background preloader

Ett åskvädersbarn och ett helvetsgap lär oss hur vi kan gestalta

Ett åskvädersbarn och ett helvetsgap lär oss hur vi kan gestalta
När jag skrev mitt förra inlägg om Att lyckas med gestaltningen så texten lyfter slog det mig att ett bra upplägg kunde vara att utgå från Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren. Det passar också bra i tiden då det just släppts en nya anime-serie med Ronja Rövardotter. Klippen visas på Svt-play när som helst och sänds på Barnkanalen lördagar kl 20:05 och är ca 25-30 min långa och kan fungera som en multimodal text för att lyfta fram gestaltningen. Det bästa är att visa på hur detta låter i text som läses högt innan filmen visas och diskutera på skillnader och likheter som en bok ger genemot filmen. Så här börjar boken: Den natten då Ronja föddes gick åskan över bergen, ja det var en åsknatt så att allt oknytt som höll till i Mattisskogen förskrämt kröp undan i sina hålor och gömslen, bara de grymma vildvittrorna gillade åskväder mer än alla andra väder och flög med tjut och skrik runt rövarborgen på Mattisberget. Så här yttrar sig Mattis om sitt nyfödda barn: Bild gjord i appen Visual Poetry

http://lrbloggar.se/annikasjodahl/ett-askvadersbarn-och-ett-helvetsgap-lar-oss-hur-vi-kan-gestalta/

Related:  SkrivaSkrivala_profesora

Sagomattan blir utgångspunkt för flera språkutvecklande lektioner Som ett språkutvecklande arbetsområde i svenska/svenska som andraspråk kan jag rekommendera att utgå från TV-serien Sagomattan som finns kostnadsfritt på SVT Play. Programserien består av 10 olika avsnitt. I programmets samtliga avsnitt uppmärksammas fem viktiga komponenter i en berättelse; huvudperson, problem, hjälpare, lösning, och slut. Vi har i årskurs 2 hittills arbetat med avsnitt nummer 10 och det här är vad vi har gjort: Skriv en Elving För att skriva en dikt får man inte tänka på hur viktigt och svårt det kan vara. Det ska gå fort, då blir det bra. Och man ska ha lite regler.Elva ord är lagom.

Banankvargpannkakor 6 st i en liten stekpanna (ca 3 st i en normalstor stekpanna) De är allra godast nygräddade! 1 dl havregryn (mixas eller mortlas till mjöl)3 ägg1 nypa salt½ tsk bakpulver2 dl kvarg 1 banan 1. Mixa sönder havregrynen i en mixer med knivar, en stavmixer eller mal sönder dem i en mortel. Fanfictiontävling! Låt fantasin flöda och ta steget in i Landet bortom brunnen… Under höstterminen 2016 får alla mellanstadieelever chansen att ge sitt eget bidrag till Douglas Foleys nya magiska berättelse, i årets stora kreativa skrivartävling för barn! Tävlingen startar måndagen den 22 augusti 2016 och sista dagen att skicka in sitt bidrag är onsdagen den 21 december. Använd formuläret nedan. Det finns en individuell tävlingskategori och en för hela klassen.

Beskriva karaktärer utifrån bilder Syfte Att beskriva karaktärer som möts i en berättande text. Träna på hur en berättande text kan byggas upp. Läraren reflekterar Ett sådant här upplägg blir ofta roligt och givande. Tempot är högt och aktiviteterna varierande. Lärande i cirkelmodellen – Kooperativt Lärande Kooperativt Lärande (KL) passar väldigt bra att använda tillsammans med genrepedagogik och cirkelmodellen. Cirkelmodellen är en modell som utgår från Vygotskijs proximala utvecklingszon – att det som görs med hjälp idag kan göras själv imorgon. Gibbons (2006) skriver om hur lärare med hjälp av stödstrukturer (scaffolding) kan hjälpa eleverna att utvecklas.

Publicera mera – elevexempel Just nu skriver mina sjuor långa berättelser på temat Vilse i skogen. Vilse är ett romanprojekt i sex delar där eleverna tränar på parallellhandling och att skriva olika typer av texter: DEL 1: Inledning där fokus ligger på att läsaren ska fatta tycke för huvudpersonenDEL 2: Efterlysningen där en poster med tydlig information skapasDEL 3: Ensam i skogen där eleverna tränar på miljöbeskrivningDEL 4: Vårdnadshavare resonerar om sitt barn i en dialog (där föräldrarnas tillstånd gestaltas)DEL 5: Dramaturgin stegras när huvudpersonen hamnar i en skogsbrandDEL 6: Vårdnadshavare följer räddningsinsatsen och nås av ett besked (avslutning) Jag använder elevtexter för att visa goda exempel. Jag läser alltid texterna högt. Ibland får eleverna resonera om texterna och ibland kommenterar jag på vilket sätt de är bra.

Analysera olika texter under samma tema Syfte Eleverna får möta olika sorts texter och författarskap under gemensamt tema eller motiv. Eleverna jämför texter och analyserar, exempelvis vad har de gemensamt och vad skiljer dem åt? Att skriva poesi är skoj "Fröken, kan vi inte göra det vi gjorde igår?" "Vad då, menar du?" "Jo, det där med bilderna." Så lät det på min lektion i förra veckan. Att jobba med återgivande text – cirkelmodellen Vårt arbete med återgivande text började med ett besök på Naturrum på Kulbackens museum. När vi var där tog jag många kort på eleverna och det vi såg. Nästa dag fick eleverna jobba med att sortera korten i kronologisk ordning. Sedan pratade vi om vilka tidsord vi kan och vad de betyder. Nästa uppgift var att skriva en bildtext till varje bild.

Related: