background preloader

Tala

Facebook Twitter

Parlamentet - Övningar i konsten att tala. Syfte Eleverna tränar på att tala och lyssna. Läraren reflekterar Jag har gjort en del olika talövningar med mina elever i åk 7 och dessa tyckte de var roligast och bäst. I Parlamentet glömde de både tid och rum och allt vad talängslan heter. Jag arbetade i stationer för att få tempo i lektionen samt maximal koncentration. Det är högt tempo i denna lektion. Metod Låt varje grupp sätta sig in i vad de ska göra vid den station där de startar. Eleverna har 10 minuter vid varje station.Vid varje station ligger ett instruktionsblad över vad de ska göra vid stationen. Fyra övningar/stationer i Parlamentet Parlamentet – ja/nejParlamentet – tala på vilket sätt? Checklista – Material som behövs till Parlamentet LGR 11 Förmåga Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Centralt innehåll Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Kunskapskrav.

Exempel på tal

Sommarprat. Bakermat - One Day (Vandaag) Den retoriska arbetsprocessen partesmodellen. Retorik – Konsten att övertyga. Dessa tre ord beskriver den kraft ett tals olika argument har.

Retorik – Konsten att övertyga

De brukar presenteras som en triangel med ett ord i varje hörn, därav min logotyp. Eftersom jag fortfarande har lite problem att klistra in bilder i liten storlek får ni använda er fantasi den här gången också. Orsaken att man placerar dem i en triangel är att dessa argument skall väga jämt. För att få bästa effekt av ett tal skall man placera dem enligt följande ordning: 1.

Tänk bara på de tillfällen du besökt din doktor. 2. 3. Vilka känslor kan du vädja till? Medkänsla, att hjälpa utsatta grupper, eller varför inte djur och natur som riskerar utrotning? Fruktan för katastrofer, sjukdomar, (Cancer– skänk pengar för det kan hända dig i motsats till barncancerfonden som visar på hur gott just dina pengar har gjort och det vädjar till dig att fortsätta ge), fruktan för säkerhet kräver aktion från åhöraren. Ilska över något i samhället som du vill få din publik att regera mot. Stolthet övera.) Hopp. Lycka till. Martin_Luther_King. Om cookies på våra tjänster SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse.

Martin_Luther_King

Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter Martin Luther King gav 2 träffar Martin Luther King får Nobels fredspris 1964 Visa mer information Martin Luther King håller tal på Operan 1966. Olof Palme vs The Latin Kings. Retorik – rätt att tala, vett att lyssna. Retorik - konsten att övertyga. Jag planerar för nästa arbetsområde som är retorik, dvs konsten att tala övetygande, samt etos, patos och logos som är ett tals olika delar.

Retorik - konsten att övertyga

Vi ska alltså analysera talen samt skriva egna. I nya kursplanen är tal framlyft så eleverna ges redskap för att möta arbetslivet framöver. I vår kommun har vi som mål att arbeta entreprenöriellt och detta tycker jag ligger väl i fas med det synsättet ,förutom hela arbetssättet formativ bedömning och att som lärare dela med sig av sina planeringar för att lyfta skolan. Talanalys Vad är talares syfte - är det att utbilda, att motivera, att övertyga eller för att underhålla? Några användbara tips på länkar jag snappade upp från Twitter är: En Prezi om talets uppbyggnad och lite kort historik samt talets uppbyggnad här. Svenska tal: Tal som rekomenderas särskilt är: Engelska tal: Tal som rekomenderas här är: Zach Wahls tal om samkönat äktenskap (se nedan) Tala som TED Sist men inte minst så rekomenderar jag Tala som TED, från Årstaskolan.

Arbetsmodell. Ett talarkiv med svensk retorik och tal på svenska. Årstaskolan. Tala ut!: Kroppen avslöjar allt. Ditt kroppsspråk kan förstärka ditt budskap, eller göra det otydligare eller till och med vara förvirrande.

Tala ut!: Kroppen avslöjar allt

Retorikexperten Barbro Fällman ger ståuppkomikern Simon Garshasebi i uppdrag att göra ett framförande där hans kroppsspråk har ett helt annat budskap än det han framför inför sin publik. Madelen träffar Sissela Kyle på Stadsteatern i Stockholm och får en lektion i hur man gör en bra entré. Vi möter också imitatören Göran Gabrielsson som visar hur han handgripligen värmer upp rösten inför ett framträdande. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac.

Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF) UR:s arbetsmaterial. I arbetsmaterialet har vi samlat övningar som hjälper dig att på ett enkelt och systematiskt sätt erövra talekonsten.

UR:s arbetsmaterial

I lärarhandledningen får du som pedagog en kort sammanfattning av retorikens historia och tips på hur du kan använda partesmodellen – en arbetsgång för talare – tillsammans med dina elever. Materialet passar lika bra för den nyfikna, pratglada 9-åringen som för den tonårstysta 14-åringen. Du anpassar enkelt materialet efter just dina elever och era förutsättningar. Både lärarhandledning och övningshäfte innehåller konkreta uppgifter som inte kräver långa förberedelser. Kopieringsunderlag och aktivitetskort gör materialet lättarbetat. Använd innehållet i alla ämnen och gör det lika naturligt för eleverna att tala om kemilabben som om sitt fritidsintresse. Lärarhandledning för pedagoger Om retorikens historia, partesmodellen och retorikämnets koppling till läroplanen. >> Ladda ner lärarhandledningen Övningar Åtta sidor fulla med roliga, spännande övningar för klassrummet.