background preloader

NO

Facebook Twitter

Snö och is

Låt barnen uppfinna - Mia Kempe. Ett ämne som lätt hamnar i skymundan på lågstadiet är teknik.

Låt barnen uppfinna - Mia Kempe

Ämnet har centralt innehåll i Lgr 11 men det finns inga kunskapskrav för åk. 3. Eftersom det på många skolor inte ingår i timplanen kan det hända att ämnet försvinner bland de andra No-ämnena. Livets utveckling - Skolbok. Från Skolbok En gång fanns ingenting, inget alls.

Livets utveckling - Skolbok

Sedan kom en explosion.

Teknik

Teknik. Hitta ÄVENTYRET i naturen utanför husknuten bland smådjuren och växterna! Hitta ÄVENTYRET i naturen utanför husknuten bland smådjuren och växterna! Varje sekund i fem års tid har NASA tagit en bild av solen. Resultatet är häp... Jens Filipsson Skribent.

Varje sekund i fem års tid har NASA tagit en bild av solen. Resultatet är häp...

Vattnets kretslopp. Vårtecken, hösttecken & sommartecken – www.naturenskalender.se – Följ naturens kalender. Så fungerar fotosyntesen. Skapa ett kretslopp i miniatyr - NSVA. Barr och Pinne räddar världen: Allemansrätten. En man är ute i skogen med sin hund som springer fritt och skrämmer alla djuren.

Barr och Pinne räddar världen: Allemansrätten

Mannen är i full färd med att bryta av en stor gren för att ge till hunden. VECKA 43 EXPERIMENT OCH INSPIRATIONSSTUND I FÖRSKOLAN. Jag ringde till en avdelning på förskolan där jag jobbar.

VECKA 43 EXPERIMENT OCH INSPIRATIONSSTUND I FÖRSKOLAN

De satt och åt frukost och jag bad dem att stänga dörren. Jag och ett barn från en annan avdelning gick dit la ett brev under dörren samtidigt som vi knackade på dörren och sprang iväg. Allt för att få barnen nyfikna och intresserade av vad som skulle hända. Kompisarna Knoppisarna -bild.pdf. Varför ändrar trädens löv färg på hösten? Min klass har en björk på skolgården som vi har utsett till vårt träd.

Varför ändrar trädens löv färg på hösten?

Vi följer trädet under hela åk 1. Den här veckan har vi observerat att löven har ändrat färg och har tagit reda på varför och sedan skrivit gemensamma förklaringar till det. Vi började med att läsa fyra olika texter tillsammans på smartboarden om varför trädens löv ändrar färg på hösten. Vi läste bl.a. en text från Natur och kulturs bok PULS SO-boken som vi har digitalt och en text från om hösten. När vi läste texterna så diskuterade vi varje mening noggrant och skrev upp ord på en expertordsplansch. Vi läste varje text två gånger och såg även en kort film. Vi leker träd: Sagan om den hungriga larven. Engelsk saga av Eric Carle (i min fria översättning) Det var en gång en liten och mycket hungrig larv.

Vi leker träd: Sagan om den hungriga larven

Så fort den föddes började den leta efter mat. PysselLandet blog: 4 elementen, ytspännings experiment. Det här behövs till experimentet: ett genomskinligt glasvattenkanelett finger ;-) Som ni kanske märker både i mina teman och i mina pyssel så finns det en tanke att det inte ska vara för dyra material, inte krävas allt för mycket förarbete, ska vara pedagogiskt och självklart lustfyllt!

pysselLandet blog: 4 elementen, ytspännings experiment

Detta är ett experiment som man både lätt kan göra hemma och på förskolan. Har gjort det under några år och det är lika uppskattat både av barn och föräldrar (som ibland fått det i hemuppgift att barnen ska visa). Du fyller bara glaset med vatten och heller ett lager med kanel spritt över vattnet. Cutting: Snake Spiral. Jordens historia tidslinje. Ornaventyret_20130219_webb_1. Truls Matte och NO » NO-material. Tema Naturen. Kroppen. Mjölkens väg. Håll Sverige rent och Allemansrättem. The Continent Song. Lampornas mat: Vattenkraft. Varför ändrar trädens löv färg på hösten? Teknik och Natur.

Tema fjärilar

Att tidigt utveckla begreppslig förmåga i de naturvetenskapliga ämnena. Ny sida 2. Sidrubrik. Berättelser om natur och naturvetenskap. Under barns utveckling vidgas världen och de upptäcker sin omvärld.

Berättelser om natur och naturvetenskap

Ord och begrepp är viktiga i denna process. Litteraturen är fylld av naturskildringar, men för att kunna ta till sig det som skildras krävs att man har både en känsla för naturen och en kunskap om naturen. En bra berättelse innehåller spänning, överraskningar och känslor. Det går lätt att komma ihåg innehållet i en berättelse som engagerar. Men hur går det till att skapa en bra berättelse? Bilder och fakta. Fakta om apor I de tropiska och subtropiska skogarna hittas de flesta arter av primater (apor).

Bilder och fakta

Aporna tillbringar större delen av sitt liv uppe i träden. Babianer och husarapan är två arter som däremot gärna även går omkring nere på marken. Experimentera mera. Knoppisar1.jpg (JPEG Image, 851 × 594 pixels) Djur 6 fältare.docx. Knoppisar till utställning. Filmer. Skolgnistan. Skogen-index. Vulkaner. Vulkaner Material Vi har satt ihop utskriftsbart arbetsmaterial om Vulkaner att använda i klassrummet.

Det är delar av texten till vårt redan befintliga miniämne om Vulkaner som du hittar till vänster i menyn som man nu kan skriva ut. Människans utveckling. Kompisarna Knoppisarna -bild.pdf. ALLA DESSA SMåKRYP! Så funkar cellen. Animated Science - Molekyler: Vattenmolekylen. Bild och geografi – Kartor beskriver världen. Genom undervisningen i ämnet geografi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att: göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, Undervisningen i geografi ska behandla följande centrala innehåll I årskurs 4–6 Geografins metoder, begrepp och arbetssätt:

Månen i lådan. Varför+har+vi+årstider. Årstiderna årstidväxlingar. Kunskapsbanken, Stjärnor och planeter - Unga Fakta. Stjärnor och planeter Vår målsättning och syftet med Kunskapsbanken är att tillhandahålla bra, användarvänligt studiematerial, för att öka förståelsen för delar av rymden, för användning i skolår F-9. att med hjälp av webbsajten Unga Fakta kunna överföra kunskapen och delar av materialet till konkreta klassrumsprojekt i grupp eller enskilt. att med hjälp av text, bild och utskriftsvänliga förslag på klassrumsprojekt, skapa en kreativ skolmiljö med ett upplevelsebaserat lärande som både är lärorikt, utvecklande och roligt. Sajten om Stjärnor och planeter kan användas på många olika sätt. Utbildningsmaterial - Rymdstyrelsen. Stjärnbilder. Min mapp "Fysik - Universum" på Pinterest. Trollkarlen från rymden.

Stjärnor och planeter (LättLäst) Stjärnor och planeter (LättLäst) Det finns en sol och 8 planeter i vårt solsystem. Planeterna snurrar runt solen i banor. Planeterna ligger i den här ordningen: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Tidigare fanns en planet till. Den hette Pluto. Det är solens dragningskraft som håller fast planeterna i deras banor. Solen är egentligen en stjärna. Planetmemory. Montessori-Inspired Skeleton Unit. Human anatomy can be a fascinating subject, and many children especially enjoy studying bones. A variety of Montessori-inspired skeleton activities can be used to create a multi-level skeleton unit for preschoolers on up. October is a fun time to study skeletons. While it might be most logical to study the skeletal system as a part of a whole human anatomy unit, the weeks before Halloween add special interest to the study.

Of course, a skeleton unit study is great at any time. Here are some wonderful Montessori-inspired skeleton printables and activities I found online: Matspjälkningskanalens delar. Pojke. Flicka. 186882-1_Uppdrag_Kroppen_lararhandledning. Health_Heart. Human Body Education. Evas vinterplåster - Smitta och Immunförsvaret. Kroppen del 3 ,hjärtat och blodet. Kroppen del 2, skelett och muskler. Kroppen del 1, cellen och kroppens utsida. Celler.

Nedbrytning, fotosyntes, näringskedjor, livscykler och kretslopp. Bubblan i bibblan. Your gateway to new research — NB-ECEC. Kompisarna Knoppisarna -bild. Caterpillar life cycle animation. Naturfilm - Världens vackraste fåglar. Bonden i skolan. Dokumentation av undervisning i åk 1 (och tidigare åk 1-3 med f.d. elever): INFORMATION till elevernas föräldrar – REFLEKTION för oss själva som lärare – förhoppningsvis INSPIRATION till andra pedagoger! Lägg ut egna skatter « LekMiT. På vår förskola har vi länge pratat om att prova geocaching tillsammans med barnen.

Eftersom vår förskola ligger på ett ställe där det inte finns några färdiga geocacher utlagda, så har vi varit tvungna att lägga ut egna. Världens 25 konstigaste djur. Det finns ett antal däggdjur som kan glidflyga, exempelvis flygekorren och pälsfladdraren (två märkliga djur som nästan platsar på listan), men fladdermöss är de enda däggdjuren som faktiskt har utvecklat förmågan att flyga på riktigt. ALLA DESSA SMåKRYP! Djuren i skogen - Pyssel och memory. Science Worksheets. Experimentskafferiet. Solsystemet, astronomi, planet, asteroid, rymden, teleskop, kikare, meteorit. Lagstaochhogsta. Utematte. NO. Vningar. Naturskyddsföreningen.

Säkerhet på isen - Innan du ger dig ut. Tips på övningar från Energiutmaningen. Har du gjort alla Energifallets övningar och längtar efter fler? Eller vill du arbeta mer med dramapedagogik i din undervisning? I skolmaterialet Energiutmaningen är just lekar, drama och elevernas egen nyfikenhet viktiga utgångspunkter för lärandet. Utvecklingssamtal. Energisystemet. Konkret och kreativ NO. Umeå Universitet - Resurscentrum för Kemi i Skolan.

Teknikspanarna.