background preloader

PS3

Facebook Twitter

Art-2000008420827. Kaikki tiedolliset kyvyt eivät rapaudukaan.

art-2000008420827

Niitä voi harjoittaa. Tutkimus toisensa jälkeen on osoittanut, että aivojemme tiedonkäsittely hapertuu ikääntyessämme. Nyt yhdysvaltalais-portugalilainen tutkimusryhmä antaa lohtua vanhenemiseen: vaikka moni tiedollinen kyky heikkenee, osa jopa vahvistuu vuosikymmenten kuluessa. "Yleisesti on oletettu, että huomiokyky ja toiminnanohjaus huonontuvat iän mukana. Joissakin pienissä tutkimuksissa on saatu vihiä siitä, ettei tämä pitäisikään paikkaansa. Huomion suuntaaminen ja sen pitäminen kohteessa, toisin sanoen tarkkaavuus ja kyky keskittyä uuteen informaatioon voi parantua ainakin 70-vuotiaaksi, osoitti 700 koehenkilöä kattanut aineisto.

Näiden tiedollisten kykyjen koheneminen voi tutkijoiden mukaan johtua yksinkertaisesti siitä, että niitä harjoitetaan läpi elämän. Art-2000008363633. Art-2000008409496. Art-2000008363603. Art-2000008204558. Lapsena Annina Ala-Soini leimattiin kömpelöksi, mutta koko totuus selvisi vasta myöhemmin – Tällainen on oppimisvaikeus, josta moni ei ole koskaan kuullutkaan - Hyvinvointi.

Lastenhoitaja Anniina Ala-Soini käy aina samassa kaupassa, sillä vieraissa paikoissa hän eksyy.

Lapsena Annina Ala-Soini leimattiin kömpelöksi, mutta koko totuus selvisi vasta myöhemmin – Tällainen on oppimisvaikeus, josta moni ei ole koskaan kuullutkaan - Hyvinvointi

Hän kärsii häiriöstä, joka tekee suuntien ja tilojen hahmottamisesta hankalaa. Mistä tietää, milloin huono suuntavaisto onkin häiriön merkki? Anniina Ala-Soini eksyy helposti. Jos hän yrittää kuvitella jonkin reitin mielessään, hän näkee pelkkää mustaa. Art-2000007972629. Art-2000007973663. Aivotutkimuksen kehitys on ollut huimaa, mutta olemme vasta matkan alussa, Kai Kaila sanoo.

art-2000007973663

Sitä paitsi aivot ymmärretään yleensä väärin. Yliopiston sääntöjen mukaan 70-vuotiaan tutkijan pitäisi olla jo eläkkeellä. Kai Kailasta ajatus on ahdistava, jopa loukkaava. Suomen menestyneimpiin kuuluva neurobiologian tutkija jatkaakin sitkeästi tutkimusta ja opettamista. ”Olen luvannut kuristaa jokaisen opiskelijani tai työtoverini, joka kutsuu minua emeritukseksi”, Kaila toteaa pilke silmäkulmassa. Art-2000007955340. Art-2000007954285. Ajatusten rönsyily on ihmiselle luontaista, vaikka yksinkertainen ratkaisu ongelmaan on usein paras.

art-2000007954285

Yksinkertainen on kaunista. Vähemmän on enemmän. Meille tarjotaan tällaisia hokemia avaimina onnellisuuteen, mutta kuinka helppoa niitä on oikeasti toteuttaa? Sorrumme keräämään turhaa roinaa, ja ihminen väkertää organisaatioihinsa mitä monimutkaisempia hallintohimmeleitä. Viestikin paranee aina tiivistämällä. Ja kas, näin tämänkin jutun alussa sama ajatus on muotoiltu moneen kertaan. Art-2000007939075. Rubus Entä jos vaikutus on monitahoisempi ja mukaan tulee värähtely, eikä pelkästään musiikin luoma tunne-elämys?

art-2000007939075

Tästä on entistä lyhyempi matka ilmiöön, joka on nimeltään elämä. Äitini lauloi aina töitä tehdessään. Kysy Aivotutkijalta! — Monitieteinen Aivotutkimuskeskus. Saimme hienoja ja monipuolisia kysymyksiä kaiken ikäisiltä ihmisiltä, kiitos aktiivisesta osallistumisesta!

Kysy Aivotutkijalta! — Monitieteinen Aivotutkimuskeskus

Kysymykset ja vastaukset on ryhmitelty teemojen mukaisesti, ja löydät ne alla olevien linkkien takaa. Vastaukset eivät ole kattavia kuvauksia aihepiiriin, vaan tämän asiantuntijajoukon osaamiseen perustuvia katsauksia kysymyksiin nykytutkimuksen ja aivotiedon valossa. Paneelimme asiantuntijat edustavat kognitiivisen neurotieteen, psykologian ja liikuntatieteen tieteenaloja, sekä neurologisia potilasjärjestöjä. Osa kysymyksistä liittyi suoraan sairauden oireisiin, hoitoon tai diagnostiikkaan. Art-2000007886525. Kehoaistia eli interoseptiota ei kutsuta kuudenneksi aistiksi turhaan: Näin sydän, suolisto ja maksa voivat vaikuttaa mielialaan. Art-2000007776156. Art-2000007632320. Art-2000006706305. Tutkimus: Aivot viritetty huippuunsa 35-vuotiaana – suorituskykyä tutkittiin analysoimalla shakkimestareiden pelejä 125 vuoden ajalta. 125 vuodessa ehditään pelaamaan iso liuta shakkipelejä.

Tutkimus: Aivot viritetty huippuunsa 35-vuotiaana – suorituskykyä tutkittiin analysoimalla shakkimestareiden pelejä 125 vuoden ajalta

Nyt kansainvälinen tutkijatrio on käynyt läpi yli 24 000 peliä siirto siirrolta. Analyysin tuloksena on syntynyt johtopäätös siitä, että ihmisaivot saavuttavat kognitiivisen huippunsa noin 35-vuotiaana. Kognitiivisella toiminnalla tarkoitetaan tietojenkäsittelyprosesseja aivoissa. Esimerkiksi muistaminen, oppiminen, tarkkaavaisuus, luovuus ja ongelmanratkaisukyky ovat aivojen prosesseja, joita shakkipelissä menestyminen vaatii. Tutkimuksessa mestareiden pelejä analysoitiin vertaamalla (siirryt toiseen palveluun) jokaista yksittäistä siirtoa tietokoneen parhaaseen siirtoon. Sinänsä ihmisten ja tietokoneiden vertaaminen shakissa on ongelmallista, sillä tietokoneille selvät asemat voivat olla ihmisille hankalia hahmottaa. Katri Saarikiven kolumni: Miltä tuntuu, kun et tiedä? Kadulla pieni lapsi kuunteli postinjakajaa herkeämättömällä tarkkaavaisuudella, mutta samalla hieman ujostellen.

Katri Saarikiven kolumni: Miltä tuntuu, kun et tiedä?

Tämä esitteli ystävällisesti modernia appelsiininoranssia sähkökärryään, ja vastasi lapsen kysymyksiin jakelun yksityiskohdista. Minne posti menee ja mistä se tulee? Paaosassa_paa_paaasioita. Art-2000006548890. Älä usko itseäsi! Hyviä päätöksiä on vaikea tehdä, koska ajattelumme on täynnä virheitä – näin tunnistat yleisimmät ajatusvirheet. Vanha timpurin sanonta kuuluu: ”mittaa aina kaksi kertaa ja sahaa vain kerran”.

Älä usko itseäsi! Hyviä päätöksiä on vaikea tehdä, koska ajattelumme on täynnä virheitä – näin tunnistat yleisimmät ajatusvirheet

Sanonta on hauska ja opettavainen muistuttaessaan, että omiin aivoihin ei kokeneenkaan kannata sataprosenttisesti luottaa. Aivot menevät helposti halpaan. Tutkijat ovat listanneet kymmeniä erilaisia ajatusvirheitä. Osa niistä on jokapäiväisiä – ja niitä tapahtuu kaikille. Työterveyslaitoksen johtava tutkija, psykologian tohtori Virpi Kalakoski sanoo, että ajatusvirheiden taustalla on usein, että ”suoristamme mutkia”. : Sormien varassa. Miten muisti pelaa elämän eri vaiheissa? Muisti on maailman arkipäiväisin asia.

Miten muisti pelaa elämän eri vaiheissa?

Sitä käyttävät kaikki koululaisista eläkeläisiin, kaiken aikaa. Muistin uumenissa ovat tiedot, taidot, ihmissuhteet ja käsitys omasta itsestä. Muisti on myös erittäin monimutkainen asia. Se on sähköä, kemiaa ja biologiaa. — Muisti aktivoi kaikki aivojen osat tavalla tai toisella, sanoo kliinisen neuropsykologian professori Laura Hokkanen. Niinkin yksinkertainen juttu kuin kaupassakäynti vaatii eri muistijärjestelmien saumatonta yhteistyötä. Kun kelailet ostoksiasi, aivoalueidesi välillä tuhannet hermosolut räiskivät sarjatulta. Jän­ni­tys ja huo­not unet hait­taa­vat Lyhytkestoinen muisti jakautuu aistimuistiin ja työmuistiin, pitkäkestoinen muun muassa tieto- ja taitomuistiin. JOHDATUS PSYKOLOGISEEN TUTKIMUKSEEN.

Sylikkäin magneettikuvaan – tutkijat selvittivät, miten kosketus näkyy pariskuntien aivoissa. Aalto-yliopiston ja Turun PET-keskuksen tutkijat ovat kehittäneet uuden, kahden ihmisen aivoja yhtä aikaa kuvaavan menetelmän, jonka avulla voidaan tutkia sosiaalista vuorovaikutusta. Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat mittasivat kymmenen pariskunnan aivotoimintaa. Jokainen pariskunta oli magneettikuvauslaitteessa noin 45 minuuttia, ja niiden aikana he koskettivat toistensa kasvoja. Kokeen tarkoitus oli selvittää, kuinka sosiaalinen koskettaminen aktivoi aivoja. Mielenkiintoinen tutkimustulos: Suora katse korona-ajan videopuhelussa aiheuttaa samanlaisia tunnereaktioita kuin tapaisi ihmisen oikeasti. Tutkittavien suupielet kohosivat ja kulmien kurtistus väheni, kun he näkivät toisen henkilön katsovan heitä suoraan kohti videopuhelun aikana. Moni ihminen on tuskaillut korona-aikana, kun ei tapaa ihmisiä kasvokkain. Jo videopuhelu voi kuitenkin tutkijoiden mukaan auttaa etenkin jos webbikamera on suunnattu niin, että katsoo ihmistä suoraan kohti.

Ylivertaisuusharha altistaa uskomaan salaliittoteorioihin. Ihmisen kuvitelma omasta osaamisestaan ei aina vastaa todellisuutta. Psykologiassa tunnettu esimerkki tästä on niin sanottu ylivertaisuusvinouma. Se tarkoittaa, että ihminen uskoo tietävänsä aiheesta sitä enemmän, mitä vähemmän hän oikeasti ymmärtää. Uusi tutkimus osoittaa, että tästä vinoumasta kärsivät ihmiset ovat myös alttiimpia salaliittoteorioille. Amerikkalaisen Lehighin yliopiston psykologian tutkijat Joseph Vitriol ja Jessecae Marsh selvittivät, miten ihmisten poliittiset tiedot ja taipumus uskoa salaliittoihin korreloivat Yhdysvaltain presidentinvaalien aikana. Miksi osa ihmisistä ei noudata rajoituksia, vaikka ne ovat kaikkien tiedossa? Sosiaalipsykologi listaa kahdeksan psykologista harhaa, joihin kaikki meistä ovat vaarassa sortua - Hyvinvointi.

