background preloader

Computer Science Unplugged

http://csunplugged.org/

Related:  PROGRAMMERINGProgrammeringundervisningProgrammering i skolanProgrammering i skolan

Verktyg för att börja med kod i skolan Vi får ofta frågor om hur man kan börja med kod och programmering i skolan. På Skolforum håller vi en workshop där vi går igenom följande verktyg: studio.code.org är en bra resurs för de flesta åldrar. Med ett lärarkonto kan du följa elevernas framgångar och motgångar, samt att det finns ett gediget lärarmaterial med exempel på kringövningar och förklaringar till varför man gör olika delar. Funkar på både iPad och dator.

De hittar koden till tekniken Karin Nygårds ställer sig vid tavlan längst fram i ett av klassrummen på Sjöstadsskolan i Stockholm och börjar skriva: Foto: Håkan Elofsson1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Vispa ägg och socker poröst. Ett bok-Netflix för barn I veckan lanserades appen Bibblix för unga biblioteksanvändare i Malmö, Stockholm och Katrineholm. Barn i åldrarna 6 – 12 kan klicka hem e-böcker direkt till surfplattan. Böckerna är indelade i kategorier efter vad barnen brukar efterfråga när de väljer böcker på biblioteken. Som kärlek, vänskap, spännande, sorgligt. Appen innehåller 1 752 titlar och man har jobbat mycket med urvalet.

Programmering på schemat från och med Måndag. – Kreativ IKT På måndag börjar ett nytt läsår på Skuru Skola och det ska bli oroligt roligt och spännande att ta sig an detta läsårs utmaningar. Jag lämnar fritids på Skuru skola och tryggheten med att jobba med något som jag kan och gjort i 10 år. Jag kommer att vara ansvarig för Skuru skolas programmeringsprofil på elevens val för elever i årskurs 4-9. Teacherhack vill hacka läroplanen och få in programmering i skolan Hacka läroplanen och få in programmering i den svenska skolan. Det är vad Teacherhack vill. Teacherhack är ett initiativ av Terese Raymond och Karin Nygårds och Webbstjärnan har träffat dem för att prata om varför programmering i skolan är deras hjärtefråga.

Google Cardboard – första testet När Google Cardboard kom för några månader sedan så tyckte jag det var hur häftigt som helst. Det är ju genialt att använda telefonen istället för någon dyr kommersiell lösning.. Och att man bygger den själv, av saker som är enkelt att få tag på. Jag var helt såld. En sån skulle jag bygga. Jag installerade appen, kollade runt vilka delar som behövdes för att bygga, och sen … sen kom jag inte längre. Krav på att elever lär sig programmera Människor styr datorerna. Vi använder oss allt mer av digital teknik, men få av oss vet hur tekniken fungerar. Nu väcks krav på att programmering bör bli ett ämne i grundskolan. – Funktion är också ett programmeringsord som man använder, säger läraren Karin Nygårds. Knasiga, geniala "makers" skapar ny cool folkrörelse - Silicon Valley Maker-rörelsen, en världsomspännande bygg-det-själv-kultur, breder ut sig. Det är nördigt, galet, genialt och kul. 120.000 besökare på Maker-mässan i San Mateo i helgen. 65.000 i Paris för två veckor sedan. 100.000 i Rom och lika många i Shenzen i Kina. Det går inte längre att snacka om en nördig nishmässa. Maker-kulturen har blivit en folkrörlse. I USA har var fjärde stad ett ”maker-space”, alltså en verkstad dit hugade gör-det-självare kan träffas och bygga prylar.

Programmering - med och utan digitala verktyg - Pedagogsajten Familjen Helsingborg De digitala inslagen i barnens vardag blir allt fler och mer omfattande. För att kunna möta dessa inslag behöver vi följa den tekniska utvecklingen och kunna göra det begripligt att programmering ligger bakom de digitala lösningar som är en stor del utav vår vardag. Ett exempel:Jag klickar på en vara på webben. Sen dyker den upp som reklam på olika sajter. Hur gick detta till? I grundskolan (och motsvarande skolformer) ska förändringar i läroplaner och kursplaner ske som innebär att programmering förstärks och tydliggörs som ett inslag i undervisningen.– Se förslag för Nationella IT-strategin här.

Ska programmering finnas på skolschemat? Med anledning av den pågående debatten om programmeringen i skolans vara eller icke vara ville vi på Webbstjärnan följa upp den tråd vi senast plockade upp i intervjun med Teacherhack. Vi har pratat med Ulrica Elisson Grane, lärare, och Måns Jonasson, webbansvarig på .SE, om programmeringens plats på schemat. I förra veckan skrev Webbstjärnan om det nya initiativet Teacherhack och initiativtagarnas plan att hacka läroplanen för att få in programmering på schemat. Detta visade sig vara ett hett ämne och artikeln fick spridning i sociala medier, varpå vi kände att vi var tvungna att fördjupa oss i frågan kring programmeringens vara eller icke vara i skolan.

Programmering på lågstadiet Jag hade inte kunnat föreställa mig att det skulle engarera så. Men nu hände det. För mig är det inte så exotiskt att låta eleverna programmera redan på lågstadiet. I England finns det på schemat och i Finland kommer man igång 2016.

Related:  KodningBloggar