background preloader

Skola

Facebook Twitter

Skönlitteratur:faktatext. Att sortera olika texttyper. Jag har inlett ett samarbete med lärarna i åk 2 där vi ska introducera instruerande text.

Att sortera olika texttyper

Jag hade planerat den första lektionen där jag ville att vi skulle repetera vilka texttyper som de arbetat med så här långt. Eleverna har tidigare arbetat med berättande, beskrivande och argumenterande text. Inspirerad av Adrienne Gear som i böckerna Att läsa faktatexter och Att skriva faktetexter har olika klipp ut och sortera-övningar (olika texters särdrag eller olika texttyper utifrån titlar), gjorde jag denna övning. Bedöm din text. E471198801. Frågor till Leos bok. Frågor till Olas bok. I förskoleklass: Engelska – Kooperativt Lärande. Gästinlägg av medlem i kooperativt.com fb-grupp. Jag är lärarstudent och har haft förmånen att prova KL i engelskaundervisningen i förskoleklass. I skolans tidiga år ligger störst fokus på att få elever att både våga och kunna prata och förstå enklare engelska.

Yngre barn är mindre rädda för att göra fel än äldre så att börja tidigt med engelskaundervisning är en fördel för att bygga en språklig självsäkerhet. Här är jag affischen. Kompisvecka. Att skapa gruppdynamik är vårt ansvar dock kan det ibland kännas som ett omöjligt uppdrag.

Kompisvecka

En grupp pendlar mellan olika tillstånd och faser. Inte sällan måste vi börja om och gå tillbaks, hitta nya verktyg och metoder. Läs på, mellan och bortom raderna. Talgoxe häfte. Moving fish. Domherre häfte. NO 1-3. SO 1-3. Argumenterande text1. BEDÖMNING - VÄGGPLANSCH. Picassotomtar. Om Picasso målat en tomte, hur skulle den då sett ut?

Picassotomtar

Det var den uppgiften mina femteklassare fick. För att klara den behöver man ha koll på vem Picasso var och hur hans verk såg ut. Jag hade förberett lektionen genom att välja ut några av Picassos verk. Vi tittade på bilderna tillsammans och eleverna fick plocka fram typiska drag i bilderna. Vi gjorde en lista: Ansikten i profil Konstigt Osymetriskt Markerade linjer Geometriska former ... Eleverna fick själva välja vilka tekniker och material de skulle använda. Julbokmarken_legilexi. Cirkelmatris i Bild. Julens tärningssaga. Yatzy, klippdockor och annat.

Måla dig till en rolig jul. GRATIS PRINTS.

Måla dig till en rolig jul

Tomtar, snögubbar och julklappar. Här är sju julteckningar där barnen får rita sina julfavoriter- samtidigt som de får använda sin fantasi Teckningarna finns att skriva ut gratis längst ner i artikeln. Julen är på intågande och snart börjar det pysslas i varenda stuga. Med det i åtanke har jag tagit fram 7 stycken julteckningar där barnen ritar samtidigt som de får lösa små uppgifter. Hoppas att ni och barnen gillar dem! Nedrakningkalender1.

SIU_serieskapande. Prima Julkalender 2015. Bedomning_bild_slutgiltigt. TRANSPARENT BACKGROUND. Copy, download,… Spela Pokémon- i memoryform. GRATIS POKÉMON-MEMORY.

Spela Pokémon- i memoryform

Ni behöver faktiskt inte vara uppkopplade för att fånga Pokémons. Överraska barnen och fixa ett Pokémon-memory. Spelkort finns att skriva ut gratis i artikeln. Skriva till bilder. Skriva till bilder 2. Tips och Trix - Journal. 5-Minute Crafts - Journal. Förberedelse Nationella prov åk 3, sammanfatta faktatexten. Sagomattan 2. Coloring Pages. Bulbapedia, the community-driven Pokémon encyclopedia.

Veckans ord tom. Pokemon alfabet. Veckans ord F-N. Veckans ord A-E. Hgfrekventa_ord. SV-ma_lbokeballs. 10 st teckningsövningar. Om-någon-bråkar... Beskrivande genren – faktatexter börjar ta form á la cirkelmodellen. PP-väggen om vårt nuvarande NO-projekt om insekter.

Beskrivande genren – faktatexter börjar ta form á la cirkelmodellen.

Valet av tema är grundat i elevernas intresse och progression från förskoleklassen. I fsk jobbade de nämligen både med grodyngel och fjärilar så djur och småkryp hade barnen förkunskaper om och speciellt livscykeln med ägg, larv, puppa. Språkutveckling – ASL. Det finns så många olika sätt att träna skrivande.

Språkutveckling – ASL

Jag beskriver oftast större gemensamma upplevelser här på bloggen med syfte att inspirera till skrivande men ibland behövs kortare och lite mer självgående övningar. Här kommer några förslag. Månadens konstnär i oktober -16 åk 6. Under oktober månad kommer eleverna i åk 6 att arbete med Sonia Delaunay.

Månadens konstnär i oktober -16 åk 6

Vi kommer att börja med att titta på en PP om Sonias liv samt ett kort Youtube-klipp. Eleverna får ett fakta blad att klistra in i sina konstdagböcker. Sandvargen frågor. Begrepp ht 15. Pokeball. En lärare under ständig utveckling. c3a5rets-mc3a5nader-uggla. Kamratrespons i åk 1 – Kooperativt Lärande. Kooperativt Lärande innebär att eleverna arbetar tillsammans och lär av varandra.

