background preloader

Scratch – Att programmera med elever i åk 1-3

Scratch – Att programmera med elever i åk 1-3
Under våren har jag läst en kurs på Umeå universitet på distans. Den heter Digitalt berättande och kreativt lärande. En mycket bra kurs. Det var i samband med den som jag först kom i kontakt med programmering med hjälp av programmet Scratch. Jag har sedan använt det en hel del med eleverna under våren. Den sista uppgiften i kursen var att göra ett uppföljningsarbete. För den som vill ta del av fördjupningsarbetet där jag har beskrivit hur jag har jobbat samt även kopplat till olika ämnen i Lgr 11 finns det att ladda ner som pdf.

http://www.ulricaelisson.se/scratch-att-programmera-med-elever-i-ak-1-3/

Related:  Programmering i skolan

Koden till framtiden - nyfiken på programmering i skolan -lär dig enkel programmering med Scratch Anders Thoresson Att kunna använda datorer och internet är bra. Att ha en grundläggande förståelse för hur tekniken fungerar är bättre. Genom att prova på programmering redan i grundskolan får eleverna kliva bakom det som händer på skärmen, själva upptäcka hur en dator fungerar och glädjen i att använda den för att skapa egna spel eller berättelser. Samtidigt får de möjlighet att skaffa andra kunskaper och förmågor, där datorn och programmeringsverktyget blir ett läromedel som vilket som helst.

Free online Creative Computing workshop for teachers If you’ve always wanted to know more about Scratch, then why not sign up for a new free workshop? Creative Computing is a six-week online workshop for educators open to anyone who wants to learn more about using Scratch and supporting computational thinking in the classroom and other learning environments. No prior experience of Scratch or computer programming is needed. The workshop hosted by the Scratch Ed team at Harvard, is free and runs from Monday, June 3 to Friday, July 12. It will involve 10 to 12 hours of activity a week.

PER CODEX AD ASTRA: Scratch Jr är här! Om en vecka befinner jag mig på MIT på Scratchkonferens. Pirr i magen redan nu av förväntan. Så lämpligt då att ScratchJr har släppts för iPad, så att jag kan roa mig lite innan jag åker. Jag har bara lekt lite tillsammans med min fyraåriga dotter, men gillar vad jag ser. Det här blir ett verktyg jag kan rekommendera till yngre barn, helt klart. Jag gillar speciellt att det går att lägga in egna bilder, precis som i webbversionen för de äldre. Programmera med bin! Nu har våra Bee-Bots fått sex nya kompisar som kan lånas från oss på AV-Media! De kallas för Blue-Bots och fungerar på ungefär samma sätt, men är istället genomskinliga och kan styras direkt från en ipad! Blue-Bottarna och Bee-Bottarna är små robotar utformade som bin som är tänkta att använda för att testa enkel programmering på förskolan och i skolans lägre åldrar. De är perfekta för att träna logiskt tänkande, felsökning, samarbete och kommunikation. Till de små bina finns också kvadratiska mattor med olika bakgrunder som kan användas vid programmeringen. När man öppnar appen Blue-Bot (hämtas gratis från iTunes) kan man först välja en bakgrund till Blue-Boten, tex alfabetet eller en karta där roboten ska gå.

Nyheter – Kodcentrum Nyhet Idag har en av Kodcentrums första kodstugor, den på Kålltorpsskolan i Göteborg haft besök av Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.Kronprinsessparets stiftelse är en av Kodcentrums finansiärer och det här var ett tillfälle för generalsekreterare Emelie att berätta om verksamheten och hur stödet från Kronprinsessparet används för att introducera så många barn som möjligt till programmering. Med på plats fanns också två av deltagarna från förra terminen, Clara Tunney och Victor Lauden, som visade några av sina projekt i Scratch, bland annat ett ritprogram och ett rymdspel. Prins Daniel var särskilt nyfiken på av att testa spelen och blev intresserad av att själv prova på att skapa egna spel. - Det här vore något för Estelle i framtiden, kommenterade han.Efter en introduktion till vår verksamhet fick Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vara med i den ordinarie kodstugan och träffa alla barn och volontärer på plats.

BeeBot, robotlek och utomhusprogrammering Jag kan nog helt klart säga, att vi har blivit lite ”programmeringstokiga” på förskolan. Det började med att vi laddade hem några olika programmeringsappar till våra lärplattor. Barnen, speciellt pojkarna visade stort intresse för det här med kodning. De satt flera tillsammans och löste uppdrag efter uppdrag med stor frenesi. BeeBot och enkla uppskattningsövningar  Idag har ”Lilla Bee” legat på laddning hela morgonen. När den låg där, inkopplad mot datorn, var det ett av barnen som tyckte att det såg ut som att den blinkade med ena ögat mot oss. Ja, det kanske den gjorde. Långa pass - möjlighet och utmaning Vi har gjort en schemaförändring som gett mig en hel förmiddag med samma elever varannan vecka. Då blev min tanke utmanad. För det mesta arbetar vi gemensamt i matemtiken, språkcentrerat och i grupper. Det jag saknar på de lektionerna är att eleverna får pyssla på egen hand, får chans att lägga saker tillrätta i minnet och lära utan att de märker det.

csharpskolan.se Inledning För att förstå vad programmering är och vad det innebär så måste man känna till lite om hur en dator fungerar. Denna magiska maskin som är så underbar döljer ett mörkt förflutet som vi som programmerar måste känna till. En dator är nämligen en matematisk manick som bara följer tydliga instruktioner som i förväg bestäms. Vad betyder då detta? Jo man kan se en dator (egentligen processorn i datorn) som en avancerad miniräknare.

Related: