background preloader

Learn

https://code.org/learn

Related:  minecraftProgrammingprogrammering

Spela Glosor från Minecraft 23 sekunder sedan: Någon fick alla rätt på nivå 5. Minecraft Level 5 (Ores and Liquids) som tog 1 minut. 34 sekunder sedan: Någon fick alla rätt på nivå 5. Skitch Få uppmärksamhet Fokusera snabbt på det viktiga med anteckningar och markeringar. Säg det med färre ord Hur du använder code.org -enklaste sättet. Även om du som lärare inte kan något om kod, så finns det utmärkta resurser att använda, så att dina elever får en introduktion till ämnet. På code.org kan du välja att använda resurserna som de är, eller registrera ett lärarkonto. Så här ser startsidan ut. Klicka på "sätt igång"

Börja skriva kod med Code Combat När man introducerar programmering i skolan tillsammans med elever är blockprogrammering ett perfekt alternativ. Då använder eleverna färdigprogrammerade block som de sätter ihop i ett specifikt mönster för att få en viss bestämd händelse att ske på datorskärmen. På det sättet får eleverna en uppfattning om hur internet och tex datorspel fungerar och är uppbyggda. Att det inte är något magiskt, att datorn gör precis det man säger till den/programmerar den att göra, inget annat. Och blir det inte som man har tänkt så är det inte datorns fel, utan det är något man sagt åt den på fel sätt att göra, felprogrmmerad.

Här är länderna där elever lär sig koda Att lära barn koda i skolan har inte hamnat så högt på den it-politiska dagordningen i Sverige. Än. Men om man tittar utanför gränserna är det mycket på gång. Storbritannien går i bräschen och är först i världen med att lägga in programmering i schemat. Redan när de är mellan fem och sju år ska de enligt den nya läroplanen för dataundervisning bland annat lära sig förstå vad algoritmer är, genom att exempelvis bryta ner stegen i sina morgonrutiner, lära sig skapa enkla program och utveckla sin förmåga att resonera logiskt. Läs mer: Här knackar barnen kod på skoltid.

Minecraft En app jag använder emellanåt i undervisningen är Minecraft. På vår skola arbetar vi med tema och vi har bland annat byggt upp små samhällen, både en nutida stad och en forntidsby med hjälp av Minecraft. Men fokus i denna blogg ligger kanske ändå på mina ämnen, matematik och No. Hur kan man då använda Minecraft i matematiken? Eller den första frågan kanske ska vara varför man vill använda Minecraft? På det skulle jag svara att den första orsaken för min del är motivationen.

Programmeringsverktyg Man programmerar genom olika block som sätts ihop. Eftersom blocken måste passa, är det lätt att göra en kod som fungerar.Scratch är utformad speciellt för åldrarna 8 till 16, men används av människor i alla åldrar. Alla kan gå på en introduktionskurs i Scratch här på Webbstjärnan. Här hittar du Youtube-filmerna: Barnhack: Kom igång med Scratch Code.org har färdiga lektionsplaneringar där vi kan programmera direkt genom block-kodning. Khan Academy Computer Science

2040 har vi förändrat vår skola, Sverige och världen. Programmering är nyckeln. Jag hade för ett tag sedan förmånen att sitta ned och diskutera framtidens skola med Karin Nygårds. Karin rankades 2014 av Computer Sweden som en av Sveriges mäktigaste IT-kvinnor (39), blev bland annat vald till årets punkare i skolan 2014 och var en av dem som Stefan Löfven bjöd in för ett samtal om framtidens politik inför valet senare i år. Karin driver också projektet Hacka Läroplanen ihop med Therese Raymond, en av våra andra skarpa hjärnor på området framtidens skola. Mot bakgrund av hennes engagemang och mina tidigare åsikter om skolan och framtiden träffades vi för att prata framtidens skola. Karin och jag hade ett långt och bra samtal om utmaningar och möjligheter inom skolan. Bra idéer och tankar finns det ingen brist på – men hur ska vi få till någon form av förändring.

Programmeringsundervisning behöver didaktisk diskussion Lennart Rolandsson har i avhandlingen ”Programmed or Not: A study about programming teachers’ beliefs and intentions in relation to curriculum" studerat lärares föreställningar och avsikter med programmeringsämnet i gymnasieskolan och kursplaneutveckling inom området över tid. De didaktiska frågorna viktiga Lennart Rolandsson efterlyser en ämnesdidaktisk diskussion om och fortbildning i programmering: – Som det är nu finns det skäl att tro att undervisningen i programmering bygger på den didaktiska kunskapen som utvecklades på 1960-talet inom teknisk och administrativ ADB. Det behövs med andra ord en ämnesdidaktisk diskussion. Att lära ut avancerat tekniskt innehåll kräver genomtänkta metoder, menar Lennart Rolandsson.

Programmering på lågstadiet Jag hade inte kunnat föreställa mig att det skulle engarera så. Men nu hände det. För mig är det inte så exotiskt att låta eleverna programmera redan på lågstadiet. I England finns det på schemat och i Finland kommer man igång 2016. I Estland har man varit igång en tid. Här och där sker det i klassrummen även i Sverige. Första lektionen – Minecraftklasser Första lektionen – Minecraftklasser Idag genomförde vi första lektionen i en utav klasserna. Lektionen var en enkel genomgång av bråk i matematiken. Fokuset under lektionen var inte att eleverna skulle använda Minecraft utan att läraren skulle använda Minecraft som ett verktyg i sin genomgång vid tavlan. Det är ett effektivt sätt för eleverna att få en förståelse för att Minecrafts syfte i skolan är att vara ett pedagogiskt verktyg som vi ska använda oss av för att lära oss nya sätt att se på matematiken. Lektionen

Programmering & Blendspace Har länge velat testa detta med programmering, men inte funnit tiden till att prioritera det. Förra veckan lyssnade jag till Karin Nygårds och Terese Raymond som var inspiratörer i Digitala skollyftet eftersom jag verkligen tror på nyttan av detta, och man kan ju inte annat än att bli inspirerad när man lyssnar på dessa två =) I måndags (16/12) var vi dessutom på Game On 2.0 på Tekniska museet med våra fina elever från skolan och jisses vilket drag! =D På både elever och lärare ;) (Super Mario.. Jeej!) #Nostalgi === Koda spel i Ruby === Hej och välkommen! Vill du lära dig att skapa egna datorspel? Då har du kommit rätt! Här får du steg för steg lära dig hur man skriver ett rymdspel i ett programspråk som heter Ruby. Så här kommer spelet att se ut när det är klart:

Långa pass - möjlighet och utmaning Vi har gjort en schemaförändring som gett mig en hel förmiddag med samma elever varannan vecka. Då blev min tanke utmanad. För det mesta arbetar vi gemensamt i matemtiken, språkcentrerat och i grupper.

Related:  IKT - kodning