Liikkumista on rajoitettu, ravintolat suljettu ja ihmisiä kehotettu pysymään kotonaan. Suomen hallitus on tehnyt ennennäkemättömän kovia rajoituksia koronapandemian hillitsemiseksi. Silti monet kaupat ja kuntosalit ovat edelleen auki, kaveriporukat viettävät aikaa ostoskeskuksissa ja lenkkipoluilla on ryysistä. Alkoholi humauttaa aivot pilviin – ja romauttaa ne krapulaan. Korkki auki ja kurkusta alas. Kuinka nopeasti aivoissa alkaa tapahtua? Heidelbergin yliopiston tutkijat selvittivät asiaa muutama vuosi sitten ja saivat magneettikuvauksella vahvistuksen arkikokemukselle. Drinkki tai pari nousee päähän yllättävän nopeasti. Hermosoluissa rytisee jo kuuden minuutin kuluttua. Veressä alkoholia on silloin noin 0,5 promillea. Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti - Tiede. Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti Sen piti olla rutiininomainen tutkimus rottien ikääntymisestä.

Päätöksenteko -käsitekartta. Luulet vain muistavasi. Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset - Tiede. Järki on koetuksella yksinäisyydessä: aivot voivat kutistua ja mieli tuottaa harhoja - Tiede. Järki on koetuksella yksinäisyydessä: aivot voivat kutistua ja mieli tuottaa harhoja. Näin työntekijä innostuu ja ideoi – aivotutkija ehdottaa aivan uudenlaista työaikaa. Huipputyöntekijää ei saa laittaa robotin hommiin. Työpaikalla ei pidä puhua kiireestä, vaan tavoitteista ja työntekijöiden toiveista. Hups, jokin meni pieleen! Tutkimus: Aivot toimivat, vaikka niistä poistaisi puolet – ”On vaikea käsittää, että nämä magneettikuvat ovat samasta henkilöstä, jonka kanssa vasta äsken juttelin” - Tiede. Tutkimus: Aivot toimivat, vaikka niistä poistaisi puolet – ”On vaikea käsittää, että nämä magneettikuvat ovat.

Vääristyneet muistot - Elämä. Bicycles Built Based on People’s Attempts to Draw Them From Memory. In 2009 designer Gianluca Gimini started asking friends and strangers to draw a men’s bicycle from memory. While some got it right, most made technical errors — missing fundaments parts of the frame or chain. The exercise is similar to psychological tests used to demonstrate how little we know compared to what we think we do. However, for Gimini this isn’t about proving how dumb we are but, rather, how extraordinary our imaginations can be! Having now amassed a collection of 376 drawings from participants ranging from 3 – 88 years of age, Gimini has started building realistic renderings of the bikes based on these sketches, in a 3D program. Katri Saarikiven kolumni: Aivosi täydentävät puuttuvaa tietoa kuvittelemalla ja arvaamalla, mutta usein arvaukset ovat vääriä. Huilasin kuntosalilla jalkaprässin vieressä ennen seuraavaa sarjaa, kun kanssatreenaaja tuli juttelemaan.

Hän aloitti varovasti ”Saako neuvoa?” Sinä päivänä aivan kaikki ärsytti, ja tämäkin kysymys herätti närää, mutta en saanut sanottua, että ei kiitos. Sainkin neuvon siitä, että ei pitäisi suoristaa jalkojaan täysin jalkaprässissä, sillä isoilla painoilla voivat polvet vaurioitua. Kuinka monta pistettä näet testikuvassa sekunnin vilauksella? Tutkijat selvittivät, miten aivot hahmottavat luku­määriä - Tiede. Kuinka monta pistettä näet testikuvassa sekunnin vilauksella? Oikeussaleissa etsitään nyt ratkaisua todistaja­ongelmaan: Totta puhuvien muistikuvat hämärtyvät käräjäoikeuden jälkeen, kun taas valehtelijat ehtivät parannella tarinaansa ennen hovioikeutta - Kotimaa. Huono nimimuisti voi olla kiusallinen piirre, mutta usein taustalla on ymmärrettävä syy: Testaa, onko nimi­muistisi keski­määräistä parempi - Elämä. Osa ihmisistä kuulee välähdyksiä ja näkee ääniä – Aistihavaintojen sekoittuminen voi olla luultua yleisempää - Elämä.

Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi - Elämä. Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen - Tiede. Lapsuus ja nuoruus määrittävät ihmisen älyllisen suorituskyvyn – tutkijoiden mukaan älyllisten kykyjen kehitys pysähtyy parikymppisenä - Tiede. Älä seuraa tunteitasi äläkä vain kuuntele sydäntäsi – aivotutkijan mukaan tunne on vaarallinen neuvonantaja - Elämä. Tuliko sanotuksi jotain tyhmää? Tietyt hermo­solut säkenöivät aivoissasi, kun tajuat mokanneesi - Tiede.

Pieneltä pojalta poistettiin kuudesosa aivoista epilepsian parantamiseksi – toipui täysin ja on keskimääräistä älykkäämpi - Tiede. Selective attention test. Aivotutkija Minna Huotilainen: Aivosi tietävät enemmän kuin sinä. Hypnoosi on väärissä käsissä vaarallinen ase, eikä sitä saisi opettaa kenelle tahansa – Tanskalaisen ryöstömurhan tarina osoittaa, että taitava hypnotisoija saa ihmisen tekemään mitä vain - Tiede. Aikuiset aivot voi panna aikakoneeseen – Aivojen muovautuvuus osataan palauttaa lapsen tasolle, ja se voi auttaa kuntoutumaan aivovammasta tai oppimaan kiinaa - Tiede.

Muistan sen ihan kohta – se on ihan kielen päällä! – Viikon juttu. Muistia voi suojella tietynlaisella elämäntyylillä – suomalaisneurologi kokosi yhteen keinot, joiden vaikutuksen tiede on todennut. Miesten aivot eroavat toisistaan, naisten ovat samanlaisia – Kaikkien aikojen suurin aivovertailu valottaa sukupuolten eroja - Tiede - HS.fi. Muistinsa voi tuplata puolen tunnin treenillä päivässä – kuukauden harjoitusjakso paransi kykyjä pysyvästi hollantilaisessa tutkimuksessa - Tiede. Tutkimus: Uuden asian harjoittelua kannattaa jatkaa, vaikka sen tuntee jo osaavansa - Tiede. Näemme unia, koska öisin valmistaudumme erilaisiin uhkiin, sanoo professori - Tiede. The Brain Dictionary. Hs. Onko tyttöjen ja poikien aivoissa eroja? Huippututkijat vastaavat. Part 4 of 5 - How to Make Better Decisions - BBC Horizon. Tarkkaavaisuutta voi treenata. WebGL Walker. Using Just 10% of Your Brain? Think Again. Alho. Neuroscience For Kids.

Aivot oppivat omistajansa rentoutuessa. Hyvä kaavio muistin toiminnasta. Ps3ihmisentiedonkäsittelynperusteet - rongasanne. University LS/HHMI High School Science Outreach Program: Resources. Studia Generalia » 14.2.2013: Äly hoi, älä jätä! The Ten Most Revealing Psych Experiments. The Neuroscientist Who Discovered He Was a Psychopath. Copy of PS3 by Tiina Suominen on Prezi. Näin treenaat painajaisissa vaarallisia tilanteita. Osallistu aivotutkimukseen - katso Kuningatar-elokuva. Brain Tricks – This Is How Your Brain Works. Memory. Muistitekniikoita Hesarin artikkeli. Molly Crockett: Varokaa neurosoopaa. Neurokirurgin hurja väite: Tietoisuus ei lopu kuolemaan - Studio55.fi. How the human brain works. 8 Things Everybody Ought to Know About Concentrating.

3D -mallinnus aivovammojen vaikutuksista. Right-brained? Left-brained? Take the test! Rottakin uskoo omiin valintoihinsa - Uutiset - Tiede. Merkillinen muisti - miksi tietyt asiat painuvat mieleen? (original) Man In Nursing Home Reacts To Hearing Music From His Era. Life Without Memory: The Case of Clive Wearing, Part 1b. Neurotransmitters by Joelie McCrary on Prezi. %2802%29 Aivojen rakennekuvia täydennetty Copy (1) Hermoston rakenne työvihko Copy. Alzheimer,herpes ja epilepsia näkyvät sykähdyttävinä merkkeinä aivokuvissa - Sairaudet - Tiede. Päättelyvirheitä joita teemme päivittäin. Heli-isomaki-ksero-22-11-2011 Mitä hyvä oppiminen edellyttää?

Psyykkisten toimintojen hermostollista perustaa. No one could see the color blue until modern times.