Kamratrespons i åk 1 – Kooperativt Lärande

De behöver därför få verktyg och tillfällen att träna på hur de kan stötta varandra i lärandet. Ett sätt att göra detta är genom att ge respons utifrån 3F – feedback, feedup och feedforward. Vi har den här veckan introducerat en modell för kamratrespons med vår årskurs 1 och beskriver i detta inlägg hur vi gjorde detta. Att träna på kamratrespons är enkelt att anpassa till alla åldrar, det är aldrig för sent eller för tidigt att börja! Den här veckan arbetar vi i en årskurs 1 med bokstaven V. Det första V:et har raka, fina streck.Flera av dem står på raden.Du började på rätt ställe på flera av dem. Ordbilder och läsläxa. Just nu arbetar vi med ordbilder.

Ordbilder och läsläxa

Vi presenterar några nya varje måndag och sedan arbetar eleverna med dessa under veckan. Det finns kuvert med ordbilder och kort med olika motiv. Skriv&berätta-kort. Närläsning av faktatext. Vi har fortsatt arbetet med insekter. Sist i skogen så hittade vi en faslig massa myror med 3 benpar som var fokus för våra ögon den gången. När vi jobbade vidare i klassrummet så tänkte jag att vi skulle kika närmare på myran. Jag valde en lättläst text om myran och vi jobbade gemensamt med texten med närläsning a´la i Anna Kayas film om cirkelmodellen som ni ser här under. Just den närläsning som jag syftar på startar 16 minuter in i filmen. Vi jobbade som sagt med texten om myran. Titta på Annas film! En lärare under ständig utveckling. Retorik i skolan - ett praktiskt exempel. Retorik från grunden. Hur undervisar man 8-åringar i retorik?

RetorikMagasinet bad Karin Beronius om exempel på konkreta klassrumsprojekt, där eleverna får känna på nyttan av retoriken. Apptips! Ny pod för barn – en unik upplevelse för skolklassen - Junibacken. Högläsning hjälper barn att utveckla språket, lära känna litteraturen och öppnar dörrar till både omvärlden och fantasins värld. Att lyssna på sagor i grupp handlar om att få uppleva tillsammans – att ge sig in i bokens handling tillsammans med sina vänner. Nyligen lanserades Barnens Bokpod – en härlig högläsningspod för alla tre till tioåringar som passar lika bra för såväl egen användning som för gemensam lyssning med hela skolklassen.

Bakom Barnens Bokpod ligger Barnens Bokklubb, barnkulturhuset Junibacken samt Staffan Götestam på House of Stories. – Det här har inte gjorts tidigare. Vår idé är att göra en skådespelarinsats och lägga till musik och ljudeffekter vilket ger böckerna ett helt nytt ljudrum. Poden presenterar ett nytt avsnitt varje vecka, som vart och ett innehåller en bok från ett svenskt barnboksförlag. What animals would look like if they had eyes at the front. Mitt ansvar - Undervisning från hjärtat. Struktur: Se och lär – Kooperativt Lärande. Inom det sociokulturella lärandet används ofta begreppet modellering för att beskriva hur läraren skapar modeller kring allt från beteende till förväntade kunskaper eller förmågor. En outnyttjad resurs om man utgår från att läraren skapar modeller är eleverna! Med strukturen Se och lär tränar du eleverna att själva modella en förmåga.

Läslyft i Åmål :Tolka och skriva text. Alfabetet med pokemon. List of Pokémon by National Pokédex number. Etik, moral och känslor ett tema med religion och bild. DEL 2. 27 Pokémon go-pyssel. Lektionsförslag: Den enklaste språkberikarlektionen börjar med begrepp och ord. Pokemon Evolution DIY Kaleidoscope Paper Toy. My kids and I have really been enjoying making Pokemon DIYs recently and we rather love our DIY Paper Toys too. Bring the two together and you get these fantastic never ending Pokemon Evolution DIY kaleidoscope or kaleidocycles – basically, watch your favourite characters, Bulbasaur, Eevee, Charmander and Squirtle, as they evolve…..

Välskrivning 2 – Google Drive. Välskrivning – Google Drive. Struktur: Lyssna och skriv – Kooperativt Lärande. Ansvar - Föräldramöte. Språkutveckling – ASL. Som pedagog vilar ett stort uppdrag på att forma gruppen. Elevers läsvanor. Give me five. Turas om: Positivt tänkande – Kooperativt Lärande. Lyssnatips Våffelhjärtat #barnradion. Måste bara tipsa om underbara Våffelhjärtat som finns på Sverigesradio.se.

Forma bokstäver. En liten film som summerar boken ”Elevnära skolledarskap” Struktur: Kooperativ fyrfältare – Kooperativt Lärande. Struktur: Fråga, fråga, byt! – Kooperativt Lärande. Detektiven. Runda bordet: Sammanfatta Matilda. Läsa med uppdrag. List of Pokémon (sprites gallery) Metodlappar. Lekar till födelsedagskort. Storstadsmamman Blog: Tillbaka till skolan del 1: Lär känna dina klasskamrater - tips! Hjärtat hos @frksarapersson. Skolstart och Kooperativt lärande – Kooperativt Lärande. Pokémon Go i undervisningen - Undervisning från hjärtat.

Gruppstärkande övningar – Kooperativt Lärande. Kursplaner i A3-format. Planeringsstruktur svenska. ASL, Livet i bokstavslandet. Lararhand_nidstangen_webb. Kom ketchup: Förberedelser - UR Skola. Eskilstuna kommuns LÄSSATSNING.