background preloader

Flickan med svavelstickorna

Related:  SkrivaLäsasaramalm

Varsågoda - färdig planering utifrån... - Mellanstadiebloggen Läsloggar som tankeredskap och boksamtal på Chambers vis Ännu en vecka har gått sedan terminsstart och arbetet med eleverna är i full gång. Vid mina morgonpromenader till jobbet ser jag hur det blir ljusare för varje dag och dessa stunder innan arbetsdagen tar fart ger mig chansen att reflektera och samla tankarna och inför en ny dag. I mitt förra inlägg berättade jag om att skrivandet kommer att vara i fokus denna termin och vi har fortsatt arbetet med att koppla den berättande textens/filmernas dramaturgi, novellkurvan, till kortfilmer från UR Skola Tre berättelser . Kring filmernas spännande innehåll har vi haft många intressanta och givande samtal i klasserna samt även låtit eleverna skriva reflektioner utifrån olika frågeställningar kring respektive films innehåll. Under förra terminen då vi ägnade mycket tid åt textsamtal använde vi oss nästan genomgående av läsloggar som tanke- och reflektionsredskap. Min favorit bland läsloggar är den som brukar kallas för CITAT och TANKE. Jag förstår inte…. Jag lägger märke till…. Jag undrar….

Med Skam har du en ingång till klassiker | Kulan Malin Appeltofft, lärare på Blommensbergsskolan visar några av de referenser till Shakespeare som Skam innehåller och tipsar om hur du med serien som ingång kan arbeta med Shakespeare och Romeo och Julia. Eller bara som inspiration för alla elever som inte tänker på kopplingar mellan olika verk och att Shakespeare fortfarande, 401 år efter sin död påverkar vår kultur. Skam säsong tre = Romeo och Julia En kärleksförklaring till Baz Luhrmanns filmatisering av Romeo & Julia. Dessutom är serien riktigt snyggt hantverk där allt från skådespeleri, regi , manus och musik samspelar. I Shakespeare’s pjäser är Puck och lago två exempel på tricksters. Shakespeare med högstadieelever Som lärare har jag arbetat med Shakespeare några gånger med elever. Skam – en kärleksförklaring till Baz Luhrmanns filmatisering av Romeo & Julia Romeo och Julia blir förälskade vid första ögonkastet på en maskerad hemma hos Julias familj. Malin Appeltofft, malin.appeltofft@stockholm.se Blommensbergsskolan

Mmm…bokbuffé! – #mellanstadiebloggen [SVENSKA] Jag ville ha en aktivitet där eleverna skulle kunna ge varandra bra boktips på ett lustfyllt sätt, samtidigt som de reflekterade kring en bok de tyckte om och hade läst. Att ha en bokbuffé i klassen var en idé som jag fick från underbara Pinterest! Jag gjorde om det ursprungliga upplägget som jag hade läst om, så att det skulle passa min undervisning. Resultatet blev väldigt lyckat och eleverna ville gärna göra fler liknande projekt! Så här gjorde vi: Varje elev fick välja en superbra bok som hen hade läst och verkligen ville tipsa om. Alla fick först i uppgift att ta fram ett citat från boken. Varje elev renskrev sitt citat och fick även färglägga en bild på en maträtt. Därefter fick varje elev fylla i en meny som tjänade som en bokanalys. Instruktionen när de fyllde i menyn var följande: Framsida: Bokens titel, författarens namnFörrätt: ställ 3-4 frågor utifrån boken, som en liten ”aptitretare”Huvudrätt: kort sammanfattning av handlingen, dock ej slutet.

Planera med Blueberry-metoden – #mellanstadiebloggen [LÄRARRUMMET] Mors lilla Olle har mycket att bidra med när det kommer till planering av undervisningen. I alla fall i det här inlägget. Hur planeringen av och målen för undervisningen ska se ut är ett hett ämne, och utformningen skiljer sig åt mellan skolor. Jag som arbetar på mellanstadiet har länge funderat över flera saker i samband med alla planeringar jag har skrivit, bland annat detta. För vem skriver jag planeringen? Det finns mycket att fundera kring när det gäller planeringskravet, och som vi alla vet förs det många diskussioner kring dokumentationsbördan i svenska skola idag. Därför blev jag väldigt glad när jag hittade en föreläsning med bedömningsexperten Christian Lundahl. Styrkorna med att lägga upp en planering på detta sätt är flera: den blir strukturerad, lättöverskådlig och har en tydlig röd tråd läroplan-undervisning-bedömning. Lundahls föreläsning satte givetvis igång tankar i mitt huvud, så jag spann vidare på idén och utformade en egen planering utifrån hans exempel.

