasi, kun tajuat mokanneesi - Tiede. Tuliko sanotuksi jotain tyhmää? Tietyt hermo­solut säkenöivät aivoissasi, kun tajuat mokanneesi Tilanne on ehkä tuttu. Olet ravintolassa ja tarjoilija tuo sinulle ruoan pöytään. Hän toivottaa hyvää ruokahalua. ”Kiitos samoin”, vastaat iloisesti. Pieneltä pojalta poistettiin kuudesosa aivoista epilepsian parantamiseksi – toipui täysin ja on keskimääräistä älykkäämpi - Tiede.

Pieneltä pojalta poistettiin kuudesosa aivoista epilepsian parantamiseksi – toipui täysin ja on keskimääräistä. Selective attention test. Aivotutkija Minna Huotilainen: Aivosi tietävät enemmän kuin sinä. Ihmisen tietoisuus on herkkä häiriintymään. Hypnoosi on väärissä käsissä vaarallinen ase, eikä sitä saisi opettaa kenelle tahansa – Tanskalaisen ryöstömurhan tarina osoittaa, että taitava hypnotisoija saa ihmisen tekemään mitä vain - Tiede. Aikuiset aivot voi panna aikakoneeseen – Aivojen muovautuvuus osataan palauttaa lapsen tasolle, ja se voi auttaa kuntoutumaan aivovammasta tai oppimaan kiinaa - Tiede.

Muistan sen ihan kohta – se on ihan kielen päällä! – Viikon juttu. Meillä oli viime lauantaina siivouspäivä ja menin asuntomme toiseen kerrokseen hakemaan jotakin. Kun olin kiivennyt portaat ylös, olin yhtäkkiä unohtanut, miksi tulin yläkertaan. Seisoin hetken aikaa miettimässä, kunnes parikymmenen sekunnin kuluttua tavoite putkahti kirkkaana mieleni uumenista: minun piti hakea puhdistusaine kylpyhuoneesta! Vaikka olin hetkellisesti unohtanut tavoitteeni, muistin edelleen että minulla oli tavoite.

Muistia voi suojella tietynlaisella elämäntyylillä – suomalaisneurologi kokosi yhteen keinot, joiden vaikutuksen tiede on todennut. Miesten aivot eroavat toisistaan, naisten ovat samanlaisia – Kaikkien aikojen suurin aivovertailu valottaa sukupuolten eroja - Tiede - HS.fi. Muistinsa voi tuplata puolen tunnin treenillä päivässä – kuukauden harjoitusjakso paransi kykyjä pysyvästi hollantilaisessa tutkimuksessa - Tiede. Tutkimus: Uuden asian harjoittelua kannattaa jatkaa, vaikka sen tuntee jo osaavansa - Tiede.

Näemme unia, koska öisin valmistaudumme erilaisiin uhkiin, sanoo professori - Tiede. The Brain Dictionary. Hs. Onko tyttöjen ja poikien aivoissa eroja? Huippututkijat vastaavat. Part 4 of 5 - How to Make Better Decisions - BBC Horizon. Tarkkaavaisuutta voi treenata. WebGL Walker. Using Just 10% of Your Brain? Think Again. Alho. Neuroscience For Kids. Aivot oppivat omistajansa rentoutuessa. Hyvä kaavio muistin toiminnasta. Ps3ihmisentiedonkäsittelynperusteet - rongasanne. University LS/HHMI High School Science Outreach Program: Resources. Studia Generalia » 14.2.2013: Äly hoi, älä jätä! The Ten Most Revealing Psych Experiments.

The Neuroscientist Who Discovered He Was a Psychopath. Copy of PS3 by Tiina Suominen on Prezi. Näin treenaat painajaisissa vaarallisia tilanteita. Osallistu aivotutkimukseen - katso Kuningatar-elokuva. Brain Tricks – This Is How Your Brain Works. Memory. Muistitekniikoita Hesarin artikkeli. Molly Crockett: Varokaa neurosoopaa. Neurokirurgin hurja väite: Tietoisuus ei lopu kuolemaan - Studio55.fi. How the human brain works. 8 Things Everybody Ought to Know About Concentrating. 3D -mallinnus aivovammojen vaikutuksista. Right-brained? Left-brained? Take the test! Rottakin uskoo omiin valintoihinsa - Uutiset - Tiede. Merkillinen muisti - miksi tietyt asiat painuvat mieleen? (original) Man In Nursing Home Reacts To Hearing Music From His Era. Life Without Memory: The Case of Clive Wearing, Part 1b. Neurotransmitters by Joelie McCrary on Prezi.

%2802%29 Aivojen rakennekuvia täydennetty Copy (1) Hermoston rakenne työvihko Copy. Alzheimer,herpes ja epilepsia näkyvät sykähdyttävinä merkkeinä aivokuvissa - Sairaudet - Tiede. Päättelyvirheitä joita teemme päivittäin. Heli-isomaki-ksero-22-11-2011 Mitä hyvä oppiminen edellyttää? Psyykkisten toimintojen hermostollista perustaa. No one could see the color blue until modern times. Uutiset: Lihavuus näkyy aivojen välittäjäaineissa. 25 Mind-Twisting Optical Illusion Paintings By Rob Gonsalves. Työkaverin muuttunut käytös voi johtua muistisairaudesta. Tutkimus: Lapsen liikkumistaidot ja motorinen suorituskyky yhteydessä koulumenestykseen. Aivojen puhekeskukseksi luultu alue onkin puhuessa kiinni - Aivot - Tiede.

Ei saa!!! "Jolon saaren pissit" – uutisankkurin lipsautus saattoi olla stressin seuraus. Mielialalääkityksellä 15 vuotta turhaan – kipupotilas sai masennusdiagnoosin. Selvisi, miksi käärme säikyttää. Muistitesti - kasvot. Psykan linkkejä englanti. Nuorten aivovammat suurin kuolinsyy.