background preloader

Skriva

Facebook Twitter

Berättande text, modell. Checklista för skrivregler. Projekt och lärarhandledningar – Josef Sahlin. Bedöma skriftlig förmåga. Högfrekventa ord. RESAN. KAMRATREPSONSMALLAR FÖR SKRIVNING VID FORMATIV BEDÖMNING. En spännande berättelse – Sidekicks på rIKTigt. Att skriva en spännande …… Denna planeringen har vi arbetet med i årskurs 5.

En spännande berättelse – Sidekicks på rIKTigt

Vid uppstarten av min planering fick jag delvis inspiration av Fredrik Sandströms skrivprojekt Ön Genom detta inlägget kommer du att får tillgång till vår planering, genomförande och även vår utvärdering. I elevernas lärande har vi använt oss av flera digitala verktyg. Lektionsbankens skrivprojekt. Filmtips på Lektionsbanken Lektionsbanken tipsar om filmer som ligger på öppna kanaler som Youtube, Vimeo och playkanaler.

Lektionsbankens skrivprojekt

De är såklart kategoriserade utifrån LGR 11. Länk till filmerna Du kan skicka in filmtips till Lektionsbanken. Det gjorde Jennie Josefsson under sommaren och vann därmed Lektionsbankens sommartävling. Att skriva en berättelse. Att avsluta en berättelse. Deckarscheman. Halloj!

Deckarscheman

Tokiga brev - anpassa språket efter syfte, mottagare och situation. Bedöma skriftlig förmåga. Vems är nyckeln?

Kensukes rike

ÖN - ett skrivprojekt i fem kapitel. Lärande i cirkelmodellen – Kooperativt Lärande. Kooperativt Lärande (KL) passar väldigt bra att använda tillsammans med genrepedagogik och cirkelmodellen.

Lärande i cirkelmodellen – Kooperativt Lärande

Cirkelmodellen är en modell som utgår från Vygotskijs proximala utvecklingszon – att det som görs med hjälp idag kan göras själv imorgon. Gibbons (2006) skriver om hur lärare med hjälp av stödstrukturer (scaffolding) kan hjälpa eleverna att utvecklas. Gibbons beskriver vidare hur man med hjälp av cirkelmodellen kan bygga upp elevernas kunskap på ett sätt så att de till slut klarar av det själva.

Cirkelmodellen består av fyra faser. I fas 1 utgår läraren från elevernas förkunskaper och bygger från dem upp ny kunskap. Dessa faser kan kombineras med kooperativa strukturer för att förstärka lärandet och främja samarbete. Fas 1. Öde ön- Skrivprojekt kapitelbok år 5. Här delar vi med oss av det Skrivprojekt som vi arbetat med i år 5.

Öde ön- Skrivprojekt kapitelbok år 5

Eleverna har fått ett kapitel i veckan att skriva i dokumentet. Vi har använt oss av Classroom för att fördela uppdragen samt lätt ge eleverna återkoppling. 430a. Tankekarta2 2. Skriva. Stöd vid inledning. Fo rklarande text. Inträdesbiljett med loggbok. När miljön beskriver en känsla. En kollega berättade om en enkel övning som går ut på att göra eleverna medvetna om hur miljön kan användas för att förtydliga och förstärka en karaktärs känsla.

När miljön beskriver en känsla

I En ö i havet av Annika Thor är miljön en viktig del av berättelsen. Printable Lined Paper. Whether your child is writing a story with its own special picture, composing a poem or taking notes on a science experiment, it is always useful to have a stock of lined or decorative paper waiting!

Printable Lined Paper

Karusellen: Höstdikt – Kooperativt Lärande. Nu när löven börjar ändra färg och regnet faller har vi självklart arbetat med hösten i våra ettor.

Karusellen: Höstdikt – Kooperativt Lärande

Vi har observerat träd och lärt oss om vad djuren gör. För att repetera kunskaperna skrev vi en dikt tillsammans i halvklass med hjälp av strukturen Karusellen. 1. "Writing prompts" som stöd för skrivandet. Har dina elever svårt för att komma igång med skrivande eller vill de bara träna sig på att utveckla sitt skrivande?

"Writing prompts" som stöd för skrivandet

Då kan en fördel vara att använda sig av olika börjor eller sk writing prompts. Det finns hur många olika som helst om du söker. Jag tänkte tipsa lite kort i detta inlägg om de som jag provat med mina elever. 4-6 Skriva berättande, återgivande text. Arkivet_Sprk_Drake. Arkivet_Sprk_Alien. Person-plats-problem. Dags att flytta ut - 11 härliga kojor att bli inspirerad av. Skrivstöd, texter. Den magiska dörren - Bibblis. Att bygga upp en berättande text. Jag har aldrig lärt mig så mycket…. Vad är IUP-förmiddag?

Jag har aldrig lärt mig så mycket….

Jag hade tänkt berätta här om den senaste IUP lektionen jag hade haft men upptäcker att jag inte har skrivit något om det tidigare vad IUP lektion är för något. Jag upptäcker att jag bara skrivit om det på skolans egna blogg athenefardhem.se. Detta läsår har jag arbetat med klass 4-5 och min närmsta kollega har arbetat med år 6. Vi tog ett gemensamt beslut inför det här läsåret att göra något åt det som står i timplanen elevens val och elevernas egna individuella utvecklingsplaner. Skrivuppgifter. Chuckdillon. Vilse. Bedomningsmatris. Berattelseansikte_tom.pdf. Bilder att skriva till. Skriv. Detta med "de" och "dem". Och "de". Dagboken. Detta är en lärarhandledning till att skriva dagboksromaner med elever. Dagboksromaner har fått en renässans i och med de populära böckerna om Greg (Jeff Kinney) m.fl. så det finns mycket litteratur att hämta inspiration ifrån. Arbetet med dessa dagböcker ger också en inramning till övningar av olika texttyper (bl.a. de skoltypiska texttyper som Pauline Gibbons beskriver i Stärk språket, stärk lärandet… Hallgren Fallgren 2013).

Dagboksromanen erbjuder en plattform för att prova och leka med sina färdigheter i återberättande text, beskrivande text, löpsedelstext, skriftliga instruktioner, recensioner, argumenterande text, reklambudskap, poetisk text m.m. Stort fokus läggs på humor i skapandet och på kollaborativt lärande i klassrummet. Ladda ned lärarhandledning (PDF)

4-6 Skriva förklarande, argumenterande, instuerande text. Miljöbeskrivningar. Monstret-ett-romanprojekt1.pdf. Enbokdusentskaglomma.pdf. Den-magiska-dorren.pdf.

Huset

Skriva till en bild. Living in a city does have its perks, but even city-dwellers dream of escaping to some small comfortable house or cottage surrounded by wilderness to let their weary souls re-charge. All of these beautiful houses surrounded by picturesque views will inspire you to get away from it all – for a weekend or for good! Most isolated homes like these had practical uses, and some still do – as hunting lodges or farm houses. These days, however, more and more such homes are instead rented out to people who want a peaceful place to rest or work. Vote for your favorite house! If you've been to one or have just photographed one, we'd love to see it!

Show 71 more Add Image Recent submissions to this list. Skrivprocessen. Läs- och skrivportalen. Webbövningar. Free photos for education. Dagboken-Ett-romanprojekt1.pdf. Att skriva ett bra svar. Jag har precis kört igenom en typ av lektionspass som jag verkligen gillar. Inte för att det är det mest lustfyllda vi gör kanske, utan för att jag alltid går från de lektionerna med känslan att eleverna verkligen har lärt sig något. Vilket ju alltid känns tillfredsställande. Jag brukar vika någon eller några lektioner under varje läspass till att prata om kvalitet i elevsvar.

Vi kan också kalla det: hur du skriver ett bra svar, eller: att tänka på när du resonerar kring en text. I detta fallet har klassen läst Häxfeber, en skönlitterär bok om häxprocesser i det medeltida Danmark. Beskrivande. I det här inlägget ska jag försöka beskriva hur jag arbetar formativt med läsutveckling. Personbeskrivning. Skrivlyan. Åter till det svenska Skoldatanätets hemsida Skoldatanätets skrivarverkstad närmar sig sitt slut.

Boken om Sara och de andra i Broköping är färdig. 600 författares möda finns nu att läsa på Internet! Skillnaden mellan talspråk och skriftspråk (Svenska) - Studi.se.