Struktur: Berättaren – Kooperativt Lärande Struktur: Berätta Mera /Berättaren Berätta Mera är en lättare version Hitta en kompis. Den är en enkel struktur att använda för att dela med sig av kunskap och stärka relationerna i gruppen. Den kan användas med socialt innehåll enbart för att stärka gruppen och träna på att jobba tillsammans, för utvärderingar eller kopplat till ett kunskapsinnehåll där eleverna ska dela med sig av sina tankar och åsikter till varandra. Du bestämmer ett tematiskt innehåll att berätta om; ex. Variant: Sätt på musik. Grafik: Martin Silfvast Klassexempel Struktur: Huvuden ihop! Grunden i kooperativt lärande är att vi tänker tillsammans. I "Allmänt" Struktur: EPA - enskilt, par, alla Det kan vara en utmaning att få alla elever aktiva och involverade. Integrera samarbete på enkla sätt Det kan ibland i skolans värld vara lätt att hamna i fällan att fokusera på tekniker och material och glömma bort det viktiga: nämligen vad vi fokuserar på och varför vi gör det.

Jenny på Wendes: Har du några frågor till romanen.... Under senare delen av hösten och nu i samband med julledigheten har jag fått en del frågor av kollegor i det vidgade kollegiet. Flera av dem har frågat efter litteraturtips och i nästa mening om jag också har frågor och uppgifter till böckerna som jag precis tipsat om. Under denna vecka har jag tänkt på det här med frågor och uppgifter till skönlitterära böcker. Varför inte dela med mig av det som jag har tagit fram? Kanske kan det vara till glädje för någon och då är det ju bra. Då jag är lite av en "all-läsare" finns det frågor och material till lättlästa böcker, till prisade böcker, till böcker för vuxna, unga vuxna och barn från kanske 12 års ålder. Den fria rörligheten av Karolina Ramqvist (unga vuxna/vuxna) Var la jag min man? Den allvarsamma leken (unga vuxna/vuxna/lättläst version) Bedragaren (unga vuxna/vuxna/lättläst) En man som heter Ove (unga vuxna/vuxna/lättläst version) Fallet Anna Frid (unga vuxna/lättläst) Utvandrarna (unga vuxna/vuxna/lättläst version)

50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok? Kika in på några av länkarna nedanför:

Små ord som gör stor skillnad | Läs- och språksatsningen I förrförra inlägget nämnde jag tre språkliga begrepp, anaforer, sambandsord och appositioner. Innebörden och förståelsen av dessa begrepp gör stor skillnad i vår läsförståelse. I artikeln A Closer Look at Close Reading: Three Under-the-Radar Skills Needed to Comprehend Sentences (Mesmer och Rose-McCully, 2017) undersöktes 10-åringars läsförståelse och många hade problem med förståelse av texter där dessa språkliga konstruktioner användes. Syftningar ställer till problem! Anaforer Anaforen refererar till det som korrelatet refererar till. Pojken log stort för han kände sig glad. I meningen är han anafor och pojken korrelat. Tusentals träd var planterade i parker och längs flodbanker. För att förstå kopplingen mellan körsbärsträd och sakura krävs att läsaren lägger märke till ordet dessa; det ordet är nämligen det enda som kopplar ihop körsbärsträd och Sakura (som är det japanska ordet för körsbärsträd). Två andra exempel är: Jim gick till biblioteket. Thread Anaphora Mad Libs Referenser:

Runda bordet: Sammanfatta Matilda – barnenochbjornen Idag läste vi klart boken Matilda av Roald Dahl. Det har varit spännande och roligt att läsa den. När vi hade läst klart testade vi på en övning som heter Runda bordet. Vi satt i grupper och fick var sitt papper. Matilda är bra på att läsa och hon är väldigt smart. Matildas familj är elak. Fröken Domderasson är elak. Fröken Domderasson är fröken Honungs moster. Matilda har krafter i sina ögon som hon använder för att hjälpa fröken Honung. Fröken Domderasson slutar i skolan och lämnar tillbaka testamentet. Fröken Honung flyttar tillbaka till det röda huset. Matilda hoppar till sjätte klass. Matilda förlorade sina krafter. Matildas familj ska åka till Spanien. Matilda flyttar till fröken Honung.

Mog’s Christmas Calamity This EFL lesson plan is designed around a short film commissioned by the British supermarket chain Sainsbury’s titled Mog’s Christmas Calamity inspired by the children’s writer Judith Kerr. In the lesson students collate vocabulary related to Christmas, talk about Christmas customs, watch a short film and predict the ending of the film. I would ask all teachers who use Film English to consider buying my book Film in Action as the royalties which I receive from sales help to keep the website completely free. Language level: Pre-intermediate (A2) –Intermediate (B1) Learner type: Young learners, teens and adults Time: 90 minutes Activity: watching a short film, speaking and writing Topic: Christmas Language: Vocabulary related to Christmas Materials: Short film Downloadable materials: mog’s christmas calamity lesson instructions Support Film English Film English remains free and takes many hours a month to research and write, and hundreds of dollars to sustain. Step 1 Dictate the following words:

Related: